icon

Ako riešiť spravodlivosť medzi súrodencami?

natalka81
Včera o 08:04

Ahojte, pomôžte mi vidieť iný názor na spor medzi mojimi deťmi - a samozrejme aj medzi nami rodičmi. Nevieme to vyriesit a už pár dní sa všetci trápime.
Moje dcéry 12 a 6 rokov. Staršia dostala na narodeniny kartovu hru, s ktoru sa cela rodina denne hrávame. Je naozaj super. Najcastejsie sa hrávali oni dve - sestry. Berieme do úvahy že karty sa denným hraním prirozdenie opotrebujú. Nie veľmi, ale už nikdy nebudú ako nové. Staršia dcéra sa raz zdula, že jej karty sa ničia, mladšia si neumyje ruky ked sa s nimi hrá, a karty skryla tak, že sme ich nevedeli nájst. A už sme sa s nimi prestali celá rodina hrať. V staršej sa prejavilo jej sebectvo, vraj su to jej karty. Tak sme to raz cestou v aute riesili vsetci spolocne, hovorila som detom ze taketo spravenie nie je v poriadku, s kartami sa hrame cela rodina, budeme na nich davat pozor. Odrazu zasiahol moj muz a povedal, ze nic sa nedeje, on kupi mladsej taky isty balicek kariet a budeme sa hrat dalej.
No a mne akoby dal facku. Absolute som nesuhlasila s takouto vychovou, a uz vobec nie s tymto riesenim. Ziadne ponaucenie, ziadna zodpovednost, ziadne dosledky. Dorazne som ho poziadala aby nekupoval dalsi balicek kariet. Samozrejme ze ho kupil a na druhy den priniesol domov. Deti znova stastne ze sa mozu hrat, a starsia ma stale odlozene svoje karty v bezpeci a vysmiata sa hra s novymi.
Povedala som, ze sa mi takéto riesenie absolutne nepaci a zakazala som starsej hrat sa s nami s vysvetlenim, ze ona sama sa rozhodla ze svoje karty pred nami skryje, nechce aby sme sa ich dotykali, preto trvam na tom, aby bolo tak ako sa ona rozhodla.
V tejto situacii tazko dcera napraví svoje rozhodnutie, ked uz su doma dalsie karty, a je to pre nu naozaj neprijemna situacia. Muz na mna vybehol a vykrical sa na mna pred detmi ze som k dcere prilis kruta a robim to naschval. No nie, ja svoje deti vychovavam aby boli spravodlive, zodpovedne a spravali sa ferovo k sebe navzajom.
Moje riesenie situacie je nasledovne: druhy nový balik kariet odniest napriklad k babke alebo ho predat na vinted. Proste aby isiel z domu preč. Starsia dcera si prizna pred nami svoju chybu a napraví správanie. Budeme sa dalej hrat s jej kartami vsetci spolocne.
Moj muz absolutne nesuhlasi, trva na svojom lahostajnom (ne)resení situácie.

Mamky, pomozte mi. Viem ze je to vela citania aj pisania 🙂 ale rada privitam inteligentne nazory, ktoré nam pomozu

negymama
Včera o 12:56
@natalka81

@anonym_181df3 karty niesu opotrebovane, rozdiel medzi novym a starym balickom je sotva mesiac.

@natalka81 ako snazit sa deti vychovat k vzajomnej nesebeckosti je pekna vec. ale ci sa ti to paci alebo nie, nikdy laska surodencov nevznikne pod natlakom a trestami, aj kebz boli z tvojho pohladu spravodlive.

