icon

Ako riešiť spravodlivosť medzi súrodencami?

natalka81
Dnes o 08:04

Ahojte, pomôžte mi vidieť iný názor na spor medzi mojimi deťmi - a samozrejme aj medzi nami rodičmi. Nevieme to vyriesit a už pár dní sa všetci trápime.
Moje dcéry 12 a 6 rokov. Staršia dostala na narodeniny kartovu hru, s ktoru sa cela rodina denne hrávame. Je naozaj super. Najcastejsie sa hrávali oni dve - sestry. Berieme do úvahy že karty sa denným hraním prirozdenie opotrebujú. Nie veľmi, ale už nikdy nebudú ako nové. Staršia dcéra sa raz zdula, že jej karty sa ničia, mladšia si neumyje ruky ked sa s nimi hrá, a karty skryla tak, že sme ich nevedeli nájst. A už sme sa s nimi prestali celá rodina hrať. V staršej sa prejavilo jej sebectvo, vraj su to jej karty. Tak sme to raz cestou v aute riesili vsetci spolocne, hovorila som detom ze taketo spravenie nie je v poriadku, s kartami sa hrame cela rodina, budeme na nich davat pozor. Odrazu zasiahol moj muz a povedal, ze nic sa nedeje, on kupi mladsej taky isty balicek kariet a budeme sa hrat dalej.
No a mne akoby dal facku. Absolute som nesuhlasila s takouto vychovou, a uz vobec nie s tymto riesenim. Ziadne ponaucenie, ziadna zodpovednost, ziadne dosledky. Dorazne som ho poziadala aby nekupoval dalsi balicek kariet. Samozrejme ze ho kupil a na druhy den priniesol domov. Deti znova stastne ze sa mozu hrat, a starsia ma stale odlozene svoje karty v bezpeci a vysmiata sa hra s novymi.
Povedala som, ze sa mi takéto riesenie absolutne nepaci a zakazala som starsej hrat sa s nami s vysvetlenim, ze ona sama sa rozhodla ze svoje karty pred nami skryje, nechce aby sme sa ich dotykali, preto trvam na tom, aby bolo tak ako sa ona rozhodla.
V tejto situacii tazko dcera napraví svoje rozhodnutie, ked uz su doma dalsie karty, a je to pre nu naozaj neprijemna situacia. Muz na mna vybehol a vykrical sa na mna pred detmi ze som k dcere prilis kruta a robim to naschval. No nie, ja svoje deti vychovavam aby boli spravodlive, zodpovedne a spravali sa ferovo k sebe navzajom.
Moje riesenie situacie je nasledovne: druhy nový balik kariet odniest napriklad k babke alebo ho predat na vinted. Proste aby isiel z domu preč. Starsia dcera si prizna pred nami svoju chybu a napraví správanie. Budeme sa dalej hrat s jej kartami vsetci spolocne.
Moj muz absolutne nesuhlasi, trva na svojom lahostajnom (ne)resení situácie.

Mamky, pomozte mi. Viem ze je to vela citania aj pisania 🙂 ale rada privitam inteligentne nazory, ktoré nam pomozu

Strana
anonym_5125be
Dnes o 08:07

Súhlasím s tvojím mužom. Teba mať za matku je veľká radosť.

bg92
Dnes o 08:08

su to jej karty a jej darcek. nespravodlive je nicit jej darcek, ktory mal byt len JEJ. ked sa ohradila, ty si to prekrutila na to, ze su to rodinne karty a isla si o nich rozhodovat ("s kartami sa hrame cela rodina, budeme na nich davat pozor"). nespravodliva si tu ty. na jej mieste som sklamana a nasrana - co je to potom za darcek? ano treba sa delit ale ty nemas o jej darceku co rozhodovat

wade
Dnes o 08:08

To s druhymi kartami neviem, ale citovo by som dceru nevydieral, ze sa musi podelit. Bol to jej darcek, jej karty - zjavne ich ma rada a naozaaj ju trapi, ked sa "nicia" (ako rozumiem ze pre dospelaka su to len karty). Respektoval by som jej rozhodnutie - nepodelit sa. A urcite by som ho nevynucoval.

