Aké sú výzvy a radosti s tromi deťmi?
Ahojte, v poslednej dobe sa neviem zbavit myslienky na tretie babo. Mame doma 4 a 2,5 rocneho a velmi by sme chceli skusit aj dievcatko, no mna zaujima. Ako to davate troj a viac matky? Casovo. Kolko casu realne venujete detickam osve, ze len ty a dieta? Taku tu 100% pozornost, ze sa dietatu fakt venujete naplno a ono si to uziva. Neviem si predstavit fungovat s tromi, mam dve ruky, dve deti, neciti sa vzdy jeden odstrceno/ukrateno? Aktualne napriklad uspavame vecer muz s jednym, ja s druhym v posteli a citame si. Dalsi vecer vymena. Ked volaco, viem ich naraz objat, pomojkat. Troch nevezmem naraz na ruky 🙂 Mozno su to pre niekoho blbosti ale pre mna je to dolezite. D.
3 deti
13roč.- 1 krúžok futbal 3x týždenne
8roč.- 2 krúžky 3xtýž. klavír, 3xtýž. tenis
6roč. - 1 krúžok 1 x týždenne
Klasika varenie, starostlivosť o dom a mama taxi služba na roznášanie po krúžkoch- vozenie do školy. Keď je niekto chorý dosť sa to komplikuje.
Ja som po 16 rokoch dala výpoved, aby som všetko stihala, kedze som na to sama .
@lara306 mam deti vo veku 4,5 a 3,5 a 1,5. Ake to je? Psychiatria 😃 ale taka pekna psychiatria 🙂. Mysliet na to, ze ine auto lebo 3 sedacky sa nevojdu len tak hocikde. Starsi chodia do skolky, mladsi so mnou doma. Poobede chodime von vsetci vacsinou, pohraju sa aj spolu. Nikdy nevies ako si deti sadnu povahovo, ci sa pohraju alebo sa budu hasterit. Uspavame prv najmladsieho a tak naraz starsich dvoch. A ked sa posnazis, vezmes aj 3 naraz na ruky(resp.oni na teba vylezu 😃😃)
Ahoj tiez mame doma 3 kusky. Vek 8, 5 a 9 mesiacov. Rodila som ako 40rocna posledne. Za mna co sa tyka najmladsieho je najlepsie dieta. Prisiel do rodiny a musel sa prisposobit. Neriesili sme hluk pri nom a spal.najlepsie ked surodenci vystrajali. Tesi sa ked pridu domov zo školy a skoly. Vedia ho obaja zabavit. Krúžky majú tiez cize logistika jak blazon ale nejako to proste ide. ked sa da muž ostava doma a ja idem na kruzok a vtedy som len s jednym. Nemyslim si ze by niektore z deti stradalo moju pozornost. Cize da sa to ale nie je to lahke. Drzim ti palce.
@lara306
Ja by som sa pri dvoch deťoch skôr bála ,že chceme tretie a prídu dvojičky.
Lebo keď plánujete druhé a prídu dvojičky,no ešte ako tak 😀 ale pri dvoch deťoch+dvojičky.hroza má chytá.
Pre mňa je to mega stopka.dve deti najviac .aj keby som chcela tretie (čož nechcem), toto by mi hádzalo spiatočku 😀
@lara306 každá situácia v každej rodine je tak jedinečná, že ťažko ti toto niekto povie, aké by to bolo keby. Každé z vašich detí bude v rôznom veku s trochu inými potrebami. Asi ani nebudeš potrebovať ich mať na ruky naraz v jeden čas, nie? Ak chcete tretie, toto netreba nejak prehnane riešiť. To nie je tak veľa detí, že by si si nevedela nájsť stále pre ne čas a priestor. Mám tri. Prvé dve sú dvojčatá a to bolo naozaj blbé v začiatkoch, že sa nevieš tak venovať, ako keď máš jedno bábo, pochopiteľne.
