Ako riešiť spravodlivosť medzi súrodencami?
Ahojte, pomôžte mi vidieť iný názor na spor medzi mojimi deťmi - a samozrejme aj medzi nami rodičmi. Nevieme to vyriesit a už pár dní sa všetci trápime.
Moje dcéry 12 a 6 rokov. Staršia dostala na narodeniny kartovu hru, s ktoru sa cela rodina denne hrávame. Je naozaj super. Najcastejsie sa hrávali oni dve - sestry. Berieme do úvahy že karty sa denným hraním prirozdenie opotrebujú. Nie veľmi, ale už nikdy nebudú ako nové. Staršia dcéra sa raz zdula, že jej karty sa ničia, mladšia si neumyje ruky ked sa s nimi hrá, a karty skryla tak, že sme ich nevedeli nájst. A už sme sa s nimi prestali celá rodina hrať. V staršej sa prejavilo jej sebectvo, vraj su to jej karty. Tak sme to raz cestou v aute riesili vsetci spolocne, hovorila som detom ze taketo spravenie nie je v poriadku, s kartami sa hrame cela rodina, budeme na nich davat pozor. Odrazu zasiahol moj muz a povedal, ze nic sa nedeje, on kupi mladsej taky isty balicek kariet a budeme sa hrat dalej.
No a mne akoby dal facku. Absolute som nesuhlasila s takouto vychovou, a uz vobec nie s tymto riesenim. Ziadne ponaucenie, ziadna zodpovednost, ziadne dosledky. Dorazne som ho poziadala aby nekupoval dalsi balicek kariet. Samozrejme ze ho kupil a na druhy den priniesol domov. Deti znova stastne ze sa mozu hrat, a starsia ma stale odlozene svoje karty v bezpeci a vysmiata sa hra s novymi.
Povedala som, ze sa mi takéto riesenie absolutne nepaci a zakazala som starsej hrat sa s nami s vysvetlenim, ze ona sama sa rozhodla ze svoje karty pred nami skryje, nechce aby sme sa ich dotykali, preto trvam na tom, aby bolo tak ako sa ona rozhodla.
V tejto situacii tazko dcera napraví svoje rozhodnutie, ked uz su doma dalsie karty, a je to pre nu naozaj neprijemna situacia. Muz na mna vybehol a vykrical sa na mna pred detmi ze som k dcere prilis kruta a robim to naschval. No nie, ja svoje deti vychovavam aby boli spravodlive, zodpovedne a spravali sa ferovo k sebe navzajom.
Moje riesenie situacie je nasledovne: druhy nový balik kariet odniest napriklad k babke alebo ho predat na vinted. Proste aby isiel z domu preč. Starsia dcera si prizna pred nami svoju chybu a napraví správanie. Budeme sa dalej hrat s jej kartami vsetci spolocne.
Moj muz absolutne nesuhlasi, trva na svojom lahostajnom (ne)resení situácie.
Mamky, pomozte mi. Viem ze je to vela citania aj pisania 🙂 ale rada privitam inteligentne nazory, ktoré nam pomozu
Nenormalne riesis. Baby ti tu hovoria pravdu a aj tak ju neprijmes. Dcera si dala darcek, ona mala pravo o nom rozhodovat. Nerozumiem preco ste sa cela rodina hrali s jej kartami, ked si to ona nepriala. Nabuduce daruj vhodnejsi darcek, ktory bude len jej a nie celej rodiny. Mimochodom s kartami sa da hrat aj sam.
@natalka81 ale ona nemá ďalšie karty, ty ju z hier s nimi vyčleňuješ ... toto si ešte nikde nevysvetlila, kde je v tomto logika ...
@biba_18 rozhodla sa, ze si svoje karty odlozi - respektujeme vsetci jej rozhodnutie
rozhodla som sa ja, ze sa s nami hrat nebude lebo svoje karty uz ma - gestapacka vychova ?
podla mna je to pricina - dosledok, nie gestapacka vychova
Ja asi teraz vyzniem hnusne ale z tvojho pisania mi prides trochu arogantna. Snazis sa vychovat dokonale deti. Problem vsak nie su deti. Na karty za chvilu aj zabudnu. Problem je vasa nejednotna vychova. A ze sa neviete s muzom dohodnut na rieseni.
