icon

Štúdium po 45tke - výhody a nevýhody

7. sep 2025

Ahojte, mám vyštudovanú VŠ, II. stupeň, ukončené v roku 2004. Potom som v roku 2006 chodila externe na PhD, avšak skončila som z pracovných dôvodov. Vždy som ešte chcela študovať ďalej. Láka ma psychológia na Paneurópskej VŠ, i keď tej škole neviem, či verím. Alebo si urobiť PhD štúdium v HR oblasti. Išli by ste v tomto veku študovať? Stojí to aj kvantum peňazí.

gribka1
•
7. sep 2025

Záleží na tom, či tebe záleží a splníš si tým sen. Vek nie v tomto podstatný.

anonym_44edef
•
7. sep 2025

Psychológia na paneuro sa ti neoplatí ale nechcem takto verejne tu aj keď pod anonymom. Máš 45+tj skončíš o 5rokov v 50+, hneď po škole nemôžeš sa tomu venovať ale neštudovala som to tak neviem aké dlhé sú atestácie ale dajme tomu 3 roky budeš mať 53+, dôchodok v cca 65 tak si zhodnoť či sa ti to oplatí. Keby mňa niečo veľmi lákalo tak by mi to ešte neprišlo neskoro. +-12rokov sa venovať niečomu, čo ma bude napĺňať.

autor
•
7. sep 2025
@anonym_44edef

Psychológia na paneuro sa ti neoplatí ale nechcem takto verejne tu aj keď pod anonymom. Máš 45+tj skončíš o 5rokov v 50+, hneď po škole nemôžeš sa tomu venovať ale neštudovala som to tak neviem aké dlhé sú atestácie ale dajme tomu 3 roky budeš mať 53+, dôchodok v cca 65 tak si zhodnoť či sa ti to oplatí. Keby mňa niečo veľmi lákalo tak by mi to ešte neprišlo neskoro. +-12rokov sa venovať niečomu, čo ma bude napĺňať.

@anonym_44edef nechcem robiť psychologičku, ale pomohlo by mi to pri práci.

colsami
•
7. sep 2025

Tiez si myslim ze psychologia na paneuropskej nie.

A co sa tyka studia po 45, isla by som, kebyze mam ten cas a peniaze. Preco nie 🙂

anonym_0a8eb1
•
7. sep 2025

Ja tiež idem študovať, mám po 45- rozširujem si kvalifikáciu, aj rozmýšľam, či to ešte zvládnem.

anonym_44edef
•
7. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_44edef nechcem robiť psychologičku, ale pomohlo by mi to pri práci.

@anonym_autor pokiaľ ide o teóriu, ktorá by ti pomohla vieš si ju naštudovať sama. Ja tiež sa tak samovzdelávam vo viacerých oblastiach, ktoré ma lákajú študovať. A nie je vždy pravidlo, že škola zaručene urobí z teba väčšieho odborníka v danej oblasti. Či vyslovene len titul zo psychológie ti pomôže?

denkabemommy
•
7. sep 2025

Do dôchodku máš ešte 20 rokov, tak kľudne študuj 😊

dadis
•
7. sep 2025

Jasne, chod do toho

autor
•
7. sep 2025
@anonym_44edef

@anonym_autor pokiaľ ide o teóriu, ktorá by ti pomohla vieš si ju naštudovať sama. Ja tiež sa tak samovzdelávam vo viacerých oblastiach, ktoré ma lákajú študovať. A nie je vždy pravidlo, že škola zaručene urobí z teba väčšieho odborníka v danej oblasti. Či vyslovene len titul zo psychológie ti pomôže?

@anonym_44edef na urcite veci v HR potrebujem ofiko vzdelanie v oblasti psychologie. Napriklad ak chcem poskytovat AC/DC napriklad. V tomto smere rozvoja by mi odbor velmi pomohol.

gribka1
•
7. sep 2025
@denkabemommy

Do dôchodku máš ešte 20 rokov, tak kľudne študuj 😊

@denkabemommy Aj viac ako 20😂😂

dadis
•
7. sep 2025

A preco prave paneuropska?

anonym_44edef
•
7. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_44edef na urcite veci v HR potrebujem ofiko vzdelanie v oblasti psychologie. Napriklad ak chcem poskytovat AC/DC napriklad. V tomto smere rozvoja by mi odbor velmi pomohol.

@anonym_autor tak potom by som išla do toho niečo po 50tke skončíš a do dôchodku ešte ďaleko. Keď nechceš robiť psychologičku tak pravdepodobne roky atestácie ti odpadnú a teda ten titul už skôr ti prinesie to, po čom túžiš.

autor
•
7. sep 2025
@dadis

A preco prave paneuropska?