natalka81
autor
Dnes o 08:09
@bg92

su to jej karty a jej darcek. nespravodlive je nicit jej darcek, ktory mal byt len JEJ. ked sa ohradila, ty si to prekrutila na to, ze su to rodinne karty a isla si o nich rozhodovat ("s kartami sa hrame cela rodina, budeme na nich davat pozor"). nespravodliva si tu ty. na jej mieste som sklamana a nasrana - co je to potom za darcek? ano treba sa delit ale ty nemas o jej darceku co rozhodovat

@bg92 karty su predsa spolocenska hra, sama sa s nimi predsa hrat nemoze. či ?

sima234

Nikdy nedávať spoločenské hry, karty a pod ako darček iba jednému dieťaťu. Je to spoločný darček pre všetkých členov rodiny. Je jasné, že pokiaľ ich dostala iba dcéra, tak jej nepríde fér, aby sa jej zničili použivaním všetkých členov. Nezachovali ste sa správne ani ty, ani manžel.

tatiana288

Prikláňam sa k tvojmu mužovi. Dcéra má právo rozhodovať o svojom darčeku, dostala ho ona, a ak sa jej nepáči ako sa k nemu správa tvoja druhá dcéra, môže si ho schovať. Nebola to spoločná hra pre rodinu, ale darček pre ňu. Tvoj nátlak narobí viac škody ako úžitku.

natalka81
autor
@sima234

Nikdy nedávať spoločenské hry, karty a pod ako darček iba jednému dieťaťu. Je to spoločný darček pre všetkých členov rodiny. Je jasné, že pokiaľ ich dostala iba dcéra, tak jej nepríde fér, aby sa jej zničili použivaním všetkých členov. Nezachovali ste sa správne ani ty, ani manžel.

@sima234 a ako by si to vyriesila? karty su hra pre vsetkych, sama sa s kartami hrat nedokaze

wade
@natalka81

@natalka81 Ale to je v tomto pripade irelevantne. Dala si ich jej, a aj teda pravo o nich rozhodovat. Ak jej ho vezmes, podburavas si autoritu - nestojis si za slovom.

natalka81
autor
Dnes o 08:10
@tatiana288

Prikláňam sa k tvojmu mužovi. Dcéra má právo rozhodovať o svojom darčeku, dostala ho ona, a ak sa jej nepáči ako sa k nemu správa tvoja druhá dcéra, môže si ho schovať. Nebola to spoločná hra pre rodinu, ale darček pre ňu. Tvoj nátlak narobí viac škody ako úžitku.

@tatiana288 ako sa dokaze dcera s kartami hrat sama? ako by si to vyriesila?

anonym_181df3
Dnes o 08:10

@natalka81 som za ferovu vychovu ale preboha ved je to este len dieta 🥺 a ano darcek bol jej takze ma pravo s nim nakladat ako uzna za vhodne. Tymto si jej vlastne ukazala, ze sa musi podelit o svoje aj ked nechce

bg92
Dnes o 08:11

@natalka81 bohuzial, je to jej darcek a jej hra. ak ste sa chceli hrat vsetci ako so spolocnou vecou nemala si jej to davat ako darcek, resp. si na to narokovat. nechapem, ze ta vobec napadlo vybehnut na muza a dceru oznacit za sebecku (???). ked su to raz jej karty tak sa s nimi budete hrat ked povoli ona.

tykat
Dnes o 08:11
@natalka81

@natalka81 presne tak, a preto by som karty ani inu spoločensku hru nekupovala ako darček jednému dieťaťu ale ako spoločnú vec.

Si strašne upätá, riešiš problémy, ktoré si sama vyrábaš.

billy_jean
Dnes o 08:12

Staršia dcéra riešila obavu o svoje vlastníctvo, čo je v 12 rokoch prirodzené, že si stráži veci, ktoré dostala ako dar, podľa mňa to nie je sebectvo, ale normálna vývojová fáza. Forma skrytia kariet bola nezrelá, čo je pochopiteľné v jej veku, ale jej potreba bola legitímna. Mladšia pravdepodobne porušovala pravidlá starostlivosti - špinavé ruky. To bol konkrétny problém, ktorý sa mal riešiť pravidlom pre mladšiu. Otec zvolil riešenie zamerané na pokoj. Tvoj zákaz hrania je trest spätne aplikovaný na situáciu, ktorá už bola vyriešená a vytvára zbytočný konflikt. Ja by som navrhovala zaviesť jasné pravidlá. Karty sa používajú len s čistými rukami. Ak sa poškodia nedodržaním pravidiel, dotyčný nesie následok - napr. príspevok na nové karty. Vec, ktorá je darom, patrí dieťaťu. Ak ju chce zdieľať, je to dobrovoľné. Staršej je potrebné umožniť rozhodnúť, či budú jej pôvodné karty rodinné za podmienok, alebo ostanú jej súkromné a rodina bude používať nový balík.

