Ako riešiť spravodlivosť medzi súrodencami?
Ahojte, pomôžte mi vidieť iný názor na spor medzi mojimi deťmi - a samozrejme aj medzi nami rodičmi. Nevieme to vyriesit a už pár dní sa všetci trápime.
Moje dcéry 12 a 6 rokov. Staršia dostala na narodeniny kartovu hru, s ktoru sa cela rodina denne hrávame. Je naozaj super. Najcastejsie sa hrávali oni dve - sestry. Berieme do úvahy že karty sa denným hraním prirozdenie opotrebujú. Nie veľmi, ale už nikdy nebudú ako nové. Staršia dcéra sa raz zdula, že jej karty sa ničia, mladšia si neumyje ruky ked sa s nimi hrá, a karty skryla tak, že sme ich nevedeli nájst. A už sme sa s nimi prestali celá rodina hrať. V staršej sa prejavilo jej sebectvo, vraj su to jej karty. Tak sme to raz cestou v aute riesili vsetci spolocne, hovorila som detom ze taketo spravenie nie je v poriadku, s kartami sa hrame cela rodina, budeme na nich davat pozor. Odrazu zasiahol moj muz a povedal, ze nic sa nedeje, on kupi mladsej taky isty balicek kariet a budeme sa hrat dalej.
No a mne akoby dal facku. Absolute som nesuhlasila s takouto vychovou, a uz vobec nie s tymto riesenim. Ziadne ponaucenie, ziadna zodpovednost, ziadne dosledky. Dorazne som ho poziadala aby nekupoval dalsi balicek kariet. Samozrejme ze ho kupil a na druhy den priniesol domov. Deti znova stastne ze sa mozu hrat, a starsia ma stale odlozene svoje karty v bezpeci a vysmiata sa hra s novymi.
Povedala som, ze sa mi takéto riesenie absolutne nepaci a zakazala som starsej hrat sa s nami s vysvetlenim, ze ona sama sa rozhodla ze svoje karty pred nami skryje, nechce aby sme sa ich dotykali, preto trvam na tom, aby bolo tak ako sa ona rozhodla.
V tejto situacii tazko dcera napraví svoje rozhodnutie, ked uz su doma dalsie karty, a je to pre nu naozaj neprijemna situacia. Muz na mna vybehol a vykrical sa na mna pred detmi ze som k dcere prilis kruta a robim to naschval. No nie, ja svoje deti vychovavam aby boli spravodlive, zodpovedne a spravali sa ferovo k sebe navzajom.
Moje riesenie situacie je nasledovne: druhy nový balik kariet odniest napriklad k babke alebo ho predat na vinted. Proste aby isiel z domu preč. Starsia dcera si prizna pred nami svoju chybu a napraví správanie. Budeme sa dalej hrat s jej kartami vsetci spolocne.
Moj muz absolutne nesuhlasi, trva na svojom lahostajnom (ne)resení situácie.
Mamky, pomozte mi. Viem ze je to vela citania aj pisania 🙂 ale rada privitam inteligentne nazory, ktoré nam pomozu
Z komara somara.
Riesis aj to ze mladsia si neumyla ruky a nezaobchadzala s „majetkom“ starsej dcery s respektom?
Teba neserie vychovny element voci starsej dcere ale to, ze ta muz obisiel. Ale s tym starsia dcera nic nema.
Uplne jednoduche riesenie do buducna: za par supov kupit plastove obaly a karty do nich. Mame to na mnohych kartovych hrach a nic sa nenici.
Najdolezitejsia otazka: aka je to hra?
@natalka81 poučenie pre teba nekupovať deti karty , spoločenske hry alebo veci ktore su pre viac hracov... ALe kedykolvek sa moze tato situaciu zopakovať.. A ked uz chces kupovať spolocenske hry,karty a ine kupuj to Vám ako celej rodine .
@anonym_e2b599 neda sa to pocas roka uplne striktne dodrzat ze spolocenske hry sa kupuju celej rodine. dieta chce spolocensku hru aby sme sa hrali vsetci, tak ako to vidi u kamosky alebo inde. cize teoria je fajn, ale neviem to aplikovat do praxe. ty ano ?
