Ako riešiť spravodlivosť medzi súrodencami?
Ahojte, pomôžte mi vidieť iný názor na spor medzi mojimi deťmi - a samozrejme aj medzi nami rodičmi. Nevieme to vyriesit a už pár dní sa všetci trápime.
Moje dcéry 12 a 6 rokov. Staršia dostala na narodeniny kartovu hru, s ktoru sa cela rodina denne hrávame. Je naozaj super. Najcastejsie sa hrávali oni dve - sestry. Berieme do úvahy že karty sa denným hraním prirozdenie opotrebujú. Nie veľmi, ale už nikdy nebudú ako nové. Staršia dcéra sa raz zdula, že jej karty sa ničia, mladšia si neumyje ruky ked sa s nimi hrá, a karty skryla tak, že sme ich nevedeli nájst. A už sme sa s nimi prestali celá rodina hrať. V staršej sa prejavilo jej sebectvo, vraj su to jej karty. Tak sme to raz cestou v aute riesili vsetci spolocne, hovorila som detom ze taketo spravenie nie je v poriadku, s kartami sa hrame cela rodina, budeme na nich davat pozor. Odrazu zasiahol moj muz a povedal, ze nic sa nedeje, on kupi mladsej taky isty balicek kariet a budeme sa hrat dalej.
No a mne akoby dal facku. Absolute som nesuhlasila s takouto vychovou, a uz vobec nie s tymto riesenim. Ziadne ponaucenie, ziadna zodpovednost, ziadne dosledky. Dorazne som ho poziadala aby nekupoval dalsi balicek kariet. Samozrejme ze ho kupil a na druhy den priniesol domov. Deti znova stastne ze sa mozu hrat, a starsia ma stale odlozene svoje karty v bezpeci a vysmiata sa hra s novymi.
Povedala som, ze sa mi takéto riesenie absolutne nepaci a zakazala som starsej hrat sa s nami s vysvetlenim, ze ona sama sa rozhodla ze svoje karty pred nami skryje, nechce aby sme sa ich dotykali, preto trvam na tom, aby bolo tak ako sa ona rozhodla.
V tejto situacii tazko dcera napraví svoje rozhodnutie, ked uz su doma dalsie karty, a je to pre nu naozaj neprijemna situacia. Muz na mna vybehol a vykrical sa na mna pred detmi ze som k dcere prilis kruta a robim to naschval. No nie, ja svoje deti vychovavam aby boli spravodlive, zodpovedne a spravali sa ferovo k sebe navzajom.
Moje riesenie situacie je nasledovne: druhy nový balik kariet odniest napriklad k babke alebo ho predat na vinted. Proste aby isiel z domu preč. Starsia dcera si prizna pred nami svoju chybu a napraví správanie. Budeme sa dalej hrat s jej kartami vsetci spolocne.
Moj muz absolutne nesuhlasi, trva na svojom lahostajnom (ne)resení situácie.
Mamky, pomozte mi. Viem ze je to vela citania aj pisania 🙂 ale rada privitam inteligentne nazory, ktoré nam pomozu
@beronsche asi tak si to zhrnula v kocke celkom dobre. Situácia by bola uplne bežná keby nie toho nezmyselneho druhého balíčka. To ma fakt naštartovalo, doteraz neviem prečo to urobil lebo tuto tému ignoruje úplne
@natalka81 podľa mňa ta to naštartovalo preto že to tak zle vypálilo a bolo z toho kopec negatívnych emócii. Ale ber to tak že manžel to chcel len vyriešite nejakým svojím (dosť nešťastným) spôsobom a celé sa to takto vyvrbilo a ty keďže si s jeho riešením nestotoznena o to viac si smutná z toho že to tak zle vypálilo. Skús sa na to pozrieť tak že ten výsledok bol aj náhodný a nemuselo to dopadnúť tak dramaticky. A tiež že je to ďalšia skúsenosť do vašej rodiny ako riešiť takýto v podstate malý problém spoločnou komunikáciou a spoločným oriesenim. A tým že boli emócie v Tom si to dlhšie dievčatá zapamätajú a môžete to mať ako námet na diskusiu a poučenie do budúcna.
@rebellefleur ak tvoj syn ktory dostal tu spolocensku hru sa rozhodne, ze si ju schova a nebude sa s nou hrat nikto, chcem vediet ci by tvoj muz alebo ty kupili taku istu druhu hru
@natalka81 ako darček som kedysi dostala scrabble. Hrali sme sa s nou všetci spoločne. Pokial sa však chceli hrať bezo mňa, vždy sa ma spýtali, lebo to bola MOJA hra a NIE rodinná hra. Dokážeš konečne pochopiť ten rozdiel? Ci stále si pôjdeš iba tí svoje?
