5 ročná žiarli na súrodenca, ktorý sa ešte len narodí
Som v 7mom mesiaci a 5 rocna dcera o nicom nerozprava iba o tom ze ona to male nebude mat rada ze preco bude mat surodenca jednoducho uz trz ziarli a to drobec ani nie je na svete. Nevraviac o tom ze muz sa nesmie ku mne ani priblizit teda napr dat mi pusu objat ma lebo neskutocne sceny robi ... napr muz ma objime a da pusu a mala je hned pri nas a nechce sa tulit ako ze vsetci ale muza odstrkuje. Skusali sme po dobrom pytali sme sa jej preco to robi tak ona nevie. Skusali sme "po zlom" ked sme si ju nevsimali ale raz muz na nu "vyskocil" ze nech prestane lebo bude zle. svagrina vravi ze sme ju rozmaznali tak preto je taka ... ze muz nema autoritu preto si mala dovoluje ze ona by ju vytrieskala a bol by pokoj
Odporucam dnesny webinar NEVYCHOVA najdete to na fb ale iba do dnes do polnoci je na zhliadnutie
@1katus1 to je milé 🥰 my už máme vybratý 🙂 malá vybrala a aká je pyšná na seba 🤭
Tak neboj bude dobre ona si ho zamiluje keď sa narodí. Prípadne u nás zabral aj malý úplatok išli sme do stačila kúpili bábiku a bolo dobré dcérka veľmi chcela sestričku a má bračeka ale ľúbia sa. Prípadne keď pôjdeš z pôrodnice kúpte malej hračku a že to má ako od bračeka keď prídete domov. Stačí drobnosť.
Určite ju pripravovať na súrodenca, vysvetľovať čo si dovoliť môže a čo nie a jasne stanoviť hranice. Hlavne jej vysvetlite, ze aj o ňu ste sa tak museli starať, keď bola maličké babo. Len obávam sa toho, ze keď sa bábätko narodí a cela pozornost sa strhne na neho, čo je normálne, nebude to dcérka dobre znášať, keď už teraz bojuje o pozornosť s “imaginarnym nepriateľom v brusku”. Ešte je tu možnosť, či jej nejaka dobrá duša nepovedala nejaké hlúposti typu - no a to už potom na teba rodicia nebudú mat čas, alebo už ti skončia dobre časy. Skúste jej pustiť film Maly šéf, myslím, že to je veľmi dobrý edukačný film o tom, keď príde bábätko do rodiny a čo to všetko pre súrodenca znamená. Inak, aj mne príde dosť rozmaznana, sú veci, ktoré si dieťa nemôže dovoliť, vaša s tými ziarlivostnymi scénami zachádza už dosť ďaleko.
@dkethe
Aj naša sa teší, keď si s muzom dávame pusy, minule nám ešte tisla hlavy ku sebe, naschval, aby sme si dali pusu. Tiež mám pocit, že možno to dcérke chýba, tak žiarli. Možno sa mýlim.
@katkami123 ak bude drobec taky ako mala tak tl nebude problem ... mala je spala cikala kakala a papala 😀😀😀
Myslela som skôr niečo iné. Poznam prípady z môjho okolia, kde to starší súrodenec dobre neniesol a robil zle tomu mladšiemu. Jedna moja kamaratka kvôli tomu dala aj mladšieho predčasne do škôlky do 0. ročníka pre 2.rocne deti. Lebo mladší sa chcel hrať a chýbala mu spoločnosť, len starší mu stále ubližoval. Druha je zase zo svojich už na prášky a tesi sa, keď starší ide do škôlky. Starší do mladšieho vždy buchne nenapadne, keď si mysli, že to nikto nevidí, keď ho mladší aj trochu buchne, tak robí take scény akoby mu nohu odrezal a začne do toho rodicom kričať, nech ho za to zbijú. Sama mi povedala, že až teraz, keď majú druhé si uvedomujú koľko chýb urobili a ako si prvé dieťa rozmaznali. Preto píšem, pripraviť dieťa na to, že bude všelijak a mamina už toľko času mat síce nebude, ale láska sa u vás násobí. Lebo som tiež matkou a teda bezproblémové dieťa, ktoré by nezaberalo žiaden čas a iba spalo, kakalo, neexistuje, pri dieťati prídu rôzne obdobia. Treba myslieť realne a pripraviť dieťa na všetky situácie aké môžu nastať a nie to riešiť potom za jazdy, aby si frustráciu nevyburovalo na mladšom.
@katkami123 prepana nevravim ze neplakala a boli aj situacie kedy sme nespali v noci napr ale oproti tomu co tu niekedy citam
@katkami123 Tak mala bola super babo.
Nech už bola vaša akékoľvek babo, nechápem načo to tu riešiť. Uniká ti stále pointa, ktorú píšem, že aj keby si mala to najsuper babo, aj to treba ísť pokocikovat, aj tomu treba robiť prikrmy, nakŕmiť ho a venovať sa mu, či podľa tvojho tvrdenia to zvladne to malé všetko samo a ty budeš mat rovnako veľa času iba na dcerku ako doteraz, lebo bude iba spať, kakať a cikať, lebo taká bola tvoja dcérka? A tym staršia neutrpí ani minútu z tvojho času? Žasnem niekedy nad týmito sci-fi argumentmi.
@katkami123 preboha ... nechapes ... 😒
Tak pisem po 2och mesiacoch. Drobec ma mesiac a mala ho berie ako partaka. Samozrejme sa snazim venovat aj jej aby sa necitila odstrkovana. Sem tam ked vidi ze maleho krmim tak ptm sa chxe tulit atd. Padla aj otazka ci ju stale lubime

Nám tiež dcérka vybrala kočík a zabralo keď sme jej hovorili že ona bude môcť kocikovat ozajstné bábo a ostatné dievčatá v okolí len hračky. Aká je pysna ked ide s kočíkom