icon

Výber bilingválneho gymnázia: Ktorý jazyk zvoliť?

Dnes o 16:50

Dnes sme mali v práci debatu so ženami, ktorých deti tento rok robili prijímačky.Padol celkom zaujímavý názor, že načo bilingválne anglické, ked deti AJ vedia, že mám vybrať iný jazyk. Týka sa nás to až o rok aký máte názor?

anonym_0a7a1e
Dnes o 16:53

Aj súhlasím.Syna sme dali na iný jazyk na bilingválne.Dobre nemecky, rusky, taliansky vie málo ľudí.AJ vie za tie roky dobre.Isli sme to len vyskúšať a nový jazyk sa mu páči už je v 4 r

vikusjk
Dnes o 16:54

@anonym_autor napriklad moja dcera tiez povedala, ze by tam nesla, lebo anglicky uz vie dobre - ale keby bola bilingvalne vyucovana ta skola, kam chce ist, to by bola nesmierne rada, pretoze sa jej lepsie uci v anglictine, ako v slovencine. Cize ak ma tvoje dieta podobny nazor, ze sa mu proste v anglictine lepsie uci, tak je to urcite dobra volba, aj ked uz anlgicky vie. Rovnako ale aj ak sa v AJ chce zdokonalit. Proste podla mna ak chces ist na gympel, a plus ak chce anglictinu zdokonalit, alebo sa v nej ucit, tak urcite to treba skusit, preco nie ;)

vikusjk
Dnes o 16:55

Jaj no a samozrejme, ak sa chce ucit iny jazyk, tak je dost ponuk bilingvalnych gymplov aj s inym jazykom, tam nie je o com...

felycity
Dnes o 17:32

Ja suhlasim, mnohi mladi dnes maju na slusnej urovni anj, moji sa od 1.tr zs ucili anj, dcera si sana zvolila nemecky bilingval. Ale zas treba mat aj vztah k tomu jazyku.

maranta_leuconeura
Dnes o 17:36

To zalezi, ako chce jazyk dalej vyuzit. Nemcina - blizko mas Rakusko, Nemecko, ovela kvalitnejsie vysoke skoly. Spanielcina - prakticky cela Latinska Amerika tak hovori a v USA druhy jazyk, takze dobre vyuzitelne. Francuzstina - tazsia na ucenie a vyuzitie slabsie, ale v Kanade sa hodi... S taliancinou mas male pokrytie, co moze byt konkurencna vyhoda ak by chcela ist cestou prekladatelstva/tlmocnictva (za 5+ rokov vsak uz zbytocne vdaka AI prekladom) alebo jednoducho tam chce ist zit (Taliani nevedia dobre anglicky a nezmeni sa to ani za tych 5+ rokov 😃).

biba_18
Dnes o 17:52

to že mladí majú na slušnej úrovni AJ je síce pravda, ale treba povedať aj to, že nie všetci. ani vačšina… takže vybrať jazyk podľa preferencií ďalšieho štúdia…

lenka.25
Dnes o 18:05

Ja s týmto súhlasím . Dnes je AJ pre decka uz automatika. Moja staršia dcéra bola na na španielskom gymply , teraz tam začala študovať mladšia . Majú tam španielčinu, AJ - povinne a na vyber medzi nemčinou a ruštinou

vroni
Dnes o 18:32

Ja absolutne súhlasím. Tiež mi staršie chodilo na biligual s neanglictinou a bolo to fajn (a na druhej strane mladšie tú istú školu nedalo a museli sme po Zs - tu je len štyri roky - meniť za "bežnú" školu). VS robí v angličtine a úplne bez problémov.

anonym_44b462
Dnes o 18:39

Podľa mňa je najlepší nemecký bilingvál, ale ten u nás nie je, tak šla dcéra na francúzsky. Akože, jazyk je ok, ale francúzske gymnázia sú zamerané na prírodné vedy a to je masaker. Má denne matematiku a raz toľko fyziky, chémie a biológie týždenne ako na bežnom gymnáziu. Denne máva 8 hodín. A z dvoch tých prírodovedných predmetov musí povinne maturovať, hoci ich študovať nechce. Maturovať bude zo 6 predmetov, čo je úplne zbytočné. Deti, ktoré tam šli kvôli jazyku sú nešťastné a ani dcéra by tam 2x nešla. Hovorí, že jazyk by sa naučila aj inak a tymto peklom by nemusela 4 roky prechádzať.

