Ako zvládnuť starostlivosť o dve malé deti?
Ahojte mamičky potrebujem nejaké tipy a triky. Som tehotná, bábo by sa malo narodiť keď bude mať staršia dva roky a dva mesiace. Ja som chcela deti takto po sebe ale teraz panikárim.
Neviem si predstaviť hlavne situácie bábo má 5 spánkov za deň, kde je zatiaľ staršia? Uspávam staršiu na obedný alebo nočný spánok, kde je zatiaľ bábo..apod. 😅
Dcéru stále kojím, neviem či je lepšie teraz odstaviť nech sa naučí zaspávať sama/bez prsníka, alebo kojiť tandemovo, či nebude žiarliť. Teraz spáva somnou v posteli a obedný celý spánok musím ležať pri nej, inak sa zobudí za 20min a je po spánku. Noci sú zatiaľ ako kedy..
Na muža sa spoliehať až tak nechcem, pri dcére pomoc 0 bodov, takže som zvyknutá si všetko riadiť sama. Teraz už trochu pomáhala ale..toto dieťa nebolo plánované.
Dá sa to zvládnuť?
Nikdy nepochopim, ze nebolo planovane. Aby si nevychovavala onedlho 3 deti, mas devat mesiacov na to, aby si vysvetlila muzovi aka je jeho uloha v zivote a naucila starsie dieta spavat same v posteli a odstavit tak velke decko od dojcenia . A seba edukovat o antikoncepcii.
tak to si si zle zariadila. dve deti a pomoc od manžela žiadna.
zvládnuť sa dá, aj za cenu že budeš ako troska, čo iné ti zostane.
@anonym_39af92 už je to tak ako to je..nepotrebujem posudkovú komisiu, chcela som nejaké skúsenosti od mamičiek čo to mali podobne, mužov má kopa žien aj v zahraničí, robia nočné atď.
Ja sa teším, vždy som chcela dve deti, neskôr by som už nerodila, ak nebude muž budem mať stále dve úžasné deti a nič viac mi v živote netreba..
@gloriadeville ved si vedela ze pomoc mat nebudes. Tak si to trebalo zariadit tak aby starsie nastupili aspon do skolky. Naco maly rozdiel si chcela? Pri trosku vatsom vekovom rozdiele si si mohla uzit vsetky deti poriadne
Da sa,budes musiet. Treba si najst vyhovujuci system kedy co ako robit.Par veci čo si pamatam a pomohli mi....manzel spal v noci so starsou dcerou v inej izbe,inak by sa nevyspal nikto.....Varila som skoro rano,kym este deti spali a na dva dni.....von sme chodili tak,aby mala spala v kociku a so starsou som sa hrala na ihrisku.Ked mala spat starsia na obed boli sme uz doma,starsia spala,mensia v postielke a co to som aj porobila. Da sa to,nestresuj.
Da sa,budes musiet. Treba si najst vyhovujuci system kedy co ako robit.Par veci čo si pamatam a pomohli mi....manzel spal v noci so starsou dcerou v inej izbe,inak by sa nevyspal nikto.....Varila som skoro rano,kym este deti spali a na dva dni.....von sme chodili tak,aby mala spala v kociku a so starsou som sa hrala na ihrisku.Ked mala spat starsia na obed boli sme uz doma,starsia spala,mensia v postielke a co to som aj porobila. Da sa to,nestresuj.
@janinah ďakujem 🙂
Ja mam rozdiel deti 2r4m takze asi ako ty. Na začiatku jeden alebo druhy plakal, musel vydrzat. Rozkrajat som sa nevedela. No je to dobry odstup, su teraz 8r a 6r, kamosi s rovnakym režimom, zaujmami...
tazko si dopredu nieco naplanujes, ked nevies, ako to deti budu mat a ako budu reagovat.. oddychuj, pokial mozes a spolahni sa, ze sa vsetko vzdy vyriesi v danej situacii najlepsie, ako to pojde.. inak si mozes este zbytocne vyrobit problemy dopredu, ked budes trebars starsiu ucit a zvykat na nieco, co ani nakoniec nebude nutne.. ja uz si ani presne nepamatam, ako sme to mali so spankami, ale vzdy sa to nejak vyladilo.. ano, bolo to niekedy aj narocne a unavne, ale zas nie az taka tragedia, az na jedno partyzdnove obdobie, ked starsia nedavala, ze musela v noci cakat na dojcenie, lebo sa zobudila akurat, ked pil mladsi.. kratko po porode som este tandem s babom nedavala, lebo musel pit v specialnej polohe.. ale vsetko sme zvladli a celkovo to bol aj pekny cas.. drzim palce!
