icon

Ako riešiť spravodlivosť medzi súrodencami?

natalka81
Včera o 08:04

Ahojte, pomôžte mi vidieť iný názor na spor medzi mojimi deťmi - a samozrejme aj medzi nami rodičmi. Nevieme to vyriesit a už pár dní sa všetci trápime.
Moje dcéry 12 a 6 rokov. Staršia dostala na narodeniny kartovu hru, s ktoru sa cela rodina denne hrávame. Je naozaj super. Najcastejsie sa hrávali oni dve - sestry. Berieme do úvahy že karty sa denným hraním prirozdenie opotrebujú. Nie veľmi, ale už nikdy nebudú ako nové. Staršia dcéra sa raz zdula, že jej karty sa ničia, mladšia si neumyje ruky ked sa s nimi hrá, a karty skryla tak, že sme ich nevedeli nájst. A už sme sa s nimi prestali celá rodina hrať. V staršej sa prejavilo jej sebectvo, vraj su to jej karty. Tak sme to raz cestou v aute riesili vsetci spolocne, hovorila som detom ze taketo spravenie nie je v poriadku, s kartami sa hrame cela rodina, budeme na nich davat pozor. Odrazu zasiahol moj muz a povedal, ze nic sa nedeje, on kupi mladsej taky isty balicek kariet a budeme sa hrat dalej.
No a mne akoby dal facku. Absolute som nesuhlasila s takouto vychovou, a uz vobec nie s tymto riesenim. Ziadne ponaucenie, ziadna zodpovednost, ziadne dosledky. Dorazne som ho poziadala aby nekupoval dalsi balicek kariet. Samozrejme ze ho kupil a na druhy den priniesol domov. Deti znova stastne ze sa mozu hrat, a starsia ma stale odlozene svoje karty v bezpeci a vysmiata sa hra s novymi.
Povedala som, ze sa mi takéto riesenie absolutne nepaci a zakazala som starsej hrat sa s nami s vysvetlenim, ze ona sama sa rozhodla ze svoje karty pred nami skryje, nechce aby sme sa ich dotykali, preto trvam na tom, aby bolo tak ako sa ona rozhodla.
V tejto situacii tazko dcera napraví svoje rozhodnutie, ked uz su doma dalsie karty, a je to pre nu naozaj neprijemna situacia. Muz na mna vybehol a vykrical sa na mna pred detmi ze som k dcere prilis kruta a robim to naschval. No nie, ja svoje deti vychovavam aby boli spravodlive, zodpovedne a spravali sa ferovo k sebe navzajom.
Moje riesenie situacie je nasledovne: druhy nový balik kariet odniest napriklad k babke alebo ho predat na vinted. Proste aby isiel z domu preč. Starsia dcera si prizna pred nami svoju chybu a napraví správanie. Budeme sa dalej hrat s jej kartami vsetci spolocne.
Moj muz absolutne nesuhlasi, trva na svojom lahostajnom (ne)resení situácie.

Mamky, pomozte mi. Viem ze je to vela citania aj pisania 🙂 ale rada privitam inteligentne nazory, ktoré nam pomozu

anonym_a99f34
Včera o 13:46

boze autorka ty si tak mimo, to sa neda ani len citat nieto este radit.

anonym_181df3
@natalka81

@anonym_181df3 presne tak. Príčina-dôsledok. Takze kúpila by sa druhá mikrovlnka do domu, ja by som mala svoju a rodina tiež svoju. Debilina ze?
Nebolo by lepšie sa s tou mikrovlnkou normálne podeliť, keď nepatrí len mne?

@natalka81 nie ty by si jedla studene jedlo a zvysok domacnosti by si ohrialo jedlo v novej podla tvojej logiky😂 prepac uz mi to pride absurdne ako si to predstavujem

anonym_60809b
@natalka81

@tatiana288 spoločenské karty su na to aby sa s nimi hrali 2+ ľudia. S porxelanom sa nikto nehrava.
Ked mi chceš poradit napís mi co mam urobiť ako ďalší krok. Co s tym druhým balíčkom kariet a co a tym prvým. Lebo tu uz píšete odveci

@natalka81 načo jej kupuješ na narodeniny spoločenskú hru, s ktorou sa budete hrať všetci? to ste mali celá rodina narodeniny?

kristina2412
Včera o 13:47
@anonym_2466cc

@natalka81 všetci ti píšu čo s novým balíčkom kariet, a to nechať ho pre všetkých a ten pôvodný nechať staršej. Len ty to nechceš vidieť a čakáš na nejakú pre teba vhodnejšiu odpoveď.

