icon

Systémy a tipy na efektívne učenie sa cudzích jazykov

6. feb 2025

Ahojte, tie čo sa učíte cudzie jazyky, zaujímalo by ma aký máte systém a koľko času a čomu konkrétne (čítanie, písanie, počúvanie, rozprávanie) denne/týždenne venujete. Máte svoj vlastný systém, ktorý sa vám osvedčil? Prípadne máte nejaké pokiaľ možno nezvyčajnejšie tipy, ktoré fungujú vám a sú pre vás efektívne?

Rada by som popracovala na svojej francúzštine do užívateľskej úrovne v bežnej konverzácii ale aj v práci. Platím si konverzačné hodiny online 2x do týždňa a popritom si vo voľnom čase čítam. Ale cítim, že to nie je ono, a chýba mi nejaký poriadnejší systém. Naozaj nemám rada pozerať filmy, nebaví ma to ani v rodnom jazyku, takže tadiaľto cesta nevedie. Momentálne sa hodnotím ako niečo medzi úrovňou A2 a B1.
Jeden jazyk (angličtinu) som zvládla, mám C1 a denne ju používam v práci, ale cítim, že s francúzštinou mi to akosi nejde a rada by som ju dopilovala postupne časom tiež do podoby využívania v práci.

1111sandra1111
•
6. feb 2025

ja sa ucim AJ, tiez mam dva krat do tyzdna konverzaciu, plus- to pises, ze nic pre teba- pozeram filmy a do toho si davam AJ titulky a ked chodim na prechadzky so psami, pustam si pribehy v anglictine. Su na YT, 5 urovni, rozme dlzky, rozne temy. A knihy samozrejme.

dada2610
•
6. feb 2025

@1111sandra1111 prosím vieš dať link na tie príbehy? Ďakujem 😉

1111sandra1111
•
6. feb 2025

@dada2610 su rozne kanaly, ja stale nachadzam nove. staci si zadat english stories a hned ti povyhadzuje videa a kanaly.
for example🙂

https://youtube.com/@englishstoriesaudiobook?si...

https://youtube.com/@englishcrunch?si=OG-qnjbWQ...

melanta
•
7. feb 2025

Samoštúdium 1 hodinu každý deň, poctivo, gramatika a slovíčka, 2x týždenne online lektor, knihy a časopisy. Na filmy nie som príliš ani ja, ale mňa bavia dokumenty, hlavne príroda a história. Taký David Attenborough a jeho dokumenty sú úžas. 2 jazyky som takto dala z nuly na C1.
Píšeš, že máš online konverzácie a čítaš, ale nie je to ono. Možno skús zmeniť lektora. Nemusí ti sedieť jeho štýl.

martinadomianova
•
7. feb 2025

To by zaujímalo aj mňa. Ja som to vzdala už s tromi jazykmi. Nejdú mi do hlavy.

1111sandra1111
•
7. feb 2025

@martinadomianova to su podla mna take typy ludi. ani mne to tak nejde. stale sa mi mylia podobne slovicka a atd. alebo napr. v hlave si vsetko viem usporiadat a ked mam rozpravat, uplne prazdno, nic neviem pospajat, sa mi tam premavaju tie suche travy ako vo westernoch!😅😅😅
ale kvoli cestovaniu, kedze chodime bez cestovky, potrebujem si AJ trenovat. aspon zaklad.

kaktusik007
•
7. feb 2025

na franinu je toho mrte... napriklad na spotify, TV5Monde ma vlastnu appku, dokonca specialnu Apprende TV5Monde... pomaly kazde vydavatelstvo ma svoj interaktivny web s cviceniami aj na fonetiku, zamerany prave pre FLE.