Kupte dcere este iny darcek. Ona dostala karty na sviatok a druha sestra len tak, lebo sa chcela hrat. Skor ste ukazali mladsej, ze dostane vsetko len tak. Takto budu mat obe karty a starsia dcera specialny darcek len pre nu.
A muz mal pravdu, k starsej dcere si kruta.
Z komara somara.
Riesis aj to ze mladsia si neumyla ruky a nezaobchadzala s „majetkom“ starsej dcery s respektom?
Teba neserie vychovny element voci starsej dcere ale to, ze ta muz obisiel. Ale s tym starsia dcera nic nema.
Uplne jednoduche riesenie do buducna: za par supov kupit plastove obaly a karty do nich. Mame to na mnohych kartovych hrach a nic sa nenici.
Najdolezitejsia otazka: aka je to hra?
@anonym_e1ebc3 riesili sme to hned ked si mladsia neumyla ruky, samozrejme sme to napravili okamzite.
chces vediet konkretny nazov kariet?
@anonym_e2b599 neda sa to pocas roka uplne striktne dodrzat ze spolocenske hry sa kupuju celej rodine. dieta chce spolocensku hru aby sme sa hrali vsetci, tak ako to vidi u kamosky alebo inde. cize teoria je fajn, ale neviem to aplikovat do praxe. ty ano ?
@natalka81 Staršej dcére chceš uštedriť lekciu, že sa má vždy so všetkým podeliť, aj keď sa jej to nepáči. Dostala aj mladšia lekciu ako sa má správať k veciam iných? Pretože z tvojho opisu mám dojem, že máš na tú staršiu nervy a mladšej si zastávaš.
Otras správanie z tvojej strany ako matky. Otras! Ešte že tvoj muž má rozum a snažil sa situáciu nejako zachrániť. Je mi ľúto tvojej 12 ročnej dcéry.
@earlgrey nemusi ti byt luto mojej dcery, absolutne. sama niesom najmudrejsia ani dokonala a priznam si to, prave preto som tu a prosim o iny pohlad a nazor na vec. Tie ktore ma osocuju urazaju a lutuju moje deti, maju iste problem sami so sebou. Tie ktore mi poradili a ukazali to co som potrebovala, silno dakujem
@earlgrey nemusi ti byt luto mojej dcery, absolutne. sama niesom najmudrejsia ani dokonala a priznam si to, prave preto som tu a prosim o iny pohlad a nazor na vec. Tie ktore ma osocuju urazaju a lutuju moje deti, maju iste problem sami so sebou. Tie ktore mi poradili a ukazali to co som potrebovala, silno dakujem
@natalka81 Ja ťa neosočujem, píšem svoj názor. A nezvládla si túto situáciu podľa mňa a ešte potrestať staršiu, že nechce, aby sa jej dar zničil. No neviem.
@natalka81 máte ponaučenie nedávať dary, ktoré skončia ako spoločne pre celú rodinu. Je logické, že si to šetrí a pravdepodobne má na to dôvod (stačí že videla, že mladšia sestra raz či dvakrát predstavovala hrozbu pre jej dar) a rozhodla sa ako sa rozhodla. Je to jej dar a jej rozhodnutie, koniec koncov sa s nimi nemôže hrať ani ona - alebo by ich vytiahla len niekedy. Pokiaľ to nie je položka, ktorej kúpa vám naruší rozpočet, tak by som to neriešila a sama by som kúpila druhé karty. To, že požaduješ od nej určité veci len z nejakého výchovného princípu, aj keď to, že jej ich môže mladšia sestra zničiť/znehodnotiť je fakt, ktorý ignoruješ, mi príde nespravodlivé - ale z tvojej strany.
Súhlasím s prvým komentárom “teba má za matku je velka radosť”
@natalka81 Staršej dcére chceš uštedriť lekciu, že sa má vždy so všetkým podeliť, aj keď sa jej to nepáči. Dostala aj mladšia lekciu ako sa má správať k veciam iných? Pretože z tvojho opisu mám dojem, že máš na tú staršiu nervy a mladšej si zastávaš.
