Ako riešiť spravodlivosť medzi súrodencami?
Ahojte, pomôžte mi vidieť iný názor na spor medzi mojimi deťmi - a samozrejme aj medzi nami rodičmi. Nevieme to vyriesit a už pár dní sa všetci trápime.
Moje dcéry 12 a 6 rokov. Staršia dostala na narodeniny kartovu hru, s ktoru sa cela rodina denne hrávame. Je naozaj super. Najcastejsie sa hrávali oni dve - sestry. Berieme do úvahy že karty sa denným hraním prirozdenie opotrebujú. Nie veľmi, ale už nikdy nebudú ako nové. Staršia dcéra sa raz zdula, že jej karty sa ničia, mladšia si neumyje ruky ked sa s nimi hrá, a karty skryla tak, že sme ich nevedeli nájst. A už sme sa s nimi prestali celá rodina hrať. V staršej sa prejavilo jej sebectvo, vraj su to jej karty. Tak sme to raz cestou v aute riesili vsetci spolocne, hovorila som detom ze taketo spravenie nie je v poriadku, s kartami sa hrame cela rodina, budeme na nich davat pozor. Odrazu zasiahol moj muz a povedal, ze nic sa nedeje, on kupi mladsej taky isty balicek kariet a budeme sa hrat dalej.
No a mne akoby dal facku. Absolute som nesuhlasila s takouto vychovou, a uz vobec nie s tymto riesenim. Ziadne ponaucenie, ziadna zodpovednost, ziadne dosledky. Dorazne som ho poziadala aby nekupoval dalsi balicek kariet. Samozrejme ze ho kupil a na druhy den priniesol domov. Deti znova stastne ze sa mozu hrat, a starsia ma stale odlozene svoje karty v bezpeci a vysmiata sa hra s novymi.
Povedala som, ze sa mi takéto riesenie absolutne nepaci a zakazala som starsej hrat sa s nami s vysvetlenim, ze ona sama sa rozhodla ze svoje karty pred nami skryje, nechce aby sme sa ich dotykali, preto trvam na tom, aby bolo tak ako sa ona rozhodla.
V tejto situacii tazko dcera napraví svoje rozhodnutie, ked uz su doma dalsie karty, a je to pre nu naozaj neprijemna situacia. Muz na mna vybehol a vykrical sa na mna pred detmi ze som k dcere prilis kruta a robim to naschval. No nie, ja svoje deti vychovavam aby boli spravodlive, zodpovedne a spravali sa ferovo k sebe navzajom.
Moje riesenie situacie je nasledovne: druhy nový balik kariet odniest napriklad k babke alebo ho predat na vinted. Proste aby isiel z domu preč. Starsia dcera si prizna pred nami svoju chybu a napraví správanie. Budeme sa dalej hrat s jej kartami vsetci spolocne.
Moj muz absolutne nesuhlasi, trva na svojom lahostajnom (ne)resení situácie.
Mamky, pomozte mi. Viem ze je to vela citania aj pisania 🙂 ale rada privitam inteligentne nazory, ktoré nam pomozu
@natalka81 stále si ideš do okola len svoje, načo si vôbec zakladala tému, keď nemáš žiadnu sebareflexiu po množstve príspevkov tu. Stále len svoje máš.
@1andrea111 intenzivne nad tym premyslam a citam si to dookola
ibaze vy tu len pisete a citate, ja poznam deti, ich charaktery a spravanie, a nic nieje ciernobiele a neda sa cela situacia do detailov popisat ako sa to stalo, co kto kedy povedal, iba v hrubych crtach. takze chvilu tu este budem citat vase nazory a co sa stane potom, uz sa nedozviete
@natalka81 áno ale treba sa jej vždy opýtať že či sa teda môžete hrať s JEJ kartami a keď povie že nie tak nie a v takom prípade nie je sebecka ale urobila rozhodnutie na ktoré mala pravo. Navyše zase pripomeniem že jej vadilo že sa jej krsty ničia Napr spinavymi rukami…
@brrunetkaa spinave ruky sa vyriesili okamzite, neopakovalo sa to druhykrat
ibaze vy tu len pisete a citate, ja poznam deti, ich charaktery a spravanie, a nic nieje ciernobiele a neda sa cela situacia do detailov popisat ako sa to stalo, co kto kedy povedal, iba v hrubych crtach. takze chvilu tu este budem citat vase nazory a co sa stane potom, uz sa nedozviete
@natalka81 tak načo potom píšeš, keď ty najlepšie vieš, aké sú tvoje deti. Čakala si, že ti všetci dajú za pravdu, ale nestalo sa. Tak rob, ako uznáš za vhodné, ale aby si to neskôr neľutovala, lebo máš dcéru vo veku, kedy si takéto krivdy už bude pamätať a tvoje správanie tiež. A za mňa nie je ok, že jej darček ma byť pre všetkých. Napísala som už raz, aby ste tie karty pri hre striedali.