@anonym_2466cc súhlasím a ešte inak by sa dalo, opotrebovanejší balíček nechať pre všetkých a novší nechať dcére nech si ho odloží.

simsalabim
Včera o 13:48
@natalka81

@tatiana288 spoločenské karty su na to aby sa s nimi hrali 2+ ľudia. S porxelanom sa nikto nehrava.
Ked mi chceš poradit napís mi co mam urobiť ako ďalší krok. Co s tym druhým balíčkom kariet a co a tym prvým. Lebo tu uz píšete odveci

@natalka81 ty nechces pocut, co ti vsetci hovoria... a teraz si predstav, ze by si ty dostala nejaky drahy make up a ten by ti dievcata rozbabrali. Bola by si s tym OK? Ak by si sa chcela podelit, OK, ale ak by bol pre teba vzacny, asi by si to nedovolila. Alebo parfem, ktory by si striekali na seba, keby by sa im zachcelo. Nepacilo by sa ti to, vsak? Ci? Pre tvoju starsiu dceru je ta hra asi dolezita - lebo ako pises, hry casto dostavaju ako dary a toto doteraz nikdy neurobila. Tak to respektuj, ma na to plne pravo!

anonym_60809b
@natalka81

@anonym_181df3 tie auta som si vymyslela. Nemáme to takto. Len ako prirovnanie. Za svoje auto ste ma odsúdili. Za delenie sa so spoločenskou hrou ste pritakavali dcére.
Ponaučenie? Ziadne

@natalka81 a akú chybu podľa teba spravila tvoja dcéra? Takú, že si chráni svoj darček na narodeniny? U nás by dostala pochvalu, že si dáva pozor na svoje veci

tatiana288
@natalka81

@natalka81 Nepíšeme odveci, ty tu spomínaš autá a mikrovlnky a my reagujeme na tvoj "jazyk". Stále si voči nám v akejsi ofenzíve. Tak ako píše nagymama. Novú hru nechať pre všetkých a pôvodnú nechať dcére s tým, nech si s ňou robí ako uzná za vhodné. Myslím, že až sa časom zničí tá nová, vytiahne svoju. Určite už dcéru netrestaj izolovaním od spoločných hier, je to zbytočne drastické a míňa sa to účinku.

lilke
Včera o 13:51

@natalka81 prečítala som len 1.s. Ty žiješ ako v socializme: všetko je spoločné. Nie,tvoja 12-r. dcéra má právo si svoj darček odložiť. Tiež by ťa nepotešilo, keby tvoje šminky pravidelne brala 6-r., už by nikdy neboli v tip-top stave, keďže s nimi nevie narábať. Keby ste staršej dali viac času, ona by časom tie karty vytiahla a zahrali by ste si spolu. Dievča sa dostáva do nových situácií, ktoré sa potrebuje naučiť spracovať. Ale tvoj nátlak len podporil pubertálnu tvrdohlavosť, je práveže kontraproduktívny. S manzelovym riešením tiež nie som stotožnená, ale tvoje je manipulatívne, čiže horsie... Mimochodom, môže si karty zahrať s kamoškami, zobrať do školy, na tábor.

sima234
Včera o 13:52

Zobrať obidva balíčky a vyhodiť 🤦‍♀️ Ponaučenie pre obidve, aby sa naučili deliť 🤷‍♀️ Neviem, čo iné chceš ešte, aby ti ženy poradili, keď stále ideš svoje.
Inak nemyslím to vážne, ale už neviem, čo iné poradiť 😁

luccys
Včera o 14:02

Tvl, 7 stran o kartach. Ako keby islo o zivot. Chcem mat problemy niektorych ludi.

ariannazara
Včera o 14:02

Take sprostosti riesit? Ako vazne?

sasa1310
Včera o 14:04
@ariannazara

Take sprostosti riesit? Ako vazne?