@lara306 ahoj mám 3 deti 11rocnu
5rocnu a 2,5rocnu 🤗 bála som tretieho dieťatka po krátkom odstupe aj toho ako sa im dokážem venovať no naučilo ma to že to puto čo sa medzi súrodencami vytvára sa nedá nijako inak nahradiť ani našou láskou.. príklad z praxe ja jedno dieťa uspavam muž druhé najstaršia si číta sama a ( večerný pokec s nami ma posledná ) keď sme si menšie deti tak rozdelili že taký spoločný čas len ja a dieťa tak plakali za sebou.... čiže možno taká jednoduchosť a nekomplikovanost by mi pomohla už dávno predtým než som mala také plány ako to bude. Úplne super si všetci v klbku vieme pokecať pohrať sa a veru aj pošklbať sa stihnu, ale učia sa empatii trpezlivosti keď sa maminka venuje súrodencovi. Mám väčší vekový rozdiel ako ty ale každopádne zvládame toho viac než si myslíme a zasa ak to cítiš inak keď si dáš pre a proti daj si čas... No ja som sa rozhodla na základe naliehania dcéry a manžela a dodnes im ďakujem ,že to bolo to najkrajšie rozhodnutie. Dieta je veľký vznešený dar.
A ak vieš že sa to nedá riad sa heslom : čo nemôžeš mať nech ti nikdy nechýba. 🤗
my mame 3 deti 8-6-4 rocné. Je to coraz vacsi zahul.. mne vyslo po 2 chlapcoch dievcatko ale je to neuveritelne narocne. Nehovoriac naozaj o tych financiach.
A ze ak mas aj ty nejake sny, karieru, tak budes musiet zapriahnut muza, rodinu , aby sa to dalo....
ak mas chut, kludne sa pytaj. 🙂 lebo ja mam teda dvoch chalanov a dievcatko a mam 33 rokov... 🙂 uz dalsie nechcem ani nahodou
@katariinam myslíš, že keby si mala po chalanoch väčší rozostup, bolo by to jednoduchšie? Či ťažko teoretizovať?
@beky223 v nejakom ohlade urcite. Ja mamteraz tretiaka a prvaka...ucim sa s nimi a mala chce vsetko vediet vidieť...keď by boli dvaja uz samostatnejsi, bolo by to lepsie. ...ale zas potom budeš staršia a menej síl...no neviem.
3 je veľa 😆
Este k povodnej otazke autorky. Moj svagor ma 3 deti. Manzelka chcela po 2 synoch este dievcatko, nastastie im to vyslo 🙂 Deti maju aktualne 9, 7 a 4r. Ona dobre zarobi, podnika, je sikovna, dari sa jej. S detmi doma je moj svagor, ona sla hned po 6 tyzdnoch veku dcerky (neziju na SK) naspat do prace. Cize ona zaraba, on je rodic na plny uvazok, rozvaza deti do skoly (najmladsia je s nim doma, do skolky chodi len na doobedie), na kruzky, vari, upratuje. Do prace sa tak skoro nechysta kvoli rodinnej logistike. Nedali by to keby pracoval, zena chodi domov neskoro vecer. Mat 3 deti je urcite krasne, ale zaroven velmi vycerpavajuce a financne narocne- teda pokial chcete zit, nie len prezivat. A vzdy to ide na ukor minimalne jedneho z rodicov, bud v zmysle kariery, osobneho, alebo partnerskeho zivota.