@tatiana288 mozno som to tak napisala, ale s v skutocnosti vobec nepodporujem starsiu aby dala mladsej vsetko co si opyta. ma svoje skrinky krabicky a priestor na odkladanie a sukromie, a uz ani vek nedovoli aby sa s mladsou s niecim delila. Starsia hracky uz nema.
Tak ja si nemyslím, že bolo úplne vhodné riešenie kúpiť ďalší rovnaký balík kariet.
Ja mojím deťom vysvetľujem, že požičať hračky je fajn, ale ak vidia, že sa s nimi nehraju iní šetrne je v poriadku si to vypýtať naspäť. Musia si vážiť svoje veci a stať si za svojimi názormi. V tejto danej situácii by som riešila obe dcéry - staršej vysvetlila, presne tak, ako som písala vyššie, čo hovorím mojím deťom. A mladšej, že to je dar, ktorý dostala staršia musí rešpektovať jej rozhodnutie. A takisto by sa jej nepáčilo, keby ničí jej hračky. Staršia sama zistí, že keď sú karty schované, tak sa s nimi nehrá a tym pádom oberá samu seba o zábavu. Prišla by nato isto po pár dňoch aj sama.
Za mňa si neriešila situáciu tak zle, ako tu písali ostatné ženy. Ale z popisu mi príde, že máš rozdielne správanie k dcéram a to naozaj zmeň. Na jednej strane kazis tým vzťah ty a staršia dcéra. Ale aj ten sesterský. Možno si to len tak opísala a skutočnosť taká nie je. No naozaj aj dvanásťročná, síce je strašia, stále je tvoje dieťa.
Mám 13 ročnú a takmer 2 a. a áno už nieje dieťa. Ale predsa nebude zo všetkým ustupovať tej mladšej. Karty sú jej, tak má právo o nich rozhodovať. Súhlasím s tvojím mužom. A ty si urobila zbytočnú drámu
z banality. U nás chcela mladšia zbierku Pokémon kariet. Staršia je na ne haklivá, menšia sa s nimi pohrala a potom sa schovali mimo jej dosahu. Keď si pýtala znova karty, dostala také s ktorými sa môže hrať. To nieje o rozdieloch medzi deťmi, ale o tom, že Ty týmto učíš dcéru, že má vždy ustúpiť. Nie nemá byť lakomá, ale má vedieť povedať svoj názor.
Napíšeš názov kariet?
U nás sú karty a spoločenské hry celkovo bežným rodinným spotrebným tovarom, na niektorých, najmä starších je opotrebovanosť už dosť vidieť, neriešime to, funkčnosť je zachovaná.
@natalka81 nedá sa to čítať, si hrozná. Teba by som za matku nechcela. Odporúčam Ti poradiť sa so psychológom čo vlastne sposobujes deťom. Ty si problém, nie dcéra. Stratila si zdravý pohľad na život.
Mám 13 ročnú a takmer 2 a. a áno už nieje dieťa. Ale predsa nebude zo všetkým ustupovať tej mladšej. Karty sú jej, tak má právo o nich rozhodovať. Súhlasím s tvojím mužom. A ty si urobila zbytočnú drámu
z banality. U nás chcela mladšia zbierku Pokémon kariet. Staršia je na ne haklivá, menšia sa s nimi pohrala a potom sa schovali mimo jej dosahu. Keď si pýtala znova karty, dostala také s ktorými sa môže hrať. To nieje o rozdieloch medzi deťmi, ale o tom, že Ty týmto učíš dcéru, že má vždy ustúpiť. Nie nemá byť lakomá, ale má vedieť povedať svoj názor.
