icon

Štúdium v štyridsiatke

16. dec 2025

Ahojte,mam po 40-tke..rozmýšľam nad štúdiom VS...alebo aspoň niečo pomaturitne-nieco v com po ukonceni studia uplatniť v zamestnaní.Do čoho by ste išli a co naopak vôbec?
Pedagogiku vylučujem úplne.
Ďakujem.

Strana
z2
anonym_89896c
17. dec 2025
@bvln

@anonym_89896c ako sa da štúdium využiť na nekalé praktiky🤦‍♀️

@bvln no načo asi ľudia študujú psychológiu, to akože ti nie je jasné ? No predsa na manipuláciu a zavádzanie ľudí.

anonym_09a7dd
17. dec 2025

@anonym_autor ucitelka matika fyzika, ak mas na to bunky. Je ich malo. Aj ja idem studovat

svetlonos
17. dec 2025

@anonym_autor

logopedia, ergo/fyzioterapia - zamerana pre deti.

lindusss2016
17. dec 2025
@anonym_7fb90b

@lindusss2016 Nie je to také ťažké, keď sa chce, všetko sa dá.

@anonym_7fb90b kym nazbieras klientelu, tak do toho len vrazas, autorka zjavne potrebuje pracu na TPP, aby mala istotu a peniaze okamzite. Podnikanie sa nestane funkcnym lusknutim prsta.

anonym_7fb90b
17. dec 2025
@lindusss2016

@anonym_7fb90b kym nazbieras klientelu, tak do toho len vrazas, autorka zjavne potrebuje pracu na TPP, aby mala istotu a peniaze okamzite. Podnikanie sa nestane funkcnym lusknutim prsta.

@lindusss2016 Niekedy vystrelíš, ako raketa... Ale to sa človek fakt musí snažiť. Kým sa človek do niečoho takého pustí, musí ho to naozaj baviť a byť pre to zapálený.

kacena4
Autor odpoveď zmazal
kacena4
Autor odpoveď zmazal
gomak
17. dec 2025

@anonym_autor ahoj, ja som doštudovala v 43 Mgr.

anonym_1b1890
23. dec 2025

Ja studujem psychologiu a mam po 40tke, je to moja druha skola. Ale presne viem, co budem po skonceni robit, nezacinam na zelenej luke, mne sa to pekne doplni s tym, co uz robim. Inak je to tazka cesta. Odbor je to nadherny a zaujimavy, ale u nas su desne podmienky a same polena pod nohy.

lapersefona
29. dec 2025

Pomaturitné zubný technik ci zdravot a sestra alebo farmaceutický laborant

lapersefona
29. dec 2025
@anonym_1b1890

Ja studujem psychologiu a mam po 40tke, je to moja druha skola. Ale presne viem, co budem po skonceni robit, nezacinam na zelenej luke, mne sa to pekne doplni s tym, co uz robim. Inak je to tazka cesta. Odbor je to nadherny a zaujimavy, ale u nas su desne podmienky a same polena pod nohy.

@anonym_1b1890 v akom meste študuješ?

lapersefona
29. dec 2025
@anonym_b4fc54

Co sa týka tohoto ,,2 roky a si zdravotná sestra" - pozor na to - budeš praktická sestra a to JE rozdiel. Áno, sú zariadenia, ktoré hľadajú skôr praktické sestry kvôli nižšiemu platu ale žiaľ napr v mojom regióne majú praktické sestry problém sa zamestnať. Jednoducho je ich veľa, toto vzdelanie si spraví fakt hocikto kto nevie čo so životom (a samozrejme má chuť sa učiť) a je ich nadbytok, aj vdaka tomu, že v okruhu mame 2 SZS, z toho jednu priamo v našom meste. Sama mám 3 kolegyne sanitárky, ktoré si spravili PS a stále robia sanitarky - robotu sanitarky za plat sanitarky, pretože PS u nás netreba a teda ich nepreradia. A z tých PS čo boli niektoré vyhodili a nahradili kvalifikovanými sestrami (zdravotnými, nie praktickymi). Takže pozor na to, sama musíš vedieť aké máš vo svojom regióne možnosti a aké sú tvoje možnosti a schopnosti.
A čo sa týka tých porovnávačiek oddelení - záleží aj od zloženia tímu a jeho fungovania. Mám kolegyňu, ktorá sa tak uchytila ako PS, že je na oddelení, kde iba sedí za PC a rieši veci s lekármi a je na náročnom oddelení ldch. Ale napr bývalá kolegyňa ktorá si myslela, že si polepši išla na urazovku kde ako PS iba prebaluje, kŕmi a vozí na vyšetrenia - tam si lekári ,,nejakú praktickú sestru" nepustia.
Takže každá minca má 2 strany a pozor na to co ti kto radi.
A keď ti niekto povie, že očné alebo kožné je ľahké oddelenie, tam je čisto a sestričky len kvapkaju kvapky do očí tak toho už nepočúvaj vôbec

