Ako riešiť spravodlivosť medzi súrodencami?
Ahojte, pomôžte mi vidieť iný názor na spor medzi mojimi deťmi - a samozrejme aj medzi nami rodičmi. Nevieme to vyriesit a už pár dní sa všetci trápime.
Moje dcéry 12 a 6 rokov. Staršia dostala na narodeniny kartovu hru, s ktoru sa cela rodina denne hrávame. Je naozaj super. Najcastejsie sa hrávali oni dve - sestry. Berieme do úvahy že karty sa denným hraním prirozdenie opotrebujú. Nie veľmi, ale už nikdy nebudú ako nové. Staršia dcéra sa raz zdula, že jej karty sa ničia, mladšia si neumyje ruky ked sa s nimi hrá, a karty skryla tak, že sme ich nevedeli nájst. A už sme sa s nimi prestali celá rodina hrať. V staršej sa prejavilo jej sebectvo, vraj su to jej karty. Tak sme to raz cestou v aute riesili vsetci spolocne, hovorila som detom ze taketo spravenie nie je v poriadku, s kartami sa hrame cela rodina, budeme na nich davat pozor. Odrazu zasiahol moj muz a povedal, ze nic sa nedeje, on kupi mladsej taky isty balicek kariet a budeme sa hrat dalej.
No a mne akoby dal facku. Absolute som nesuhlasila s takouto vychovou, a uz vobec nie s tymto riesenim. Ziadne ponaucenie, ziadna zodpovednost, ziadne dosledky. Dorazne som ho poziadala aby nekupoval dalsi balicek kariet. Samozrejme ze ho kupil a na druhy den priniesol domov. Deti znova stastne ze sa mozu hrat, a starsia ma stale odlozene svoje karty v bezpeci a vysmiata sa hra s novymi.
Povedala som, ze sa mi takéto riesenie absolutne nepaci a zakazala som starsej hrat sa s nami s vysvetlenim, ze ona sama sa rozhodla ze svoje karty pred nami skryje, nechce aby sme sa ich dotykali, preto trvam na tom, aby bolo tak ako sa ona rozhodla.
V tejto situacii tazko dcera napraví svoje rozhodnutie, ked uz su doma dalsie karty, a je to pre nu naozaj neprijemna situacia. Muz na mna vybehol a vykrical sa na mna pred detmi ze som k dcere prilis kruta a robim to naschval. No nie, ja svoje deti vychovavam aby boli spravodlive, zodpovedne a spravali sa ferovo k sebe navzajom.
Moje riesenie situacie je nasledovne: druhy nový balik kariet odniest napriklad k babke alebo ho predat na vinted. Proste aby isiel z domu preč. Starsia dcera si prizna pred nami svoju chybu a napraví správanie. Budeme sa dalej hrat s jej kartami vsetci spolocne.
Moj muz absolutne nesuhlasi, trva na svojom lahostajnom (ne)resení situácie.
Mamky, pomozte mi. Viem ze je to vela citania aj pisania 🙂 ale rada privitam inteligentne nazory, ktoré nam pomozu
Prečítala som si všetko a myslím, že to 12 ročné decko má viac rozumu ako ty.
Dostala darček, podelila sa niekoľko dní až týždňov s rodinou, karty sa podľa nej poškodili tak sa rozhodla svoj majetok chrániť, vysvetlila rodine prečo a teraz maminka robí drámu z druhého balíčka. Mal niekto iný problém s druhými kartami? Nie, lebo im to bolo jedno, karty alebo človeče hlavne nech sa hráme ako rodina. Problém máš ty a ja nerozumiem prečo.
@anonym_47149d predpokladam , ze si bola najstarsia.
poznam to... daj jej, lebo bude plakat, daj jej lebo je mladsia, tebe netreba, lebo si rozumna, manipulacie v obchode, aby som si vybrala to najlacnejsie, ved predsa musim chapat, ze nie su peniaze.
mladsia sestra nemusela chapat.
a ano, potom sa tazko ucime v dospelosti presadit svoj podiel, svoj postoj,
@negymama druhá zo styroch som bola. Popísala si to presne . Vela deti to zažilo :-/
@sima234 a ako by si to vyriesila? karty su hra pre vsetkych, sama sa s kartami hrat nedokaze
@natalka81 nerieš, čo ona s nimi robí.
Je to JEJ darček. Ak ich bude mať len vyložene na poličke, je to jej rozhodnutie..
Koľko krát to potrebuješ čítať?
Dohodnite sa, že tie novsie su spoločne a viac to nerieš.
Fakt robíš z komára somára..