@natalka81 podľa mňa ta to naštartovalo preto že to tak zle vypálilo a bolo z toho kopec negatívnych emócii. Ale ber to tak že manžel to chcel len vyriešite nejakým svojím (dosť nešťastným) spôsobom a celé sa to takto vyvrbilo a ty keďže si s jeho riešením nestotoznena o to viac si smutná z toho že to tak zle vypálilo. Skús sa na to pozrieť tak že ten výsledok bol aj náhodný a nemuselo to dopadnúť tak dramaticky. A tiež že je to ďalšia skúsenosť do vašej rodiny ako riešiť takýto v podstate malý problém spoločnou komunikáciou a spoločným oriesenim. A tým že boli emócie v Tom si to dlhšie dievčatá zapamätajú a môžete to mať ako námet na diskusiu a poučenie do budúcna.
@oskvarka aj staršia sa citila velmi nepríjemné ked videla ze mladšia dostala karty len tak! Načo 2 balíčky kariet? Už niesu vzácne ani jedny, uz sa z tej hry ani toľko netesime ako predtým
@natalka81 ako darček som kedysi dostala scrabble. Hrali sme sa s nou všetci spoločne. Pokial sa však chceli hrať bezo mňa, vždy sa ma spýtali, lebo to bola MOJA hra a NIE rodinná hra. Dokážeš konečne pochopiť ten rozdiel? Ci stále si pôjdeš iba tí svoje?
@anonym_4e5f18 chápem ten rozdiel ale asi si pôjdem aj tak len svoje, sorry
@natalka81 potom už s tebou nie je o com. Je mi ľúto tvojej dcéry. A nebud prekvapená, ak sa vás vzťah po tomto zhorsi
@natalka81 tak si nemala zakladat diskusiu ked si pojdes aj tak svoje😂 nezabudni potom vyplakavat, ze ta deti nepridu ani pozriet v dospelosti, takymto direktivnym sposobom spravania zdrhne aj muz hned po dcerach chudata
Povedzme, že staršia dcéra dostala "výchovnú lekciu", ako bola potrestaná mladšia? Že si nevážila vec, ktorá patrila jej sestre? A ešte aj dostala nové karty? Ja by som od nej vypýtala z prasiatka polovicu na nové karty...
Keď napr starší syn dostal spoločenskú hru alebo lego hrali sme sa bud ja a obidve deti alebo len deti alebo niekedy len syn sam keď chcel. Mladšiemu som vždy vysvetľovala že to darček staršieho a on rozhodol či sa budeme všetci s nim hrať.
@natalka81 necitala som vsetky komentáre, moj názor je, ze by som to povedala v style, ze je super, ze sa karty 'zničili' znamená to, ze to bol naozaj skvelý darcek ktorý sa vyuzil presne tak ako sa mal. Ak je uz doma aj druhy balícek opytala by som sa co navrhuju dcéry. Aby sme nasli kompromis - hrajme balíčky na striedacku. Za mna si super ked to takto detailne riešiš. Urcite by som druhý balicek nedavala prec lebo uz je to ich vlastníctvo 🙂 my sme mali podobnú situáciu s kartami uno, nakoniec sa odložili. Upokojili sa emócie (mladšie dieťa ich likvidovalo a staršie z toho bolo nešťastné) kúpil sa este jeden balíček ako náhrada tych zničených a teraz ked sa uz niektoré karty stratili alebo zničili nahradili sme ich tými z nového balíčka. My to mame tak, ze co je doma je spoločné ak si to chcem nechať pre seba odložím si to do svojej izby a ked sa s tým chcem podeliť tak po dohode to donesiem.
jednej dcere si dala darcek kt je vsak spolocny pre vsetkych .. a co ta dalsia? aj ta ma spolocne darceky ci len hold starsia doplatila na lakomost .. spolocne darceky su vsetkych a nie jedneho -nieje sebecka .. nema rada ak jej niekto nici to co dostala ... ma na to pravo .. ty sa nabuduce zamysli nad darcekmi .
@beronsche asi tak si to zhrnula v kocke celkom dobre. Situácia by bola uplne bežná keby nie toho nezmyselneho druhého balíčka. To ma fakt naštartovalo, doteraz neviem prečo to urobil lebo tuto tému ignoruje úplne
@natalka81 och, nie, tak to sme sa nepochopili..
Podľa mňa najväčší prúser pruserov bola tvoja reakcia, bez ohľadu na čokoľvek!
Vyčlenenie dieťaťa z aktivity, lebo nenaplnila tvoje/ vaše očakávania je veľmi veľmi zlý postup.
Ospravedlnila si sa?