@anonym_1e786a to ano, nasa nejednotna vychova je problem a deti v tom maju len chaos a zbytocne vznikaju situacie, ktore by neboli vznikli, keby sme boli jednotni a trpezlivy. to viem
Nenormalne riesis. Baby ti tu hovoria pravdu a aj tak ju neprijmes. Dcera si dala darcek, ona mala pravo o nom rozhodovat. Nerozumiem preco ste sa cela rodina hrali s jej kartami, ked si to ona nepriala. Nabuduce daruj vhodnejsi darcek, ktory bude len jej a nie celej rodiny. Mimochodom s kartami sa da hrat aj sam.
@pandorra nieje pravda, ze sme sa hrali cela rodina s jej kartami, ked si to ona nepriala. Vzdy bolo tak, ako sa ona rozhodla. Nikto jej jej karty nevzal. Hrali sme sa len vtedy, ked to chcela ona
@natalka81 ja som o gestapáckej výchove síce nepísala - ja sa pýtam, prečo ju vyčleňuješ zo spoločných aktivít...
@biba_18 to som pisala ja a stojim si za tym. Na mna autorka uz radsej nereaguje. To ale nemeni nic na tom, ze ju vyclenuje zo spolocnych aktivit, lebo prejavila svoj nazor. Mladsie dieta dostalo karty za nic a moze sa hrat s rodicmi. Starsie dieta dostalo karty na sviatok a ma zakaz sa hrat. Velmi fajn mama
@natalka81 problem nie je vasa nejednotna vychova, problem je v tom, ze si myslis, ze mas pravdu a VSETCI ostatní ( aj tvoj manzel) sa mylia. Ale raz sa tvoja dcera bude spravat k tebe ako ty k nej a urcite sa ti to nebude pacit. Vychovavat sa ma viac srdcom ako pravidlami a ak aj das pravdila, maju byt dane z lasky. Ty si plna SAMOSPRAVODLIVOSTI a preto nevies vidie a aani pocut, co ti ostatni hovoria.
@biba_18 rozhodla sa, ze si svoje karty odlozi - respektujeme vsetci jej rozhodnutie
rozhodla som sa ja, ze sa s nami hrat nebude lebo svoje karty uz ma - gestapacka vychova ?
podla mna je to pricina - dosledok, nie gestapacka vychova
@natalka81 to decko nič zlé neurobilo. Len si chráni svoj ničiaci sa majetok. Ja na jej mieste by som už od vás na narodeniny nechcela nič. A ak by som niečo v budúcnosti potrebovala, išla by som radšej za otcom. Teba by som sa normálne bála.
Tak v prvom rade si vsetci maju umyt ruky alebo ich mat ciste, ked sa ide hrat s hrackami...ci uz karty alebo nie.
Dcere je snad jasne, ze ked sa s kartami hrat bude (ved na to kupili) tak sa casom opotrebuju...to znamena casom...cize po rokoch. Meviem si predstavit ze ich znicite po par hrach, ak ano...chyba je niekde inde!!!
Starsej dcere by som povedala, ze ked sa karty znicia tak, ze uz nebudu pouzitelne , kupia sa jej nove. Ved hadam nestali 100 eur...a mozete sa hrat dalej.
A nabuduce jej dajtr osobnejsi darcek a nie karty pre celu rodinu ked ma problem sa s nimi podelit. Ma predsa 12 rokov...takze tam zlyhalo asi viac faktorov.
@0kristina0 opravim ta, ja som jej neprikazala aby karty vybrala a nenutila som ju aby sme sa s nimi hrali. az ked prisiel novy balik kariet, tak sme riesili problem.. neviem to dobre popisat ani vysvetlit, hej ja vidim ze som reagovala zle, dokelu, a preto som tu na MK ale vidim ze sa citim este horsie ako predtym, lebo na MK su take mudre psdychologičky a odbornicky na vychovu ze to svet nevidel 🙂 a maju super vztahy a dokonale deti
A teraz ako z toho von?