@rybkoava nepovedala som starsej aby tie ukryte karty vybrala. Ani raz. Proste sme sa o tom rozpravali, ze sa chceme hrat ale karty uz nemame. Riesili sme to doma, v aute. Keby muz nekupil druhy balik, o par dni si myslim ze by sme sa zas spolu hrali, lebo by to starsiu preslo
@tatiana288 mozno som to tak napisala, ale s v skutocnosti vobec nepodporujem starsiu aby dala mladsej vsetko co si opyta. ma svoje skrinky krabicky a priestor na odkladanie a sukromie, a uz ani vek nedovoli aby sa s mladsou s niecim delila. Starsia hracky uz nema.
@natalka81 Nesnažím sa ťa uraziť, ale situáciu si neriešila zrovna šťastne. Osočovať dcéru, že je sebecká, zakázať jej hrať sa s vami a nútiť ju pred vami priznať svoju chybu, ktorú fakt nevidím, to mi príde už cez. Dcére by som sa ospravedlnila a vysvetlila jej, že je v poriadku strážiť si veci, ak sa k nim iní chovajú bez rešpektu.
@rybkoava nepovedala som starsej aby tie ukryte karty vybrala. Ani raz. Proste sme sa o tom rozpravali, ze sa chceme hrat ale karty uz nemame. Riesili sme to doma, v aute. Keby muz nekupil druhy balik, o par dni si myslim ze by sme sa zas spolu hrali, lebo by to starsiu preslo
@natalka81 a Ty by si bola spokojná že si dosiahla svoje, tou Tvojou akože výchovou
@sima234 a co s druhym balickom kariet ktory dostala mladsia? je to vlastne vlastnictvo mladsej
@natalka81 ženy majú pravdu .. spravila by som to rovnako, že prvý balíček čo dostala dcéra ako darček nech si schová alebo s ním nakladá ako chce. Ten druhý čo manžel kúpi povedzte že je rodinný, spoločný a hrajte sa s ním všetci.. prečo by mal byť mladšej? veď ho manžel kúpil len tak aby ste sa mali s čím hrať a neboli ofuky.
Ale ste si to zamotali . V tejto situácii nejde len okarty, ale o tri veci vlastníctvo a to darček, ktorý dostal konkrétny člen rodiny, komunikáciu a jednotu rodičov. Staršia dcéra podľa mňa mala právo chrániť si svoj darček. To nie je sebectvo. Chyba bola v tom, že karty skryla bez vysvetlenia. Možno tu bolo potrebné zakročiť a sadnúť si s ňou a porozprávať sa, aké by ona navrhla riešenie pre ďaľšiu hru. Druhá chyba nastalapodľa mňa medzi vami rodičmi. Otec situáciu rýchlo vyriešil kúpou nového balíčka, ty si chcela, aby dcéra niesla dôsledky. On podkopal tvoju autoritu. Keď rodičia nie sú jednotní, problém sa prehĺbi. Deti potom sledujú spor rodičov, nie podstatu veci.Zákaz hrať sa už bol a je trest pre mňa než výchova.A nedivila by som sa, ak by si vyvolala vzdor u dcéry. Cieľom by nemalo byť“vyhrať“ alebo kto má pravdu , ale naučiť deti komunikovať a rešpektovať sa. Ja by som navrhla: jeden balíček môže byť osobný, staršia má právo rozhodnúť, či ho požičia.Druhý balíček môže byť rodinný, ale s jasnými pravidlami (umyť ruky, dávať pozor, pri porušení sa hra končí) alebo sa dohodnúť na striedaní, nech skúsi navrhnúť staršia dcéra riešenie. Pokojný rozhovor so staršou, uznať jej právo, ale vysvetliť, že skrývanie bez slova nie je dobrý spôsob riešenia. Aj to je spôsob ako ju viesť a vychovávať.. Najdôležitejšie je, aby sa z toho nestal boj o princíp. Dieťa sa nenaučí spravodlivosti tým, že bude zatlačené do kúta. Naučí sa ju vtedy, keď zažije, že jeho práva sú rešpektované, ale zároveň sa učí zodpovednosti voči druhým a cieľom by malo byť nájsť spoločné riešenie.