@anonym_181df3 12 rocna slecna uz nie je dieta. v jej veku uz pomaly moze byt zodpovedna za svoje konanie voci sestre. Alebo ju naucit ze rob si co chces, aj tak sa ti vsetko v zivote prepecie?
@natalka81 ty reagujes prehnane a to si dospelá..
Ale od dieťa očakávaš zrelú reakciu..
Vidíš ten paradox?
@natalka81 autorka, naozaj to vidis velmi zle a sposob spravania sa k starsej dcere mas hrozny. Tieto vianoce si moj starsi syn (13r) 1x vypytal pod stromček spoločensku hru a áno, logicky ju hrať sám nemôže.. Má ešte mladšieho brata (10r) a dokonca aj ten vie, že pokiaľ si chce vziať niečo, čo patrí vyslovene jeho bratovi, má sa ho opýtať.. minule, keď išiel starši von, mladši chytil chuť hrať sa zrovna túto spoločensķú hru a aj napriek tomu, že viem, že syn s tým žiadny problém nemá (len vždy brata upozorni, nech mu na to dáva pozor a nepoškodí), aj tak sa ho opýtam, či môžeme aj bez neho (na túto hru je fakt háklivý). Vždy odpovie, že jasne. Je to slušnosť. Keby odpovie nie, nič sa nedeje. Je to jeho dar, jeho vec a tym padom má právo povedať nie.
Vylúčit si dcéru zo spoločného hrania je tak strašne mimo, že konečná 🙈 Trošku sa fakt zamysli nad sebou..
@natalka81 ak ste sa chceli hrať celá rodina, mali ste si kúpiť spoločné karty - myslím pre celú rodinu, nie ako darček pre jednotlivca. Keď ste sa s nimi hrali všetci i mladšia dcéra, bolo to v poriadku. No, ak sa má hrať ona s balíkom mladšej, už to v poriadku nie je. Chceš, aby boli spravodlivé a sama uprednostňuješ mladšiu dcéru.
Je to jej darček, ona má právo sa rozhodnúť, či sa chce podeliť alebo nie. Mala by si byť hrdá a rada, že si tie karty váži a odkladá, lebo si ich chráni.
preco nikto nereaguje na to, ze ocko kupil mladse dcere druhy balicek kariet len tak? tento moment bol spustač tejto celej frašky
a mimochodom som dcere nikdy nevynadala ani neoznacila ju za sebecku, to iba vo svojom prispevku som napisala svoje pocity a dojmy
@natalka81 áno, on sa tiež nezachoval správne.
Takže zhrnutie - rodičia to pokašľali, ty možno viac tým obviňovanim staršej
riešenie - karty kúpené ako kompenzácia budú rodinné, karty kúpené ako darček zostanú schované.
Deťom sa to vysvetlite, priznate chybu, ospravedlnite sa.
Kauza ukončená.
@anonym_5e5b00 takze budeme mat 3 balenia rovnakych kariet? preco? co tym deti naucis?
Aj my si kupujeme spolocenske hry pre celu rodinu. nielen pre 1 osobu
@natalka81 čo tým deti naučíš?
Napr. Ze rodičia sú omylni a občas nereagujú správne.. ale vedia svoj omyl uznať (omyl je druhý balíček kúpený zase len jednému dieťaťu ale nie ako darček, namiesto zakúpenia rodinného balenia)
@anonym_181df3 presne tak. Príčina-dôsledok. Takze kúpila by sa druhá mikrovlnka do domu, ja by som mala svoju a rodina tiež svoju. Debilina ze?
Nebolo by lepšie sa s tou mikrovlnkou normálne podeliť, keď nepatrí len mne?
@natalka81 bože tie tvoje príklady su naozaj otrasné!!
Zámerne vyberaš predmety dennej spotreby?
Predstav si, že si veľmi želáš diamantové náušnice, limitku. Dostaneš ich. A potom príde dcéra, že teraz ich bude nosiť ona.
Určite ich nadšene zložis a dáš dieťaťu, že? Predsa nie si sebecká....
Budeš si pýtať radu, kým ti niekto nedá za pravdu a poradí v zmysle tvojich očakávaní?
Ono, zrejme by si mala viac prihliadať aj na emócie vlastných detí ako na túto tvoju "spravodlivosť "za každú cenu..
Ty si presne tá, ktorá by si ako darček zaslúžila žehličku alebo vysávač.