@luccys
@ariannazara no vážne. Tiež sa čudujem. Chuderka tá dcéra. Toto mať doma za matku.

anonym_5c7e30
Včera o 14:05

@natalka81 stale si ides svoje, ze karty su pre 2+ ludi. Dostala to starsia ako darcek, hrala s vami, ale teraz uz ich chce mat v skrini, tak nech ma. Si kupte ine karty a hrajte cela rodina. Boze, pre 10e karty sa natahovat akoby ine karty na svete neexistovali a nemohli ste sa hrat inak 🙄 Muzovi by som max v sukromi povedala, ze ten druhy balik mal kupit nie pre mladsiu, ale pre vsetkych a uplne by som tu vec hodila za hlavu. U nas sa hry kupuju rodinne, ak aj kupim pexeso len jednemu a dieta si to chce pouzit len ako obrazky, tak nech ma, ved je to jeho. Ked chcem pre deti hru, ktoru budeme hrat vsetci, tak to kupujem spolocne.

fadama
Včera o 14:13

@natalka81
A otec nemá žiadne slovo? ty rozkazes a všetci sa z toho musia 💩

negymama
Včera o 14:14

Inak u nas kebz sa stala podobna situacia - postupovala bz som takto.
U nas su chlapci mladsi a dcerz starsie.
takze keby dcera odlozila nejaku vec, ze jej to sznovia nicia ci mastia. Zasla by som najprv za chlapcami, Vidite, ze J. hru odlozila, lebo sa s tym nehrate pekne, neumytymi rukami to chytate, nicite jej darcek. Ked slubite ze to napravite, mozete sa hrat dalej. Ked chclapci slubia.
zajdem za starsou - chlapci slubili , ze budu davat pozor, skuste sa hrat, ked to nevyjde , schovaj hru.
a ak by to opat nivocili, ako poznam mojho muza on by im nove karty nekupil.
ale dajme tomu , ze by sme kupili nove, ale nejaku lacnejsiu verziu, s tym ze ked to potratia a ponicia, nove dalsie nebude.
a podmienkou hry s novymi kartami by bolo takisto ubezpecenie , ci si deti umyli ruky.

simsalabim
Včera o 14:14
@natalka81

@lizatko1009 tak mi porad ako sa zachovat dalej s tym prvym balikom kariet, aj s tym novym. aby to bolo poucne spravodlive a take normalne. Lebo kupit dalsie karty aby si neznicila tie prvé je podla mna somarina

@natalka81 inak ja nechapem, preco nedokazes akceptovat, ze ak je raz nieco niekoho dar, ze sa s nim vobec nemusi delit. ja mam napriklad oblubeny hrncek, ktory mi dal manzel, na ktory mi nikto z rodiny nemoze siahnut. Je moj, pijem z neho iba ja. A teraz co? Zakazes mi pit, lebo sa s nim nechcem delit a hrnceky su pre vsetkych?

anonym_57e93d
Včera o 14:15

@natalka81 ty si dobrá semetrika. Že sa nehanbis ešte to tu písať, že si zakázala staršej sa s vami hrať. To je aký trest preboha, a za čo? Že si chráni svoj darček? No teba naozaj musia mať všetci doma radi a nečudujem sa, že muž vybuchol už aj pred deťmi. A má pravdu, si naozaj k dcére krutá. Spamätaj sa kým je čas, lebo keď budú väčšie, budú radšej, keď ta neuvidia. Zjavne máš nejaké komplexy, inak si tvoje správanie neviem vysvetliť

negymama
Včera o 14:21
@anonym_57e93d

@natalka81 ty si dobrá semetrika. Že sa nehanbis ešte to tu písať, že si zakázala staršej sa s vami hrať. To je aký trest preboha, a za čo? Že si chráni svoj darček? No teba naozaj musia mať všetci doma radi a nečudujem sa, že muž vybuchol už aj pred deťmi. A má pravdu, si naozaj k dcére krutá. Spamätaj sa kým je čas, lebo keď budú väčšie, budú radšej, keď ta neuvidia. Zjavne máš nejaké komplexy, inak si tvoje správanie neviem vysvetliť

@anonym_57e93d a este ako autorka apeluje, ze 12 rocna ma uz byt nesebecka a podobne. Tak preco nehovorit aj o 6 rocnej , ze by uz mala vediet, ze sa nehrame s vecami so zamastenymi rukami. Prepokladam ze to je buduca prvacka, to aj so skolskymi vecami bude moct takto zaaobchadzat? omastovat zosity, knihy...vsak je malicka, tak moze.