dieta, aj to 12 rocne vidi len svoju krivdu. Prave starsi surodenci casto zazivaju situacie, ked musia ustupovat mladsim, aj ked su rodicia skalopevne presvedceni , ze su spravodlivi. Preto su citilive na kazdy aj ked dobre mzsleny a spravodlivy /dajme tomu/ ustupok mladsiemu surodencovi
dalej v otazke miery zodpovednosti vzhladom na vek...ty mozes byt presvedcena, ze 12 rocna ma uz byt vdaka veku zodpovedna a velkorysa, ale casto prave v puberte to tak nie je. to pride az po nej.
deti v puberte su prave citlivejsie, urazlivejsie, viac si strazia autonomiu , veci aj preiestoru, svojho sukromia atd.
skus chapat aj starsiu a nevidiet v nej hned nejaku sebecku mrchu, co nedozici mladsej veci, hlavne ak sa dovtedy tak nejavila. Nekaz detom vztahy v mene svatej spravodlivosti.

Ja by som nechala situaciu ako je. Neber muzovi kompetenciu, treba detom povedat, ze ok, ty bz si to urobila inak, ale otec rozhodol o kupe noveho balicku, ak sa ten znici, moze sa starsia rozhodnut, ci da do obehu ten svoj, lebo i tak osamote z neho nema uzitok.

anonym_181df3
Včera o 12:56
@natalka81

@anonym_181df3 neignorujem, ale uz v tej zaplave komentov stracam prehlad, a odpovedam inej ako som povodne klikla, tak prepac, uz aj mne to vadi ze je tu toho tak vela
takze ano, nemam probem s takymto darcekom lebo doma vysávam iba ja 🙂 takze si trafila. ale aj keby to nebol vysavac, potesila by som sa aj hrncu. obcas dostanem aj darcek spolocny, obcas aj osobny. ale napisem ti to o nasich autach:

jazdim na muzovom aute, lebo je vacsie rodinne, denne aj 60km, a niekedy aj 300 km na vylet, cize to ide do kilometrov. svoje auticko si setrim, stoji pred domom zaparkovane a setrim i km i motor, obcas ho prebehnem na kratku trasu. Je to moje auto, nikomu ho nechcem pozicat, ani muzovi, nechcem predsa aby sa opotrebovalo. Kupila som si ho sama. Muz mi povedal ze ked idem sama, mam si vziat svoje auto. Ja to samozrejme odmietam, je to moje auto a rozhodujem o nom sama. A nadalej vozim seba aj deti na muzovom aute. Som rada ze ste to vsetky pochopili a neodsudzujete ma za to ze som nespravodliva a sebecka, ale mam pravo rozhodovat o svojich veciach.

@natalka81 ak je to s autami metafora, nie velmi stastna. Ty si stara koza a dcera je v kritickom pubertalnom veku. Teraz formujes jej vztah k tebe a k sebe samej. Ale vidim, ze mas svoju pravdu a za 5 stran je to dookola to iste 🙂 ja som mala taku mamu a aj vdaka nej sa so sestrou v dospelosti nerozpravame, preto som sa ti to snazila vysvetlit ale darmo. Len ti drzim palce, ze by sa nieco v tebe zmenilo. A ak su tie auta naozaj tak no koment 🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️ ty si nespravodliva, sebecka, sebestredna aj arogantna a nepochopila som tie auta. Ale ked uz ideme do detailov, ak si teda nie ochotna sa s autom (tvojim majetkom) podelit, nebudes sa vozit s ostatnymi v aute alebo dostanes iny trest ktory ta bude vydelovat z kolektivu 😂 je to ok? Naozaj fakt skus tu terapiu

anonym_2466cc
Včera o 12:57
@natalka81

@anonym_2466cc takze moj postup s autom schvalujes? je to OK ?