@anonym_b4fc54 diky za info velmi pekne si to rozpísala a ktore oddelenia su potom tie ľahšie?

anonym_b4fc54
30. dec 2025
@lapersefona

@anonym_b4fc54 diky za info velmi pekne si to rozpísala a ktore oddelenia su potom tie ľahšie?

@lapersefona ono to vo všeobecnosti asi ťažko povedať. Veľa závisí aj od toho vnútorného nastavenia, aké sú zvyklosti, koľko personalu a pacientov na sluzbe a co komu vyhovuje.. niekde si PS ,,pustia dopredu" - ku počítačom, liekom, infúziam a odbornej robote a niekde vôbec, pretože je na službe dosť kvalifikovanejších sestier a táto kvalifikovaná sestra si väčšinou robí odbornú robotu..
A k tým oddeleniam... to je individuálne a pre každého niečo iné je náročné..
-pre niekoho sa môže zdať pohoda lahoda na detskom, pretože je malo fyzickej roboty a väčšinu si spraví mamička (toto nie je môj názor), pre mňa detské no-go kvôli neskutočne zodpovednosti a mnohým ďalším veciam
- pre niekoho operačné smery sú super, pre niekoho náročné kvôli vysokému obratu pacientov, veľa operantov s ktorými je neskutočne veľa práce a papierovaciek atď
- pre niekoho očné, pretože sú tam väčšinou samostatní pacienti je super, pre niekoho je náročné, pretože to nie je iba o kvapkaní kvapiek ako sa niekomu môže zdať
- pre niekoho kožné sa môže zdať super ale to tiež nie je o nejakom akné ale riešia a ošetrujú sa tam veľké rany a náročné prevazy na ktoré treba nielen vedomosti ale aj žalúdok
- pre niekoho LDCH je fajn, netreba žiadnu odbornosť a babky len nakŕmiš a prebalis, pre mňa napr je LDCH multiodborove pracovisko, kde musíš mať vedomosti zo všetkých odborov a k tomu sa fyzicky dorobiš pri tej nekonciacej toalete...
A takto sa dá pokračovať. Toto sú iba také skreslene názory (nie moje ale často sa s nimi stretávam, napr u študentiek na praxi keď si myslia, že na novorodeneckom budú iba roznasat bábätka a pod a vsade je to super jednoduché a nevidia 2. stranu mince ktoru tiez opisujem)...
fakt všade je niečo iné plus a mínus, ja osobne by som nikdy nešla na ambulanciu alebo na ARO,JIS (kde podľa niektorých je super pretože sa staráš len o 4 pacientov - zažila som jis so 4 pacientmi a nie ďakujem. Na rozdiel od kolegýň z oddelenia ktoré mali 30 pacientov som sa fakt nemala ani kedy najesť a vycikať).

Takže každému vyhovuje a každého láka niečo iné. Ale netreba preberať, v malých nemocniciach niekde v okrese (ak napr nie si z BA) si aj tak veľa nenavyberáš - napr ja som nastúpila a mala na výber paliativu a LDCH ako mladá MGR sestra s ambíciami po skole a nie ako praktická sestra ktorých je fakt v niektorých regiónoch fakt veľa (toto viem, pretože som v kontakte so spolužiačkami z výšky a občas rozoberame aj prácu

anonym_1b1890
30. dec 2025
@lapersefona

@anonym_1b1890 v akom meste študuješ?

@lapersefona Trnava externe

Strana
z2