Máme tri deti, 12,8 a 5 rokov. Prvé cca 2 roky s troma bola slušná pakáreň. Úprimne??? Veľmi nerada na to spomínam a to sme tretie chceli, nebola to žiadna náhoda ani nehoda. Trafili sme akurát koronu a ja ďakujem Bohu, že sme sa tesne po narodení tretej presťahovali do domu. Neviem ti vyčísliť, koľko minút som ktorému dieťaťu venovala na 100%, taký údaj nemám. Vždy sme si ich s manželom delili podľa potreby a situácie. Keď som uspávala bábo, on bol so staršími a tak stále. Keď sme vedeli, že bude tretie, kúpili sme dom (v trojizbáku by som tri deti nemala) a už sme mali 7miestne auto, takže toto bolo ok. Syn má 12 a ten už chce súkromie. Kým máš malé detičky, všetkých všade prdneš spolu, ale toto nebude trvať večne, na to treba pamätať. 8 ročná dcéra tiež hovoril, že by občas chcela byť sama alebo keď jej prídu kamošky, tak aby mohla byť len s nimi bez menšej sestry a to sa majú radi, majú veľmi pekný vzťah. Takže aj na toto treba myslieť. My sa budeme budúci rok sťahovať a deti pravdepodobne dostanú každý svoju izbu, maličkú, ale svoju. A památaj, že nebudú všetky tri deti robiť naveky všetko spolu ako keď sú malé. U nás je logistika základ fungovania. Každé z detí má svoje záujmy a krúžky, všetko v iné dni a iné časy. Všetko plánujeme mesiac dopredu zladené s mojou a manželovou prácou. Najstarší syn chodí v 90% sám MHD, všetko si sám obeháva a vybavuje, čo je super, lebo je mega životaschopný. Mne sa tri deti páčia, je to taká iná - zaujímavá dynamika. Mám fantastického manžela a máme podmienky na to, aby sme v pohode fungovali (priestorové, finančné, mentálne). Nezabudni na jednu vec, môžu sa ti narodiť dvojičky (kamoške sa stalo) 🤪.
@yoxinka boze, uz si druha, ktora tu spomina dvojicky… no my sme v trojizbaku a tiez poskulujeme po dome len teraz ked som
este na rodicaku tak hypoteku nevieme menit, resp. nevyjde nam to vyhodne. cize ak by boli tri, urcite by som sa nechcela v trojizbaku tlacit, ved uz teraz nam je ltt.a presne toto su tie veci, co si zatial neviem predstavit. logistika na kruzky a skola/skolka ked budu vacsi. zatial je to pohoda. o chvilu ide uz aj mensi do skolky tak si to vyskusame ake to bude zvladnut dve skolky rano, kazdy inde a aj to asi zavazi, ci by sme dali aj 3. mozno to cele prehodnotim ked sa vratim do prace a mozno sa ta tuzba este prehlbi… uvidime 🙂 ale dakujem za tvoju skusenost.
@lara306 my máme 3deti ale malý vekový rozdiel, aktuálne 5,3 a 2r. Rozdielmi máme 16 mesiacov a 18 mesiacov a za nás najlepšie čo sme mohli mať. Ale čo si uvedomujeme, že veľmi veľa záleží na povahe a temperamentu toho ktorého dieťatka.. posledná bola teda donedávna neodložiteľná tak to bolo náročnejšie ale doma máme partičku, ktorá drží spolu, prajú si, sú súdržní a empaticki k sebe.. majú stále nejakú zábavu, keď sa hrajú dvaja, vždy tretieho zavolajú.. je pravda aj že bývame v dome, priestoru dosť aj keď sú v jednej izbičke všetci traja ale keď prší tak sa majú kde vyblbnúť 🤷🏼♀️ máme doma riadnu pohodičku na to že sú traja ☺️ a čas 1na1 máme tak, keď idem do obchodu, vezmem niektorého, ideme na chvíľu sa prejsť alebo podobne, už to spájam s niečim čo treba vybaviť.. a sedačky do auta máme dve širšie a jednu v strede užšiu aby sa zmestili.. tak aj toto sa dá.. ale ako hovorím, je to individuálne..
