Ako riešiť žiarlivosť a konflikt medzi súrodencami?
Ahojte maly ma 2.5 a mala necelych 8 mesiacikov.
Toleruju sa fajn sem tam najma pred ockom ziarlivostne prejavy ale zvladame.
Dnes varim ako bezne dni a maly lezi vedla nej a zrazu jej patou bam do brucha. Mala sa samozrejme rozplakala ako nikdy. A ja samozrejme som to nezvladla a capla mu dve na zadok. On sa dal do rohu gauca, ratovala som malu, nadavala mu, ukazovala, ze nesmie a lahol na brucho a capol si po zadku, ze haha mama aj ja si dam. Vysmial ma.
Vobec neviem, nechcem ich vychovavat fyzickymi trestami ale ja ho hresim on jej zacne davat pusinky a tvari sa, ze uz je to OK a za 3 min. pride mam ju na kolenach a tlaci jej hracku do bruska. Uz sa citim ako imbecil.
asi ťa nepoteším - my sme sa mydlili s bratom do jeho puberty ...
reagovala si tak lebo si sa zľakla... to je jasné... obávam sa že sa to stane asi veľa krát keď tak reagoval a robil si z toho srandu... treba sa s ním rozprávať a stále opakovať že to jednoducho nemôže robiť... nejak ho zabav napr aj pri varení mu daj malú funkciu a bude sa cítiť hrdo že on s tebou varí napr...
Neobvinuj sa, ja absolutne neuznavam fyzicke tresty, povazujem to za zlyhanie rodica a vies co? Uz som velakrat zlyhala a presne v takychto situaciach, ked si ublizili. Vzdy som sa ale potom ospravedlnila a vysvetlila situaciu a ze aj mama zlyhala.
To ze ta “vysmeje” je skor o dozadovani pozornosti a tvojej lasky. Jedine co poradim je davat vacsi pozor na babo
@hederamonstera lenze ja sa mu naozaj venujem a obom, skor na nu mame menej casu, nechapem ho, on podla mna hlada moznosti ako ma vytocit 🙈
reagovala si tak lebo si sa zľakla... to je jasné... obávam sa že sa to stane asi veľa krát keď tak reagoval a robil si z toho srandu... treba sa s ním rozprávať a stále opakovať že to jednoducho nemôže robiť... nejak ho zabav napr aj pri varení mu daj malú funkciu a bude sa cítiť hrdo že on s tebou varí napr...
@mimaapeto ja prave som vzdy ta co dohovara a slovom a jednoduche vety, nie diktaty a krik a skor manzel skratuje ale on ma maly ma uplne v pazi 🤦♀️
asi ťa nepoteším - my sme sa mydlili s bratom do jeho puberty ...
@biba_18 My sa s bratom " tlčieme" doteraz. Vždy keď príde príležitosť, tak odsunieme o kus stoličku aby sa druhý zľakol/vysypal. Keď ideme do auta a sedíme náhodou vzadu, tak jeden druhému podložíme niečo pod riť aby dačo prisadol. Keď je jeden v sprche, druhý mu naschval púšťa v inom kohutiku ľadovú vodu, do polievky mi hodí fejkovú muchu a podobné skvosty a to máme po 30tke.
@anonym_autor situáciu si uchopila veľmi zle (to sama vieš). Ja som sa naučila pri svojich deťoch - upokojiť to revajúce, keď je kľudné, som kludná už aj ja a s druhým dieťaťom schopná riešiť situáciu bez vypätých emócii.
Lebo úprimne sa pozri na tú situáciu, veď si neurobila nič lepšie, než 2.5r dieťa, takže dostal od teba neverbálne - môžeme biť menšieho a slabšieho 🙂.
@biba_18 My sa s bratom " tlčieme" doteraz. Vždy keď príde príležitosť, tak odsunieme o kus stoličku aby sa druhý zľakol/vysypal. Keď ideme do auta a sedíme náhodou vzadu, tak jeden druhému podložíme niečo pod riť aby dačo prisadol. Keď je jeden v sprche, druhý mu naschval púšťa v inom kohutiku ľadovú vodu, do polievky mi hodí fejkovú muchu a podobné skvosty a to máme po 30tke.