Keď je to spoločenská hra pre celú rodinu, tak ich mala dostať celá rodina a nie jedno dieťa na narodeniny 🫣
Takze zhrnutie mile dokonale mamky:
- radili ste mi nieco, co sa neda zmenit. Dcera si darcek zelala, tak ho dostala. Nabuduce jej nebudem škrtať zo zoznamu spolocensku hru, ked si ju vybrala. Mame tradiciu, ze dostane aj darcek osobny, aj splocensku hru podla vlastneho vyberu. Takze toto nezmenite. A nebola chyba kupovat jej karty.
- Nikto nenapisal, co mam urobit teraz. Vsetci pisete co som mala spravit vtedy! Nemam stroj casu, takze vase rady su bezpredmetne.
- respektujeme sukromie aj osobny priestor starsej dcery, ale chcem ju zároveň naucit ze zijeme v rodine, mame medzi sebou nejake interakcie a vztahy a pravidlá. A naozaj v rodine je uplne namieste zahrat si spolocensku hru so svojou sestrou, mamou, ockom.
- podla mna naozaj nieje spravne ucit deti, ze vsetky jej veci su iba jej a moze si s nimi robit co chce. Tu je namieste urcit si "osobné veci" a "spoločné veci". (Kupila som cely tanierovy servis, tak teraz su to moje taniere a vy si jedzte pre mna za mna z coho chcete! Lak na vlasy je moj, opovaz sa dotknut sa ho!)
Podelit sa s laskou so svojou sestrou a zahrat si s nou karty, je vo výchove lepsie, ako suhlasit s tym, ze si karty odlozi a nebude sa hrat nikto.
- s muzom niesme vo vychove jednotni, on dovoli kazdej vsetko a zahrna ich darcekmi, s tym asi nespravim nic.
- ktore z vas maju sestru? neboli ste si v detstve blizke? nepoziciavali ste si oblecenie ci kozmetiku, knihy?
- keby som si o sebe myslela ze som uzasna a dokonala, nepytala by som od vas radu.
- nechcela som aby ste ma zmenili. chcela som iny pohlad na situaciu, ktora u nas vznikla
@natalka81 neviem, preco si ma oznacila vo svojej odpovedi, ja som Ti dala svoj pohlad na vec a aj riesenie, ako by som to doma ja riesila dalej.
Ale tazko je davat rady, ked s manzelom nie ste zajedno a ste schopni ist proti sebe.
Mali sme doma spory o hracky atd a narok o rozhodovanie mal ten, co ju dostal...inak nebolo pokoja medzi nimi...ale to nemali 12r, ale 5r.kedy je majetnictvo prirodzene.
A sestru som veru nemala, len bratov.
@natalka81 k tomu vsetkemu dodam este 1 vec. Mame 3ch, obcas pride k nam svagrina s 3ch a 1d. Ale stalo sa, ze oni nejaku hracku znicili ci poskodili...a nebolo to ze auticko...lebo nedavaju taky pozor na hracky. Tak pred ich navstevou moje deti chceli, aby sme konkretne hracky odlozili, aby ich neznicili, lebo boli ich oblubene. Vyhovela som im a dane hracky sme schovali.
Nečítam všetka príspevky ale súhlasim a mužom. Karty dostala ako darček k narodeninám a chápem že ich nechce hneď zničiť.
Podľa mňa si k staršej dcére nespravodliva. Mala si stat pri nej a povedať mladšej , že hrať karty bude len a čistými rukami aby sestre vydržali čo najdlhšie, keďže to bol darcek a staršia dcéra si praje aby sa jej hneď neznicili
Iné by bolo keby ste kartovu hru kúpili ako rodinnú hru čiže by patrila všetkým
@natalka81 ty si hlavne nasratá na manžela že spravil niečo proti tebe a schytala to tvoja dcéra lebo reaguješ nezrelo. V aute si išla dávať prednášku že ona sa má so svojím darčekom podeliť (toto bola z tvojej strany blbosť, je to darček, nemáš právo to od nej žiadať) a manželovi sa to nepáčilo (oprávnene) tak to vyriešil po svojom. Ty sa odvolavas na nejakú zodpovednosť a vyvodenie dôsledkov, ale aké? Že sa teraz dcéra nesmie hrať vôbec s vami, keď nebola ochotná sa podeliť so svojou vecou? A ostatní sa kľudne môžu hrať s jej vecou a ona do toho nemá čo hovoriť? To je nejaká spravodlivosť podľa teba? Mesiac ste sa hrali s jej kartami, kým chudera našla odvahu povedať že s tým nie je ok. Tak sa teraz hrajte mesiac zase s kartami tej mladšej, pekne všetci, prečo by si mala staršiu vylúčiť z hry? A za mesiac vás tá hra aj omrzí. Mladšej možno ani nebude vadiť že sa hráte s jej kartami dlhodobo, a je po probléme. A keď jej to bude vadiť, tak potom môžeš učiť dôsledky: pozrite sa detičky, máme doma dva balíky kariet a nemôžeme sa hrať, lebo ani jedna sa nechce podeliť. A už ich necháš nech sa samé rozhodnú čo s tým.
