icon

Zvládnem opatrovateľský kurz bez zdravotníckej školy?

18. júl 2025

Ahojte baby, robila si tu niektorá z vás opatrovateľský kurz? Premýšľam nad tým, že by som sa potom zamestnala ako opatrovníčka buď v našom meste alebo vycestovala do zahraničia. Otázka znie...nemám zdravotnícku školu, vyštudovala som úplne niečo iné, vadí to, zvládnem taký kurz? Ako myslím, či je to veľmi náročné? Ďakujem 😘

dorizzz
•
18. júl 2025

Zvládneš to ľavou zadnou, stačí priemerná inteligencia.

mima172
•
18. júl 2025

Pracovala som v agentúre, ktorá kurzy organizovala + umiestňovala opatrovateľky v zahraničí. Kurz urobíš ľavou zadnou. Za niekoľko rokov tejto práce bolo len zopár žien, ktoré ho neurobili a aj to nie preto, žeby ho reálne nezvládli ale napríklad neprišli na skúšky alebo kašľali na prax (podmienka pripustenia ku skúškam - prax sme im priradili my). Za mňa je v podstate nemožné ten kurz nezvládnuť.

autor
•
18. júl 2025
@mima172

Pracovala som v agentúre, ktorá kurzy organizovala + umiestňovala opatrovateľky v zahraničí. Kurz urobíš ľavou zadnou. Za niekoľko rokov tejto práce bolo len zopár žien, ktoré ho neurobili a aj to nie preto, žeby ho reálne nezvládli ale napríklad neprišli na skúšky alebo kašľali na prax (podmienka pripustenia ku skúškam - prax sme im priradili my). Za mňa je v podstate nemožné ten kurz nezvládnuť.

@mima172 ďakujem krásne za odpoveď s reálnymi skúsenosťami 😘, super, idem do toho ♥️🍀

autor
•
18. júl 2025
@dorizzz

@dorizzz ďakujem 😘

alica_matejka
•
18. júl 2025

jasne ved to nie je nic zlozite. su to v podstate by som povedala aj take veci zo zivota. uz pichanie injekcii maximalne do svalu by si zvladla v pohode 😉

majamat
•
18. júl 2025

ved opatrovatelsky kurz sa nerobi po zdravotke. ak by si mala udravotku, ej to vyssie vzdelanie, kurz by si nepotrebovala.
a urcite vladnes.

svetlonos
•
18. júl 2025

Pokial chces ist mimo SK, urob si aj kurz nj alebo aj. Bez jazyka vonku je to náročné až nemožné zamestnať sa. Teda v serióznej agentúre. Odporúčam Hilfswerk vo Viedni. Su seriozni, nie ako mnohé sk agentúry.
Ten kurz je v pohode, skôr taky relax.

autor
•
18. júl 2025
@svetlonos

Pokial chces ist mimo SK, urob si aj kurz nj alebo aj. Bez jazyka vonku je to náročné až nemožné zamestnať sa. Teda v serióznej agentúre. Odporúčam Hilfswerk vo Viedni. Su seriozni, nie ako mnohé sk agentúry.
Ten kurz je v pohode, skôr taky relax.

@svetlonos ďakujem, angličtinu ovládam veľmi dobre, predtým som pracovala v zahraničí viac rokov, nemčinu som študovala na strednej škole,no ten jazyk mi fakt nejde do hlavy 😂, no základy by som zvládla.

autor
•
18. júl 2025
@mima172

@mima172 prosím ťa, na tej praxi sa skúša aj pichanie injekcií??? Len z toho mám strach, nie som veľký fanúšik injekcií, no zvyknúť sa dá asi na všetko....tak ak, tak budem sa musieť premôcť

majamat
•
18. júl 2025
@anonym_autor

@mima172 prosím ťa, na tej praxi sa skúša aj pichanie injekcií??? Len z toho mám strach, nie som veľký fanúšik injekcií, no zvyknúť sa dá asi na všetko....tak ak, tak budem sa musieť premôcť

