icon

Ako riešiť spravodlivosť medzi súrodencami?

natalka81
Včera o 08:04

Ahojte, pomôžte mi vidieť iný názor na spor medzi mojimi deťmi - a samozrejme aj medzi nami rodičmi. Nevieme to vyriesit a už pár dní sa všetci trápime.
Moje dcéry 12 a 6 rokov. Staršia dostala na narodeniny kartovu hru, s ktoru sa cela rodina denne hrávame. Je naozaj super. Najcastejsie sa hrávali oni dve - sestry. Berieme do úvahy že karty sa denným hraním prirozdenie opotrebujú. Nie veľmi, ale už nikdy nebudú ako nové. Staršia dcéra sa raz zdula, že jej karty sa ničia, mladšia si neumyje ruky ked sa s nimi hrá, a karty skryla tak, že sme ich nevedeli nájst. A už sme sa s nimi prestali celá rodina hrať. V staršej sa prejavilo jej sebectvo, vraj su to jej karty. Tak sme to raz cestou v aute riesili vsetci spolocne, hovorila som detom ze taketo spravenie nie je v poriadku, s kartami sa hrame cela rodina, budeme na nich davat pozor. Odrazu zasiahol moj muz a povedal, ze nic sa nedeje, on kupi mladsej taky isty balicek kariet a budeme sa hrat dalej.
No a mne akoby dal facku. Absolute som nesuhlasila s takouto vychovou, a uz vobec nie s tymto riesenim. Ziadne ponaucenie, ziadna zodpovednost, ziadne dosledky. Dorazne som ho poziadala aby nekupoval dalsi balicek kariet. Samozrejme ze ho kupil a na druhy den priniesol domov. Deti znova stastne ze sa mozu hrat, a starsia ma stale odlozene svoje karty v bezpeci a vysmiata sa hra s novymi.
Povedala som, ze sa mi takéto riesenie absolutne nepaci a zakazala som starsej hrat sa s nami s vysvetlenim, ze ona sama sa rozhodla ze svoje karty pred nami skryje, nechce aby sme sa ich dotykali, preto trvam na tom, aby bolo tak ako sa ona rozhodla.
V tejto situacii tazko dcera napraví svoje rozhodnutie, ked uz su doma dalsie karty, a je to pre nu naozaj neprijemna situacia. Muz na mna vybehol a vykrical sa na mna pred detmi ze som k dcere prilis kruta a robim to naschval. No nie, ja svoje deti vychovavam aby boli spravodlive, zodpovedne a spravali sa ferovo k sebe navzajom.
Moje riesenie situacie je nasledovne: druhy nový balik kariet odniest napriklad k babke alebo ho predat na vinted. Proste aby isiel z domu preč. Starsia dcera si prizna pred nami svoju chybu a napraví správanie. Budeme sa dalej hrat s jej kartami vsetci spolocne.
Moj muz absolutne nesuhlasi, trva na svojom lahostajnom (ne)resení situácie.

Mamky, pomozte mi. Viem ze je to vela citania aj pisania 🙂 ale rada privitam inteligentne nazory, ktoré nam pomozu

natalka81
autor
Včera o 17:53
@rebellefleur

@natalka81 autorka, naozaj to vidis velmi zle a sposob spravania sa k starsej dcere mas hrozny. Tieto vianoce si moj starsi syn (13r) 1x vypytal pod stromček spoločensku hru a áno, logicky ju hrať sám nemôže.. Má ešte mladšieho brata (10r) a dokonca aj ten vie, že pokiaľ si chce vziať niečo, čo patrí vyslovene jeho bratovi, má sa ho opýtať.. minule, keď išiel starši von, mladši chytil chuť hrať sa zrovna túto spoločensķú hru a aj napriek tomu, že viem, že syn s tým žiadny problém nemá (len vždy brata upozorni, nech mu na to dáva pozor a nepoškodí), aj tak sa ho opýtam, či môžeme aj bez neho (na túto hru je fakt háklivý). Vždy odpovie, že jasne. Je to slušnosť. Keby odpovie nie, nič sa nedeje. Je to jeho dar, jeho vec a tym padom má právo povedať nie.
Vylúčit si dcéru zo spoločného hrania je tak strašne mimo, že konečná 🙈 Trošku sa fakt zamysli nad sebou..

