icon

Štúdium Slovákov v Brne: Ako je to s jazykom?

nikxx
Dnes o 20:24

Zdravím :D chystám sa na Veterinárnu univerzitu v Brne a vec, ktorá mi momentálne najviac vŕta v hlave je jazyk.
Kladiem si otázky ako: Budú ma odsudzovať? Budem stíhať s českými spolužiakmi (písanie poznámok, skúšky, testy, prijímačky…)? Porozumiem učivu a budem ho vedieť vysvetlit aj v slovenčine? A ako to berú profesori pri skúškach?… Aj keď je čeština ľahká/ veľmi podobná slovenčine, tak predsa len v niektorých názvoch sú veľké rozdiely a ťažko sa mi v čestine premýšla a učí.
Vedel by mi niekto poskytnúť odpovedena otázky (najlepšie z Vetuni Brno)?
Vopred ďakujem 🙂

anonym_a994d4
Dnes o 20:27

studovala som v brne (nie veterinu) a skusky som normalne pisala a rozpravala po slovensky.. mozno obcas nejake odborne terminy po cesky, ale so slovencinou nebol ziadny problem

anonym_bd6be6
Dnes o 20:38

@nikxx môžeš aj v slovenčine 😉

komir63
Dnes o 20:40

@nikxx Študoval som VŠ v Česku (už pred x rokmi) a nikdy nebol problém. Dokonca niektorí profesori boli Slováci. Mne to v podstate bolo úplne jedno v akom jazyku boli prednášky, nakoľko pochádzam z česko-slovenského manželstva a aj dnes keď prečítam knihu a zatvorím ju, neviem povedať či bola písaná česky, alebo slovensky.

biba_18
Dnes o 20:59

v čechách môžeš študovať v slovenčine. okrem špecifických odborov. veterina k nim nepatrí. na skúškach budeš potrebovať vedieť české názvy. záverečná práca záleží…

sovica
Dnes o 20:59

Neštudovala som v Brne, ale v Ostrave. Slováci rozprávali normálne po slovensky. Ani na skúškach s tým vyučujúci nemali žiaden problém. Výrazy, ktoré sa mi zle prekladali do slovenčiny resp. lepšie zneli v češtine, som hovorila po česky.
Ak bez problémov pozrieš film v češtine alebo na dovolenke v Čechách nemáš problém komunikovať, tak v škole to nebude iné. Normálne budeš rozumieť a stíhať s českými spolužiakmi. Výrazy, ktoré nepochopíš, si vygoogliš alebo sa opýtaš. Neboj, zvykneš si veľmi rýchlo. Však to nie je žiadna jadrová fyzika. Moje deti narodené v DE rozprávajú aj plynule po slovensky a po česky rozumejú tiež všetko (čeština naučená len z rozprávok a filmov). Brat má českú priateľku a komunikujú s ňou úplne bez problémov (teda, decká po slovensky, ona po česky a rozumejú si).

anonym_f9d143
Dnes o 21:05

Zlín dávnejšie, so slovenčinou nebol nikdy problém s nikým, ale bola to teda ekonómia a nie veterina.