s pomocou muza by to slo vsetko urcite ovela lepsie, ale ja som ju tiez nemala a prezili sme
Mam deti: 12, 10 (rozdiel 21 mesiacov) a 5 a 3 roky (rozdiel 2 roky aj 2 tyzdne) a zijeme vsetci. Detaily sa mi popisovat nechce. Prvy rok bol vzdy tazky, hlavne pri prvych 2 detoch. No ale pomoc som mala od manzela riadnu. A ano, odstavila som to prve dieta asi po 3 mesiacoch, ako som zistila, ze som tehotna. Bolelo ma to priserne.
Nuž poviem rovno, prvý rok bude "des a hruza"načo sa hrať na nejaké sladké rečičky... samozrejme,že sa to dá zvládnuť,no bude to makačka,rev, plač, únava, isteže záleží ak od toho, aké budú deti,ale všeobecne je to veľmi náročné aj s pomocou okolia (manžel,babka, dedko, sestra)a keď budeš sama,ako píšeš,tak bude to fakt ťažké.
Postupne si nájdeš režim,ono to aj nejako samo sa poukladá,ja som odstavila syna,keď som otehotnela s dcérou,on bol absolútne nekocikove dieťa,dcera kočík milovala,potom jednoducho som ju dala doma na podložku na zem,kým som varila či upratovala,syn sa motkal pri nej, vonku sme chodili normálne s kočíkom,on popri mne,musel sa naučiť kráčať vedľa kočíka,neodbiehat,keď bol na odrážadle,tiež nesmel sa len tak rozbehnúť,lebo som s kočíkom nemohla bežať za ním.
@gloriadeville Ahoj, my to máme presne takto. Mame. starsiu, ktorá ale bola dojčenia len do cca. 6 týždňov. Potom na UM. Žena nakŕmi na striedačku jedno a druhé dieťa. Ohľadom nočných spánkov, ja spím s dcérou a žena s novonarodenym synom. Takže, keď sa dcéra zobudí, tak sa starám ja. Takisto ju kúpem len ja. Syna kúpeme spolu. A snažím sa byt doma, čo najčastejšie (mám možnosť aj HO 2x do týždňa, čo využívam). Zapoj viac svojho muža do starostlivosti o dieťa (hlavne o tu staršiu).
Ahoj. U nas tri deti pod 2,5 roku, ziadne babky tu, otec v praci do 16. Lenze ked nie je v praci, zapaja sa na 100pro. Toto uz je tvoja vec, ze ti chlap nepomohl ani s jednym a chcela si druhe a este tak skoro. Ale toto mne je jedno 🙂
Prakticke rady - najlepsia vec je ze som starsie dieta od roku uz naucila zaspavat same v postielke. Cize ukladanie vacsich deti nebola zalezitost na pol hodinu. Babatko som uspavala hocjak, popri behajucom starsom, alebo sa hralo atd... Ci nosic, ci vo vajci, ci v zavinovacke ponosila. Ak bolo treba tvoj uplne focus, starsie das do postielky, do jedalenskej stolicky s jedlom, proste zabavis si ho na ten urgentny cas tak, aby Ta chvilu nepotrebovalo. Neboj, da sa to. Drzim palce.
@anonym_39af92 už je to tak ako to je..nepotrebujem posudkovú komisiu, chcela som nejaké skúsenosti od mamičiek čo to mali podobne, mužov má kopa žien aj v zahraničí, robia nočné atď.
Ja sa teším, vždy som chcela dve deti, neskôr by som už nerodila, ak nebude muž budem mať stále dve úžasné deti a nič viac mi v živote netreba..
@gloriadeville nikdy by som nemala dve deti keď nemám pomoc od muža.