@rebellefleur ak tvoj syn ktory dostal tu spolocensku hru sa rozhodne, ze si ju schova a nebude sa s nou hrat nikto, chcem vediet ci by tvoj muz alebo ty kupili taku istu druhu hru

simsalabim
Včera o 17:57
@natalka81

@rebellefleur ak tvoj syn ktory dostal tu spolocensku hru sa rozhodne, ze si ju schova a nebude sa s nou hrat nikto, chcem vediet ci by tvoj muz alebo ty kupili taku istu druhu hru

@natalka81 ja by som kludne kupila, ak by sme sa my chceli hrat. Ale neodpovedala si mi, ci by si sa ty ochotne delila o vec, pre teba vzacnu - drahy parfem ci make up, keby ti ho rozbabrali. Jej je ta hra vzacna, je to jej dar a fakt nie je povinna sa o nu delit.

beronsche
Včera o 17:58
@natalka81

@anonym_60809b lebo to tak u nas mame a nebudem to menit preto ze mi to na MK zakazujete, proste vzdy dostane jednu spolocensku hru a dalsie darceky riadne osobne iba pre nu. hotovo! uz to nebudem opakovat, je to nasa rodinna tradicia!
nieje hlupa, sama dobre vie ze spolocenska hra je pre nu samu uplne zbytocna

@natalka81 prepáč, ale neuveriteľne arogantne odpovedas..

Hľadala si radu, žiadna sa to však nepáči, lebo si zrejme čakala súhlasné komentáre.. nuž, takto to nefunguje, žiaľ..
Už sa opakujem, ale fakt dávaj väčší dôraz na emócie vlastných detí, ako na tie svoje pravidlá..

natalka81
autor
Včera o 18:00
@simona1306

mila autorka, teraz uz asi stym nic nespravis ... ja osobne by som karty nejaku dobu vobec nevytahovala ... so starsou dcerou by som si asi sadla, a vysvetlila jej svoje konanie , a aj cely situaciu ... snazila by som sa jej vysvetlit , ze suce su to jej karty , ale vacsie potesenie z nich bude mat ked sa snimi budete hrat vsetci ... dovolila by som jej rozhodnut o tom , kedy sa snimi bude hrat , a upozornila by som aj mladsiu , aby n akarty davala pozor ... neviem ake karty to su , ci ich vela, ale mozes dcere navrhnut ze karty date zalaminovat aby sa neznicili ... druhy balicek by som predala alebo , ako hovoris zaniesla k starym rodicom aby sa mohli hrat aj tam ... neviem preco sa tu do teba vsetky tak pustili , ja tiez nevychovavam svoju dceru tak, ze vsetko co je jej je iba jej a nikto iny sa stym hrat nemoze ... a dokonca tiez suhlasim stym, ze si jej nedovolia hrat sa s novym balikom

@simona1306 odpadla som teraz
9 stran hejtu a odrazu takáto perla 🙂

tatiana288
Včera o 18:00
@natalka81

@natalka81 9 strán, 10 hodín, milión reakcií a ty proste nič, ideš si stále svoje. Síce píšeš, že si si prišla pre rady, ale furt dookola len nepodstatné hovadiny riešiš. Takáto volovina ťa tak rozhodila, že jej musíš venovať celý boží deň? Neskutočne panovačná a arogantná si. Tak jej tie karty chúďatku zober a hod ich pred ňou do koša, veď si chceš aj tak presadiť svoje.

anonym_a5aa86
Včera o 18:01

Dieta bude utekat z domu a matka sa bude cudovat preco. Ved ona bola len spravodliva.

beronsche
Včera o 18:02
@natalka81

@natalka81 hejtu?
Nepreháňaj..
Vravím, ty len čakáš na súhlas, rady ťa nezaujímajú..

natalka81
autor
Včera o 18:06
@beronsche

@natalka81 prepáč, ale neuveriteľne arogantne odpovedas..