@anonym_autor neviem ako je to s injekciami,a le opatrovatelka by asi injekcie ani pichat nemala. maximalne inzulin, pripadne Fraxiparine. ine nie. vacsina inj v domacom osetreni sa picha 1x denne, pripadne ani nie denne, to moze zabezpecit obvodny leakr, pripadne ADOS. u zomierajucich aj Hospic.
hladala som to na nete,a le nenasla som, su tam aj dobre bludy, ze vymena katetra a kanyly. mocovy kateter u muzov dokonca nevymiena ani hocjaka sestra,a le lekar. u zien moze sestra. nechce sa mi to dopodrobna hladat, ako to je. nemam na to cas.

autor
•
18. júl 2025
@majamat

@anonym_autor neviem ako je to s injekciami,a le opatrovatelka by asi injekcie ani pichat nemala. maximalne inzulin, pripadne Fraxiparine. ine nie. vacsina inj v domacom osetreni sa picha 1x denne, pripadne ani nie denne, to moze zabezpecit obvodny leakr, pripadne ADOS. u zomierajucich aj Hospic.
hladala som to na nete,a le nenasla som, su tam aj dobre bludy, ze vymena katetra a kanyly. mocovy kateter u muzov dokonca nevymiena ani hocjaka sestra,a le lekar. u zien moze sestra. nechce sa mi to dopodrobna hladat, ako to je. nemam na to cas.

@majamat jasné, aj tak veľmi moc ďakujem 😘

marienka1989
•
18. júl 2025

kurz je hračka, robila som ho pred pár rokmi, a injekcie v rámci praxe som ja osobne pichala iba Fraxiparine.

mima172
•
18. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor S týmto ti neporadím. Fyzicky som v DSSkách, kam sme posielali ženy nebola, len som dohadovala veci s riaditeľmi a riešila kapacity atď. Každopádne, myslím, že zo začiatku nejaké zdravotnícke úkony baby na praxi nerobili. Skôr hygiena, polohovanie, prevazy, lieky, prezliekanie postelí atď.

estellas
•
18. júl 2025

Na kurze sa nepichaju injekcie.
Keby si po praxi pracovala v domove dôchodcov tam opatrovateľky pichajú fraxiparine.

balerina2025
•
18. júl 2025

co sa tam vlastne vsetko uci, tiez som si myslela ze tam treba zdravotne vzdelanie lebo napr su opatrovatelky co pichaju injekcie a to sa bezne predsa neuci

balerina2025
•
18. júl 2025

@anonym_autor sa chystas do rakuska ci nemecka?

svetlonos
•
18. júl 2025
@balerina2025

co sa tam vlastne vsetko uci, tiez som si myslela ze tam treba zdravotne vzdelanie lebo napr su opatrovatelky co pichaju injekcie a to sa bezne predsa neuci

@balerina2025
opatrovatelky robia aj zdravotné sestry a rie môžu pichať injekcie. Inak len ten fraxiparin, inzulín a iné injekcie formou pera (ako inzulin).

balerina2025
•
18. júl 2025
@svetlonos

@balerina2025
opatrovatelky robia aj zdravotné sestry a rie môžu pichať injekcie. Inak len ten fraxiparin, inzulín a iné injekcie formou pera (ako inzulin).

@svetlonos dakujem za objasnenie

petrahl
•
18. júl 2025
@anonym_autor

@mima172 ďakujem krásne za odpoveď s reálnymi skúsenosťami 😘, super, idem do toho ♥️🍀

@anonym_autor s opatrovatelskym kurzom nebudes opatrovníčka, ale opatrovateľka

petrahl
•
18. júl 2025
@dorizzz

@mima172
@dorizzz bohužiaľ aj podpriemerná 🤷‍♀️🫣

majamat
•
19. júl 2025
@svetlonos

@balerina2025

@svetlonos tak vyslovene zdr, sestry nerobia. mozubyt zneuzivane na niektore vykony, ale vyslovene nerobia zdr, sestry, elbo v kompetencii sestier je toho podstatne viac.

viera012345
•
24. júl 2025

@anonym_autor Určite áno, zvládnete ho.

nurse0
•
24. júl 2025
@petrahl

@mima172
@dorizzz bohužiaľ aj podpriemerná 🤷‍♀️🫣

@petrahl áno a potom to tak aj vyzerá tá práca