anonym_181df3
Dnes o 08:13

@natalka81 ja by som navrhovala, že tie karty ktoré sú už opotrebované by boli rodinné a tie nové by som dala staršej dcére ako vynahradenie situácie. Plus by som sa ospravedlnila

natalka81
autor
@anonym_181df3

@natalka81 som za ferovu vychovu ale preboha ved je to este len dieta 🥺 a ano darcek bol jej takze ma pravo s nim nakladat ako uzna za vhodne. Tymto si jej vlastne ukazala, ze sa musi podelit o svoje aj ked nechce

@anonym_181df3 12 rocna slecna uz nie je dieta. v jej veku uz pomaly moze byt zodpovedna za svoje konanie voci sestre. Alebo ju naucit ze rob si co chces, aj tak sa ti vsetko v zivote prepecie?

natalka81
autor
@anonym_181df3

@natalka81 ja by som navrhovala, že tie karty ktoré sú už opotrebované by boli rodinné a tie nové by som dala staršej dcére ako vynahradenie situácie. Plus by som sa ospravedlnila

@anonym_181df3 karty niesu opotrebovane, rozdiel medzi novym a starym balickom je sotva mesiac.

anonym_a884c4
Dnes o 08:15
@natalka81

@anonym_181df3 12 rocna slecna uz nie je dieta. v jej veku uz pomaly moze byt zodpovedna za svoje konanie voci sestre. Alebo ju naucit ze rob si co chces, aj tak sa ti vsetko v zivote prepecie?

@natalka81 co sa jej ma prepiect?
ved to bol jej darcek, to nebol rodinny majetok
nic z toho, co pises, sa mi nezda v poriadku

anonym_181df3
@natalka81

@anonym_181df3 karty niesu opotrebovane, rozdiel medzi novym a starym balickom je sotva mesiac.

@natalka81 nevadi, napravila by si tym svoju chybu a ukazala dcere, ze jej darcek je jej a nebolo spravne jej darcek urobit akoby rodinnym. A na tú opakovanú otázku ako sa karty môže hrať sama by som povedala že sa ona sama rozhodne s kým sa chce hrať. Možno sa bude chcieť hrať s kamarátmi alebo v družine ale nechala by som to na ňu keďže je to jej darček

jennky13

@natalka81 kupovat karty ako darcek pre jednu dceru a vyzadovat, ze ich MUSI nechat, aby sa snimi hrala cela rodina je SEBECKE od teba ako matky. Aka zodpovednost prosim ta ? Ty jej darujes nieco, co patri vsetkym ( ako v socializme, vsetko je spolocne ). Kde je jej darcek, ktory je len pre nu ? Tak ked chces, aby sa podelila, tak kup jej nieco specialne ako kompenzaciu.
Bud prosim ta viac matka srdcom a nie pravidlami. Ak chces viest dcery k zodpovednosti, tak najprv im daj bezpodmeinecne prijatie a lasku a az potom ich uc zodpovednosti, ale spravodlivejsim sposobom.

tatiana288
@natalka81

@tatiana288 ako sa dokaze dcera s kartami hrat sama? ako by si to vyriesila?