@natalka81 ja dospelej osobe nemám čo schvaľovať. Si dospelá, rob si čo chceš a zodpovedaj si za svoje správanie a aj za svoju povahu. Ale nemôžeš dospelú osobu porovnávať s pubertálnym deckom. Ja sa nestotožňujem ani s jedným druhom správania, ani ako matky a ani ako majiteľky auta. Oba postupy sú pre mňa mimo.

kristina2412
Včera o 12:59

Spoločenské hry sú darček do rodiny, na Vianoce si ich nachádzame pod stromčekom spolu, ako rodina.
Za mňa je to nefér voči staršej dcére, kým ona dostala darček na narodeniny s ktorým sa jej hráva celá rodina , mladšia dostala karty len tak a na narodeniny dostane hračku inú.... Moja dcéra má kopec hier, na ktoré si dáva pozor, hrávajú ich s kamoškami na výlete, v škole v prírode a rozhodne ju nenútim, aby ich hrala s mladšou sestrou, ktorá ich ufúľa a zničí....

biba_18
Včera o 13:03

@natalka81 pravidlá trestov a postihov za správanie

biba_18
Včera o 13:08

@natalka81 nehráte sa všetci, veď si sama písala že staršej zakazuješ hrať sa s tými druhými kartami ...

negymama
Včera o 13:09
@natalka81

@biba_18 rozhodla sa, ze si svoje karty odlozi - respektujeme vsetci jej rozhodnutie
rozhodla som sa ja, ze sa s nami hrat nebude lebo svoje karty uz ma - gestapacka vychova ?

podla mna je to pricina - dosledok, nie gestapacka vychova

@natalka81 a akz dosledok si vyvodila voci mladsej, ktora si pred chytanim veci neumyva ruky a nevazi si veci?
vies to je ako v skolke, ucitelka pocuje len tu cast, kde deti pridu povedat svoju krivdu.
Janko ma udrel... nepovedia, ze predtym jankovi rozkopali hrad.
No tak aj mladsia dcera - Ona mi neda karty, a nepovie Ja som jej zababrala karty spinavymi rukami.

a dobry rodic ako aj dobra ucitelka v skolke sa snazi pochopit pricinu a suvislost viac dozadu, nie len izolovany fakt. a uplne ye najlepsia ucitelka a najlepsi rodic...vidi dopredu.
Nie len okamizite behavioristicke riesenie pricina - nasledok.... ale buduje buducnost, buduce vztahy, buduce spravanie, buduci charakter deti.

natalka81
autor
Včera o 13:12
@anonym_181df3

@natalka81 ak je to s autami metafora, nie velmi stastna. Ty si stara koza a dcera je v kritickom pubertalnom veku. Teraz formujes jej vztah k tebe a k sebe samej. Ale vidim, ze mas svoju pravdu a za 5 stran je to dookola to iste 🙂 ja som mala taku mamu a aj vdaka nej sa so sestrou v dospelosti nerozpravame, preto som sa ti to snazila vysvetlit ale darmo. Len ti drzim palce, ze by sa nieco v tebe zmenilo. A ak su tie auta naozaj tak no koment 🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️ ty si nespravodliva, sebecka, sebestredna aj arogantna a nepochopila som tie auta. Ale ked uz ideme do detailov, ak si teda nie ochotna sa s autom (tvojim majetkom) podelit, nebudes sa vozit s ostatnymi v aute alebo dostanes iny trest ktory ta bude vydelovat z kolektivu 😂 je to ok? Naozaj fakt skus tu terapiu

@anonym_181df3 tie auta som si vymyslela. Nemáme to takto. Len ako prirovnanie. Za svoje auto ste ma odsúdili. Za delenie sa so spoločenskou hrou ste pritakavali dcére.
Ponaučenie? Ziadne

natalka81
autor
Včera o 13:14
@anonym_2466cc

@natalka81 ja dospelej osobe nemám čo schvaľovať. Si dospelá, rob si čo chceš a zodpovedaj si za svoje správanie a aj za svoju povahu. Ale nemôžeš dospelú osobu porovnávať s pubertálnym deckom. Ja sa nestotožňujem ani s jedným druhom správania, ani ako matky a ani ako majiteľky auta. Oba postupy sú pre mňa mimo.