mne sa nepaci riesenie ani jedneho z vas, rodicov. lebo vlastne starsiu trestate a mladsiu ucite, ze pohoda, dostanem aj ja. v prvom rade ak je nieco rodinna hra, kupujem to ako darcek pre vsetkych. alebo ked to dostane jeden, dohoda je, ze sa mozu hrat vsetci, ale bude sa davat pozor. cize ked starsia trva na umyti ruk, mladsia si ich umyje. preco nie? samozrejme, aj poziadavky musia mat svoje hranice, ale umyt si ruky pred hrou, aby karty neucapkala, je normalna poziadavka.
v tejto situacii uz asi vela nezmozete, lebo uz sa to vsetko udialo, ale rozhodne by som starsiu netitulovala ako sebecku a tu, ktora sa musi prisposbit a zaroven by som nesla do toho, ze pohoda, ved mladsia tiez dostane. starsia to dostala ako darcek a mladsia ako "bolestne"? tiez mi to pride nespravodlive. takze moja rada - sadnite si s muzom a dohodnite sa, ze spolocenske hry budete kupovat uz iba spolocne a budete ich hravat spolocne. ved to je pekne, ked rodina ma takuto aktivitu, naco si to kazit takymito zabomysimi vojnami?
@sima234 a co s druhym balickom kariet ktory dostala mladsia? je to vlastne vlastnictvo mladsej
@natalka81 TY SI asi narážala na to, že ked si ich teda schovala, tak sa nemohla hrať cela rodina. karty boli čisté, ale vlastne cela rodina stratila potešenie z hry a zasiahlo to aj teba s mužomm
poučenie k nesebectvu by si získala tak, že ked ste teda kupili nove karty, hrali by ste len vy traja, lebo staršia ma svoje karty schovane, tym padom nech sa s nimi hra, a dotklo by sa jej, že vy mate zabavu a keby sa chcela pridať, tak by prehodnotila svoje rozhodnutie a odeliť aj o svoje
mladšia, keby poškodila karty, tak by sa kupili nove s tym, že by musela ona z prasiatka obetovať 2e, aby sa naučila zodpovednosti
keby dcera staršia vytiahla svoje karty, tak by som jej slubila, ked sa poškodia, dostane nové, aby nemusela ľutovať, že bola nesebecka a sa jej to nevyplatilo
a muž ten je úplne niekde inde.. ten chce hrať a výchova v tej chvíli išla bokom 😀
Chápem ťa
Ale aj ja si myslím, že jediná chyba bola dať jej spoločenskú hru
Lebo aký ma zmysel obdarovanie, keď to nieje vlastne jej a nemá priestor o rozhodnutí čo s nimi urobí a čo nie
No súhlasím, že muž nemal kúpiť nové tie isté
Ja by som kúpila úplne inú hru a nech dcéra sama zistí a nadobudne skúsenosť, že je lepší pocit hrať sa spolu s jej kartami
@natalka81 ženy majú pravdu .. spravila by som to rovnako, že prvý balíček čo dostala dcéra ako darček nech si schová alebo s ním nakladá ako chce. Ten druhý čo manžel kúpi povedzte že je rodinný, spoločný a hrajte sa s ním všetci.. prečo by mal byť mladšej? veď ho manžel kúpil len tak aby ste sa mali s čím hrať a neboli ofuky.
@lia2022 kupil ho mladsej ked boli spolu v draciku. Nekupoval ho ako spolocny.
Pýtam sa: starsia si svoje skryla aby sa jej neznicili, tak sa budeme hrat s balickom co patri mladsej, nech sa znicia jej?
mladsia tie karty ani nepotrebovala, bolo to z muzovej strany ako rozmaznavanie.