Hľadala si radu, žiadna sa to však nepáči, lebo si zrejme čakala súhlasné komentáre.. nuž, takto to nefunguje, žiaľ..
Už sa opakujem, ale fakt dávaj väčší dôraz na emócie vlastných detí, ako na tie svoje pravidlá..

@beronsche kazda rodina ma nieco svoje, u nas su to tie hry. vsetci mi vycitate ze som jej tie karty nemala kuipit. a uz ma to nebavi citat. kupila som jej ich a urobim to znova. a po dalsie, co sa stalo uz aj tak nezmenim, tak za toto som najhorsia matka a moje dieta vsetky lutuju. a pritom je tu u nas doma klud laska smiech pohoda objatia bozky

lucia147852
Včera o 18:08

Vy sa nad sebou zamyslite ako rodičia. Nikdy sa nedáva spoločenská hra ako darček jednému dieťaťu. Nikdy! Kupuje sa to ako spoločný, rodinný darček. Staršia dcéra bola v práve. Jej majetok bol používaný inak, ako si priala a ničil sa pri tom. Ty si zareagovala aj vtedy nesprávne namiesto toho, aby si upozornila menšiu ako sa ma správať k veciam. Muž sa snažil to nejak zachrániť a aj tam to hrotis. Nechaj deti nech sa hrajú s kartami vtedy keď chcú a ako chcú

natalka81
autor
@beronsche

@natalka81 hejtu?
Nepreháňaj..
Vravím, ty len čakáš na súhlas, rady ťa nezaujímajú..

@beronsche ako vies ze ma rady nezaujimaju? riadne citam a zamyslam sa

sasa1310
@natalka81

@natalka81 tak ako to doma nevieš predýchať, že ťa niekto neposlúchol a urobil si podľa seba, rovnako nevieš predýchať tieto odpovede. Ty si zjavne jedna arogantná žena. Žena, ktorú musia doma všetci poslúchať, všetci musia skákať ako pískaš. Uvedom si, že tvoj muž je rovnoprávny vo výchove ako ty. A dávať zákazy čo sa týka hrania spoločenských hier s celou rodinou, už len to niečo svedčí o tvojej zvrátenej výchove

karolinakr
Včera o 18:17
@natalka81

@natalka81 sa čudujem, že sa ti to chce čitat, ak nesuhlasiš a maš iny nazor, nasleduju podpasovky...si vyberaj publikum, s ktorym chceš svoje problemy riešit, nie každy to mysli s tebou úprimne...opýtaj sa a urob si po svojom

oskvarka
Včera o 18:47

@natalka81 tak je to jej darček co tak rešpektovať toto právo mám 4 deti nie všetky pristupujú ku svojim veciam tak majetnicky niektorý nie pri všetkých veciach ale áno prechádzame si s tým často že sa nejaké dieťa rozhodne nedelit s niecim čo dostalo ono k sviatku. Všeobecne to riešim tak že spoločenské hry na 90 percent kupujem ako spoločný darček na Vianoce lebo skrátka je to potom frustrácia keď to chcú hrať všetci. A áno aj také som urobila že som kúpila druhé a hrali sa ďalej. Ako to myslíš že sa to dieťa nepouci. Veď to nemusia byť krátkodobé ciele. O pár rokov nájde schované karty v krabici nové už budú možno opotrebované alebo zničené a padnú jej vhod alebo naopak si uvedomí že boli zbytočne dlho len v krabici a teraz už ju ta hra nebaví a uvedomí si aké to bolo nerozumné. Každopádne ty by si chcela aby urobila to správne rozhodnutie čo si pre ňu vybrala ty ale sú to len karty nejde o život a je to jej darček nie je podľa mňa žiadny dôvod prinútit niekoho takýmto spôsobom meniť rozhodnutie že jej zakazes hrať sa s novými kartami tak sa v podstate rozhodneš správať detinsky ako ona a tým jej nastaviť zrkadlo. Ale ona je to dieťa ale ty si rodič. Tak neviem mne sa tvoje rozhodnutie nezdá správne.