@anonym_2466cc príbeh s autom je vymyslený

negymama
Včera o 13:17
@biba_18

@natalka81 pravidlá trestov a postihov za správanie

@biba_18 Inak poznam par rodin, ktore fungovali kompletne na pravidlach, bodoch, trestoch a odmenach.
cierne a cervene body, zapisy, vyhody za prace navyse, odopieranie vyhod za porusenie pravidiel atd.
zrejme si ti rodica mysleli, ako maju vsetko premakane... ale z ich deti vyrastli frustrovane osobnosti, bez skutocnej radosti, bez motivacie nieco robit len tak, z radosti - pre seba ci pre druhych.
Ja toto nechapem, mam sama 4 deti, momentalne od 14 do 21 rokov, este par rokov dozadu boli praktickz vsetky v puberte, dajme tomu 10, 13,15 a 17 rokov. Nikdy som take komplikovane blbinz neriesila, oni vedia ze ich mam rada, nie "rovnako" lebo nic nemeriame na kila. Nemam snahu ani povahu do posledneho pixelu riesit ich hry ci ine cinnosti. Mnohe veci si vyriesili same, nevznikala medzi nimi ziadna sutazivost, ci yiarlivost, vzdy si dozicli, ale sem tam kludne mohli prejavit aj malu sebeckost.
a maju dobre vztahy doteraz.

anonym_181df3
Včera o 13:17
@natalka81

@anonym_181df3 tie auta som si vymyslela. Nemáme to takto. Len ako prirovnanie. Za svoje auto ste ma odsúdili. Za delenie sa so spoločenskou hrou ste pritakavali dcére.
Ponaučenie? Ziadne

@natalka81 mne sa normálne zdá že súťažis s vlastnou dcérou. Ale nebudem ťa presviedčať pretože ti naozaj verím že ty to nevidíš. Ale si vezmi ze si jedina so svojou pravdou a xy zien ma opacny nazor. Nie je na tom nieco cudne? Tam kde su same prikazy zakazy a pravidla uz neostane miesto pre lasku a prijatie. A bez toho deti nebudu stastne ani teraz ani v dospelosti

sasa1310
Včera o 13:20
@natalka81

@sasa1310 s akym darcekom? s tymi istymi kartami sa hrame vsetci

@natalka81 s hocijakým. Pýtam sa, či aj mladšia dostáva také darčeky, ktoré používate celá rodina

anonym_181df3
Včera o 13:20
@natalka81

Ponaučenie? Ziadne

@natalka81 dobre prirovanie by bolo, keby si na vianoce od muza dostala mikrovlnku ale nechcela si sa s nou delit lebo ju nikto okrem teba neumyval a tak si si ju schovala prec. Manzel by povedal ok tvoj darcek, ale odteraz nebudes jest teple jedlo. Stale je to ok?

anonym_2466cc
Včera o 13:21
@natalka81

@natalka81 pochopila som a stále sa pýtam, prečo sa správaš k vlastnému decku ako macocha.

biba_18
Včera o 13:22

@negymama pravidlo trestu nie je to čo píšeš - to je skôr vojenský režim - ale že napr. keď viem dopredu čo ma čaká ak neprídem domov o 19:00 ako sme sa s mamou dohodli, aký to bude mať následok ...
celkom nerozumiem ako sa dá vychovávať dieťa bez toho aby vedelo čo od neho chcem - a s5-ne ho trestať za nejaké správanie ... 😒

sasa1310
Včera o 13:23
@natalka81

@natalka81 tvoja dcéra nie je sebecká. Sebecká si tu ty, že jej kúpiš na narodeniny darček, ktorý máte používať všetci. A je jedno že tie karty si želala. Nemala dostať na narodeniny niečo, čo je pre vás všetkých. Opakovane sa ťa pýtam, či aj mladšej tak kupuješ darčeky na narodeniny, ktoré používate všetci. A ako sa teda chová potom k tomu darčeku mladšia.

