Štúdium v USA na strednej škole: Skúsenosti a rady
Zdravím, som študentka strednej školy na slovensku a zaujala ma práve táto téma. Za pár týždňov budem mať 17 rokov a chcela by som sa prihlásiť na tento program. Viem, že keby som do toho šla , tak by to moc nebolo ľahké, teda aspoň na začiatku, ale určite keď mám takúto príležitosť, tak to chcem vyskúšať. No problém je v tom, že moji rodičia sa ma strašne boja pustiť, že by som to proste tú zmenu psychicky nezvládla. viem, že tieto obavy ma asi každý rodič , ale je to môj dlhodobý sen a chcela by som sa už aj viac osamostatniť. A čo sa týka samotnej angličtiny, tak ja veľa rozumiem ,akože sama toho extra moc zatiaľ nenarozpravam, ale rozumiem jej, na vysvedčení som mala jednotky a raz alebo dvakrát sa mi stalo, že dvojku. Ak máte niekto skúsenosti alebo aspoň poznáte niekoho kto si týmto prešiel , budem rada ak mi napíšete. a neviem ,čo je lepšie či ísť na 5 mesiacov alebo 10. Vopred ďakujem😃
@sandra294 napíšem ti moju skúsenosť. Dcéra bola na stredej, ale v španielsku. Tým, že študovala španielsky bilingval a vedela po španielsky, išla v treťom ročníku. Bola od januára do júna. Štúdium náročné nebolo, ale po tých piatich mesiacoch sa už nemohla dočkať, kedy pôjde domov. A to ju ešte viacerí kamaráti a rodina boli pozrieť . Takže nebola stále sama. Prvy mesiac bola riadna eufória, lebo bolo všetko nové, aj na pár výletov ich zobrali, ale potom to už začal byť stereotyp a až tak jej nesadla táto juzanska natura. Myslím, že pre stredoškoláka je 5 mesiacov tak akurát. A okrem iného to stojí kopu peňazí. My sme vtedy dali okolo 7000 €, keď všetko zrátam. 4-5 rokov dozadu.
A ešte keď si spomínam na jedného môjho spolužiaka, čo bol rok v USA na strednej, tak to nezvládol a po návrate musel chodiť po psychologoch. Ono záleží na strašne veľa veciach. Psychická stabilita, povaha, do akej rodiny sa dostaneš, či si na samote, či v meste, počasie, jedlo ...
Držím palce, aby si sa správne rozhodla 😉
@sandra294 pri zahranicnom studiu na SS sa vyzaduje aktivna znalost v tvojom pripade anglictiny min na urovni B2. Mas taku uroven, ked sama pises, ze moc toho nenarozpravas?
Moje dieta bolo na SS v UK ako 16-18, aj tam zmaturovalo. Do UK odchadzalo s anglictinou C1.
Dolezita otazka, maju tvoji rodicia dostatok financii na taketo studium? Lebo to lieta nielen v tisickach ale aj detattisicoch….
Najdolezitejsie je, ci maju rodicia dostatok penazi na to, aby si mohla studovat v zahranici. Lebo taketo studium nie je lacne a nikdy ani nebolo.
@sandra294 takto, amerika Uz nie je to, co bolo. Na strednych skolach je obrovsky bullying, z tej strednej nic nebudes mat, len sa mozno zdokonalis v jazyku, ak si teda najdes kamosky a kamosov. Priprav sa na to, ze strava je neskutocne draha a vsade potrebujes ist autom. Tvoje rodicia musia but pripraveni na to, ze min minies dvojku mesacne.
@sandra294
Prestaň snívať. Dostuduj na sk a potom kľudne odid trebárs do USA/UK robiť opätku. Vtedy môžeš hovoriť o osamostatnení. Ale nie ako študentka mimo ak dotovaná rodičmi. A vtedy sa super naučíš jazyk, lebo nič iné na starosti mať nebudeš. Teda žiadnu maturitu. Odišla som tiež tak a mala som predtým 9 rokov nemčinu v škole - rozumela som houby! A to som myslela ako super viem Nemecky, Hmmm...
Potom to však šlo super rýchlo ale teda učiť by som sa tam nechcela - teda v rámci sš!
Známa tak prešla z ŠK do De na školu a nezvládla to. Mamu mala s perfektnou nemčinou, školu dorobila na Sk nakoniec. Máš veľké oči, pred ti pomôže že rozumieš. Je však iné rozumieť niečo a rozumieť ucivu z rôznych predmetov. Kašľu na to a šup soäť do reality 😉.
Nič ti neujde a po maturite máš času habadej na zahraničie a jazyky.
Je to uz 20 rokov ale moja spoluziacka absolvovala 3 rocnik na SS v USA. Ona tam stravila 10 mesiacov - cely skolsky rok. Bolo to cez nejaku krestansku organizaciu, absolvovala asi 3 kola testov a pohovorov a nakoniec ziskala grant, o ktory sa snazilo niekolko 100 dalsich studentov, takze financne to pre rodinu nebola zataz. Isla tam s perfektnou urovnou anglictiny. Popisala to ako dobru skusenost, ale vedomostne jej to nedalo nic - uroven studia sa ani na mile neblizila nasim standardom gymnazistov tu na sk (jej opis). Plus musela cez leto robit rozdielove skusky, aby nemusela opakovat treti rocnik a mohla postupit do maturitneho.
Mobilita vie byt neocenitelna skusenost. Ale bez urovne anglictiny C1 a dobreho grantu by som do USA nesla....

@sandra294 maju tvoji rodicia nejaky konkretny dovod na obavy ze by si zmenu nezvladla?