Štúdium v USA na strednej škole: Skúsenosti a rady
Zdravím, som študentka strednej školy na slovensku a zaujala ma práve táto téma. Za pár týždňov budem mať 17 rokov a chcela by som sa prihlásiť na tento program. Viem, že keby som do toho šla , tak by to moc nebolo ľahké, teda aspoň na začiatku, ale určite keď mám takúto príležitosť, tak to chcem vyskúšať. No problém je v tom, že moji rodičia sa ma strašne boja pustiť, že by som to proste tú zmenu psychicky nezvládla. viem, že tieto obavy ma asi každý rodič , ale je to môj dlhodobý sen a chcela by som sa už aj viac osamostatniť. A čo sa týka samotnej angličtiny, tak ja veľa rozumiem ,akože sama toho extra moc zatiaľ nenarozpravam, ale rozumiem jej, na vysvedčení som mala jednotky a raz alebo dvakrát sa mi stalo, že dvojku. Ak máte niekto skúsenosti alebo aspoň poznáte niekoho kto si týmto prešiel , budem rada ak mi napíšete. a neviem ,čo je lepšie či ísť na 5 mesiacov alebo 10. Vopred ďakujem😃
@sandra294 napíšem ti moju skúsenosť. Dcéra bola na stredej, ale v španielsku. Tým, že študovala španielsky bilingval a vedela po španielsky, išla v treťom ročníku. Bola od januára do júna. Štúdium náročné nebolo, ale po tých piatich mesiacoch sa už nemohla dočkať, kedy pôjde domov. A to ju ešte viacerí kamaráti a rodina boli pozrieť . Takže nebola stále sama. Prvy mesiac bola riadna eufória, lebo bolo všetko nové, aj na pár výletov ich zobrali, ale potom to už začal byť stereotyp a až tak jej nesadla táto juzanska natura. Myslím, že pre stredoškoláka je 5 mesiacov tak akurát. A okrem iného to stojí kopu peňazí. My sme vtedy dali okolo 7000 €, keď všetko zrátam. 4-5 rokov dozadu.
A ešte keď si spomínam na jedného môjho spolužiaka, čo bol rok v USA na strednej, tak to nezvládol a po návrate musel chodiť po psychologoch. Ono záleží na strašne veľa veciach. Psychická stabilita, povaha, do akej rodiny sa dostaneš, či si na samote, či v meste, počasie, jedlo ...
Držím palce, aby si sa správne rozhodla 😉
@sandra294 pri zahranicnom studiu na SS sa vyzaduje aktivna znalost v tvojom pripade anglictiny min na urovni B2. Mas taku uroven, ked sama pises, ze moc toho nenarozpravas?
Moje dieta bolo na SS v UK ako 16-18, aj tam zmaturovalo. Do UK odchadzalo s anglictinou C1.
Dolezita otazka, maju tvoji rodicia dostatok financii na taketo studium? Lebo to lieta nielen v tisickach ale aj detattisicoch….
Najdolezitejsie je, ci maju rodicia dostatok penazi na to, aby si mohla studovat v zahranici. Lebo taketo studium nie je lacne a nikdy ani nebolo.
@sandra294 takto, amerika Uz nie je to, co bolo. Na strednych skolach je obrovsky bullying, z tej strednej nic nebudes mat, len sa mozno zdokonalis v jazyku, ak si teda najdes kamosky a kamosov. Priprav sa na to, ze strava je neskutocne draha a vsade potrebujes ist autom. Tvoje rodicia musia but pripraveni na to, ze min minies dvojku mesacne.
@sandra294
Prestaň snívať. Dostuduj na sk a potom kľudne odid trebárs do USA/UK robiť opätku. Vtedy môžeš hovoriť o osamostatnení. Ale nie ako študentka mimo ak dotovaná rodičmi. A vtedy sa super naučíš jazyk, lebo nič iné na starosti mať nebudeš. Teda žiadnu maturitu. Odišla som tiež tak a mala som predtým 9 rokov nemčinu v škole - rozumela som houby! A to som myslela ako super viem Nemecky, Hmmm...
Potom to však šlo super rýchlo ale teda učiť by som sa tam nechcela - teda v rámci sš!
