icon

Ako zvládnuť konflikty medzi deťmi s vekovým rozdielom?

4. okt 2025

Zienky mam dve deti, s vacsim vekovym rozdielom, syn 10r a dcera ma 3r...myslela som si, ze to bude prave preto lahsie, no cim je dcera starsia je to u nas hotove peklo a to neprehanam, ked spolu nie su obodvaja su v pohode, no ked su spolu, mam az pocit, ze sa doslova neznasaju... syn sa chce hrat na konzole, ona chce byt stale prinom, ked sa ju snazim zabavit, nech ma aj on priestor pre seba, vrieska ze chce byt s nim, on po nej vrieska, stop, prestan atd... ked som sa mu x snazila vysvetlit, ze jej nemoze zakazovat a povedala som mu, ako jej to ma inak vysvetlit, nepomohlo to proste...muz robi vikendy lebo lepsie zarobi, takze som s nimi sama az na nedelu poobede ked pride skor. No ja uz som z toho psychicky na dne, cely den dcera vrieska, lebo syn sa s nou bud nechce hrat, alebo sa s nou nehra ako chce ona....dnes zas to iste, je este len rano a mna uz priserne boli hlava z toho co robia, neviem uz ako dalej, dceraess vyslovene odmieta so mnou hrat, lebo chce byt s bratom ked je doma....muz mi hovori ze im mam davat vychovne, ale ja ich proste bit nechcem a nemyslim si, ze by to malo nejaky efekt...no to co robia, uz nie je dobre ani moju psychiku, citim sa velmi zle, vnutorne sa az trasiem, placem...mam myslienky ze som radsej nemala mat deti...obdivujem zeny, co maju aj viac deti a zvladaju to. Ja vazne neviem, kde som vo vychove urobila chybu, co sa tyka syna, dcera je este mala, takze tam este to vysvetlovanie moc efekt nema. Ale syn ma proste extremne nepocuva, robi naschval, vrieska po sestre. Muzovi som hovorila ci by sme s nim mozno nemali ist k psychologovi preco sa tak sprava, lenze on vzdy vastko zamietne, ja sa mu snazim venovat, rozpravam sa s nim, nech ma ku mne doveru. No to spravanie, ked su proste obaja spolu je nezvladnutelne...rodina daleko, tazke mi nema kto pomoc. Dost sme sa prave kvoli tomu zacali s muzom hadat, obcas mam normalne pocit, ze by bolo mozno lepsie keby vyrastali obaja oddelene, lebo v tych nervoch co si navzajom robia , sa neda normalne vyrastat...zienky prosim poradte mi ako dalej, lebo ja uz vazne neviem 😞

Strana
z2
really8
4. okt 2025

Ach klasicky scenar kedy autorka neprisla hladat riesenie ale falosne tlapkanie po pleci. A ked ne tak vsetci ostatni su zli lebo poukazali na nieco co nechce pocut. Otrasne zeny, otrasne forum...

anonym_f7fced
4. okt 2025

A čo je zlé na tom, že sa niekto chce len vyrozprávať a hľadá povzbudenie? Tak je to správne, na riešenia by mala prísť sama, keď jej to samej cvakne, nie je predsa stroj, aby fungovala podľa vašich pokynov. Otec cez víkend nemôže, koniec, neriešte to. Možno má služby, možno fušky, toto autorka nerieši... pýta sa na rady a medzi riadkami aj povzbudenie...
Neboj, to vôbec nie je zlý vekový rozdiel 7 rokov. Teraz asi (a pár rokov ešte) nie najlepší, ale keď bude mať dcérka 27 a synátor 34, aspoň sa budete mať na čom zabávať, keď sa stretnete. Syn si potrebuje vytvoriť k sestre vzťah, ona musí v rámci svojho veku rešpektovať jeho priestor. Synovi vysvetli, že súrodenca má navždy a že v budúcnosti to ocení..pozdieľaj prečo si chcela mať aj súrodenca pre neho. Spýtaj sa ho ako si to on predstavuje, že by ste mali fungovať. Vypočuj, oceň, čo sa dá a vysvetli mu, čo potrebuješ Ty na oplátku. Možno by pomohlo, ak by sa nehrali, čo chce setra, ale čo zvládne (s jeho nervami) on s ňou. Neviem, nie schovku , ale preteky autíčok po naklonej rovine.. ak je problém, že ho ruší pri konzole, tak spoločne vyrobte nejaký Nerušiť oznam, plagát. Ktorý keď brat vyvesí, znamená to, že vy dve máte iný program a nesmiete ho rušiť. Musíš dať jemu jeho priestor a zároveň trvať na spoločnom súrodeneckom čase, nie dlho 5-10 minút, ale previdelne. Venuj synovi kvalitný čas osamote iba vy dvaja. Nenechávaj ho bokom, len preto, že sa teraz deti neznesú. Si mama, nemôžeš sa opúštať! Isto to zvládneš, pozoruj ich, skús prísť na to kedy je kriku menej a na tom pracuj. A ísť po radu k psychológovi nemusí byť zlé, ale mala by si ísť Ty ako rodič, nie syn s nálepkou problém.. on len potrebuje svoj priestor a lásku rodičov. Držím palce