Spolocenske hry sa kupuju pre rodinu, darcek k natodeninam je pre 1 osobu … nedomyslene od osoby, ktora darcek vymyslela.To nie je o spravodlivosti alebo sebectve … to je o logike …detska logika je ina … ako dospelych a tu si to dospela osoba velmi zlahcila
@natalka81 mas to v hlave v poriadku?
preco nikto nereaguje na to, ze ocko kupil mladse dcere druhy balicek kariet len tak? tento moment bol spustač tejto celej frašky
a mimochodom som dcere nikdy nevynadala ani neoznacila ju za sebecku, to iba vo svojom prispevku som napisala svoje pocity a dojmy
@natalka81 nečítala som komentáre, možno už niekto napísal niečo podobné:
úplne zbytočne ste to skomplikovali: Ja by som to vyriešila nasledovne: Kúpila nový balíček kariet pre staršiu, aby mala svoj darček zachovaný. Zabudli ste, že bol to jej darček a ona ho chce zdieľať možno aj s kamoškami, zahrať si aj s niekým iným ako s rodinou. A nebude kamoškám ukazovať ulepené ušpinené ojazdené karty.
S jej pôvodnými kartami ste sa mohli hrať ako celá rodina, a využiť ich ako spoločný darček, keď vás tak veľmi bavia. Vôbec nerešpektujete najstaršiu dcéru, to je údel najstarších detí, že sa od nich očakáva že sa budú správať dospelo, zrelo, budú večne ustupovať mladším. Chyba, stále sú to deti a tvoja najstaršia dcéra má nárok mať svoj darček len pre seba.
K vyriešeniu celej situácie by som balíčky kariet vymenila, nový nech si zoberie najstaršia a starý nech vytiahne zo skrýše a môžete sa hrať naďalej.
preco nikto nereaguje na to, ze ocko kupil mladse dcere druhy balicek kariet len tak? tento moment bol spustač tejto celej frašky
a mimochodom som dcere nikdy nevynadala ani neoznacila ju za sebecku, to iba vo svojom prispevku som napisala svoje pocity a dojmy
@natalka81 ty si sem prisla hrat nejaku hru? Robit socialny experiment? Ak svoje odpovede myslis vazne typu: “ takze chvilu tu este budem citat vase nazory a co sa stane potom, uz sa nedozviete” naozaj pouvazuj o navsteve psychologa. Nerozumiem co riesis, dookola to iste. Starsej by si sa mala ospravedlnit a dosledne prrmysliet styl svojej vychovy. Taketo studene odchovy neprinasaju nic dobre
Spolocenske hry sa kupuju pre rodinu, darcek k natodeninam je pre 1 osobu … nedomyslene od osoby, ktora darcek vymyslela.To nie je o spravodlivosti alebo sebectve … to je o logike …detska logika je ina … ako dospelych a tu si to dospela osoba velmi zlahcila
@anonym_07c7db lebo si tie karty zelala na narodeniny a hrali sme sa s nimi takmer denne, a kazdy rok na vianoce alebo na narodeniny si zela nejaku spolocensku alebo kartovu hru
@natalka81 ale ved v uvodnom prispevku pises: V staršej sa prejavilo jej sebectvo, vraj su to jej karty.
.. a nesuhlasim s riesenim tvojho manzela. Uz som ti pisal vyssie, ze robite tu istu chybu 2x. Ale zbytocne sa v tom teraz vrtas. Urob z toho dolezitu lekciu pre obe deti, ale aj pre seba s manzelom a .. move on. Nikto nie je dokonaly. A nie je hanba - ani pred detmi si priznat chybu.