anonym_e5d2a0

Ked nejde o život, nejde o nič. Uz chapem, odkial sa v zivote beru tie strasne riesiace a “spravodlive” kolegyne, ucitelky, tety na uradoch. 15 eurove karty🫣 Dobre - dam ti konstruktivnu radu, co robit teraz, nie co si mala spravit. 1. Objim starsiu dceru a ppvedz jej: Zlatko, lubom ta, prepac, ze som nechapala aky je pre teba darcek dolezity a cenny. Som za to vdacna, ze si ho tak vazis. Kedykolvek sa budes chciet hrat, sme tu a radi, ze to mozme ako rodina zazivat. Vyberte si, s ktorymi kartami, mozeme si ich striedat. 2. Krok Muzik moj, nie je to uzasne, ze mame v zivote len take problemy, ze riesime par dni balicek kariet za 15 eur? Nechajme decka, nech sa spolu zahraju a pod pekne hore do spalne 3. Ak ta mrzi, ze mate doma dva baliky rovnakych kariet a nevies na to zabudnut - posli mi cislo uctu, preplatim ti ich. 4. Kvoli vam dospelym si tvoja dcera nebude pamatat, ze v detstve dostala super hru a strasne ste sa nasmiali. Bude si pamatat, ze jej darcek niekto uspiní, ze mala zakaz hrat sa spolocne, ze mladsia princezna dostala darcek len tak aj ked nemala sviatok a ze jej mama ju nechape.

gabu_lienka
@natalka81

@biba_18 rozhodla sa, ze si svoje karty odlozi - respektujeme vsetci jej rozhodnutie
rozhodla som sa ja, ze sa s nami hrat nebude lebo svoje karty uz ma - gestapacka vychova ?

podla mna je to pricina - dosledok, nie gestapacka vychova

@natalka81 nerešpektuješ jej rozhodnutie, ty ju zaňho trestáš (ze sa s vami nebude hrať)

simsalabim
Včera o 14:22
@gabu_lienka

@natalka81 nerešpektuješ jej rozhodnutie, ty ju zaňho trestáš (ze sa s vami nebude hrať)

@gabu_lienka a navyse absolutne nechape, ako si tym narusi doveru dcery vo veku, ked ide do puberty a dievca potrebuje mame doverovat...

natalka81
autor
Včera o 14:23
@sasa1310

@natalka81 to som chcela počuť. tak mladšia má svoje hračky a staršia pre všetkých. A keďže mladšia sa nedelí s darčekmi, tak manžel kúpil ešte jedny karty, aby si staršia svoj darček mohla šanovať. Napr. pre hru s kamarátkou. A s vami nech sa hrá aj s mladšou s tými spoločnými kartami

@sasa1310 nieje to tak.mladsia sa podeli s čímkoľvek co je jej. Absolútne s čímkoľvek lebo svoju sestru miluje. Staršia ma pre rodinu len tieto jedny karty. Nic viac.

simsalabim
Včera o 14:28
@natalka81

@sasa1310 nieje to tak.mladsia sa podeli s čímkoľvek co je jej. Absolútne s čímkoľvek lebo svoju sestru miluje. Staršia ma pre rodinu len tieto jedny karty. Nic viac.

@natalka81 a dala by mladsia niekomu svojho oblubeneho plysaka? To, ze sa s niecim nechce starsia podelit, neznamena, ze vas nema rada, aj ked ty si na najlepsej ceste, ako si k tebe vytvori negativny postoj. Navyse, starsia sa deli so vsetkym, len s tymito jednymi kartami nie. Uz by si mohla aspon trosku pripustit, ze sa mylis vo svojom rieseni situacie. Ze tym velmi ublizis svojmu vztahu so starsou dcerou. Uvedom si, ze o par rokov bude aj ta mladsia v puberte a zacne si niektore veci strazit viac aj ona. Nedovolit starsej sa zucastnit rodinnej hry v konecnom dosledku v nej vyvovala iba pocit zatrpknutosti. Mala by si sa tesit, ze sa hravate spolu. O chvilu budes na tie chvile spominat.