really8
4. okt 2025
@anonym_f7fced

A čo je zlé na tom, že sa niekto chce len vyrozprávať a hľadá povzbudenie? Tak je to správne, na riešenia by mala prísť sama, keď jej to samej cvakne, nie je predsa stroj, aby fungovala podľa vašich pokynov. Otec cez víkend nemôže, koniec, neriešte to. Možno má služby, možno fušky, toto autorka nerieši... pýta sa na rady a medzi riadkami aj povzbudenie...
Neboj, to vôbec nie je zlý vekový rozdiel 7 rokov. Teraz asi (a pár rokov ešte) nie najlepší, ale keď bude mať dcérka 27 a synátor 34, aspoň sa budete mať na čom zabávať, keď sa stretnete. Syn si potrebuje vytvoriť k sestre vzťah, ona musí v rámci svojho veku rešpektovať jeho priestor. Synovi vysvetli, že súrodenca má navždy a že v budúcnosti to ocení..pozdieľaj prečo si chcela mať aj súrodenca pre neho. Spýtaj sa ho ako si to on predstavuje, že by ste mali fungovať. Vypočuj, oceň, čo sa dá a vysvetli mu, čo potrebuješ Ty na oplátku. Možno by pomohlo, ak by sa nehrali, čo chce setra, ale čo zvládne (s jeho nervami) on s ňou. Neviem, nie schovku , ale preteky autíčok po naklonej rovine.. ak je problém, že ho ruší pri konzole, tak spoločne vyrobte nejaký Nerušiť oznam, plagát. Ktorý keď brat vyvesí, znamená to, že vy dve máte iný program a nesmiete ho rušiť. Musíš dať jemu jeho priestor a zároveň trvať na spoločnom súrodeneckom čase, nie dlho 5-10 minút, ale previdelne. Venuj synovi kvalitný čas osamote iba vy dvaja. Nenechávaj ho bokom, len preto, že sa teraz deti neznesú. Si mama, nemôžeš sa opúštať! Isto to zvládneš, pozoruj ich, skús prísť na to kedy je kriku menej a na tom pracuj. A ísť po radu k psychológovi nemusí byť zlé, ale mala by si ísť Ty ako rodič, nie syn s nálepkou problém.. on len potrebuje svoj priestor a lásku rodičov. Držím palce

@anonym_f7fced aha. Ja som asi moc muzska ale ked mam problem tak hladam riesenie. Ked sa topim chcem zachranne koleso a nie reci utechy.

autor
4. okt 2025
@anonym_f7fced

@anonym_f7fced dakujem za pochopenie a aj radu, urcite sa skusim poradit aj s psychologom, ak to inak uz nepojde

anonym_f0f734
4. okt 2025
@anonym_autor

Vidim ze su Tu len same dokonale matky, dufam ze mate krasny den, ked ste si poniektore pohonili ego na inej matke, kora chcela len podporit a poradit...prvy krat som sam prisla po nejaku radu a teda uz aj posledny krat...ani vo sne by ma nenapadlo, ze forum pre mamicky, vie byt plne neempatickych "dokonalych zien"

@anonym_autor ja by som ako som spomínala vyhľadala pomoc. Nech vám pomôžu ako to skúsiť, nie je to hanba. Obcas človek potrebuje pomoc. Držím vám palce.To že sú tu áno dokonalé matky to pomlčím. Myslím si že urazáť sa tu nikomu nepomôže. Buďme k sebe ľudský

anonym_f0f734
4. okt 2025
@really8

@anonym_f7fced aha. Ja som asi moc muzska ale ked mam problem tak hladam riesenie. Ked sa topim chcem zachranne koleso a nie reci utechy.