@natalka81 podľa mňa hneď bola blbosť kúpiť JEJ na sviatok nieco, čo používa celá rodina. To ste mohli radšej pod stromček alebo tak kúpiť pre všetkých. By na zaujímalo koľko stoja tie karty, keď si schopná také halo z toho robiť. Podľa mňa tvoja dcéra nie je sebecka, skôr si váži svoje veci. S osobnými vecami sa deliť nemusíme. Ona svoj narodeninový darček zrejme vníma ako že to je niečo iná jej.
@natalka81 moj pohlad: su to jej karty, kedze ich dostala ako darcek. Ked nechce, aby sa s nimi hralo a neprijala dohovaranie, tak sa s nimi hrat nebudete a hovoto. Myslim, ze je xy hier, ktore mozte hrat.
Ja s tebou dalej suhlasim...ziadny druhy balicek...my deti tiez vedieme k tomu, aby sa delili, ale ked povaha nepusti, tak musi sa ucit dosledkom. Ziadne 2hracky pre 2 deti...my mame 3. Musia sa ucit pravidlam...uz nema ani jedna 3r ze nechape. Manzel sa choval zle, pred detmi nemal kricat, mali ste to prebrat vy 2 a dohodnut sa. A rovnako, ked sa uz kupil druhy balicek, tak ona sa nemala hrat. Nech da svoj balicek. Ale beriem, ze to je uz krute. Ale ako hovoris, ziadne ponaucenie a to uz ma 12r, takze dost je velka, aby chapala.
Pre klud v rodine by som odlozila aj 2.balicek a chvilu sa hrat tato hra nebude.
Mne z toho všetkého nejak prišlo že stále uprednostňuješ mladšie dieťa. Druhé karty bolo úplne zbytočné kupovať. Mali ste sa hrať iné spoločenské hry keď si ich schovala. Celá situácia mi príde zbytočne prehnaná. Stalo sa už staršej že jej mladšia niečo zničila?
@anonym_07c7db lebo si tie karty zelala na narodeniny a hrali sme sa s nimi takmer denne, a kazdy rok na vianoce alebo na narodeniny si zela nejaku spolocensku alebo kartovu hru
@natalka81 pozri sa, toto si mala spravit
1.Budeme hrat s tvojimi kartami, ak sa ušpinia, hned kupime nove
2.mladšej - ak ich chytiš špinavou rukou, vyberieš z prasiatka 2€
staršia sa uči nesebectvu, mladšia zodpovednosti
toto je najschodnejšie riešenie, vlk sýty aj ovca celá
@natalka81 ja chapem aj jednu, aj druhu stranu...ked sa chce hrat, musi sa učit podeliť, ak ma zle skusenosti, tak ten čo to zapričinil musi niest dôsledky
tiež by sa mi nepačilo sebecke jednanie, ale zažila som, ked mi maly synovec rozdriapal prekrasnu knihu, ktoru som potom 10r zhaňala, lebo už sa nepredava v obchodoch, tiež som na mamu nakričala, lebo je tam tisic starych knih a vedela, že všetko trha, tak mu da najkrajšou...a tvarila sa, akoby nič, lebo on ju chcel, tak ju dokmasal na kusy
@bg92 karty su predsa spolocenska hra, sama sa s nimi predsa hrat nemoze. či ?
@natalka81 Je to jej darček, môže si s ním robiť čo chce. Hoci len nechať na poličke a pozerať sa naň. Prípadne sa hrať s kamoškami alebo spolužiakmi v škole, keď budú mať voľnejší deň. Keď ich chcete používať celá rodina, mali ste si kúpiť ako spolocny darček napr na Vianoce. Mladšia potom dostane ako darček bábiku a staršia ma byť ticho, hoci jej ich všetci opotrebujú alebo mladšia zašpiní?
@anonym_181df3 12 rocna slecna uz nie je dieta. v jej veku uz pomaly moze byt zodpovedna za svoje konanie voci sestre. Alebo ju naucit ze rob si co chces, aj tak sa ti vsetko v zivote prepecie?
@natalka81 Bude musieť stále ustupovať, lebo je staršia?
@natalka81 toto mam najradsej - tu mas darcek, ale budeme ho pouzivat my vsetci tak ako my chceme. Fakt sa ti zda, ze nespravodliva a sebecka ja starsia dcera??