@natalka81 myslim si, ze je uplne v poriadku, ze sa citits horsie, to by som sa citila aj ja keby o sebe citam samu kritiku. Nieco ti prezradim, ani ja nie som dokonala matka, tiez som spravila pri vychove viacero chyb, tiez mi museli otvorit oci ini ludia a popravde citila som sa na hovno lebo som nakoniec uznala, ze som zlyhala a to nie je hanba. Nie sme predsa stroje, robime chyby a nie je nic zle na tom si to priznat. A uz vobec to neznamena, ze si zla matka. Uz len to, ze si nasla odvahu sem napisat ta robi dobrou mamou. Podla mna sa az moc snazis byt spravodliva. Neviem ci das na moju radu ale porozpravaj sa s dcerou osamote, aby tam nebol ani muz, ani mladsia dcera. Vypocuj si ju, skus prejavit porozumenie, vysvetli jej aj ty svoj pohlad a spolocne skuste dospiet k nejakemu kompromisu, urcite ju nenut si priznat chybu, mozno ta prekvapi a urobi to sama, nikdy nevies. Ak aj nadalej bude trvat na tom, ze karty nepozicia, akceptuj to. Mas dceru v citlivom pubertalnom veku, skus aj nad tym trochu prizmurit oci. Osobne si myslim, ze jej spolocne hranie bude chybat a sama pride s navrhom sa s nimi zahrat. Nove karty odneste k babke (aspon sa tam budu mat s cim hrat) a mladsej to tiez vysvetli. Muza asi nezmenis, s chlapmi je tazka komunikacia. Skus to zobrat pozitivne, taketo situacie nas dokazu posuvat dopredu. Vela stastia.
@karolinakr to vazne? Temu som vobec nezaregistrovala ani necitala a ako anonym nikdy nepisem. Citat to tu ani nemienim ale teda ak si mala otazku mohla si sa opytat inak. Toto bolo dost cez ciaru. A h2 sem vobec nechodi. Nema tu ucet ziadny uz dlho.
@sasa1310 niesu karty iba jej. ona si ich želala na narodky pretoze sa s nimi hrava u kamosky, a chcela ich aj pre nas mat doma. s kartami sa hravame denne, kym ich neskryla
@natalka81 pacilo by sa ti dostat na narodeniny od muza darcek, ktory nebude iba tvoj? Napr vysavac? Rozumiem, že zámerne ignoruješ moje otázky pretože ti nie sú príjemné ale túto jednu by si mohla zvládnuť
@jennky13 nehovoriac o tom, že pravidlá majú byť jasné VOPRED ...
@biba_18 pravidla myslis ohladom spolocenskych hier? tie karty sme hravali vylucne iba vtedy, ked ona bola iniciatorom. bola pripravena do skoly a mali sme aj my ostatni cas na hru. alebo si planujeme vopred cas, kedy sa budu hrat hry, a spolocne si nejaku vyberieme. tato situacia je pre nas nova, kde vlastne spolocenska hra sa ukryje a len jeden clen rozhodne o tom, ci sa s nou hrat moze alebo nie. Je to čudné.
skusim sa s dcerou porozpravat ako to vidi ona, lebo asi mame kazdy z nas na to uplne iny pohlad
@sasa1310 niesu karty iba jej. ona si ich želala na narodky pretoze sa s nimi hrava u kamosky, a chcela ich aj pre nas mat doma. s kartami sa hravame denne, kym ich neskryla
@natalka81 tak nie sú iba jej, ale dostala ich ona na narodky. Tak si ich mala kúpiť normálne jedného dňa ako ten chlieb do domácnosti, aby ste sa hrávali všetci a nie, že dostane darček na narodeniny a zároveň ten darček nie je iba jej
@biba_18 pravidla myslis ohladom spolocenskych hier? tie karty sme hravali vylucne iba vtedy, ked ona bola iniciatorom. bola pripravena do skoly a mali sme aj my ostatni cas na hru. alebo si planujeme vopred cas, kedy sa budu hrat hry, a spolocne si nejaku vyberieme. tato situacia je pre nas nova, kde vlastne spolocenska hra sa ukryje a len jeden clen rozhodne o tom, ci sa s nou hrat moze alebo nie. Je to čudné.
skusim sa s dcerou porozpravat ako to vidi ona, lebo asi mame kazdy z nas na to uplne iny pohlad
@natalka81 aj s darčekom, ktorý dostane mladšia, sa hrávate celá rodina?