@natalka81 ano si kruta. Blbost bola davat na narodeniny darcek s ktorym sa hra cela rodina. Taky darcek treba kupit na vianoce alebo len tak a obidvom detom. A dcere na narodeniny len nieco pre nu.
To co sa stalo uz nezmenis, ale vzdy si mozes sadnut s dcerou a povedat jej: Vies, mrzi ma to ako to dopadlo s tymi kartami, asi sme nezvolili najlepsiu cestu, mozes mi prosim vysvetlit, preco prave teraz si trvala na tom, ze si tie karty schovas pred nami?… lebo argument ze vzdy kupujete takto a vzdy sa vsetci hrate nie je argument. Ked chces najst riesenie musis pochopit preco teraz reagovala tak ako reagovala a ukazat jej ze je v poriadku nevediet co robit z tvojej strany. Muzovi by som vysvetlila svoje myslienkove pocity, chcel len ruchlo vyriesit situaciu a moc to nedomyslel.
@natalka81 dala som to aj muzovi precitat a vravi: v tomto pribehu by ma neprekvapilo ani to ze hraju o peniaze, kto nehra okrada svoju rodinu 😂😂
@natalka81 deti dostávajú bežne hry k sviatkom, hráme sa snimi keď ich majiteľ ( syn/ dcéra) majú chuť hrať sa.
A potom máme v obývačke hry spoločné a tie su uložené na jednom mieste.
Zatiaľ vek (8/10) sme nemali obdobný " problém" ako u Vás.
Zo žiadnej hry nemáme po 2 ks. Na jednej strane rozumiem, čo chceš docieliť, ale na strane druhej sa pridám k názoru tvojej 12 ročnej. Bol to darček pre ňu, takže použiť jej karty na hru sa môžu, ak stým bude súhlasiť ona. Výchova v čase dospievania nie je náročna iba pre deti, ale hlavne pre nás dospelákov. Väčšina chceme svoje deti viesť v správnych hodnotách, aby sa z nich vyformovali osobnosti ako si predstavujeme/ túžime. Ja ti za seba odporučim kupovať spoločenské hry aj karty pre celú rodinu a umiestňovať ich na neutrálnu pôdu napríklad ta obývačka, tak budú spokojný všetci.
@natalka81 neviem, preco si ma oznacila vo svojej odpovedi, ja som Ti dala svoj pohlad na vec a aj riesenie, ako by som to doma ja riesila dalej.
Ale tazko je davat rady, ked s manzelom nie ste zajedno a ste schopni ist proti sebe.
Mali sme doma spory o hracky atd a narok o rozhodovanie mal ten, co ju dostal...inak nebolo pokoja medzi nimi...ale to nemali 12r, ale 5r.kedy je majetnictvo prirodzene.
A sestru som veru nemala, len bratov.
@euka210 označila som ta lebo som za tvojim menom chcela.este nieco dopísať ci poďakovať, a klikla odoslať. Nie naschvál
mila autorka, teraz uz asi stym nic nespravis ... ja osobne by som karty nejaku dobu vobec nevytahovala ... so starsou dcerou by som si asi sadla, a vysvetlila jej svoje konanie , a aj cely situaciu ... snazila by som sa jej vysvetlit , ze suce su to jej karty , ale vacsie potesenie z nich bude mat ked sa snimi budete hrat vsetci ... dovolila by som jej rozhodnut o tom , kedy sa snimi bude hrat , a upozornila by som aj mladsiu , aby n akarty davala pozor ... neviem ake karty to su , ci ich vela, ale mozes dcere navrhnut ze karty date zalaminovat aby sa neznicili ... druhy balicek by som predala alebo , ako hovoris zaniesla k starym rodicom aby sa mohli hrat aj tam ... neviem preco sa tu do teba vsetky tak pustili , ja tiez nevychovavam svoju dceru tak, ze vsetko co je jej je iba jej a nikto iny sa stym hrat nemoze ... a dokonca tiez suhlasim stym, ze si jej nedovolia hrat sa s novym balikom
@natalka81 k tomu vsetkemu dodam este 1 vec. Mame 3ch, obcas pride k nam svagrina s 3ch a 1d. Ale stalo sa, ze oni nejaku hracku znicili ci poskodili...a nebolo to ze auticko...lebo nedavaju taky pozor na hracky. Tak pred ich navstevou moje deti chceli, aby sme konkretne hracky odlozili, aby ich neznicili, lebo boli ich oblubene. Vyhovela som im a dane hracky sme schovali.