@really8 to ste zas vy. Ja tiež sa opýtam svojej mami, známej, vyrozprávam sa lebo to potrebujem každý sme nejaký preboha kebyže sme každý taký istý ako by to vyzeralo ? A nie náhodou od toho tu je táto platforma? Aby sme si navzájom pomohli? Bože tieto dokonale reči. Milujem

anonym_f0f734
4. okt 2025

Ale je pravda že deti potrebujú otca, ja to sama viem keďže môj stále robil a na mňa nemal nikdy čas a ani ho so mnou netrávil. Výsledok vnímala som ho len ako banku na peniaze (smutné). Ustavične sa sarkasticky bavíme. A nemáme žiaden vzťah. Preto aj od svojho snúbenca vyžadujeme toľko pozornosti a chcem byt uňho na prvom mieste.

autor
4. okt 2025
@anonym_f0f734

@anonym_autor ja by som ako som spomínala vyhľadala pomoc. Nech vám pomôžu ako to skúsiť, nie je to hanba. Obcas človek potrebuje pomoc. Držím vám palce.To že sú tu áno dokonalé matky to pomlčím. Myslím si že urazáť sa tu nikomu nepomôže. Buďme k sebe ľudský

@anonym_f0f734 urcite to mam v plane...no ked sa mozeme vyjadarit este k tomu, co poniektore pisali vyssie....ja som tu necakala, ze ma niekto bude lutovat a tlapkat po pleci a tiez sa nenecham urazat od dokanalych mamiciek vyssie , od jednej konkretne ake mam IQ, len preto, ze nedokaze pochopit , ze situacia je aka je a muz proste pracovat musi. Preto som prisla pre radu prave sem, lebo som cakala, ze prave na fore pre mamicky, nejake pochopenie najdem, uplne som zhnusena z poniektorych zien, zial ludksost sa uz vytraca aj medzi matkami. Myslim ze ani nema vyznam sa nad tym rozcululovat...ja sem uz kazdopadne po ziadnu radu radsej nepridem

anonym_f0f734
4. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_f0f734 urcite to mam v plane...no ked sa mozeme vyjadarit este k tomu, co poniektore pisali vyssie....ja som tu necakala, ze ma niekto bude lutovat a tlapkat po pleci a tiez sa nenecham urazat od dokanalych mamiciek vyssie , od jednej konkretne ake mam IQ, len preto, ze nedokaze pochopit , ze situacia je aka je a muz proste pracovat musi. Preto som prisla pre radu prave sem, lebo som cakala, ze prave na fore pre mamicky, nejake pochopenie najdem, uplne som zhnusena z poniektorych zien, zial ludksost sa uz vytraca aj medzi matkami. Myslim ze ani nema vyznam sa nad tym rozcululovat...ja sem uz kazdopadne po ziadnu radu radsej nepridem

@anonym_autor je to tak ako hovoríš, ľudskosť sa vytráca. A to je strašne smutné na tom. Nemá len to človeka zamrzí ako sa vedia ľudia správať k iním.
Predtým si ľudia radili normálne. Teraz keď prídeš pre radu tak si cvok že si s tým nevieš poradiť.

ahhola
4. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ale klud, keby si dala prispevok o hodinu skor- neskor zasa tu mas rady od inych "pripadov".. co som to tak prebehla ocami, tvoj musi robit vikendy, lebo peniaze a tam ti jedna pise, ze ma byt tatko cez vikendy doma a taka ista v inej diskusii poradi zene, ze ked su nudzni, neda sa nic robit a musi chlap do DE🤔nezavdacis sa nimomu a nastastie nemusis. Ta mala ho ma rada, vidi sa v nom, tesi na neho, no samozrejme on uz je niekde inde, predpubertak a nejaka mala otrava ho vytaca do nepricetna. Musis podporit ich fyzicky kontakt, napr. rano ju obuvas, posad ju mlademu na kolena a tak ju obuj... Musis planovat, ked v sobotu doobeda ma v pc strielacky, chod s malou nakupit, pobehat, unav ju. 5000 krokov jej neuskodi a nebude mat vsetku energiu na vrtanie do brata. V nedelu chodte vsetci do prec😅lebo to trochu zneje, ze zijes v klietke, z ktorej niet uniku. 🍀

anonym_8d2c5c
4. okt 2025

Tak ty nemôžeš prikázať synovi aby sa hral presne tak ako si to vyžaduje 3rocna 🙈 On mi práveže príde vychovaný normálne. Skôr nevie čo so sebou tá malá. On sa s ňou aj pohrá ale zle je keď sa nehrá tak ako mala chce? Tak nebude vychádzať ani s deťmi v škôlke keď bude chcieť všetkým rozkazovat

really8
4. okt 2025
@anonym_f0f734

@really8 to ste zas vy. Ja tiež sa opýtam svojej mami, známej, vyrozprávam sa lebo to potrebujem každý sme nejaký preboha kebyže sme každý taký istý ako by to vyzeralo ? A nie náhodou od toho tu je táto platforma? Aby sme si navzájom pomohli? Bože tieto dokonale reči. Milujem