jazdim na muzovom aute lebo je to vacsie rodinne auto, hlavne dlhe trasy aby som si svoje auto setrila, jemu natahujem km a svoje si setrim. Este stastie ze niesom sebecka, lebo sa so svojim autom nerada delim, jeho auto je predsa rodinne auto 🙂
A iba by som poznamenala,ci nieje sebecke od ostatných, že si myslia, že môžu mať všetko bez ohľadu na iných resp.na ňu
Vadilo by aj mne keby dostanem darcek a zrazu ho používa cela rodina a ničí mi ho (ako si sama napísala špinavými rukami). Tak je to jej darcek alebo rodinný darcek? Nekupovala by som ani druhý balík druhej dcére ale skôr ako darcek pre všetkých keď už sa s ním chcete všetci hrať. V ideálnom prípade by som staršej dcére dala najavo že si s darom môže nakladať ako chce a keď nechce aby sme sa s ním hrali tak sa nebudeme. Tak isto mi chyba nejaké opýtanie sa jej či je v poriadku si jej darcek ako rodina pozicat. Sú to karty ok sama sa s tým nezahrá ale skôr ide o princom že ak niekomu niečo darujem tak je to tej danej osoby a nemajú si na to nárokovať zrazu všetci…a ešte je chuda obvinená že je sebecka skôr len stanovila svoje hranice že nechce aby ste sa s tým všetci hrali a ničili jej to
@lia2022 kupil ho mladsej ked boli spolu v draciku. Nekupoval ho ako spolocny.
Pýtam sa: starsia si svoje skryla aby sa jej neznicili, tak sa budeme hrat s balickom co patri mladsej, nech sa znicia jej?
mladsia tie karty ani nepotrebovala, bolo to z muzovej strany ako rozmaznavanie.
jazdim na muzovom aute lebo je to vacsie rodinne auto, hlavne dlhe trasy aby som si svoje auto setrila, jemu natahujem km a svoje si setrim. Este stastie ze niesom sebecka, lebo sa so svojim autom nerada delim, jeho auto je predsa rodinne auto 🙂
@natalka81 stále si ideš do okola len svoje, načo si vôbec zakladala tému, keď nemáš žiadnu sebareflexiu po množstve príspevkov tu. Stále len svoje máš.
Vadilo by aj mne keby dostanem darcek a zrazu ho používa cela rodina a ničí mi ho (ako si sama napísala špinavými rukami). Tak je to jej darcek alebo rodinný darcek? Nekupovala by som ani druhý balík druhej dcére ale skôr ako darcek pre všetkých keď už sa s ním chcete všetci hrať. V ideálnom prípade by som staršej dcére dala najavo že si s darom môže nakladať ako chce a keď nechce aby sme sa s ním hrali tak sa nebudeme. Tak isto mi chyba nejaké opýtanie sa jej či je v poriadku si jej darcek ako rodina pozicat. Sú to karty ok sama sa s tým nezahrá ale skôr ide o princom že ak niekomu niečo darujem tak je to tej danej osoby a nemajú si na to nárokovať zrazu všetci…a ešte je chuda obvinená že je sebecka skôr len stanovila svoje hranice že nechce aby ste sa s tým všetci hrali a ničili jej to
@brrunetkaa nemozem s tebou suhlasit. ide o spolocensku hru karty. bud sa s dcerou hra niekto, alebo sa nehra vobec. s kartami sa neda hrat osamote. v tomto prípade to nieje ako s babikou, ze sa hra iba 1 osoba
keby ocko nekupil druhy balicek, podla mna by bolo vsetko v poriadku a o par dni by sa vsetko vyriesilo samo
Robíš dusno kvôli úplnej blbosti.
Nabudúce dcére nedávaj darček akože pre ňu keď ho plánujete používať celá rodina 🤦

No spravili ste tu istu chybu 2x 🙂 Rozumiem, ze to chces riesit z pohladu rodiny, ale musis zohladnit aj individualne potreby a pohnutky svojich deti. Je uplne prirodzene - a podla mna aj spravne, ako sa spravaju. Kupte si inu hru (je ich miilion) a dohodni sa s babami, ze ak sa sami rozhodnu a budu mat chut si zahrat s ich vlastnym balickom a celou rodinou, tak to bude vitane. Ale nebudes si to vynucovat.
@wade mame kopec spolocenskych hier s ktorymi a hrame casto a vsetci, az teraz na tie karty mame vsetci ban 🙂