Vy sa nad sebou zamyslite ako rodičia. Nikdy sa nedáva spoločenská hra ako darček jednému dieťaťu. Nikdy! Kupuje sa to ako spoločný, rodinný darček. Staršia dcéra bola v práve. Jej majetok bol používaný inak, ako si priala a ničil sa pri tom. Ty si zareagovala aj vtedy nesprávne namiesto toho, aby si upozornila menšiu ako sa ma správať k veciam. Muž sa snažil to nejak zachrániť a aj tam to hrotis. Nechaj deti nech sa hrajú s kartami vtedy keď chcú a ako chcú
@lucia147852 toto je pravda, spoločenská hra ma byt spolocny darček
@oskvarka aj staršia sa citila velmi nepríjemné ked videla ze mladšia dostala karty len tak! Načo 2 balíčky kariet? Už niesu vzácne ani jedny, uz sa z tej hry ani toľko netesime ako predtým
@natalka81 viem si predstaviť takéto situácie sa aj u nás stávajú v rôznych spôsoboch 4deti rovná sa docela veľká kombinatorika 😂. Tam kľudne mohlo čokoľvek nastať inak napríklad to že by to bola hra ktoru my mladšia ešte nezvládala a nebavila by ju až tak ...zrovna to bola taká smola že je to super hra aj pre ňu a tým že vlastne sa karty odložili boli smutné obe. No manžel to chcel vyriešiť ale nebolo to šťastné riešenie keďže neuvazil ako sa bude cítiť staršia no a ty si sa potom v emóciách snažila nastaviť spravodlivosť a dopadlo to ešte horšie ale predpokladám že búrka už prehrmela a teraz to už vidíš jasnejšie. Ja som to napríklad tento rok zase riskla a kúpila želané karty môjmu ťažko sa rozdelovaciemu synovi a ukázalo sa že to je hra ktorú si ako v pohode všetci zahrajú ale nejdú sa za ňou zabiť a radšej sa zahrajú iné a nemajú problém rešpektovať jeho náročnejšie podmienky používania.
Panebože, chudera staršia dcéra. Mladšia je za mňa miláčik mamičky, ta nemusí nič.... Jej karty, staršej karty sú všetkých karty.... Bohatstvo, balíček za 3 eura alebo o akom majetku sa bavíme? Ze jeden balíček odniesť k babke? My máme tých balíčkov ani neviem koľko, a zase keď dáke uvidím, kúpim, nech máme na výber 😁 Nedokážem tie zvasty ani čítať, zvládla som iba prvú stranu 🤣
Ľutujem staršiu dcéru a svojim spôsobom aj muža 😁
@sima234 a ako by si to vyriesila? karty su hra pre vsetkych, sama sa s kartami hrat nedokaze
@natalka81 tebe sa nepacia ani tieto odpovede 🙂. Tak inal - priznaj si chybu, ospravedln sa dcerke aj manzelovi a das im tak tu najlepsiu lekciu t.j. je v poriadku robit chyby, nie je v poriadku si ich nepriznat
Suhlasim s Tvojim muzom. Je to darcek starsej dcery, takze Tvoja dcera ma pravo chciet od ostatnych ako s jej vecami budu narabat - napr. ist si umyt tie ruky , nekrcit karty, atd. Radsej sa spolu s mladsou dcerou naucte ako sa respektuju veci druhych a nenicia sa, namiesto oznacovania svojej dcery za sebecku.
Starsia dostala karty ako dar. A musi sa s nimi podelit. Mladsia dostala karty len tak. A nesmie sa s nimi podelit. Logika cez Kosice.
@natalka81 joj, tak to si mala napisat hned na zaciatku.
ze to nie je tema na hladanie riesenia a rad a inych uhlov pohladu na vec.
ale len tvoja prezentacia "svojeho".
to by si potom mnohe prispievatelky nenamahali drat prsty na klavesnici.
Prečo ste jej ako darček vybrali spoločenskú hru? To ste mohli ponat ako rodinnú hru pre všetkých a dcére darovať niečo, coby bolo iba jej
@natalka81 je to jej darček, sama sa rozhodne, kde budú a komu ich dá, tiež by ma nasralo, keby mi ich sestra zašpiní so špinavými rukami. Možno by som jej dala nový balík a špinavé mladšej sestre
Hrozné mať takúto matku 😒
Povedzme, že staršia dcéra dostala "výchovnú lekciu", ako bola potrestaná mladšia? Že si nevážila vec, ktorá patrila jej sestre? A ešte aj dostala nové karty? Ja by som od nej vypýtala z prasiatka polovicu na nové karty...
@kristina2412 dobrý postreh naozaj
@kristina2412 dobrý postreh naozaj
@natalka81 Natália, bez urážky, ty si fakt retard.