Mám deti s 16 mes rozdielom, muž.v práci 12h aj nočné ale keď bol doma tak pomáhal. On tie deti chcel tak isto ako ja. A mimochodom ostal doma aj na rodičovskom.
Už pred otehotnením som prestala kojiť. Bábo zaspali na prsníku a potom som sa venovala druhej. Alebo sme šli na prechádzku a bábo spalo v kočíku.
Alebo sme si ľahli a bábo zaspali a my sme vstali. Od 2,5r chodila do mš
Ja som mala rozdiel len 22 mesiacov. Starsiu som ucila co najviac "samostatnosti". To znamena ze v case narodenia babatka bola odplienkovana a vedela sa sama najest. Obadny spanok sme mali spolocny, a babatku bolo jedno pri ostatnych spankoch ze sa jej sestra vedla nej hra. Mala som surodenecky kocik- tak sme zvladli aj dlhsie prechadzky a dalsie spanky babatka + ihrisko so starsiou. Samozrejme aj manzel sa staral o deti ci varenie tak sa to dalo. No bolo to narocne- hlavne ked sa starsia dozadovala pozornosti hlavne ked som kojila mladsiu a manzel nebol doma aby sa jej venoval- tak casto vystrajala.
Cize manzel je len darca spermii...gratulujem😵💫
Mám rozdiel medzi deťmi dva roky a 50 dní. Prvý polrok je najťažší. Mala som pomoc od mojej mamičky aj od muža a aj tak som myslela, že umriem od vyčerpania. Muž spával so starším synom v jednej izbe, ja s dcérkou-bábätkom v druhej izbe. Dcérka mala tichý reflux, bolo to ťažké. Po prvých štyroch mesiacoch som zrátala, že som už spávala v priemere 4 a pol hodiny denne, tak som usúdila, že to už nejako dám 😝. Inak neustále mi chodil niekto bábätko kočíkovať aspoň dvakrát denne, striedal sa môj muž a moja mamička, a ja som sa mohla venovať staršiemu synovi. Po narodení druhého dieťaťa mal najprv dlhú dovolenku muž, potom moja mamička a potom si ona ešte vybavila skrátený úväzok na štvrť roka, aby mohla u nás byť už o jednej popoludni. Strašne mi to pomohlo, inak by som asi dušu vypustila. Keď mala dcérka cca 5 mesiacov, tak som zostala na oboch sama, ale už sa to ako-tak dalo, dcérka už spávala len trikrát denne, syn už poobede nespal. Potom v siedmich mesiacoch spala už len dvakrát a v jedenástich len poobede. V dvoch rokoch prestala popoludní spať, podobne ako predtým syn. Držím palce, nech to ťažké obdobie po pôrode nejako prežiješ.
@gloriadeville a kedy budes s panom manzelom sulozit si si uz tiez naplanovala? Toto ocividne zvlada, ale pomoc s deckom nie
Ja to tak mam a je to brutal. Manzel sice pomoze, ale je stale v praci. Hned po navrate z porodnice som sa musela zacat starat o domacnost. Bola som taka vycerpana este z porodu, ze som ledva udrzala
Autosedacku v rukach a to doto starsia chcela ist na ruky. Prve dva mesiavce som len sedela na koberci v detskej a hlucho sledovala dceru ako sa hra, cez obed nespi, maly na prsniku. Ked vypol ten mamickovsky autopilot, dolahla uplna unava a vo vnutri uplna prazdnota. Nevedela som ho nijako uspat, ked bola pri nas aj starsia, malicky uolne prestimulovany plakal od unavy, do toho starsia plakala ze maly place … a ja uplne ako vyorana mys…
Kazdopadne nie som jedina, je to narocne ale zvladnes.
Urobis si system. Nejaky spanok kym budete von. Mozno nejaky aj spolocny spanok 😉 dalsi spanok ked bude doma mozno uz muz?
