icon

Ako zvládnuť zodpovednosť za mladšieho súrodenca?

Včera o 20:03

Mám 21 rokov, svoj život, priateľov a koníčky. Problém je moja mama. Nezvykla sa takto chovať, ale v poslednej dobe to je s ňou ťažké. Zacala si hľadať partnera, čo som aj chapala, pretože bola roky sama. S otcom sa nevidela roky, nie sme s nim v kontakte. Ale nejak sa jej to vymklo z kontroly. S každým vydrží tak mesiac, no zato ho s dotycnym travi skoro nonstop. Prácu má, ale robi na zmeny, takže ak ma napríklad nočnú, celé doobedie je s daným muzom. Alebo naopak. Ak ma rannu, vecer sa ide ako to ona vola "zabaviť". Neriesila by som to, ak by som nemala mladsieho 13,5r brata. Ano, dokaze byt doma sam, je vyspely a dokaze sa o seba postarat. Ale nechat ho doma v noci mi pride absolutne nezodpovedne a nedovolila by som to. A mama to vie a celkom casto vyuziva. Prakticky som prva komu zavola ked ho potrebuje dat niekomu postrazit. Bud ho donesie ku mne alebo idem ja za nim. Mam s nim dobry vzťah, ale vycerpava ma to. Tiez by som rada isla vecer von ale ak by som s nim neostala ja, nechala by ho doma kludne aj sameho. Uz samozrejme byva sam bežne. Cez prázdniny, ak bola mama v praci... Ale to bolo v lete, bolo dlho svetlo... Isiel von s kamaratmi. Ale cez noc? A tym nesuhlasim. Jej to pride ok. Je velka pravdepodobnost, ze aj na Silvestra bude brat u mna.Neviem ako jej vysvetlit, ze to, ze je brat zodpovedny neznamena, ze uz nepotrebuje jej starostlivost. Prosim vas uistite ma ze nie som hysterka, lebo uz neviem co si mysliet...

domkakvet
Včera o 20:10

@anonym_autor ano je normalne pomoct postrazit brata, ale ak je to prilis casto, tak by si sa s nou mala o tom porozpravat.

tinka3435
Včera o 20:12

Určite by som ho samého nenechavala vnoci .Ak by sa nedajbože niečo stalo tak čo ?viac je jej chlap ako dieťa ?

rozculena
Včera o 20:22

neotváraj dvere,nedvíhaj mobil

euka210
Včera o 20:26

@anonym_autor obcas postrazit je ok, ale ona je stale jeho mama, Ty si sestra a nie pestunka, ked uz byvas sama a budujes si uz svoj zivot.
Mama by si to mala uvedomit, len neviem, ci ta pocuvne.

svetlonos
Včera o 20:33

Povedz jej, ze na nu poskes socialku, brata si vezmes ty a bude ti nanho plarit riadne vyzivne!
K----ť sa moze cez den, vecer nechceste di jeho 18 picja, zo uz ho moze "vyhodit" z domu ako dospeleho.
Ta by si zaslutila ozaj zopar cez drzku! Takto by som to riesila ja.

anonym_84d3d1
Včera o 20:49

Len na margo mám kamarátky samoživiteľky ktoré sú nútené pravidelne nechávať aj 12r deti samé lebo majú nočné. Alebo končia po 22:00.
Neviem nakoľko je zodpovedný tvoj skoro 14r brat

sissy27
Včera o 23:16
@anonym_84d3d1

Len na margo mám kamarátky samoživiteľky ktoré sú nútené pravidelne nechávať aj 12r deti samé lebo majú nočné. Alebo končia po 22:00.
Neviem nakoľko je zodpovedný tvoj skoro 14r brat

@anonym_84d3d1 za mna je rozdiel, ak musi zena do prace aby uzivila seba a dieta a ine, ak ide kdesi na pritrtky a este aj kazdu chvilu s inym…

betulinka1
Dnes o 00:38

@anonym_autor si skvela sestra a 13.5 rocny brat urcite aj parťák. Nechaj o kludne u seba doma, chod sa zabavit a prides domov za nim. Nebude celu noc doma sam. Bude na nete kym nezaspi 🤣🤣🤣 a potom prides. Mamku nechaj nech si hlada. Aspon mas o starost menej, ked si najde uz stáleho chlapa. Ak mas program, tak mame proste nestihneš telefon. Ale ty sama vies, ze ho aj tak necha sameho doma, tak ti to neda. No co uz spravis s mamou. Trosku jej vyčistí zaludok ale tak aby to brat nepocuval a necítil sa na obtiaz.