simsalabim
Včera o 18:47
@natalka81

@beronsche ako vies ze ma rady nezaujimaju? riadne citam a zamyslam sa

@natalka81 ake ci by si ich nechala vrtat sa v tebe vzacnych veciach alebo drahom make upe, to neprezradis. Takze to hovori samo za seba…

natalka81
autor
Včera o 18:49
@karolinakr

@natalka81 sa čudujem, že sa ti to chce čitat, ak nesuhlasiš a maš iny nazor, nasleduju podpasovky...si vyberaj publikum, s ktorym chceš svoje problemy riešit, nie každy to mysli s tebou úprimne...opýtaj sa a urob si po svojom

@karolinakr citam si to tu, problem s kartami sme uz vyriesili v aute cestou zo skoly, ale ta vzorka dokonalych matiek co ma poznaju aka som, a moje deti aj muza lutuju, ma celkom aj baví.
Baví ma ako sa ich deti vlastne vychovavajú samé, o svojich veciach rozhodujú samé a maju na to plné právo, rodicia nemozu ani pokricat ani vybuchnut lebo hned potrebuju psychologa, spolocenske hry sú nevhodny darcek (neviem ako to vysvetlim teraz svojim detom, že karty na narodky sú zakazané 🙂) delit sa so surodencom je tiez nieco nepredstavitelne, a pravdu ma ten druhy

ale niektore ma povzbudili, a napisali normalne tak ako som potrebovala, lebo sa citim fakt mizerne, ale na toto nikto nikto nikto nereagoval

beronsche
Včera o 18:51
@natalka81

@beronsche kazda rodina ma nieco svoje, u nas su to tie hry. vsetci mi vycitate ze som jej tie karty nemala kuipit. a uz ma to nebavi citat. kupila som jej ich a urobim to znova. a po dalsie, co sa stalo uz aj tak nezmenim, tak za toto som najhorsia matka a moje dieta vsetky lutuju. a pritom je tu u nas doma klud laska smiech pohoda objatia bozky

@natalka81 nie všetci.
Napr.ani ja ti nevyčítam tú hru.
Ja ti len píšem, ze sa ty správaš nezrelo, trestas dieťa za to, že SVOJ darček nechce zdieľať, pričom je to v poriadku.
A pár príspevkov dozadu, ti píšem aj čo by som robila teraz na tvojom mieste...

beronsche
Včera o 18:53
@natalka81

@karolinakr citam si to tu, problem s kartami sme uz vyriesili v aute cestou zo skoly, ale ta vzorka dokonalych matiek co ma poznaju aka som, a moje deti aj muza lutuju, ma celkom aj baví.
Baví ma ako sa ich deti vlastne vychovavajú samé, o svojich veciach rozhodujú samé a maju na to plné právo, rodicia nemozu ani pokricat ani vybuchnut lebo hned potrebuju psychologa, spolocenske hry sú nevhodny darcek (neviem ako to vysvetlim teraz svojim detom, že karty na narodky sú zakazané 🙂) delit sa so surodencom je tiez nieco nepredstavitelne, a pravdu ma ten druhy

ale niektore ma povzbudili, a napisali normalne tak ako som potrebovala, lebo sa citim fakt mizerne, ale na toto nikto nikto nikto nereagoval

@natalka81 ďalší hrozný, ublíženy príspevok..
Ak ti vadí, ako niektoré diskutujú, prečo klesas ešte nižšie s takymto výsmechom?

oskvarka
Včera o 18:57
@natalka81

@anonym_181df3 12 rocna slecna uz nie je dieta. v jej veku uz pomaly moze byt zodpovedna za svoje konanie voci sestre. Alebo ju naucit ze rob si co chces, aj tak sa ti vsetko v zivote prepecie?