@anonym_7cde9e preco preboha? Len pre srandu?
Autorka, on je malicky, nerozumie, ze ublizuje, pripadne nevie domysliet daleke dosledky,’proste na impulzivny napad
@anonym_7cde9e - och, už nemám rada také schválnosti, ani zo srandy. Možno na ZŠ sme ešte so sestrou mali "nezhody", ale nikdy nie takéhoto podpichovania. To sme skôr smerovali na otca spoločne (ako napr. zaviazať mu rukávy na pyžame, vytiahnuť šnúrky z topánky, dať do obliečky vankúša šuchotavé sáčky). Ale upustili sme od toho, keď sme pochopili, že sranda končí tam, kde sa to druhého dotkne.
@hederamonstera lenze ja sa mu naozaj venujem a obom, skor na nu mame menej casu, nechapem ho, on podla mna hlada moznosti ako ma vytocit 🙈
@anonym_autor ja ti verim, deti su velmi pazrave co sa tyka nasej pozornosti. Ono tam je z jeho strany urcite aj ziarlivost, prisla sestra, ktora tiez ma tvoju pozornost. (To nie su vycitky, to mame vsetci rodicia s viacerymi detmi). Neboj sa, chudak moj mensi aku facku raz dostal ako mini babo od starsieho (mal fackovacie obdobie), tak fajne sadla🤣 ale skocit na brusko je fakt nebezpecne, musis davat teraz nonstop pozor, aspon dokym mu to nebude vediet vratit😁
@anonym_autor situáciu si uchopila veľmi zle (to sama vieš). Ja som sa naučila pri svojich deťoch - upokojiť to revajúce, keď je kľudné, som kludná už aj ja a s druhým dieťaťom schopná riešiť situáciu bez vypätých emócii.
Lebo úprimne sa pozri na tú situáciu, veď si neurobila nič lepšie, než 2.5r dieťa, takže dostal od teba neverbálne - môžeme biť menšieho a slabšieho 🙂.
@anonym_autor Ja som sa tiez ako denkabemommy naucila, ze najprv ratovat to placuce dieta. Kym sa mi dieta ukludni, tak aj ja sa skludnim. Kazdopadne nebij ho. Naucis ho vzorec mam problem=tresnem jednu. A tak sa ti deti budu len otlkat pri kazdom probleme a furt revat. A ty s nimi...
A bolo to vôbec naschvál?
Radu nemam iba ti poviem riest to a vzdy zakroc. Mna brat otlkal cele detstvo a doteraz ho zato NEZNASAM a nemame vlastne ziadny vztah (35+). Aj preto ze to nasi umoznovali z neho vyrastol s prepacenim debil.
@anonym_autor daj ho do škôlky, na rovesníkov si nedovolí lebo mi to vrátia
@anonym_autor Vždy keď takéto niečo zlé tvoj syn vyvedie, je správne dať mu na zadok a povedať mu, že to čo spravil je škaredé a nesmie sa to a potom ho treba dať do kúta na nejaký čas. Toto funguje. A z kúta pôjde až keď sa ospravedlní za to, čo spravil, tam už výsmech z jeho strany nehrozí. Fyzické tresty sú v poriadku, dieťa si musí uvedomiť, že za každé zlé správanie je nejaký postih. Odmena ( pochvala ) iba za dobré veci.

Neobvinuj sa, ja absolutne neuznavam fyzicke tresty, povazujem to za zlyhanie rodica a vies co? Uz som velakrat zlyhala a presne v takychto situaciach, ked si ublizili. Vzdy som sa ale potom ospravedlnila a vysvetlila situaciu a ze aj mama zlyhala.
To ze ta “vysmeje” je skor o dozadovani pozornosti a tvojej lasky. Jedine co poradim je davat vacsi pozor na babo