Este dufam, ze tie karty stali 5€ aby si robila takyto cirkus…
@sissy27 Podobne, ako keď rodičia prispejú dieťaťu na auto, ale oni rozhodnú, aké sa kúpi a navyše si ho budú kedykoľvek požičiavať.
nechapem celkom tychto 90% rad, su to jej karty, može si s nimi robiť čo chce, to sa tyka veci, čo su vylučne jej, toto je hra pre x ĺudí a áno, je to priamo výchova k sebectvu
strašne, ale strašne ma tvoje odpovede iritujú ... normálne mi kypí žlč ...
@brrunetkaa nemozem s tebou suhlasit. ide o spolocensku hru karty. bud sa s dcerou hra niekto, alebo sa nehra vobec. s kartami sa neda hrat osamote. v tomto prípade to nieje ako s babikou, ze sa hra iba 1 osoba
keby ocko nekupil druhy balicek, podla mna by bolo vsetko v poriadku a o par dni by sa vsetko vyriesilo samo
@natalka81 ako jedinacik ti poviem, ze ked sa chce, tak sa s kartami zahra aj sama. Chce to trosku fantazie a urcite to nie je porovnatelne s hranim v partii, ale znova sa pytam - pride ti v poriadku dat ako darcek nieco, co obdarovany nevie / nemoze pouzit sam? Proste ty ako rodic das decku darcek, ktory ma byt spolocny a z tvojho pohladu nevyuzitelny pre nu samotnu a este ju budes obvinovat, ze je sebecka??
nechapem celkom tychto 90% rad, su to jej karty, može si s nimi robiť čo chce, to sa tyka veci, čo su vylučne jej, toto je hra pre x ĺudí a áno, je to priamo výchova k sebectvu
@karolinakr Milujem, keď sa k výchove vyjadrujú ženy, ktoré deti nemajú a nikdy nebudú mať. Teória je jedna vec, prax druhá. Keby si si vyskúšala vychovávať deti, sama by si zistila, že chcieť je jedná vec ale realita druhá.
@karolinakr karty co dostala ako darcek su vylucne jej
@natalka81 Ja nerozumiem jednej veci. Prídeš sem, založíš diskusiu a chceš vedieť iné názory. Dostaneš ich, ale tebe sa nepáčia, lebo sa ťa nikto nezastal a nikto ti nedal za pravdu. Som dospelá, ale nechcela by som mať za manžela osobnosť ako si ty. Vynucuješ si v diskusii, aby ti ľudia dali za pravdu a hľadáš chybu všade inde, ale u seba nie. Jednoducho si dala nespravny darček, spravila si chybu. Veď si to uznaj a už to neurob do buducna. A nabuduce si karty kúpte len tak. To je tak ťažké?
@natalka81 ja som toho nazoru, ze ani jeden z vas neriesil situaciu spravne. Tvoj muz nemal kupovat nove karty a ty si sa voci starsej zachovala naozaj zle. Kupili ste jej ako dar karty, to je ok ale preco rozhodujes ty, kedy sa s nimi budete hrat a kto sa s nimi moze hrat. Su to jej karty, jej darcek, tak ju nechaj rozhodovat o nich. Ak si ich schova a nebude sa s nimi nikto hrat, tak ok. Ked sa s nimi bude hrat sama tak ok. Nemusis mat strach, raz ich vytiahne a bude sa chciet s vami zahrat. A uplne ma dorazilo, ze si ma dcera priznat chybu? A aku? Trosku prehodnot svoj postoj k nej. Z nicoho si spravila kovbojku. Do buducna kupuj spolocenske hry s dovetkom, ze su spolocne a nepatria nikomu.

@brrunetkaa nemozem s tebou suhlasit. ide o spolocensku hru karty. bud sa s dcerou hra niekto, alebo sa nehra vobec. s kartami sa neda hrat osamote. v tomto prípade to nieje ako s babikou, ze sa hra iba 1 osoba
keby ocko nekupil druhy balicek, podla mna by bolo vsetko v poriadku a o par dni by sa vsetko vyriesilo samo
@natalka81 áno ale treba sa jej vždy opýtať že či sa teda môžete hrať s JEJ kartami a keď povie že nie tak nie a v takom prípade nie je sebecka ale urobila rozhodnutie na ktoré mala pravo. Navyše zase pripomeniem že jej vadilo že sa jej krsty ničia Napr spinavymi rukami…