icon

Študentka s ADHD

23. feb 2022

Dobrý večer, potrebujem sa vyrozprávať a poradiť sa s vami.
Ako doktorandka som dostala na starosti študentku, druháčku, ktorá chce u nás pracovať na výskume a vypracovať bakalársku prácu. Nie som odborník, takže nechcem robiť závery a diagnostikovať ju, ale podľa toho čo som prečítala sedí na ňu ADHD. Ona sama nič také nespomínala a neviem či a ako sa jej na to spýtať. Ale pri ničom neudrží pozornosť, čokoľvek ju rozruší a kedykoľvek je schopná všetko pustiť a odbehnúť k niečomu inému, reaguje dosť impulzívne a na dobré mienené rady niekedy reaguje vzdorom.

Problém to je, lebo v najlepšom prípade takýmto konaním len pokazí experiment a bude ho musieť zopakovať, ale v tom horšom sa môže pokaziť drahé prístrojové vybavenie a v tom úplne najhoršom by mohla ublížiť sebe. Okrem toho to celé vyrušuje mňa, nemôžem ju nechať pracovať samostatne, takže mi to berie veľa času, ale okrem tejto pedagogickej činnosti sa odo mňa očakáva aj vedecká a vlastné výsledky. Nie je to "moja" prvá študentka, ale takýto problém som ešte nemala. Musím jej behať za zadkom, lebo panikári, nedáva pozor čo robí a párkrát som už musela zachraňovať situáciu a aj tak si nikdy nedá povedať, aby sa sústredila na to čo práve robí a nebehala hore dolu.

Jednoducho ju nezvládam a nie som si istá ako to riešiť. Neviem či a ako sa s ňou naučiť pracovať, či by som nejak mohla zmeniť svoj prístup alebo to riešiť s vedúcou výskumnej skupiny. Ona vie aká je, ale nevie ako veľmi to nezvládam. Nechcem sa tej kočky nijak dotknúť, lebo po osobnej a kamarátskej stránke sme si sadli, len v pracovnej je to hrôza. Rovnako sa jej nechcem zbaviť s tým, tak že ju dajú "na krk" niekomú inému, rada by som k tomu pristúpila nejak komplexnejšie. Možno tu má niekto skúsenosť a dokáže mi poradiť alebo si rada prečítam aspoň vaše názory. Ďakujem 🙂

Strana
z2
portret7
24. feb 2022

Mna by zaujimalo, ako ona vnimala body, ktore ste pomenovali? Aky je zaver toho stretnutia?

autor
24. feb 2022

@portret7 Bála som sa, že bude reagovať so vzdorom a nebude sa chcieť o tom baviť, tak ako často reaguje na niektoré upozornenia či na iných vyučujúcich a že potom to tam bude napäté, ale bolo to v pohode. Diagnózu nespomínala, nevyťahovala som to ja, lebo naozaj nie je moja kompetencia diagnostikovať, ale vie že robí chyby z nepozornosti a sama už rozmýšľala, či je to pre ňu dobrá práca, ale bolo jej hlúpe niečo hovoriť, keď už bol do nej investovaný čas, akoby sa cítila byť zaviazaná. Na to som jej povedala, že tak nech to určite neberie, že úplne bežne k nám niekto príde niečo vyskúšať, zistí že ho to nebaví, tak ide skúšať ďalej a zaujímalo ma či je to aj jej prípad, že ju to nebaví. Vraj baví, ale že tam je príliš rušné prostredie. Ako som tu už spomínala, pokoj tam zabezpečiť neviem, ale neradi by sme prišli o tak inteligentnú študentku, ktorá v odbore naozaj môže byť úspešný "teoretik", tak som navrhla kombináciu praktickej časti aj s počítačovými simuláciami, ktoré si vie robiť v kľude v tom čase, keď tam je najväčší ruch. Súhlasila, že by to aspoň skúsila, či ju to bude baviť , takže budúci týždeň budeme mať konzultáciu s vedúcou, aby sme našli vhodnú tému pre takúto kombinovanú prácu, dúfam že sa niečo také podarí.

lucyloves
24. feb 2022

@didi2102 nie, ona tam nie je v roli špeciálneho pedagóga, keď takého potrebuje tak môže ísť do špeciálnej školy

akvi
24. feb 2022

@lucyloves nic si nepochopila.. a presne kôli takýmto ľuďom, ako si ty, nie je tento svet príjemným miestom pre všetkých.

akvi
24. feb 2022

Autorka - bodaj by bolo viac takýchto ľudí v školstve, je jedno, ci VŠ, ci ZŠ, ja ti ďakujem, že si aspoň skusila nájsť cestu Uz len to, že si bola ochotná vypočuť aj iné názory. A je super, že si s ňou otvorila tému a porozpravali ste sa, vidíš, že to bolo v pohode, možno si práve našla pre dievčinu uplatnenie tým, čo si jej navrhla. Inak ak jej vadí ruch, úplne ju chápem, že robí chyby, ja to mám veľmi podobne. Keď sa potrebujem sústrediť, musím mať ticho, žiadna hudba, ani rozhovor inych ľudí, proste kľud.

didi2102
24. feb 2022

@lucyloves ani ja nie som špeciálny pedagóg , Adhd nieje vôbec na specku , integrácia existuje , predsudky sú všade aj u vás
Nakoniec to zvládla

lucyloves
25. feb 2022

@akvi
@didi2102 dievčatá, povedala som že je to môj pohľad, ja byt autorkou a mat svoje veci na starosti by som jej tam proste nevylepovala papieriky farebne ako jej tu ktosi radil, je na výške nie v škôlke, bohužiaľ, hnevajte sa koľko chcete, tak ako by som tiež nepodporovala dievča čo chce byt modelka ale proste nebude, lebo na to nemá predpoklady, nemyslím si že práve kvôli tomu bude svet strašným miestom na život

portret7
25. feb 2022

Super👍Ak jej toto riesenie bude vyhovovat viac, budu obidve strany spokojne.

akvi
25. feb 2022

@lucyloves ja sa nehnevam, uz vôbec nie za iný názor, len ti píšem, že si to nepochopila, to je tiež môj názor, s ktorým ty samozrejme nemusíš súhlasiť. Smie to tak byť.

Strana
z2