negymama
Včera o 14:31
@natalka81

@natalka81 dobre, tak si predstav tu uzasnu virtualnu realitu, ze ti tu vsetky potlapkaju po pleci, ze si spravne uplatnila pricinu -nasledok voci starsej.
nechce sa podelit - tak sa nebude hrat.

no a nastane zazrak...starsia pochopi, aka je hnusoba sebecka, ze nedozici mladsej hru, aj ked jej karty omastuje. vytiahne karty, hrajte sa s mojimi, sorry, bola som sebecka. a rodinka sa stastne hraje...

alebo zazrak nenastane, vy sa budete obcas hrat, ale bude to upadat do nudz, lebo mladsia bude tahat sestru pod s nami a ona povie, nesmiem tieto pouzivat, mama zakazala. Muz s tym tiez skonci, lebo on chcel spokojnost deti a nie tieto natahovacky a tresty. Ostanes ty a mladsia na hru.

anonym_1a5036
Včera o 14:36

Ty si myslíš, že dobrú osobu z dieťaťa vychováš, len ak vždy poslúchne, vždy sa so všetkým podelí a nikdy nepovie “nie”. Ale dobrú empatickú osobu vychováš tak, že bude mať aj svoje hranice, rešpektovať hranice iných, naučiť sa hovoriť “nie” a prijímať, keď niekto iný povie “nie”. Dobre vychovaný človek sa nerovná submisívny človek bez vlastných hraníc. Tu sa veľmi mýliš. A nezabudni dieťaťu požičať svoj drahý makeup či kabelku, veď snáď si si to nekupovala iba pre seba. Ja moje dieťa učím, že ani do mojej čokolády nebude liezť. Občas sa podelím ale keď ju chcem sama zjesť, tak mám na to plné právo.

anonym_2466cc
Včera o 14:41
@natalka81

@natalka81 mladsia nie je v puberte. Respektuj vyvojove stadia dietata alebo si to dostuduj

klotildabazarik
Včera o 14:45

@natalka81 myslim ze tu nejde o karty ale o teba a tvojho muza

tykat
Včera o 14:47
@natalka81

@bg92 v poriadku, budem suhlasit aby jej darcek ostal iba jej. su to jej karty a nech si ich strazi a skryje na tajne miesto. A co s tym druhym balickom? Druhy balicek parti mladsej dcere. Druha dcera si ho tiez ukryje, a budeme mat doma dve zdute deti, dva balicky kariet a nebude sa s nimi hrat nikto. Tak?

@natalka81 ty naozaj dokazes vyrobit problem z nicoho 😀

anonym_47149d
Včera o 14:50

@natalka81 sila. Veľmi ma zamrzelo, ked som čítala tu časť, kde pises, ze si ju vylucila zo spoločnej hry. Normálne ma to zabolelo 🥺
Toto by som uz neriesila. Pisala si, ze si vyjadrila svoj nazor, deti ho počuli, fajn. Muz spravil tu chybu, ze tie karty kúpil pre mladšiu a nie pre rodinu. Mohlo to byt vyriešené raz dva, druhy balíček by bol rodinný, staršia dcera moze svoje karty používať s kym len chce a kedy chce. No, este aj tu by som videla pozitivum, mladšia dostala karty a jej ocividine nevadi, ze sa s nimi hrate vsetci, to moze byt ako taky tichy vzor pre starsiu, bez rečí. Hlavne to už nepitvaj. Ber to ako ponaučenie do budúcna, nauč sa predvidat, deti mas asi najlepsie prečítané, vies troska predpokladať ich reakcie na rôzne situácie, takze z toho mozes ťažiť, a ked chces byt taka dôsledná a spravodlivá, pri podobných situaciach upozorni dopredu na sa stane , ak budes vidieť, ze nieco nie je fér alebo podla pravidiel a podobne. Najprv to maj vzdy odkomunikovane s muzom, aby aj on vedel co cakat . Ked sa mu to nebude páčiť, nájdite kompromis! Len hlavne nerobte jeden jedno a druhy druhé .
Posledná vec, v živote sa deje vela nespravodlivosti, kazdy by sa mal naucit byt kus aj sebec, lebo v dospelom svete s nim nikto nebude jednať v rukavičkách. Ja som mala prísnu výchovu, vzdy som sa musela správať podla pravidiel,vzdy sa delit a plno iných veci , co nejdem písať. V dospelosti som bola stratená, vzdy sa prispôsobovať, aby boli druhí spokojní, báť sa urobit chybu. Veľa rokov po odchode z domu som sa davala dokopy a stale nie som taká, aka by som chcela byt. Z duše neznasam sa deliť, fakt, som schopná si tiez veci skryť, aby som sa nemusela podeliť, lebo ako dieta som vzdy musela a ked som sa nechcela, tie vycitky a následky boli pre moju detskú dušu hrozné. S mojimi deťmi nemam problem sa podeliť, lebo im chcem ist tichým príkladom, ale stalo sa uz, ze napr. spravila som si konečne svoje jedlo, hladna po pol dni nejedenia, sadnem zahryznem a uz pýtajú, ci mozu aj oni, Z MOJHO 🫣 radšej sa vzdy postavím a spravím im. To je hrozné.... ostatní doma sa vzdy so mnou podelia. Co to zo mna vyrástlo....

