icon

Študentská prax - postup pri hľadaní vhodnej firmy

maafr
25. feb 2026

Ahojte,

Som študentka odboru grafik digitálnych médií 2. ročníka a od zástupcu na praktickom vyučovaní sme dostali za úlohu aby sme si našli firmu v ktorej budúci školský rok budeme praxovať, moja prax je každý druhý týždeň od tretieho do maturít. Tak som obvolala všetky možné firmy v meste kde študujem, v druhom meste a ešte aj 20 km ďalej. Jeden má zlú skúsenosť, ďalší mi povie že nech napíšem, tretí povie nech sa ozvem až v júni atď atď... Jeden mi povie že odpíše neskôr, a v živote už nepodpíše. Ja mám skrátka taký pocit že sa im nechce vysvetľovať tak sa vyhovárajú aby nemali starosti. Už som z toho maximálne zúfalá, lebo som obvolala všetko možné, a buď vyššie uvedené dôvody, alebo ma totálne odignorujú...

Máte s týmto nejaké skúsenosti? Neviem čo mám ďalej robiť. Ak nebudem praxovať vo firme, nebudem môcť skladať praktickú skúšku z maturity.

Budem vďačná za každú radu

Vopred ďakujem za odpoveď

0silvia0
25. feb 2026

@maafr skus osobne obehat tie firmy, popripade hladaj po znamosti. Skus aj ine mesto. Dcera tiez hladala v podobnom odbore, ale vysokoskolsku prax a tiez sa dlho nahladala a tiez sa jej takmer nikto neozval popripade chceli aby ona im platila mesacne za to, ze sa jej na praxi budu venovat

maafr
autor
25. feb 2026
@0silvia0

@maafr skus osobne obehat tie firmy, popripade hladaj po znamosti. Skus aj ine mesto. Dcera tiez hladala v podobnom odbore, ale vysokoskolsku prax a tiez sa dlho nahladala a tiez sa jej takmer nikto neozval popripade chceli aby ona im platila mesacne za to, ze sa jej na praxi budu venovat

@0silvia0 Asi skúsim. Tak to je pekná hovadina 🙈

billy_jean
25. feb 2026

Firmy často nemajú kapacitu venovať sa študentovi. Ja by som najprv poslala email s portfóliom. Jasne napíš rozsah praxe ,každý druhý týždeň, dĺžku, že škola rieši zmluvu. Zavolaj až následne ako follow-up. Zameraj sa presne na typ firiem, ktoré ťa vedia reálne využiť, teda reklamné agentúry, marketingové agentúry, tlačiarne s DTP oddelením, firmy s interným marketingom, e-shopy, social media agentúry, freelanceri (grafici, web dizajnéri). Celom užitočný je LinkedIn. Dôležité za mňa je nežiadať iba o miesta na vykonávanie praxe, ale ponúkni im svoje služby, napr. pomoc so sociálnymi sieťami, tvorba bannerov, grafiky, príprava mkt podkladov apd. Ešte si možno zisti, či škola nemá partnerské firmy.

maafr
autor
25. feb 2026
@billy_jean

Firmy často nemajú kapacitu venovať sa študentovi. Ja by som najprv poslala email s portfóliom. Jasne napíš rozsah praxe ,každý druhý týždeň, dĺžku, že škola rieši zmluvu. Zavolaj až následne ako follow-up. Zameraj sa presne na typ firiem, ktoré ťa vedia reálne využiť, teda reklamné agentúry, marketingové agentúry, tlačiarne s DTP oddelením, firmy s interným marketingom, e-shopy, social media agentúry, freelanceri (grafici, web dizajnéri). Celom užitočný je LinkedIn. Dôležité za mňa je nežiadať iba o miesta na vykonávanie praxe, ale ponúkni im svoje služby, napr. pomoc so sociálnymi sieťami, tvorba bannerov, grafiky, príprava mkt podkladov apd. Ešte si možno zisti, či škola nemá partnerské firmy.

@billy_jean škola partnerské firmy má, žiaľ v oboch obsadené. To je poprvé, po druhé, mama nechce aby som bola doma na praxi, aby som chodila že sa toho viac naučím keď tam budem fyzicky napríklad niečo tlačiť atď...

anonym_ab3675
25. feb 2026

My mávame študentov (iný odbor). Nenaučis sa nič. Nikto nemá čas sa im venovať a vysvetľovať im základy. A tiež ich ja osobne nepustam do zákaziek, za ktoré zodpovedám. Takže, ich práca je poväčšine skenovanie, vypisovanie údajov a také somarinky. Pre nás zamestnancov je to neskutočná záťaž. Len aby si nebola sklamaná...

anonym_ab3675
25. feb 2026

Inak, pozri si, ako to máte. Lebo, ak je tvoja prax povinná, v rámci vyučovacieho predmetu, mala by ju zabezpečít škola. Tak pekne choď za učiteľom, predloz zoznam firiem, ktoré si oslovila. Ak nepomoze, nech to riešia rodičia

0silvia0
25. feb 2026
@maafr

@billy_jean škola partnerské firmy má, žiaľ v oboch obsadené. To je poprvé, po druhé, mama nechce aby som bola doma na praxi, aby som chodila že sa toho viac naučím keď tam budem fyzicky napríklad niečo tlačiť atď...

@maafr moja dcera ma prax z domu. Tak ked sa neda, tak zober aj prax z domu.

janinah
25. feb 2026

Mam v rodine grafika. S pracou katastrofa,firmy nemaju dost zakaziek.On ide presedlat na iny typ prace.Tak ti zelam vela stastia.

lucik194
25. feb 2026

presne mavame brigadnikov aj na praxi. nikto na nich nema cas, hlavne ak su nesamostatni.
najlepsi je taky, ze ked mu das nieco robit a nic sa ta nepyta, lebo nemas kapacitu nieco este riesit s nim ....
proste sadne a robi. Max ho skontrolujes, ci to urobil.....

nech sa opyta aj na meste/ obci na úrade, ci nieco nepotrebuju