icon

Štúdium biomedicínskeho inžinierstva

3. feb 2026

Ahojte, dcéra zvažuje štúdium biomedicinskeho inžinierstva (ako bakalárske štúdium na FBMI ČVUT, alebo potom na FEKT VUT) . Vedel by mi niekto poradiť, povedať bližšie o tom. Čo si mám pod tým predstaviť a skôr tak z osobnej skúsenosti. Ďakujem

melanta
4. feb 2026

Na jednotlivých fakultách, kde je možnosť študovať tento odbor, je profil absolventa. Rovnako tak na google nájdeš obrovské množstvo informácií. Za mňa poviem, že je to jedna z pozícii, ktoré v zahraničí za posledné 2-3 roky obsadzujem pomerne často a určite najbližšie roky bude dopyt ešte väčší. Takže výber dobrý, pre čo najlepšie uplatnenie odporúčam mať už počas štúdia vysokú úroveň angličtiny (C1) a ideálne aj ďalší jazyk.

demografka
4. feb 2026

ak by to nemuselo byt inzinierstvo tak na prirodnych vedach UK v BA je medicinska biologia, dcera tam je a je max spokojna

kiki68
4. feb 2026

Moj muz ma, ale vo Wien a ma medicinu vseobecnu 3 roky a potom 3 bioinzinierstvo. Robi roky vo vyskume, zacinal na histopatologiach v labaku a statistike, potom presiel na liecitelnejsie typy rakoviny a ine stadium testovania a pri tom zostal. Anglictina c1 je nevyhnutna, nakolko mas vsetko v anglictine. Kazda nemocnica generuje tie data v anglictine a vsetko to je takto prepojene. On na to isiel, lebo chceli rodicia. Je to kombi mediny a IT.

demografka
4. feb 2026

suhlasim s babami, aj dcera ma ang na urovni C1 a dalsi vyskum sa chysta robit v ang jazyku

tanicka907
4. feb 2026

Akurat nedavno sa bill gates vyjadril, ze biomedicinsky inzinieri nebudu najblizsie roky urcite nahradeni AI (spolu so soft. Developermi), to asi hovori za vsetko

hankm
7. feb 2026
@tanicka907

Akurat nedavno sa bill gates vyjadril, ze biomedicinsky inzinieri nebudu najblizsie roky urcite nahradeni AI (spolu so soft. Developermi), to asi hovori za vsetko

@tanicka907 nebudu. AI bude vyrazne pomahat. Podstatou AI je a bude, ze ju budu vediet vyuzivat odbornici z jednotluvych odborov. Tito odbornoci vysokospecializovani budu prichadzat s inovaciami a AI im vyrazne pomoze k cielu. AI nahradi pozicie kde clovek nepridava nic kreativne, kde sa ide podla jasne stanivenych pravidiel, porocesov. Moj subj nazor, biotech na nasledujuce desatrocia ANO, demografia a starnutie obyvatelstva a tlak na kvalitu zivota a predlzovanie zivota v zdravi kvoli zvysovaniu veku odchodu do dochodku. Zaroven, takychto ludi skoly nechrlia na stovky, ide o kusy ktore sa rozplynu v sirokom priestore. Ale musi ratat s tym, ze bude v zahranici.... v krajskom ci onresnom meste na SK ci v CR nehrozi.

anonym_489cab
7. feb 2026
@demografka

ak by to nemuselo byt inzinierstvo tak na prirodnych vedach UK v BA je medicinska biologia, dcera tam je a je max spokojna

@demografka Čo s týmto odborom môže robiť reálne človek na Slovensku? Kde sa uplatní? Okrem školstva. Tam skončila jediná absolventka, ktorú poznám. Zaujíma ma to, lebo dcéra to tiež spomínala, ak by jej nevyšla medicína.

kiki68
7. feb 2026
@hankm

@tanicka907 nebudu. AI bude vyrazne pomahat. Podstatou AI je a bude, ze ju budu vediet vyuzivat odbornici z jednotluvych odborov. Tito odbornoci vysokospecializovani budu prichadzat s inovaciami a AI im vyrazne pomoze k cielu. AI nahradi pozicie kde clovek nepridava nic kreativne, kde sa ide podla jasne stanivenych pravidiel, porocesov. Moj subj nazor, biotech na nasledujuce desatrocia ANO, demografia a starnutie obyvatelstva a tlak na kvalitu zivota a predlzovanie zivota v zdravi kvoli zvysovaniu veku odchodu do dochodku. Zaroven, takychto ludi skoly nechrlia na stovky, ide o kusy ktore sa rozplynu v sirokom priestore. Ale musi ratat s tym, ze bude v zahranici.... v krajskom ci onresnom meste na SK ci v CR nehrozi.

@hankm tak zalezi kde to ten clovek studovala co v tomto smere robi, napr moj muz roky robil histopatologie a teda aj keby AI spravi nejaku vacsiu cast, tak to musi mat kontrolu cloveka a ten musi tu vzorku potom ulozit. Nikto nebude riskovat, ze sa system pomyli a napr 2 rocne dieta dostane nespravnu liecbu. Nakolko to boli casto pacienti, ktorych muz riesil. Stale tam ide o zivoty ludi.

kiki68
7. feb 2026
@anonym_489cab

@demografka Čo s týmto odborom môže robiť reálne človek na Slovensku? Kde sa uplatní? Okrem školstva. Tam skončila jediná absolventka, ktorú poznám. Zaujíma ma to, lebo dcéra to tiež spomínala, ak by jej nevyšla medicína.

@anonym_489cab vies ze mame viac firiem, co robia do farmacie? Mojmu muzovi by ihned ponukli adekvatne miesto. Cize nemyslim, ze by ten clovek nemal co robit. Plus nemocnice maju labaky a tie spracovavaju data pre studie, je to prepojene. Cize lekar nieco zapise a tiez ten v labaku a musi to sediet, nez to pojde dalej.

demografka
7. feb 2026
@anonym_489cab

@anonym_489cab labaky, vyskumne centra, moznosti plno v biovyskume