@natalka81 ale veď to že jej dovolíš že sama naloží zo svojim darčekom ako uzná za vhodné ju podľa mňa neučiš to že sa môže správať ako chce aj tak sa jej všetko prepečie. Chápem že ty vidíš teraz nespravodlivé že ona nemá prirodzený následok prirodzený trest že keď sú karty schované neužíva si ich vlastne a je to vlastne prirodzene... a tým že existujú nové karty ona si môže hru užiť aj tak. A mať aj v podstate z tvojho pohľadu nerozumne (čo je logické nepopieram) karty ktoré su hračká pre viac hráčov schované. Podľa mňa to nie je problém nemusíš sa báť.

natalka81
autor
Včera o 19:01
@beronsche

@natalka81 nie všetci.
Napr.ani ja ti nevyčítam tú hru.
Ja ti len píšem, ze sa ty správaš nezrelo, trestas dieťa za to, že SVOJ darček nechce zdieľať, pričom je to v poriadku.
A pár príspevkov dozadu, ti píšem aj čo by som robila teraz na tvojom mieste...

@beronsche dozvedela som sa teraz, ze ked ocko kupil dalsie karty mladsej, tak so starsou to pohlo v tom zmysle, ze sa pytala rovnako ako ja, "to naco"? a ona sa vtedy citila strasne odstrcena, ze sme sa jej akoby prestali venovat, mame nove karty, mladsia je stastna, starsia odstrcena, a prestala byt vo výhode. takze citila to ako podraz, nie ako riesenie. a uz vobec take necakala od ocka
a do toho som ju v hraní obmedzila rovnako, ako obmedzila ona nás
cize problem bol uplne niekde inde

rebellefleur
Včera o 19:01
@natalka81

@natalka81 vies čo, na toto ti tu odpovedalo už xkrat viacej bab a veľmi dobre, ale obavam sa, že len mrhali svojím časom, lebo ty sa vždy nakoniec svojim komentarom vrátiš k svojmu názoru a presvesvedčeniu od začiatku, čo máš. Žiaľ, túto situáciu si absolútne nezvládla, k dcére si sa zachovala veľmi zle a už dávno si sa jej mala ospravedlnit

anonym_a5aa86
Včera o 19:03

Chuda dieta.

oskvarka
Včera o 19:04
@natalka81

@bg92 v poriadku, budem suhlasit aby jej darcek ostal iba jej. su to jej karty a nech si ich strazi a skryje na tajne miesto. A co s tym druhym balickom? Druhy balicek parti mladsej dcere. Druha dcera si ho tiez ukryje, a budeme mat doma dve zdute deti, dva balicky kariet a nebude sa s nimi hrat nikto. Tak?

@natalka81 toto je podľa mňa dobré riešenie nech si obe schovajú a vyriešené 😉 podľa mňa to nebude trvať tak dlho a ešte sa aj poučia a potom si môžu jeden zaniesť k babke alebo dať preč. U nás sa stalo že po dvoch rokoch nám syn (jeden ktorý sa nikdy nevie vzdať hračiek v prospech aby si ich užil s ostatnými) dal jedny karty ktoré sme sa z jeho zvolením hral len pár krát ako vianočný darček pre celú rodinu ...

