icon

Aké sú výzvy a radosti s tromi deťmi?

lara306
19. sep 2024

Ahojte, v poslednej dobe sa neviem zbavit myslienky na tretie babo. Mame doma 4 a 2,5 rocneho a velmi by sme chceli skusit aj dievcatko, no mna zaujima. Ako to davate troj a viac matky? Casovo. Kolko casu realne venujete detickam osve, ze len ty a dieta? Taku tu 100% pozornost, ze sa dietatu fakt venujete naplno a ono si to uziva. Neviem si predstavit fungovat s tromi, mam dve ruky, dve deti, neciti sa vzdy jeden odstrceno/ukrateno? Aktualne napriklad uspavame vecer muz s jednym, ja s druhym v posteli a citame si. Dalsi vecer vymena. Ked volaco, viem ich naraz objat, pomojkat. Troch nevezmem naraz na ruky 🙂 Mozno su to pre niekoho blbosti ale pre mna je to dolezite. D.

Strana
z4
any_soj
24. sep 2024

@lara306 pamatam si jeden clanok, co som citala pred svadbou. "Ak nemate na svadbu neobmedzeny rozpocet, aby vam na svadbe nic nechybalo, obmedzte pocet hosti". Nam by ale chybali prave ti hostia 🙂 Mali sme totalne low cost svadbu, so 150 ludmi. Podla toho, co sme videli, aj podla ich slov, si to uzili. Nemali sme luxusne jedlo, ale bolo chutne a bolo ho ozaj dost, este dost vela islo sestram Matky Terezy na dalsi den, aby rozdali chudobnym, o ktorych sa staraju. Toto celkom vystihuje aj nas postoj k tomu, kolko mat deti. Ja som jedinacik, manzel je zo 6 deti. Ja som z Bratislavy, mama umelkyna, chodili sme k moru, obcas restauracia, koncert s recepciou, vela prilezitosti na vzdelanie,... Manzel z malickeho mesta, mama upratovala, otec skolnik, v restauracii asi nebol nikdy s rodicmi, dovolenky skoro tiez nic, hoci jeho mama dokazala usetrit a ked boli deti vacsie, boli s nou po jednom na roznych miestach. Milujem jeho rodinu. Maju sa fakt radi, s jeho surodencami a ich rodinami je radost travit cas. Manzel je uzasny, milujuci a milovany clovek, ktory ma na prvom mieste vztahy. Popri studiu a praci sa dost venoval dobrovolnictvu. Ja hoci som mala ovela viac moznosti, az pri nom som objavila viacere moje talenty, napriklad organizacny, a zapojila ich do sluzby druhym, ktora ma aj bavi aj naplna. Hoci dobrovolnicila som uz aj predtym, nez som ho spoznala, ale on tomu dal novy rozmer, priviedol ma k veciam, ktore som netusila, ze viem robit a ze ich viem robit dobre. Samozrejme jeho rodicia nemali tolko casu len na neho ako moji na mna. Ale ako tu uz niekto pisal - nejde len o vztah rodic dieta, jeden na jedneho. Oni proste boli spolu, mali sa navzajom, rastli pri sebe a pri rodicoch. Vztahy. Ako to o svadbe co som pisala - chybali by nam tam ludia. A tak nejako to mame aj my s manzelom vo vztahu s detmi. Su pre nas vsetkych vzacne chvile, ked len tak sme spolu a je nam dobre. Mame len byt, namiesto vacsieho sme kupili 30 rocny obytny prives a plnime si sny. Nasou zahradou moze byt kazdy vikend ine krasne miesto. Mimochodom, v kempoch vzdy zasneme, kolko ludi ma 3 a viac deti. A ako si tento sposob zivota (deti aj kempovanie) uzivaju. Odporucam skusit, je to laska. Oboje. A netreba pri kempe riesit, ze ubytko je len pre 2+2. Aj airbnb sa casto najde aj vacsie 🙂 To len k tomu, co tu viaceri pisali, ze je potom problem s dovolenkami.
Kruzky a logistika - nuz budu sa musiet deti ucit samostatnosti. Isto nebudeme moct kazdeho vodit vsade, ako moja mama vodila mna na zus hadam skoro do 15 rokov a sedela tam a cakala ma. Budu musiet chodit sami casom. Teraz nam to vyslo dokonale - najstarsi ma herectvo a gymnastiku, casovo tesne po sebe, v budovach 5 minut vzdialenych od seba. S dvomi mladsimi sa zatial hrame na ihrisku nedaleko, alebo ideme vybavit co treba, prideme, prevedieme ho. Ja nesoferujem. Ako 7-8 rocny uz bude tuto trasu chodievat sam (dnes ma akurat 6 narodky) a pridem len nakoniec po neho.
Poznam viacero rodin so 4, 5, aj 6 detmi. Nevravim, ze pohoda, o nic nejde :D Je to riadne narocne. Ale vzacne a stoji to za to.
Manzel minule zhodnotil, ze fu, uz su v prevahe :D odkedy mame 3. Hej, byva mi tazko z toho, ze sa nemozem rozdelit, ze ma nema kazdy tolko, kolko sa mi zda, ze potrebuje. Ale potom na oplatku vidim, ako sa obrusuju a miluju medzi sebou nasi traja navzajom a je mi jasne, ze ich zivot stoji za to.