negymama
Včera o 14:57
@anonym_47149d

@natalka81 sila. Veľmi ma zamrzelo, ked som čítala tu časť, kde pises, ze si ju vylucila zo spoločnej hry. Normálne ma to zabolelo 🥺
Toto by som uz neriesila. Pisala si, ze si vyjadrila svoj nazor, deti ho počuli, fajn. Muz spravil tu chybu, ze tie karty kúpil pre mladšiu a nie pre rodinu. Mohlo to byt vyriešené raz dva, druhy balíček by bol rodinný, staršia dcera moze svoje karty používať s kym len chce a kedy chce. No, este aj tu by som videla pozitivum, mladšia dostala karty a jej ocividine nevadi, ze sa s nimi hrate vsetci, to moze byt ako taky tichy vzor pre starsiu, bez rečí. Hlavne to už nepitvaj. Ber to ako ponaučenie do budúcna, nauč sa predvidat, deti mas asi najlepsie prečítané, vies troska predpokladať ich reakcie na rôzne situácie, takze z toho mozes ťažiť, a ked chces byt taka dôsledná a spravodlivá, pri podobných situaciach upozorni dopredu na sa stane , ak budes vidieť, ze nieco nie je fér alebo podla pravidiel a podobne. Najprv to maj vzdy odkomunikovane s muzom, aby aj on vedel co cakat . Ked sa mu to nebude páčiť, nájdite kompromis! Len hlavne nerobte jeden jedno a druhy druhé .
Posledná vec, v živote sa deje vela nespravodlivosti, kazdy by sa mal naucit byt kus aj sebec, lebo v dospelom svete s nim nikto nebude jednať v rukavičkách. Ja som mala prísnu výchovu, vzdy som sa musela správať podla pravidiel,vzdy sa delit a plno iných veci , co nejdem písať. V dospelosti som bola stratená, vzdy sa prispôsobovať, aby boli druhí spokojní, báť sa urobit chybu. Veľa rokov po odchode z domu som sa davala dokopy a stale nie som taká, aka by som chcela byt. Z duše neznasam sa deliť, fakt, som schopná si tiez veci skryť, aby som sa nemusela podeliť, lebo ako dieta som vzdy musela a ked som sa nechcela, tie vycitky a následky boli pre moju detskú dušu hrozné. S mojimi deťmi nemam problem sa podeliť, lebo im chcem ist tichým príkladom, ale stalo sa uz, ze napr. spravila som si konečne svoje jedlo, hladna po pol dni nejedenia, sadnem zahryznem a uz pýtajú, ci mozu aj oni, Z MOJHO 🫣 radšej sa vzdy postavím a spravím im. To je hrozné.... ostatní doma sa vzdy so mnou podelia. Co to zo mna vyrástlo....

@anonym_47149d predpokladam , ze si bola najstarsia.
poznam to... daj jej, lebo bude plakat, daj jej lebo je mladsia, tebe netreba, lebo si rozumna, manipulacie v obchode, aby som si vybrala to najlacnejsie, ved predsa musim chapat, ze nie su peniaze.
mladsia sestra nemusela chapat.
a ano, potom sa tazko ucime v dospelosti presadit svoj podiel, svoj postoj,