@anonym_f0f734 ona dosla sem a napisala poradte mi. Podla reakcii vidis ze radu nechce.

veronikah96
4. okt 2025

Bez urážky, ale v reále na teba nikto neútočí ani nevyrýva. Ty si jednoducho nechceš zobrať nič z negatívneho/kritického komentáru, no to niekedy v živote treba. Píšem ti to slušne bez emócií a súhlasím s názormi hore,že dieťa jednoducho potrebuje aj otca. Od všetkých hore to ale nechceš počuť a týmto smerom to riešiť nechceš. No co v prípade,že presne to isté ti povie aj psychológ, ktorého ty pokladáš za riešenie aktuálnej situácie? Aj jemu povieš, že nie, skúste niečo iné? Nie,nemáte pravdu? Ak ti aj psychológ povie niečo podobné, stále sa budeš ďalej trápiť a neriešiť situáciu, lebo "nedá sa a nechápete ma"?

anonym_53a2f1
4. okt 2025

Ok, muz nevie a nechce byt cez vikendy doma. Syn nema nervy sa venovat malej sestre. Tak je to na tebe. Priber dceru k cinnostiam, ktore robis ty a nech s tebou vari, upratuje, pecie, cvici - aby mal syn cas pre seba. Musis urobit poriadky s dcerou, ina moznost nie je - najdi jej kamosku, zavolajte ju k vam, nech sa dievcata hraju.

kitycat
4. okt 2025

@anonym_autor ved sa spravaju uplne primerane svojmu veku.

3 rocna sa tlaci k velkemu bratovi a velky brat chce mat svoj pokoj na hranie Playstation ci coho 🤷‍♀️

Neviem z coho akoze places? Potrebujete tie prachy? Musi tam muz chodit alebo tam ide aj oddychnut? Keby bol doma, mozete ist jeden s mensim na prechadzku, vasci sa zahra a potom vsetci spolu aj

anonym_a49931
4. okt 2025

Choď do práce a vyriešené.

anonym_583d50
4. okt 2025

a ze preco sú psychologovia taki vytezani a horko tazko clovek dostane nejaky termin.No ak ich niekto obtazuje takymito hovadinami ani sa necudujem.Ze 10 rocny sa nechce hrat s malou sestrou.To je ozaj velky dovod na navstevu.Len chod psychologicka sa potesi urcite lebo nema nic lepsie na robote 🙄🤦‍♀️

anonym_df7989
4. okt 2025

Tebe co je? Jediný problém je absencia tvojho muza v rodine, alebo vasa honba po prachoch a kvôli tomu si ideš dieťa vláčik po terapeutoch? Autorka vnímaj už..

autor
4. okt 2025
@anonym_583d50

a ze preco sú psychologovia taki vytezani a horko tazko clovek dostane nejaky termin.No ak ich niekto obtazuje takymito hovadinami ani sa necudujem.Ze 10 rocny sa nechce hrat s malou sestrou.To je ozaj velky dovod na navstevu.Len chod psychologicka sa potesi urcite lebo nema nic lepsie na robote 🙄🤦‍♀️

@anonym_583d50 ja si pojdem k psychologovi kedy ja uznavm za vhodne, staraj sa laskavo sama o seba...taki co tych psychologov potrebuju k nim ani nejdu, lebo sa hanbia. Ja chcem len poradit, neporebujem tam hodinove sedenia a ci tam uz pojdem alebo nie, tvoj problem nie je

Radsej inteligentna rada od psycholga, nez od supov, z modreho Kona (mam uz ponaucenie)

autor
4. okt 2025
@anonym_df7989

Tebe co je? Jediný problém je absencia tvojho muza v rodine, alebo vasa honba po prachoch a kvôli tomu si ideš dieťa vláčik po terapeutoch? Autorka vnímaj už..

@anonym_df7989 ked nevies aku mame situaciu v rodine, tak nepis dristy o nejakej honbe po peniazoch...chod sa vrsit na niekho ineho

anonym_df7989
4. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_df7989 ked nevies aku mame situaciu v rodine, tak nepis dristy o nejakej honbe po peniazoch...chod sa vrsit na niekho ineho

@anonym_autor nenapísala si situáciu o financiách, tak prečo muž pracuje cez víkend? Prečo si neplní rodičovské povinnosti? To ti nevadí?
Ty si ešte doma? Sa zbláznis keď nastupis do prace a mladšie do skoly a všetko bude na Tebe, ked muža tak chránis, ale tvoja voľba, chráň ho ďalej a roztrhaj sa aj na 4 časti.

autor
4. okt 2025
@anonym_df7989

@anonym_autor nenapísala si situáciu o financiách, tak prečo muž pracuje cez víkend? Prečo si neplní rodičovské povinnosti? To ti nevadí?
Ty si ešte doma? Sa zbláznis keď nastupis do prace a mladšie do skoly a všetko bude na Tebe, ked muža tak chránis, ale tvoja voľba, chráň ho ďalej a roztrhaj sa aj na 4 časti.