milanemila
25. sep 2024

@evkatk nehnevajte sa, ale toto je skor “antireklama” na to mat vobec nejake deti 🙈 ja som prisla na tento svet si zivot uzit a nie zodrat sa, spat 3 hodiny a napravat decky, nech nie su na krivo. Da sa zit aj inak, ako byt otrokom a na seba nemysliet vobec.

arm3
25. sep 2024

@lara306 ja mam 4 deti. Presnejšie, štyroch chlapcov 🤣🤣 a aké to je? Tým ze sú to chalani, sa cítim ako slúžka, nie ako kráľovná. Kým sú deti malé, veľa času sama pre seba nemáš, treba hlavne obriadit deti, to určite poznáš. Ale každým novým členom rodiny sa to najstaršie viac a viac osamostnuje. Isto nebudeš 3 deti mať naraz na rukách. A keď najstarší chodí do škôlky, o chvíľu pôjde do školy, to už bude oveľa viac samostatný aj nápomocný 😊

kacena20
25. sep 2024

Ahoj, ja aktuálne čakám tretie, máme doma 11 a 8. Deti sa tešia, hlavne mladší. Sestra má tiež tri deti - 9,4 a 2 roky a je to náročné. 4 ročná strašne žiarli na 2 ročnú, trucuje, nechce chodiť do školy, keď je doma, tak mame robi vyslovene na truc. Najhoršie je že už aj najmladšia kopíruje jej správanie. Sestra sa deťom fakt venuje. Vidím že toho na ňu dosť.

miriam93
25. sep 2024

@lara306 ahoj mám 3 detičky najstaršia ide mať v decembri 6 prostredná mala v septembri 3 a najmladší má 7 mesiacov. Je to super 3 dieťatko sme chceli. Dievčatá sú takmer samostatne sami sa najedia osprchuju (iba vlasy pomáhame ) oblečú sa tiež sami. Takže učiť samostatnosti. A viesť deti k tomu že majú jeden druhého. Nie aby sa hrali s dospelými ale medzi sebou. Večer ide spať s dievčatami manžel a ja s malým. A do auta sa bez problémov vojdú 3autosedacky. Máme Volkswagen Sharan.
Raz za čas si spravíme chvíľku kedy som len ja s jednou dcérkou a manzel s druhou alebo naopak, podľa potreby. Mám veľa lásky takže rozdať ju 3 deťom nieje problém 🥰 a šikovný rodičia zarobia aj peniaze na výchovu. A najkrajšie na tom je keď uvidis to šťastie a lásku v očiach tých súrodencov. To je na nezaplatenie. Jasné že sú aj hádky ale nevyrovná sa to tomu ked vidíš ako sa ľúbia. A argumenty že máš len 2 ruky alebo že ubytko pre 5 sa nedá zohnať 🙈🤣to sa chytám iba za hlavu. Žiadny problém 😉vlastná skúsenosť. Držím palce. Akékoľvek rozhodnutie bude správne 😉🥰

elisebah91
25. sep 2024

@any_soj ahoj, mohla by si mi napísať apson znacku postele alebo čo mám pozerať? Ďakujem 😉

any_soj
25. sep 2024

@elisebah91 my mame tuto, ale ak nemas manzela kutila, tak odporucam inu. Velmi rychlo sa tam uz neviem co opotrebovalo - povodni majitelia pouzivali len chvilu, ale uz stihli menit daco na nej. Manzel ju upravil - spravili sme pod nu rohovy paletovy gauc, kvoli tomu sla vyssie, tak aj menil tu prednu nohu. Niekedy odfotim ak sa mi podari 🙂