Bude to narocne ale-da sa to zvladnut. Nemysli na to uz teraz 😉
@gloriadeville dá sa zvládnuť 🙂 ja som mala muža doma, ale samozrejme pracoval a staval dom, takze som bola často sama na deti. Veľa pomohol, ale také malé deti aj tak najviac potrebujú mamu. Ja som neprestala staršieho dojčiť, dojčila som jeden rok oboch, nechcela som zbytočne staršieho od seba dávať preč, vyvolávať žiarlivosť. Zo začiatku to bude masaker, ten prvý rok, to som si vytrhla jeden deň jedno obočie, druhé až druhý deň, bez srandy. Veľa spali deti spolu, niekedy sme odkvecli všetci. Medzi mojimi rozdiel 22 mesiacov. Veľký pomocník je nosič. A zapájať staršie dieťa do starostlivosti, ale hravou formou. A my sme veľa čítali, doteraz veľa čítame, a to už vedia obaja čítať, pre nás je to spoločný relax tíme, pre mňa hlavne fyzický odpočinok. A častokrát pri čítaní to menšie zaspínká. Neboj sa, nájdete si systém na každú drobnosť, len to chce čas a priateľskú atmosféru. Ja som s oboma chodila aj sama na kúpalisko a menší ešte ani chodiť nevedel 🙂.
Pocula si uz o moznosti, ze by ste boli obaja na materskej? Ty by si poberala matersku na mladsie dieta a otec dietata na starsie, takze by mohol byt pol roka doma a poberali by ste obaja peniaze. Pozor, plati to len ak splna manzel podmienky na priznanie materskej (je zamestnanec a ma odrobene, co ma mat odrobene), ak ste obaja na materskej (nie kombinacia materskej a rodicovskej), dieta nechodi do skolky na cely den a muz sa neboji, ze po skonceni materskej ho z prace vyhodia.
Pocula si uz o moznosti, ze by ste boli obaja na materskej? Ty by si poberala matersku na mladsie dieta a otec dietata na starsie, takze by mohol byt pol roka doma a poberali by ste obaja peniaze. Pozor, plati to len ak splna manzel podmienky na priznanie materskej (je zamestnanec a ma odrobene, co ma mat odrobene), ak ste obaja na materskej (nie kombinacia materskej a rodicovskej), dieta nechodi do skolky na cely den a muz sa neboji, ze po skonceni materskej ho z prace vyhodia.
@strelkyna1 toto nie je u nas moznost, nie je zamestnanec
@gloriadeville ďakujem ženy za všetky normálne odpovede 🙂
@gloriadeville mam takmer rovnaky vekovy rozdiel, skusim odpovedat:
1. obedny spanok som v case, ked babo spalo tiez 5x denne, zosynchronizovala. Babo spalo na prsniku, vacsie dieta vedla mna
2. 2-3 spanky som mala babatko v nosici, v tom case este vacsinou vazi tak do 6 kil, to nie je velmi ine ako s tehu bruskom😊
3. starsie dieta som rok pred narodenim mladsieho odstavila, aby si zvyklo a aby si moje telo oddychlo.
4. vecer uklada starsie dieta muz, pracuje, no je plnohodnotny rodic
Nájdeš systém. My sa o dieťa zatiaľ len snažíme ale teda vekový rozdiel bude malý tiež keď to vyjde. Taktiež mám obavy ako to zladíme ale pôjde to. Dieťa môže mať 5 spánkov kľudne aj v obývačke, ono zo skúsenosti si bábätká zvyknú na hluk od starších súrodencov. Ťažko plánovať vopred. Možno bude spať na gauči, možno v postielke v spálni, možno v kočíku, možno v nosiči. Nenaplánuje to dopredu. Iba sa prispôsobiš tomu, čo bude fungovať najlepšie. Ale muža zapriahnuť musíš. Ako 0 bodov starostlivosť o dieťa ktoré sám urobil? Ako sa postará, keď budeš v pôrodnici? Nezmier sa s tým, že je taký, sú to aj jeho deti.
My sme to vyriesili tak ze manzel bol s nami pol roka na materskej, ked nastupoval do prace mladsia presla na 3 spanky, prvy spanok starsi pozeral rozpravku, druhy spamok spali naraz (starsi kocik, mladsia nosic) treti spanok uz bol vzdy ocino doma tak on uspaval mladsiu a ja som sa venovala starsiemu. Vecer sme si deti podelili.

tak to si si zle zariadila. dve deti a pomoc od manžela žiadna.
zvládnuť sa dá, aj za cenu že budeš ako troska, čo iné ti zostane.