oskvarka
Včera o 19:05

Prosím ťa ale mi sme úplne na spoločenské hry daj typ aká je to hra keď ju majú tak radi. Ďakujem

earlgrey
Včera o 19:05
@natalka81

@beronsche dozvedela som sa teraz, ze ked ocko kupil dalsie karty mladsej, tak so starsou to pohlo v tom zmysle, ze sa pytala rovnako ako ja, "to naco"? a ona sa vtedy citila strasne odstrcena, ze sme sa jej akoby prestali venovat, mame nove karty, mladsia je stastna, starsia odstrcena, a prestala byt vo výhode. takze citila to ako podraz, nie ako riesenie. a uz vobec take necakala od ocka
a do toho som ju v hraní obmedzila rovnako, ako obmedzila ona nás
cize problem bol uplne niekde inde

@natalka81 Takže si odstrčila vlastné dieťa za trest! Mala si dcére povedať, že keďže si nechce zničiť svoj darček a možno si karty chce zahrať s kamarátkami atď. tak sa kúpili ďalšie, aby ste ako rodina mohli hrať spolu a nezničili/neopotrebovali jej dar. Ale nie, ty potrestáš 12 ročné decko tým, že ju vyčleníš. Lebo aj ona vyčlenila vás 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ vážne super výchova. Tlieskam ti.

anonym_8ff0ad
Včera o 19:06

@natalka81 nečítala som vôbec diskusiu, ale chcem ti napísať, že ty musíš byť šťastný človek, keď toto vyzerá byt tvoj najväčší problém v živote. Neboj, vyzerá to, že ty si od života dostala dobré karty a to je hlavné.

janica_
Autor odpoveď zmazal
natalka81
autor
Včera o 19:07
@oskvarka

Prosím ťa ale mi sme úplne na spoločenské hry daj typ aká je to hra keď ju majú tak radi. Ďakujem

@oskvarka uz som pisala niekomu ze sa to vola spiace kralovne, karty. silno navykove

silvike
Včera o 19:08

@natalka81 Ja by som tie druhe karty ( co uplne od veci podla mna kupil tvoj muz, to tiez nechapem, ze ho take nieco napadlo) dala k babke. No a doma by sme sa skratka nehrali s tymi dcerinymi kartami, az kym by sama nepochopila, ze vlastne sa predsa len chce s nimi s vami hrat, ze vlastne je to fajn, ked ste spolu, ked sa hrate a ze vlastne az tak nevadi, ze sa nicia. A hlavne by som dohovorila tej mladsej, nech dava pozor ako karty chyta nech ich neberie so spinavymi rukami, nekrkve, nehazde a pod. Ale teda narokovat si na ne, to nie, to by som nechala na dceru. Su to jej karty.

biba_18

@oskvarka ako sa poučí mladšia? veď tá dostala karty len tak a mamka a ocko s ňou karty hrajú aj bez staršej, ktorá s nimi hrať nesmie 😏

momo00

@natalka81 konečne som dočítala všetkých 9 strán. No poviem ti, že od prvého po posledný tvoj príspevok som z teba nervózna. Bolo mi až do plaču ako sa vyjadruješ. Celé to bolo iba o tebe a tvojom správnom postoji. Bolo to chladné a nadradené. Neviem, čo si si zobrala z odpovedí no myslím :nič. Chcela som ti už na prvej strane niečo napísať, no počkala som až do posledného príspevku. Neviem ako si to vyriešila cestou domov, to by ma zaujímalo. To tvoje porovnávanie 12 ročnej dcéry a teba bolo veľmi mimo. Ty si rodič a čo máte riady a ostatné máš poskytovať celej rodine. Za dieťa si zodpovedná ty. Nemôže sa o seba starať samo. Ty z tvojho rozprávania chceš aby reagovalo ako dospelý človek. Vyraďovanie dieťaťa z tej hry, bolo strašné. Doteraz mám z toho naozaj strašný pocit. Skús si to po sebe prečítať a možno pochopíš. Len to čítaj ako keby to písal niekto iný, koho nepoznáš. Hrôza.