matkahelka
Dnes o 18:39

Mladi vedia anglicky? a na akej urovni? z tiktoku? moj svagor ma advokatsku kancelariu a viac ako pol roka nevedel v BA zohnat gramaticky spravne, plynule anglicky hovoriaceho pravnika. bol zhrozeny s akou turistickou anglictinou mu tam vystudovani pravnici chodili na pohovory. moja kamoska robi pohovory do volva a detto. do cv si ludia uvedu uroven anglictiny B2 a ona na pohovore nevie, ci sa smiat, ci plakat, lebo viest s nimi konverzaciu na slusnej urovni v anglictine je nemozne. a vsetci su vystudovani inzinieri. moja dcera anglictinu miluje (zial viac ako slovencinu) a isla na anglicky bilingval. ta gramatika tam je uplne sialena, zo ziadnych kurzov ani videi sa dieta tak gramatiku nenauci. ale je samozrejme dolezite, co chce dalej dieta studovat, ako sa chce v zivote uplatnit. moja dcera chce ist studovat pravo do zahranicia, tak volba anglictiny bola jasna. druhy jazyk ma spanielcinu a paci sa jej, tvrdi, ze oproti anglictine je to ovela jednoduchsi jazyk, ale pre nu zdaleka nie tak uzasny ako anglictina.

katkaseiner
Dnes o 18:40

Suhlasim s nazorom, napriek tomu dcera teraz robila prijimačky na anglicke bil. gym. a buduci týždeň bude mat na španielskom gymnaziu. Tu anglicku chce velmi, ja by som sa presne z rovnakeho dovodu rozhodla pre spanielske či nemecké. Každopádne je to jej rozhodnutie. Školy su obe velmi kvalitne, je tam obrovsky pretlak prihlasok versus prijatych (obe cca 400 deti vs 31 prijatych). Čiže uvodime ci sa vobec zadari.Aj s vybornymu vysledkami sa dostat nemusi.

katkaseiner
Dnes o 18:43
@lenka.25

Ja s týmto súhlasím . Dnes je AJ pre decka uz automatika. Moja staršia dcéra bola na na španielskom gymply , teraz tam začala študovať mladšia . Majú tam španielčinu, AJ - povinne a na vyber medzi nemčinou a ruštinou

@lenka.25 mozem sa spytat kde? Dcera ide na prijimačky do NR, tak len ci nahodou nie o tej skole píšeš..

lenka.25
Dnes o 18:44
@katkaseiner

@lenka.25 mozem sa spytat kde? Dcera ide na prijimačky do NR, tak len ci nahodou nie o tej skole píšeš..

@katkaseiner nie , moja chodí do BA

anonym_57ce97
Dnes o 18:49
@katkaseiner

@katkaseiner aj moja ide teraz pondelok do Nr ☺️ znej dcera bola tento pondelok a veaj to bolo velmi lahke, tak uvidime 😉

anonym_0ec8b5
Dnes o 18:51

Myslím, že nemčina je stále v kurze...
Za mňa dosť málo bilingválnych škôl s NJ.
Žili sme x rokov v Nemecku, dcéra rozpráva plynulo nemecky, ale v okolí veľmi nemáme na výber.

katkaseiner
Dnes o 18:53
@anonym_57ce97

@katkaseiner aj moja ide teraz pondelok do Nr ☺️ znej dcera bola tento pondelok a veaj to bolo velmi lahke, tak uvidime 😉

@anonym_57ce97 moja dcera tvrdila ze aj na anglickom to nebolo ťažké. Tohto sa trochu bojim lebo to bude potom fakt stat na olympiadach ako navyse bodoch...no uvidime. Dcera sa boji na španielskom matiky, vraj malo casu a vela prikladov...nevies nahodou nieco blizsie?

zoja6913
Autor odpoveď zmazal