@natalka81 pacilo by sa ti dostat na narodeniny od muza darcek, ktory nebude iba tvoj? Napr vysavac? Rozumiem, že zámerne ignoruješ moje otázky pretože ti nie sú príjemné ale túto jednu by si mohla zvládnuť
@anonym_181df3 neignorujem, ale uz v tej zaplave komentov stracam prehlad, a odpovedam inej ako som povodne klikla, tak prepac, uz aj mne to vadi ze je tu toho tak vela
takze ano, nemam probem s takymto darcekom lebo doma vysávam iba ja 🙂 takze si trafila. ale aj keby to nebol vysavac, potesila by som sa aj hrncu. obcas dostanem aj darcek spolocny, obcas aj osobny. ale napisem ti to o nasich autach:
jazdim na muzovom aute, lebo je vacsie rodinne, denne aj 60km, a niekedy aj 300 km na vylet, cize to ide do kilometrov. svoje auticko si setrim, stoji pred domom zaparkovane a setrim i km i motor, obcas ho prebehnem na kratku trasu. Je to moje auto, nikomu ho nechcem pozicat, ani muzovi, nechcem predsa aby sa opotrebovalo. Kupila som si ho sama. Muz mi povedal ze ked idem sama, mam si vziat svoje auto. Ja to samozrejme odmietam, je to moje auto a rozhodujem o nom sama. A nadalej vozim seba aj deti na muzovom aute. Som rada ze ste to vsetky pochopili a neodsudzujete ma za to ze som nespravodliva a sebecka, ale mam pravo rozhodovat o svojich veciach.
@anonym_181df3 neignorujem, ale uz v tej zaplave komentov stracam prehlad, a odpovedam inej ako som povodne klikla, tak prepac, uz aj mne to vadi ze je tu toho tak vela
takze ano, nemam probem s takymto darcekom lebo doma vysávam iba ja 🙂 takze si trafila. ale aj keby to nebol vysavac, potesila by som sa aj hrncu. obcas dostanem aj darcek spolocny, obcas aj osobny. ale napisem ti to o nasich autach:
jazdim na muzovom aute, lebo je vacsie rodinne, denne aj 60km, a niekedy aj 300 km na vylet, cize to ide do kilometrov. svoje auticko si setrim, stoji pred domom zaparkovane a setrim i km i motor, obcas ho prebehnem na kratku trasu. Je to moje auto, nikomu ho nechcem pozicat, ani muzovi, nechcem predsa aby sa opotrebovalo. Kupila som si ho sama. Muz mi povedal ze ked idem sama, mam si vziat svoje auto. Ja to samozrejme odmietam, je to moje auto a rozhodujem o nom sama. A nadalej vozim seba aj deti na muzovom aute. Som rada ze ste to vsetky pochopili a neodsudzujete ma za to ze som nespravodliva a sebecka, ale mam pravo rozhodovat o svojich veciach.
@natalka81 no to je paradox, ty si svoje auto šetríš a tvoja dcéra nemôže rozhodovať o svojich kartách, ktoré dostala na narodeniny, čiže tiež si ich chce šetriť a nie opotrebiť celou rodinou. Sú jej tak isto ako je tvoje auto len tvoje. Dostala ich na narodeniny!
suhlasim, mas otrasne spravanie, panovacne a nerob to, znechutis si dceru aj muza...
@natalka81 no to je paradox, ty si svoje auto šetríš a tvoja dcéra nemôže rozhodovať o svojich kartách, ktoré dostala na narodeniny, čiže tiež si ich chce šetriť a nie opotrebiť celou rodinou. Sú jej tak isto ako je tvoje auto len tvoje. Dostala ich na narodeniny!
@anonym_2466cc takze moj postup s autom schvalujes? je to OK ?
suhlasim, mas otrasne spravanie, panovacne a nerob to, znechutis si dceru aj muza...
@lizatko1009 tak mi porad ako sa zachovat dalej s tym prvym balikom kariet, aj s tym novym. aby to bolo poucne spravodlive a take normalne. Lebo kupit dalsie karty aby si neznicila tie prvé je podla mna somarina

Ja asi teraz vyzniem hnusne ale z tvojho pisania mi prides trochu arogantna. Snazis sa vychovat dokonale deti. Problem vsak nie su deti. Na karty za chvilu aj zabudnu. Problem je vasa nejednotna vychova. A ze sa neviete s muzom dohodnut na rieseni.