@euka210 jeden z mojich synovcov bol neskutocny nicitel, ostavala po nom spust. Hoci mal jasne povedane, ze ma ostat v obyvacke ci na zahrade, on vyuzil zlomok sekundy a uz robil neplechu. Moje deti sa po jednej takejto navsteve dohodli, ze si budu pred nim zamykat izby. A tak aj cele roky robili. Nikdy som im v tom nebranila, chranili si svoje, ved aj nas hnevalo, ked pokazil nas Soda stream alebo hodil ovladac od TV do krbu… a to sme mali oci na stopkach.
@euka210 jeden z mojich synovcov bol neskutocny nicitel, ostavala po nom spust. Hoci mal jasne povedane, ze ma ostat v obyvacke ci na zahrade, on vyuzil zlomok sekundy a uz robil neplechu. Moje deti sa po jednej takejto navsteve dohodli, ze si budu pred nim zamykat izby. A tak aj cele roky robili. Nikdy som im v tom nebranila, chranili si svoje, ved aj nas hnevalo, ked pokazil nas Soda stream alebo hodil ovladac od TV do krbu… a to sme mali oci na stopkach.
@simsalabim a co z nicitela vyrastlo?😃
@simona1306 Mohla vylucit aj mladsiu hrat sa s balikom starsej. A vyzadovat pod hrozbou trestu, aby sa dieta rozdelilo je zaujimava vychovna strategia. Malo by to robit lebo chce ono. Nie lebo to chces ty. Ty ho nerobis dobrym. Robis ho poslusnym.
@simsalabim a co z nicitela vyrastlo?😃
@anonym_2466cc teraz je 7mak a inak je inteligentny a sikovny. Stale treba mat oci na stopkach pri nom, ale uz je to lepsie. Keby si vedela, kolko zlomenin ma za sebou 🙈
@anonym_e2b599 neda sa to pocas roka uplne striktne dodrzat ze spolocenske hry sa kupuju celej rodine. dieta chce spolocensku hru aby sme sa hrali vsetci, tak ako to vidi u kamosky alebo inde. cize teoria je fajn, ale neviem to aplikovat do praxe. ty ano ?
@natalka81 Ako to, že to nedokážeš aplikovať do praxe? Veď keď kupuješ hry na Vianoce, nedávaš konkrétne niekomu, ale bude to darček "pre všetkých". A keď chcete hru mimo Vianoc, tak ju kúp iba tak, aby ste mali na hranie. Zase to netreba tak prežívať. Ale že 8 strán o takej blbosti 🙂
@natalka81 načo jej kupuješ na narodeniny spoločenskú hru, s ktorou sa budete hrať všetci? to ste mali celá rodina narodeniny?
@anonym_60809b lebo to tak u nas mame a nebudem to menit preto ze mi to na MK zakazujete, proste vzdy dostane jednu spolocensku hru a dalsie darceky riadne osobne iba pre nu. hotovo! uz to nebudem opakovat, je to nasa rodinna tradicia!
nieje hlupa, sama dobre vie ze spolocenska hra je pre nu samu uplne zbytocna
@anonym_60809b lebo to tak u nas mame a nebudem to menit preto ze mi to na MK zakazujete, proste vzdy dostane jednu spolocensku hru a dalsie darceky riadne osobne iba pre nu. hotovo! uz to nebudem opakovat, je to nasa rodinna tradicia!
nieje hlupa, sama dobre vie ze spolocenska hra je pre nu samu uplne zbytocna
@natalka81 ani sa nedivím, že ťa muž obchádza a radšej tie karty kúpi. Ideš si za princípom "ja som matka, ja som najmúdrejšia". Rodinné tradície sa môžu aj meniť časom podľa situácie 🙄 Tá tvoja dcéra má viac rozumu ako ty.

Dcéra dostala karty ako darček, rešpektovala by som že si svoj darček odložila. Proste má niečo čo si váži a chce aby to ostalo v dobrom stave. Ty si sa ochotná podeliť s každou vecou?
Muž reagoval dobre, mal ale hru kúpiť pre vás všetkých... kúpiť hru iba mladšej dcére nebolo dobré riešenie. Každopádne by som staršiu dcéru neposielala preč. Veď ona nič zlé nespravila.
Čo by som robila teraz? Ospravedlnila sa staršej dcére že som nereagovala dobre. Karty by som nechala dievčatám a hrali by sme sa na striedačku. Nabudúce by som hru kupovala ako spoločný darček.