Mať takú matku 🤦asi ešte pred pubertou skončím na psychiatrii.... Sorry, zamyslí sa nad sebou, a ak to nedokážeš, choď za odborníkom, porozprávaj mu tento príbeh a vypočuj si jeho názor.
Ja to nechápem.
Napíšem si svojimi slovami a svojim spôsobom nieco, idem.s kožou na trh, a nepáči sa vam ako si reagujem a pisem a odpovedam?
Existuje niekde šablóna podla ktorej mam reagovať?
Samozrejme ze si idem Svoje, lebo som to ja. Nebudem sa hrať predsa na tamtu alebo hentú. Ktorá z vás mi vidí do hlavy? Ktorá z vás teraz sedí pri mne? Ktorá z vás vie ako prezivam posledne dni? Ktora z vás pozná moje deti?
Ale moje reakcie niesu podla vášho gusta. A aké by mali byť?
Ja to nechápem.
Napíšem si svojimi slovami a svojim spôsobom nieco, idem.s kožou na trh, a nepáči sa vam ako si reagujem a pisem a odpovedam?
Existuje niekde šablóna podla ktorej mam reagovať?
Samozrejme ze si idem Svoje, lebo som to ja. Nebudem sa hrať predsa na tamtu alebo hentú. Ktorá z vás mi vidí do hlavy? Ktorá z vás teraz sedí pri mne? Ktorá z vás vie ako prezivam posledne dni? Ktora z vás pozná moje deti?
Ale moje reakcie niesu podla vášho gusta. A aké by mali byť?
@natalka81 vôbec neide o to, či sa nám páči čo si povedala, spravila...ale k vlastnej dcére si bola nespravodlivá. A nedokážeš sa do nej vôbec vcítiť.
Celé.zle,.môžeš si s ňou takýmto prístupom skaziť vzťah

@natalka81 Páni, 10 stranová diskusia o kartách😲 S pochopiteľného dôvodu sa mi to celé čítať nechce, takže som si prešla len tvoje príspevky.
Faktom je, že hru ste kúpili dcére ako darček na narodeniny, takže si s ňou môže robiť, čo uzná za vhodné. Nepáčilo sa jej, že karty sa opotrebúvajú a rozhodla sa, že na istý čas sa s nimi nebudete hrať. Pozrela som si tú hru. Sú to naozaj pekné kartičky. Ja milujem Dixit a tiež by mi vadilo, keby sa kartičky poškodili. Preto sa hra hráva len na úplne čistom stole a s čistými rukami.
Na začiatku si napísala, že karty sa denným hraním prirodzenie opotrebujú a už nikdy nebudú ako nové. A že mladšia dcéra si neumyje ruky, keď sa s nimi hrá. V diskusii si už napísala, že sú stále ako nové a že mladšia si neumyla ruky len 1x. Tak ako teda?
Ak kúpite dcére na nejaký sviatok spoločenskú hru, tak tá hra naozaj patrí LEN JEJ. Prečo nekupujete hry napr. na Vianoce ako "spoločný darček" pre všetkých? A nabudúce, ak si bude želať opäť spoločenskú hru alebo karty, tak sa jej opýtajte, či sa budete s ňou môcť hrať všetci, alebo si hru odloží. Mladšiu dcéru bolo tiež treba dopredu upozorniť, že pri hre majú byť ruky čisté a karty sa nekrčia a aj to skontrolovať.
Naozaj nešťastne si porovnala kúpu tanierov alebo mikrovlnky s osobným narodeninovým darčekom pre dcéru. Taniere a mikrovlnka sú spotrebné veci pre celú rodinu. Darček je darček. Ale už keď sme napr. pri tých tanieroch. Kúpila by si drahú súpravu Villeroy & Boch pre celú rodinu a dcéra by jeden tanier nedopatrením rozbila. Nehovor, že by si povedala, že je to len tanier. Myslím, že by ťa to veľmi mrzelo a aj veľmi dlhú dobu. Tak isto to má aj tvoja dcéra s kartami.
Ako posledné bola veľká chyba od tvojho manžela kúpiť ďalší balíček kariet pre mladšiu dcéru. Mala tiež sviatok? Asi nie. Čiže staršia vyšla z toho nevýhodne. Ona dostala hru na narodeniny ako darček a celá rodina jej karty môže používať a "ničiť". Mladšia dostala karty len tak, ale staršia sa s vami hrať nemôže🙈 Toto si fakt prestrelila. Tu si spravila chybu ty s tým neprimeraným zákazom a manžel, že kúpil ďalší balíček pre mladšiu dcéru. Mohol kúpiť nový balíček, ten ste mali dať staršej dcére a s tým prvým balíčkom (už hranými kartami) ste sa mali hrať všetci - boli by to karty rodinné - pre všetkých.