negymama
Včera o 13:25
@anonym_181df3

@natalka81 mne sa normálne zdá že súťažis s vlastnou dcérou. Ale nebudem ťa presviedčať pretože ti naozaj verím že ty to nevidíš. Ale si vezmi ze si jedina so svojou pravdou a xy zien ma opacny nazor. Nie je na tom nieco cudne? Tam kde su same prikazy zakazy a pravidla uz neostane miesto pre lasku a prijatie. A bez toho deti nebudu stastne ani teraz ani v dospelosti

@anonym_181df3 skor sutazi s muzom.
Muz rozhodol byt maksi, deti su spokojne s druhym balickom, a ju hneva ye sa nerespektuje jej prisne a "spravodlive" rozhodnutie.

a pritom.... co si deti z toho zapamatuju? budu si pamatat na spolocne vesele hry, nie na to, ako bola matka superspravodliva hrdnka a naucila ich nesebeckosti, na priklade
"pricina-nasledok" ...alebo aj nie.
Lebo nesebeckost viac vidim vo velkorysosti otca.

sasa1310
Včera o 13:25
@natalka81

Ponaučenie? Ziadne

@natalka81 a tvoj manžel sa naozaj zachoval správne. Keďže si jej to kúpila na narodeniny, a ten darček si dcéra váži a chráni si ho, tak je úplne normálne, že manžel dokúpil novšie, aby si ten narodeninový darček dcéra šanovala. Stále sa bavíme o kartách za 20 eur

natalka81
autor
Včera o 13:26
@anonym_181df3

@natalka81 dobre prirovanie by bolo, keby si na vianoce od muza dostala mikrovlnku ale nechcela si sa s nou delit lebo ju nikto okrem teba neumyval a tak si si ju schovala prec. Manzel by povedal ok tvoj darcek, ale odteraz nebudes jest teple jedlo. Stale je to ok?

@anonym_181df3 presne tak. Príčina-dôsledok. Takze kúpila by sa druhá mikrovlnka do domu, ja by som mala svoju a rodina tiež svoju. Debilina ze?
Nebolo by lepšie sa s tou mikrovlnkou normálne podeliť, keď nepatrí len mne?

sasa1310
Včera o 13:27
@natalka81

@anonym_181df3 presne tak. Príčina-dôsledok. Takze kúpila by sa druhá mikrovlnka do domu, ja by som mala svoju a rodina tiež svoju. Debilina ze?

@natalka81 Príčina -dôsledok. Nemáš čo dostať mikrovlnku ako darček, keď je to vec pre všetkých. To je debilina, ktorú si ty spravila

negymama
Včera o 13:27
@biba_18

@negymama pravidlo trestu nie je to čo píšeš - to je skôr vojenský režim - ale že napr. keď viem dopredu čo ma čaká ak neprídem domov o 19:00 ako sme sa s mamou dohodli, aký to bude mať následok ...
celkom nerozumiem ako sa dá vychovávať dieťa bez toho aby vedelo čo od neho chcem - a s5-ne ho trestať za nejaké správanie ... 😒

@biba_18 ano , mas pravdu, niekedy su pravidla nutne. Hlavne ak ide o bezpecie a zdravie deti.
v prehnanej miere ale skodia.

tatiana288
Včera o 13:29
@natalka81

@natalka81 No, keď to chceš brať takto. Keď dostaneš porcelánový servis, z ktorého pijete všetci, deti sa s ním hrajú, dve šálky zničia, necháš ich, aby sa hrali ďalej, alebo si ho schováš?

biba_18
Včera o 13:29

@negymama tento prípad si to vyžaduje ...

natalka81
autor
Včera o 13:32
@sasa1310

@natalka81 tvoja dcéra nie je sebecká. Sebecká si tu ty, že jej kúpiš na narodeniny darček, ktorý máte používať všetci. A je jedno že tie karty si želala. Nemala dostať na narodeniny niečo, čo je pre vás všetkých. Opakovane sa ťa pýtam, či aj mladšej tak kupuješ darčeky na narodeniny, ktoré používate všetci. A ako sa teda chová potom k tomu darčeku mladšia.