@lara306
Ako, úprimne. Ja mám muža na home office už asi 10 rokov. V zásade, keď sa stane hocičo, vie poriešiť deti, viem ich nechať doma, keď mi v noci prídu, že im je zle a majú teplotu. U nás manžel obhospodaruje niektoré krúžky, lebo ja nemám tak flexibilnú prácu, aby som mohla s deťmi behať. Naše deti športujú, hrajú na hudobné nástroje, každý má úplne iné záujmy, takže ono kým sú maličké, je to pohoda, berieš ich spolu všade. Potom, keď už sú veľké (ako môj 12 ročný syn), tak už tiež pobehajú samé, ale medzitým riešiš. Ja som musela zmeniť prácu, aby som mala takú schodnejšiu pracovnú dobu, ráno vozím deti do školy, lebo začínam až o 9.00. Keby nemám muža akého mám, že polovicu starostlivosti o deti ťahá on, ja pracovať nemôžem, lebo tá logistika nepustí. Fakt si treba všetko zvážiť. Mám kamošky, čo sú doma už xy rokov, lebo chlap odmieta riešiť veci ako krúžky a podobne. Toto by som ja nedala. A ten priestor je tiež faktor. Áno, žijú ľudia v trojizbáku s troma deťmi, ale my sme tak žiť nechceli. Keby si nemôžeme zabezpečiť dom, tri deti by sme nemali. My dvojičky máme v rodine v každej druhej generácii z mužovej strany, videla, takže toto bolo pre nás celkom stresujúce, ale riskli sme to 🤪😜
Ja som teda nad tretím nikdy nerozmyslala, lebo ja som viac logicky založená (sedačky do autá, máme dve detské izby, logistika, dovolenky bývajú zväčša 2+2, vysoká škola oboch ak nahodou…) proste som na to išla čisto logisticky. No ale po tom, ako dve rodiny v okoli skúšali tretie a obom sa narodili dvojičky.. no koniec pre mňa 🙈
@lara306 My máme 3, ale najstaršia je už 12 ročná veľkáčka. Stredná má 6 a posledný 2,5 roka. A s tými dvomi robíme stále všetko spolu, chodíme von, kúpu sa spolu, čítame knižky večer spolu v manželskej posteli, zaspia spolu (potom ich poprehadzujeme do ich postelí🙂). Rodinné výlety ideme všetci, ale taký bežný deň sme s malými na ihrisku, staršia s kamoškami. Švagrovci majú takto 3 deti blízko vekovo pri sebe a všetko toto robili ibaže trojmo. A áno, treba pri deťoch 4 ruky, ale určite stačia. Teraz sú už školáci všetci. Ale zas kým išli na krúžky dvaja, jeden bol ešte v škôlke. Potom už prvá začala chodiť sama, dvoch sa im lepšie rozváža. Postupne aj ten stredný začne chodiť sám. Čiže taká tá starostlivosť opadá, ale finančné nároky sa zvyšujú. Napr. na krúžky, ZUŠ. Ja mám 2 deti na ZUŠ a len za polrok som zaplatila 250 EUR a to chce budúci rok dcéra aj hudobný nástroj. Obedy v reštike drahšie (to úprimne závidím kamošom s 1 dieťaťom, čo ani nič neje ich účet😉). Auto sme kúpili s 3 plnohodnotnými sedačkami vzadu (nie nové, 5 ročné), aj keď najstaršia nepotrebuje, ale ani tlačenie sa medzi sedačkami nie je bohviečo. Dovolenky sú drahšie. Veci asi budú drahšie, lebo teraz sme väčšinou na darovaných/zdedených, ale ta staršia už predsa len chce veci podľa seba. A topánky pre toľko detí žerú peniaze tiež🤨My sme inak boli doma 4 deti za 5 rokov a mama na nás bola sama a zvládla to. My sme sa tak spolu vyhrali, že sme nepotrebovali nikoho🙃 Ale to bola iná doba.

@lara306 mam 3 deti. Ja som si to vedela predstavit (a teda chceli sme si to zariadit) jedine s vacsim vekovym rozdielom. Aktualne mame 13, 8 a 2. Najstarsia dcera mi super pomoze s malym postrazit hocikedy ked nieco robim ci potrebujem odbehnút (v rovnakom veku som takto strazila svoju sestru a NIE je to utrpenie ci strata detstva ako som sa tu uz na fore docitala....). V dome sme mali moznost spravit izby navyse (podkrovie), jedine s cim sa este musime popasovat je auto. Mame octaviu combi a sme ako sardinky a nevezmeme uz nikoho navyse... takze mame pred sebou setrenie na 7miestne auto. Samozrejme ze 3 deti su aj riadne vydavky, ale okrem obuvi, riesim vsetko (aj pre mna) bazarovymi strankami.