@anonym_df7989 ja si ho nechranim, momentlane do prace nastupit nemozem, preto pracuje aj cez vikendy...ked do nej pojdem, bude doma... dovtedy to musi byt takto, nebudem tu snad rozspisovat nase osobne dvovody do detajlu, preco to tak je ...

anonym_583d50
4. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_583d50 ja si pojdem k psychologovi kedy ja uznavm za vhodne, staraj sa laskavo sama o seba...taki co tych psychologov potrebuju k nim ani nejdu, lebo sa hanbia. Ja chcem len poradit, neporebujem tam hodinove sedenia a ci tam uz pojdem alebo nie, tvoj problem nie je

Radsej inteligentna rada od psycholga, nez od supov, z modreho Kona (mam uz ponaucenie)

@anonym_autor skor sa spamataj ty lebo normálna isto nie si.Ved vidis ze aj zeny tu na mk sa z vas smeju.Teda hlavne z teba co robis z komara somara

autor
4. okt 2025
@anonym_583d50

@anonym_autor skor sa spamataj ty lebo normálna isto nie si.Ved vidis ze aj zeny tu na mk sa z vas smeju.Teda hlavne z teba co robis z komara somara

@anonym_583d50 Len clovek co tak nazve ineho, normalny nebude 🙂 zamysli sa nad sebou
..to ze Tu komentuju zrejme najvacsie "harpie" ( nemyslim uplne vsetky kometujuce) z modreho kona som si vsimla...no jezaujimave, ze na inom fore mi zeny odpovedali normalne, slusne a bez urazok...to len svedci o tom, ake chodia sem na kona...a ty si ten jeden priklad tiez...

euka210
4. okt 2025

@anonym_autor nasi 3 maju mensi vekovy rozdiel, ale takisto to funguje, ze jeden povahou sa chce hrat a jeden sa chce hrat sam, dalsi uz pubertiak, zacina mat svoj svet...ale nedavno sa hrali zrazu s legom a pod
Syn je rozumny dost na to, aby chapal, ze sa s nim sestra chce hrat. Taka hodina ked sa jej bude venovat, ho nezabije, ked potom ma cas pre seba.
A ze chyba otec, duhlasim s nazormi. My mame len chlapcov, ale na neterkach vidim, ako su oteckove a nalepene na otcov...tak ako synovia boli nalepeni na mne.

drobec02
5. okt 2025

@anonym_autor dcéra 13 a pol a syn má 3 a pol roka a to stále do seba rypu, ona nechápe prečo musí byť všetko ako to chce on a prečo sa treba jemu venovať viac a on zase nemá rád keď mu berie veci alebo niečo zakazuje, strkajú do seba občas si dajú aj menší boj ale non-stop počuť prestaň, nechaj, daj to sem, choď preč a malý potom buď plače alebo kričí no a potom som tu ja ktorá sa teší do roboty a deti necháva doma s ockom 😄

irina29
15. okt 2025

@anonym_autor mame doma niečo podobne. Dcera 17 a syn 5. Stale sa škriepili...aj tlkli. Dohovarala som jednemu aj druhemu. Tresty trosku ukludnili situaciu ale len na ten den. Kazdy den riesim krik jedneho ci druheho. Uz som to prestala tak prezivat, odkedy je chlapec vatsi viac mu vysvetlujem ze sa ma spravat slušne ku vsetkym. Obcas poprosim dceru nech ho obyme len tak z lasky....tak pomaly sa zacinaju k sebe lepsie spravat. Ked je dcera na pocitaci on sa obcas pozera aku hru hra ale ona mu vysvetli ze ma byt kludny potichu potom sa moze pozerat. Tak sa ucia byt pri sebe a neobmedzovat sa. Cim bude vasa dcerka starsia skor pochopi ako ma s nim vychadzat aby aj on jej dovolil aktivity pri nom, aby sa citili spolocne dobre. Treba vysvetlovat, ale obaja rodicia ste v tomto dôlezity. Bez manzela je to tazsie. A deti neberu ohlad ze vas tym trapia. Mozno pri manzelovi by si to nedovolili.....

Strana
z2