icon

Úprava obrázkov v bakalárskej práci: Je to plagiát?

julia51
15. apr 2026

Práve píšem svoju bakalársku prácu a chcela by som sa opýtať, že ak chcem použiť obrázok z nejakej publikácie, tak pod obrázok treba uviesť, z ktorej publikácie pochádza. Potrebovala by som však ten obrázok upraviť a doplniť doň vlastné popisy. Je to možné? Alebo sa to už považuje za plagiát? Ako sa to v takomto prípade správne robí?
Ďakujem za odpoveď

jeennyv
15. apr 2026

@julia51 pod obrazok napis upravene a podla smernice o zapisovani obrazkov tiez napis poznamku upravene a bude to podla mna ok…musite mat sko skola smernicu ako sa zdroje zapisuju

monane
15. apr 2026

určite je to možné, robí sa to tak bežne. akurát treba uviesť, že je to tebou upravené.

anonym_a5f5e7
15. apr 2026

@julia51 a ak je to "verejna informacia" (z toho obrazku), neda sa vygenerovat novy obrazok cez AI (v style, ak je to graf o nezamestnanosti na SK, tak proste spravit nieco vlastne)? Alebo nakreslit odznova?

julia51
autor
15. apr 2026
@anonym_a5f5e7

@julia51 a ak je to "verejna informacia" (z toho obrazku), neda sa vygenerovat novy obrazok cez AI (v style, ak je to graf o nezamestnanosti na SK, tak proste spravit nieco vlastne)? Alebo nakreslit odznova?

@anonym_a5f5e7 s Ai som si skusila ale nerobil dobre fotky

julia51
autor
15. apr 2026
@anonym_a5f5e7

@anonym_a5f5e7 na fotke sú chemikalie a také podobne veci

alex49
15. apr 2026

Ja by som napísala zdroj obrázka a upravené/doplnený popis. Spýtaj sa školiteľa, ten ti presne povie ako to ma byť.