Známa tak prešla z ŠK do De na školu a nezvládla to. Mamu mala s perfektnou nemčinou, školu dorobila na Sk nakoniec. Máš veľké oči, pred ti pomôže že rozumieš. Je však iné rozumieť niečo a rozumieť ucivu z rôznych predmetov. Kašľu na to a šup soäť do reality 😉.
Nič ti neujde a po maturite máš času habadej na zahraničie a jazyky.
Je to uz 20 rokov ale moja spoluziacka absolvovala 3 rocnik na SS v USA. Ona tam stravila 10 mesiacov - cely skolsky rok. Bolo to cez nejaku krestansku organizaciu, absolvovala asi 3 kola testov a pohovorov a nakoniec ziskala grant, o ktory sa snazilo niekolko 100 dalsich studentov, takze financne to pre rodinu nebola zataz. Isla tam s perfektnou urovnou anglictiny. Popisala to ako dobru skusenost, ale vedomostne jej to nedalo nic - uroven studia sa ani na mile neblizila nasim standardom gymnazistov tu na sk (jej opis). Plus musela cez leto robit rozdielove skusky, aby nemusela opakovat treti rocnik a mohla postupit do maturitneho.
Mobilita vie byt neocenitelna skusenost. Ale bez urovne anglictiny C1 a dobreho grantu by som do USA nesla....
osobne by som zvolila inu krajinu ohladom angličtiny......
zaklad je, maju tvoji rodicia na ten rok 10 tis eur za školne a letenku?
Plus:
byvanie mas , v tom aj stravu, aleeeeee nemas ziadne vreckove, ktore rataj 600-1000 dolarov na mesiac. lebo chces kino, fast food, oblečenie, zabavu a vylety..... podla toho kde budes byvat, ci v nejakom zapadakove, alebo v meste.....
to, co Ti tu píšu, ze nebudes rozumiet, je hlupost, to ake mali ľudia znalosti nemciny a angliny pred x rokmi sa absolutne neda s tym, co mate vy "teens" teraz vobec porovnat......
Je to uz 20 rokov ale moja spoluziacka absolvovala 3 rocnik na SS v USA. Ona tam stravila 10 mesiacov - cely skolsky rok. Bolo to cez nejaku krestansku organizaciu, absolvovala asi 3 kola testov a pohovorov a nakoniec ziskala grant, o ktory sa snazilo niekolko 100 dalsich studentov, takze financne to pre rodinu nebola zataz. Isla tam s perfektnou urovnou anglictiny. Popisala to ako dobru skusenost, ale vedomostne jej to nedalo nic - uroven studia sa ani na mile neblizila nasim standardom gymnazistov tu na sk (jej opis). Plus musela cez leto robit rozdielove skusky, aby nemusela opakovat treti rocnik a mohla postupit do maturitneho.
Mobilita vie byt neocenitelna skusenost. Ale bez urovne anglictiny C1 a dobreho grantu by som do USA nesla....
@titla ja sa len vyjadrím k tej akademickej časti.
V USA je na strednej len niekoľko povinných predmetov, zvyšok sú voliteľné a ešte okrem toho majú predmety rôzne úrovne, pričom si môžu zvoliť také stupne ako AP (advanced placement) či IB (international baccalaureate), miesto science si zvoliť biológiu, fyziku atď. Veľa zahraničných študentov si tam ide “povegetiť” alebo nemajú dostatočnú jazykovú výbavu, aby študovali najvyššie stupne konkretneho predmetu, miesto fyziky si dajú yogu, varenie a neviem čo, potom verim, že im škola nič nedá. Je od veci porovnávať napríklad gymnazialnu úroveň matematiky, keď sa daný študent v USA zapíše na nejaký 3. stupeň a chodi tam s deckami, ktoré na Slovensku chodia na trojročné učilištia, no tak jasné, že to zvláda s prstom v nose, keď sa tam učia učivo 7. ročníka ZŠ. Keby si vybral AP, kde sa získavajú univerzitné kredity, tak by sa určite nenudil.
@titla ja sa len vyjadrím k tej akademickej časti.