25jesss25
25. sep 2024

@any_soj toto si tak krásne napísala ❤️hlavne to o vzťahoch. A prirovnanie k svadbe úplne top ❤️ máme tiez 4 deti a predstava že by som mala len jedno ma až desí a desí to aj všetky naše deti 😂

oktobermimi
25. sep 2024

@lara306 mam 3, najstarsia ma 4,mladsi maju3, na ruky ich zoberem naraz🤣je to posilka ale zoberem, aktivyti robime spolocne vsetky naraz (hranie, kupanie uspavanie...) vsetko spolocne, od mala nauceny, o vsetko sa delit rovnym dielom ak 2 dam 3kusky 1dam 1kusok tak si podelia spravne zostavajuci daju mne "mama papaj"...btw z detmi som do teraz 99,9%casu bola ja uz su v skolke, manzel pracuje a rodinu nemam ja ziadnu a svokrovci su v zahranici.

subartic
25. sep 2024

@evkatk Preboha !!! . V živote by som nikdy nerobila to čo ty , v živote . Kašľala by som na nejaký prach , dečky, špinavý pohár , umyté okná každý týždeň (tu až žasnem ) . Nič si z toho života nemala, absolútne nič . Ja mám detí viac ako ty a ten život som si dokázala užiť a to mám dcéru ktorá bude mať tento rok 30. To nebola obetavosť, ale hlúposť z tvojej strany, takto viacdetné matky žiť nemajú , a je jedno v akej dobe deti vychovávajú .

any_soj
25. sep 2024

@25jesss25 som rada, ze to bolo zrozumitelne napisane, mala som pocit, ze len mocem, ze nemam momentalne kapacitu vyjadrit ako to myslim, presne aj s tou svadbou. Vcera bol sialeny den :D ale zaroven uzasny. Taky, ze aj deti si ho uzili kazdy po svojom (presne ta logistika :D ) a ja som vcera zacala chodit utorky podvecer na contemporary dance do mesta hodinu od nas, co moj uzasny manzel totalne podporuje - cize utorky budu byvat plne na prasknutie, ale uzasne.

klaudialip
25. sep 2024

Ja mám deti tri a všetko dievčatá, rozdiel medzi nimi je 2r4m a medzi druhou a treťou je zase 2r5m. My sme tretiu tak skoro neplánovali ale podarila sa. Ja mám o dosť staršieho muža. V podstate na deti som bola sama,aj teraz to tak je. Väčšinou som riešila s nimi tak,že sme robili všetko spolu, prispôsobila som aktivity podľa veku. A takto to aj teraz ostalo, že dievčatá sú zvyknuté robiť spolu všetko. I keď teraz najstaršia sa od nich odťahuje, keďže už bude mať 14 teraz v novembri. Stredná ma 11,5 a najmladšia 9. V aute sme mali dve sedačky a jeden podsedak keďže dcéra mala už cez 5 rokov. Máme väčšie auto a má samostatné tri sedačky vzadu, takže sa tam v pohode zmestili. Izbu majú spoločnú a v pohode fungujú. Aj tak sa vždy nejako rozlezu po dome 🙂

zitaje
25. sep 2024

Ja mám štyri deti, ale s veľkými rozostupmi. Pri tak malých deťoch, ako máš ty, by som ja osobne ešte o treťom neuvažovala. Ja ich mám po 5,5-6 rokoch vždy, takže ďalšie dieťa som mala vždy až keď predošlé bolo odrastené. A to sa dá. Ale mať tri malé deti je za mňa masaker, hoci veľa žien to dáva, mňa by to zničilo 😀
Inak tri deti sú v pohode. Štyri sú organizačne o kus ťažšie, napr. kvôli autu.

toscania
4. okt 2024

@freepalestine konečne normálny koment🙏🙏

aurora33
4. okt 2024

@evkatk ty si robot?

Strana
z4