@natalka81 Je úplne nepodstatné, že ide o hru pre viacerých. Opakujem, dali ste to dcére ako darček pre ňu, patria nej, môže si ich strážiť ako len chce. Ak sa vám hra páčila, spravila by som to čo tvoj muž, kúpila ešte jednu spoločnú pre celú rodinu. Zbytočne to hrotíš, tlačíš na dcéru a učíš ju, že si každý môže s jej hračkami robiť čo chce. Nechápem prečo sa silou mocou snažíš presadiť svoje, tvoja dcéra neurobila nič zlé a má byť potrestaná.

sima234
Dnes o 08:16
@natalka81

@natalka81 ale ty nechápeš, že je to jej darček. Ty, keď dostaneš dar, tak sa s tým delíš s ostatnými? Stále je to dieťa, chce si to uchrániť pred zničením. Fakt si na ňu strašne tvrdá.

anonym_181df3
Dnes o 08:16
@natalka81

@natalka81 ako prepečie? Ja si nemyslím že urobila niečo zle iba si chránila čo je jej k tomu by si ju mala viesť aj ty ako matka. Prepáč ja skôr vidím chybu na tvojej strane

anonym_a99f34
Dnes o 08:17
@natalka81

no hlavne ze tebe sa prepecie neferove spravanie voci dcere... sa zamysli
@natalka81

natalka81
autor
Dnes o 08:18
@bg92

@bg92 v poriadku, budem suhlasit aby jej darcek ostal iba jej. su to jej karty a nech si ich strazi a skryje na tajne miesto. A co s tym druhym balickom? Druhy balicek parti mladsej dcere. Druha dcera si ho tiez ukryje, a budeme mat doma dve zdute deti, dva balicky kariet a nebude sa s nimi hrat nikto. Tak?

earlgrey
Dnes o 08:18

Otras správanie z tvojej strany ako matky. Otras! Ešte že tvoj muž má rozum a snažil sa situáciu nejako zachrániť. Je mi ľúto tvojej 12 ročnej dcéry.

natalka81
autor
Dnes o 08:19
@sima234

@natalka81 ale ty nechápeš, že je to jej darček. Ty, keď dostaneš dar, tak sa s tým delíš s ostatnými? Stále je to dieťa, chce si to uchrániť pred zničením. Fakt si na ňu strašne tvrdá.

@sima234 a co s druhym balickom kariet ktory dostala mladsia? je to vlastne vlastnictvo mladsej

anonym_181df3
Dnes o 08:21
@natalka81

@sima234 a co s druhym balickom kariet ktory dostala mladsia? je to vlastne vlastnictvo mladsej

@natalka81 tak a keby nechate na dcery nech sa rozhodnu kedy chcu hrat so svojimi kartami? Raz by sa hralo s jednymi raz s druhymi? Pripadne ss opytaj na nazor muza a dcer urcite spolu vymyslite riesenie 🙂
Alebo kupite treti balik co bude tvoj a muza😂

wade
Dnes o 08:21

No spravili ste tu istu chybu 2x 🙂 Rozumiem, ze to chces riesit z pohladu rodiny, ale musis zohladnit aj individualne potreby a pohnutky svojich deti. Je uplne prirodzene - a podla mna aj spravne, ako sa spravaju. Kupte si inu hru (je ich miilion) a dohodni sa s babami, ze ak sa sami rozhodnu a budu mat chut si zahrat s ich vlastnym balickom a celou rodinou, tak to bude vitane. Ale nebudes si to vynucovat.

anonym_e2b599
Dnes o 08:23
@natalka81

@bg92 v poriadku, budem suhlasit aby jej darcek ostal iba jej. su to jej karty a nech si ich strazi a skryje na tajne miesto. A co s tym druhym balickom? Druhy balicek parti mladsej dcere. Druha dcera si ho tiez ukryje, a budeme mat doma dve zdute deti, dva balicky kariet a nebude sa s nimi hrat nikto. Tak?

@natalka81 poučenie pre teba nekupovať deti karty , spoločenske hry alebo veci ktore su pre viac hracov... ALe kedykolvek sa moze tato situaciu zopakovať.. A ked uz chces kupovať spolocenske hry,karty a ine kupuj to Vám ako celej rodine .

sima234
Dnes o 08:24
@natalka81

@natalka81 tak sa s nimi dohodnite, že ich budete striedať. Napíšte na krabičky ich mená, aby ste vedeli, ktoré sú ktorej a striedajte. Neviem, ako často sa s nimi hráte, ak denne, tak dajte striedanie po týždni napr. Ak nie, tak jednoducho nebudete hrať vôbec a nech si ich odložia a pozerajú na nich 🤷‍♀️

Strana