@sasa1310 mladšia ma hračky primwrane svojmu veku. Nema doapelaxke spoločenské.hry a nikto sa s jej barninami hrať nechce. Neviem co.chces počuť

anonym_2466cc
Včera o 13:33
@natalka81

@sasa1310 mladšia ma hračky primwrane svojmu veku. Nema doapelaxke spoločenské.hry a nikto sa s jej barninami hrať nechce. Neviem co.chces počuť

@natalka81 a keby prišli bratranci, sesternice, kamošky z ulice, všetky by sa vrhli na barbiny mladšej dcéry, dovolila by všetkým že veď hrajte sa mojimi barbinami? Vyzliekajte, obliekajte, češte, ruky si umyť nemusíte?

negymama
Včera o 13:35
@biba_18

@biba_18 ono aby sme sa pochopili, mali sme pravidla v ramci spravania doma v skole, prichodz atd.
skor som nerobila extremne zasahy do hier deti medzi sebou, nevstupovala do kazdeho darceku ci sacku cukrikov, toto budete pouzivat tak, toto hentak. svojim sposobom si ani nespominam, ye bz sme napr. hru urcenu pre viacerych davali ako osobity dar pre jedneho. ak sa kupila spolocna vec, priklad na vianoce, definovalo sa to ako spolocne a prvidla zaobchdazania, ako to ulozit, nenicit, poslkladat atd. boli rovnake pre vsetkych.
Oni si to vedeli vzregulovat sami, velmi dobre vedeli co je osobny darcek ci priestor, a co je spolocna vec. Niekedz je menej viac.

natalka81
autor
@tatiana288

@natalka81 No, keď to chceš brať takto. Keď dostaneš porcelánový servis, z ktorého pijete všetci, deti sa s ním hrajú, dve šálky zničia, necháš ich, aby sa hrali ďalej, alebo si ho schováš?

@tatiana288 spoločenské karty su na to aby sa s nimi hrali 2+ ľudia. S porxelanom sa nikto nehrava.
Ked mi chceš poradit napís mi co mam urobiť ako ďalší krok. Co s tym druhým balíčkom kariet a co a tym prvým. Lebo tu uz píšete odveci

sasa1310
@natalka81

@natalka81 to som chcela počuť. tak mladšia má svoje hračky a staršia pre všetkých. A keďže mladšia sa nedelí s darčekmi, tak manžel kúpil ešte jedny karty, aby si staršia svoj darček mohla šanovať. Napr. pre hru s kamarátkou. A s vami nech sa hrá aj s mladšou s tými spoločnými kartami

negymama
Včera o 13:37
@natalka81

@tatiana288 spoločenské karty su na to aby sa s nimi hrali 2+ ľudia. S porxelanom sa nikto nehrava.
Ked mi chceš poradit napís mi co mam urobiť ako ďalší krok. Co s tym druhým balíčkom kariet a co a tym prvým. Lebo tu uz píšete odveci

@natalka81 vsak ja som ti pisala co urobit,
nechat novy balicek pre vsetkych aj pre starsiu, a ked sa opotrebuje, nechat na rozhodnuti starsej, ci ten svoj da do obehu /s tym ze ostatni to nebudu spinit a nicit/, alebo si to necha na pamiatku trebars, a kupi sa novy.
a dost je pravdepodobne, ze dovtedy rodinu hra omrzi.

anonym_2466cc
Včera o 13:40
@natalka81

@natalka81 všetci ti píšu čo s novým balíčkom kariet, a to nechať ho pre všetkých a ten pôvodný nechať staršej. Len ty to nechceš vidieť a čakáš na nejakú pre teba vhodnejšiu odpoveď.