@dadis lebo tam sa da studovat psychologia ako samostatny odbor. Inde nie, pokial viem.

denkabemommy
•
7. sep 2025
@gribka1

@denkabemommy Aj viac ako 20😂😂

@gribka1 🤣 ak vôbec ale tak minimálne 20 určite

anonym_fa4c92
•
7. sep 2025

Tam kludne môzeš isť...len je to drahšie Ja mam VŠ ošetrovatelstvo dnes by som to nedala, mam 42.

morpheuss
•
7. sep 2025

Určite nie... pracovne ti to nepomôže a len to stojí čas a peniaze. Ak sa len chceš v danej oblasti vzdelať, v dnešnej dobe máš na to milión iných možností úplne zadarmo.

dadis
•
7. sep 2025
@anonym_autor

@dadis lebo tam sa da studovat psychologia ako samostatny odbor. Inde nie, pokial viem.

@anonym_autor Je dost draha ta skola, isla by som na UK, tiez sa externe plati, ale nie tak vela...pomoze ti to v kariere - ale vrati sa ti investicia spat v podobe vyssej pozicie a vyssej mzdy?

dadis
•
7. sep 2025

Na vyhodnocovanie AC/DC to staci si nejaky kurz, ppdla mna

autor
•
7. sep 2025
@dadis

Na vyhodnocovanie AC/DC to staci si nejaky kurz, ppdla mna

@dadis nie, na realizaciu AC/DC musis mat psychologa. Teraz si to objednavam subdodavatelsky.

dadis
•
7. sep 2025
@anonym_autor

@dadis nie, na realizaciu AC/DC musis mat psychologa. Teraz si to objednavam subdodavatelsky.

@anonym_autor Nemusis..vies si obe pripravit aj sama..my sme si bezne tvorili AC pre vyber zamestnancov..

autor
•
7. sep 2025
@dadis

@anonym_autor Nemusis..vies si obe pripravit aj sama..my sme si bezne tvorili AC pre vyber zamestnancov..

@dadis ale ako sluzbu ja to dodavam, predavam to klientom. Nie na interne ucely. A aj na AC aj na DC potrebujem mat v teame psychologa. Plus na psychodiagnostiku pri vybere zamestnancov.

christie11
•
7. sep 2025

Nesla by som. V tomto veku a so svojimi znalostami by si iba nadavala na kvalitu vyucby a system. Mrzel by ta strateny cas a vyhodene peniaze. Radsej by som sla na nejaky kurz, pripadne si dokoncila phd, ak ti chyba akademicka poda.

snowflakenel
•
7. sep 2025

Ja idem v 42. Do dochodku daleko

strongi
•
7. sep 2025

No ja teraz začínam tiež, potrebujem si rozšíriť kvalifikáciu. A to mám dve vysoké úspešne za sebou. Takže tak.

anonym_b9a7f6
•
7. sep 2025

Ja rozmyslam nad externou psych, ale Mgr., Bc. uz mam, nepokracovala som v roku 2009 uz dalej, robila som ine. Uvazujem, ze kde, jedine tak v BA na UK alebo Trnava. Mam 42 rokov. Manzel ma odradza, ze naco, no uvidim, ako sa to vyvrbi po rodicaku s pracou. Psychologia bol moj sen odjakziva. Ja si myslim, ze 45 nie je vysoky vek, ak Ta to ma posunut dalej.

snowflakenel
•
8. sep 2025
@anonym_b9a7f6

Ja rozmyslam nad externou psych, ale Mgr., Bc. uz mam, nepokracovala som v roku 2009 uz dalej, robila som ine. Uvazujem, ze kde, jedine tak v BA na UK alebo Trnava. Mam 42 rokov. Manzel ma odradza, ze naco, no uvidim, ako sa to vyvrbi po rodicaku s pracou. Psychologia bol moj sen odjakziva. Ja si myslim, ze 45 nie je vysoky vek, ak Ta to ma posunut dalej.

@anonym_b9a7f6 presne tak,,ja idem pedagogiku,,kedze pracujem v škd. Momentalne tiez som na rodicaku 🙂 tak este vy.som vyuzila.cas, kym som doma. Ked ma.zenu este.noeco zivot do dochodki a ma.v praci istotu a chut , preco nie. Vela zoen,,robi skplu po 40.

stvura
•
8. sep 2025

Ja mam 48r a studujem - tento sk.rok - v maji, robim statnice (svoje tretie)...podla mna nejde o to kolko mas rokov, ale musis zvazit ci nato mas cas, chut a financie. Osobne by som si ale vybrala inu skolu, skus pozriet v CR, tam je ovela vacsi vyber 🙂...a mam spoluziacky/spoluziakov co so mnou koncia ktore maju okolo 60tky, takze....uplne v pohode.