V USA je na strednej len niekoľko povinných predmetov, zvyšok sú voliteľné a ešte okrem toho majú predmety rôzne úrovne, pričom si môžu zvoliť také stupne ako AP (advanced placement) či IB (international baccalaureate), miesto science si zvoliť biológiu, fyziku atď. Veľa zahraničných študentov si tam ide “povegetiť” alebo nemajú dostatočnú jazykovú výbavu, aby študovali najvyššie stupne konkretneho predmetu, miesto fyziky si dajú yogu, varenie a neviem čo, potom verim, že im škola nič nedá. Je od veci porovnávať napríklad gymnazialnu úroveň matematiky, keď sa daný študent v USA zapíše na nejaký 3. stupeň a chodi tam s deckami, ktoré na Slovensku chodia na trojročné učilištia, no tak jasné, že to zvláda s prstom v nose, keď sa tam učia učivo 7. ročníka ZŠ. Keby si vybral AP, kde sa získavajú univerzitné kredity, tak by sa určite nenudil.
@sisaka presne tak. Studenti idu za social life a rozhovorit sa, daju si pracu s drevom, varenie a potom pridu domov a rozpravaju, aka je nizka uroven. Dalsia vec, ze casto tam idu na pol roka a ucitelua ich nehodnotia tak, ako domacich, resp. dlhorocnejsich. Este som nepocula od nikoho, kto bol vonku kratkodobejsie, aby si dal AP napr. Len take prirodne vedy- tam spravia za mesiac viac pokusov ako u nas za cele 4 roky, o urovni ani nehovoriac. Ak by som dala otazky, ktore vypracovavaju, dovolim si napisat, ze by to nevedeli ani vs studenti v prvych semestroch u nas.
A k otazke autorky- pobyt na rok v usa moze stat od 10 000 eur az po 50-60 000. Zalezi od typu pobytu a skoly. Neda sa zovseobecnit. Ale lacny spas to nie je.
600-1000 dolarov vreckove za mesiac ? To by musela zit na veeelmi vysokej nohe, absolutne ustrelena suma.
600-1000 dolarov vreckove za mesiac ? To by musela zit na veeelmi vysokej nohe, absolutne ustrelena suma.
@anonym_d4e611 nie, nie je to ustrelena cena, nakolko tam teraz mame z okolia 2 teens. jedno v strasnom zapadakove a ked chce niekam ist ho to aj stoji (proste precestuje) a vikendov je dost na minanie a druhe priamo v Miami, kde ten spolocensky zivot "teens" je riadne nakladny.....
tak mne je to jedno, ak rodicia maju, nech posielaju aj 1000 dolarov mesacne, ustrelena suma to je. ak to poda teeneger tak, ze je to nutne a rodic ma, tak nech posiela, teneger nema problem minut aj dvojnasobok a tvrdit, ze bez toho sa inak neda.. ale poznam vela studentov, kade tade po svete a nie, taketo sumy tam nelietaju.
@sandra294
tu si pozri, ake mas zhruba moznosti
https://bloomo.sk/nasa-ponuka/stredna-skola-v-z...
je to seriozna agentura.
@anonym_d4e611 vobec nie, je to ok cena na ameriku
@sandra294 nepustila by som ta. Pri tom co sa bezne v USA deje, aka je tam situacia (ano viem, bude sa tu argumentovat o nizkej pravdepodobnosti, kde je to, atd ale aj tak...).. pred 20r by som isla aj ja, aj dieta by som bez problemov pustila.. Dnes nie. A k cenam, maju v USA tak uletene ceny za vsetko mozne, staci si podcasty popozerat z tade, ani ekonomicky to podla mna nestoji za to, navratnost je o nicom, popozerala by som sa po inej krajine ked tak...
Inak z mojej skusenosti, mala som tam spoluziacky dve a nedalo im to nic vtedy, teraz si tiez myslim, ze to nebude nejaka uzasna uroven a plus pre studentov, v skolach sa nenaucis nic, tak pokecate, posportujete a vybavene.. Ked tak, work&travel neskor by som hladala...

@sandra294 maju tvoji rodicia nejaky konkretny dovod na obavy ze by si zmenu nezvladla?