icon

Uvažujete o vysokej škole? Ako ďalej postupovať?

10. jan 2024

Pekný deň. Dostala som sa do situácie, kedy neviem ako konať, postupovať. Už dlhšie uvažujem o VŠ. Momentálne nemám v ruke nič a žiadne uplatnenie. To som zistila za ten rok čo som bola už po škole a chcela som sa zamestnať. Po prehodnotení všetkého som dala na radu rodine, kamarátom a partnerovi. Vybrala si zdravotníctvo (tento rok sa hlásim). Úprimne ma to vyslovene neláka ale argumentovali rozumne (neustále pracovné miesto, plat tiež nie je zlý (toto je diskutabilné) a stačí v podstate 3r štúdia napríklad na sestru.
K pointe, mala som možnosť zamestnať sa kým mi začne škola v škôlke a na moje prekvapenie, baví ma to. Uvažujem, že sa vyberiem týmto smerom ale má to veľa nevýhod oproti zdravotníctvu. Čo si o tom myslite? Ako by ste postupovali vy?

petamich
•
10. jan 2024

Rozumiem tomu spravne, ze si skoncila nejaku strednu skolu/gymnazium a zistila si, ze nemas uplatnenie? A v akej oblasti si hladala? O aku pracu mas zaujem. Jasne vysoko specializovane alebo manazerske pozicie asi teraz uplne nenajdes ale to nemusi ani ten absolvent.

Nejako sa mi nechce verit, ze nemas uplatnenie 🙂. Je vela pracovnych miest, kde nevyzaduju vysokoskolske vzdelanie.

Kazdopadne ak to tak citis, ze to zdravotnictvo bude pre teba, ja nemam objektivny nazor, takze neporadim.

h2
•
10. jan 2024

Hlavná výhoda je to, že ťa to baví. Ja zase na rozdiel od teba nevidím veľa výhod v práci zdravotnej sestry. Plat nič moc, služby vo sviatky a víkendy, nočné... To keď neberieš, ako poslanie a životnú náplň, tak tým smerom určite nechoď.
Ak môžeš so strednou školou robiť v škôlke, tak máš zrejme skončenú pedagogickú, čiže na takú by som na tvojom mieste išla aj na VŠ.

ibatanecnica
•
10. jan 2024

radšej rob to, čo ťa to baví. Vyhorených sestier v zdravotníctve, ktoré to nebaví je dosť. Netreba tam ďalšiu.

beata_k
•
10. jan 2024

Vyber si co ta bavi. Niet nad zdutu sestru, ktoru to zjavne nebavi.

autor
•
10. jan 2024

Mám gymnázium a uplatním sa max ako asistentka, tam zase väčšinou pozerajú prax a často jazykové znalosti na vysokej úrovni. V škôlke som sa uplatnila len ako výpomoc, kým nenájdu niekoho so vzdelaním alebo s podmienkou ostať tam, ak začnem VŠ tohto odboru.

autor
•
10. jan 2024

Ja som na rozdiel od partnera a rodiny zameraná skôr na to, aby ma to bavilo. Zbytočne zvládnem školu, zamestnám sa. Možno budem mať plat lepší ako v škôlke ale pre mňa priorita je aby som chodila do roboty s radosťou bez zbytočných kŕčov v brucho čo zas bude. A zároveň škôlka je len jedna opcia, tam sú rôzne odbory tohto smeru kde je možno aj uplatnenie a plat lepší (to som si ešte nezistovala)

biglovemom
•
10. jan 2024

Rob to kam ta to srdcom taha😊

kukuk29
•
Autor odpoveď zmazal
•
lindous
•
10. jan 2024

Za mňa určite radšej to čo ťa baví 🙂 obe tieto povolania sú svojím spôsobom poslaním a zdravotníctvo, pokiaľ ku tomu nemáš vzťah, je podľa mňa veľmi zlý nápad... nie som síce z odboru, ale mám veľa kamarátov z fachu, od sestier až po lekárov a lekárky a ja by som nemohla... tiež sa ma veľa ľudí ku koncu gympla pýtalo prečo nejdem na medicínu a aj keď som vyštudovala prírodné vedy a "mala" by som aj na medicínu, tak proste som sa tam nevidela, nelákalo ma to, neviem si to predstaviť, ani s vidinou lepšieho platu

autor
•
Autor odpoveď zmazal
•
nwnw
•
10. jan 2024

Rob to co Ta bavi, lebo to budes robit znacnu cast zivota. Ja by som sla na Logopediu na Tvojom mieste.

patus_2
•
10. jan 2024

Keď ťa to baví a nechajú ta v práci keď pôjdeš študovať, tak choď do toho. Aj škôlok je dosť a stále hľadajú učiteľky, asistentky. Nepracuješ víkendy, sviatky, nočné. Plat síce o niečo nižší ako sestra, ale stále sa to dá. A keď si urobíš vzdelávanie alebo neskôr atestácie tak budeš mať o niečo vyšší plat. Poprípade ak budeš mať pedagogickú VŠ, tak môžeš pracovať ako asistentka aj na základnej škole.

anavixy
•
10. jan 2024

Vybrat si zdravotnictvo len “z povinnosti” je priserny napad. Ked nebudes pracu v zdravotnictve brat ako poslanie tak budes trpiet neskutocne a nie len ty ale aj pacienti a tusim by to malo byt prave naopak. Tam hrozi naozaj rychle vyhorenie. A ano STACI studovat 3 roky ale si nemysli ze to je len tak… podla mna urcite je narocnejsie (asi zalezi aj ktoru skolu si vyberies) studovat ose ako ucitelstvo v materskej skole, ktore mozes robit (ako vidis) aj bez vs… Vyber si to, co ta BAVI! Nie to ci ti radia ostatni, lebo ty to budes robit a budes to mozno/snad robit dlhe roky a hlavne niet nad to mat svoju pracu uprimne rad.

zorkahorka
•
10. jan 2024

Urobit si pedagogocke minimum je urcite lahsie ako zdravotna. To nie je med lizat

sylvie
•
11. jan 2024

urcite by som si vybrala to co ma bavi, budes to robit cely zivot..