zara3
Dnes o 00:39

@anonym_autor vasa mama pre vas obetovala vsetko a teraz aj ona chce oddych. Ci s niekym ona bude den, tyzden, mesiac, alebo rok vam moze byt ukradnute.
Vy ako deti by ste jej mali priat stastie.
Nekurvi sa, nieje prostitutka, zaraba a stara sa. Bola samozivitelkou dlhu dobu. S otcom nemate ziaden vztah. Asi na vas ani neplati, ze?
Pravdepodobne nenatrafila este na normalneho chlapa, co sa ani nedivim, v tejto dobe kazdy chce len jedno.
Mne by brat nevadil, dohodla by som sa pekne s mamou, kedy chcem ist von, ze nemozem vtedy strazit. Niekedy cez den predsa moze byt sam, vy na mobile, keby daco. Na noc bud je s mamou, alebo s tebou. On neni babatko, vsak len postel potrebuje a jedlo.
Nepaci sa mi ako @svetlonos reagovala.
Keby ze ty si tak dopadla, cely zivot si sa starala o svoje deti a sama, potom tvoje dieta by na teba socialku chcelo zavolat? Ako ty prosim ta premyslas? To nemas ziaden respekt ani ku svojej mame?
Ta tvoje deti ta len supnu niekde ked budes stara a ani vodu ti nedaju, natoz aby ta krmili, ked uz ani jest nebudes moct sama.
@autorka Nieco ine je, keby sa tvoja mama o vas nezaujimala, ale asi chce zacat zit svoj zivot. Nechajte ju, ked sa ti daco nepaci, ries to s laskou a respektom ku nej, uvidis, ze to vezme v poriadku. Mozno ani nevie, ze chces chodit von a uzivat si. Staci len komunikovat.

1gramofon
Dnes o 01:22
@zara3

@anonym_autor vasa mama pre vas obetovala vsetko a teraz aj ona chce oddych. Ci s niekym ona bude den, tyzden, mesiac, alebo rok vam moze byt ukradnute.
Vy ako deti by ste jej mali priat stastie.
Nekurvi sa, nieje prostitutka, zaraba a stara sa. Bola samozivitelkou dlhu dobu. S otcom nemate ziaden vztah. Asi na vas ani neplati, ze?
Pravdepodobne nenatrafila este na normalneho chlapa, co sa ani nedivim, v tejto dobe kazdy chce len jedno.
Mne by brat nevadil, dohodla by som sa pekne s mamou, kedy chcem ist von, ze nemozem vtedy strazit. Niekedy cez den predsa moze byt sam, vy na mobile, keby daco. Na noc bud je s mamou, alebo s tebou. On neni babatko, vsak len postel potrebuje a jedlo.
Nepaci sa mi ako @svetlonos reagovala.
Keby ze ty si tak dopadla, cely zivot si sa starala o svoje deti a sama, potom tvoje dieta by na teba socialku chcelo zavolat? Ako ty prosim ta premyslas? To nemas ziaden respekt ani ku svojej mame?
Ta tvoje deti ta len supnu niekde ked budes stara a ani vodu ti nedaju, natoz aby ta krmili, ked uz ani jest nebudes moct sama.
@autorka Nieco ine je, keby sa tvoja mama o vas nezaujimala, ale asi chce zacat zit svoj zivot. Nechajte ju, ked sa ti daco nepaci, ries to s laskou a respektom ku nej, uvidis, ze to vezme v poriadku. Mozno ani nevie, ze chces chodit von a uzivat si. Staci len komunikovat.

@zara3 Píšeš tu o tom, že aj matka chce mať vlastný život... A jej dospelá dcéra ho nechce mať? Tiež potrebuje zistiť aký je život, spraviť zopár blbosti a ponaucit sa z nich, ale to sa doma asi nestane. Najprv bude robiť náhradnú matku a potom si spraví vlastné dieťa, len aby v 40tke vidiela iba seba? Pomoc má mat hranice, nemá sa zneužívať. Všetci majú právo žiť svoj život podľa svojich rozhodnutí. Jej matka sa rozhodla mat 2 deti a podľa toho by mala aj žiť a nehádzat svoju zodpovednosť na staršie dieťa!

zara3
Dnes o 02:18
@1gramofon

@zara3 Píšeš tu o tom, že aj matka chce mať vlastný život... A jej dospelá dcéra ho nechce mať? Tiež potrebuje zistiť aký je život, spraviť zopár blbosti a ponaucit sa z nich, ale to sa doma asi nestane. Najprv bude robiť náhradnú matku a potom si spraví vlastné dieťa, len aby v 40tke vidiela iba seba? Pomoc má mat hranice, nemá sa zneužívať. Všetci majú právo žiť svoj život podľa svojich rozhodnutí. Jej matka sa rozhodla mat 2 deti a podľa toho by mala aj žiť a nehádzat svoju zodpovednosť na staršie dieťa!

@1gramofon ano mas pravdu, ale bolo by dobre ist tou strednou cestou. Predsa jedna nemoze prestat byt dcerou a sestrou a druha matkou a zenou. Je treba tolerancia, respekt a komunikacia. Nieje zle ist si trocha uzit po zivote plnom trapenia a prace, starania sa o deti a konecne hladat lasku, chciet byt aj zenou.
V dnesnej dobe vo vetsine vidim jak su rodinne vztahy chladne (aj u mna v rodine), ze uz si ludia prestavaju pomahat a pozeraju len na seba. Nemaju ku sebe respekt a deti (?!) ,akonahle im je 18 uz kricia po rodicoch? Mne je cez 30, mozem byt na mamu nasrata, ale neignorujem jej telefonat, vzdy jej zavolam zpat, neodvravam jej a ked sa mi daco nepaci, poviem svoje, ale s respektom a vedomim, ze ta zena obetovala polku svojho zivota pre mna, moje potreby a komfort.
Takze u mna je extrém, keby matka hadzala svoje povinnosti dcere na hlavu a aj keby dcera pozerala len na seba, ignorovala mamu a aj brata a zila vlastny zivot. Coz je dobre ked zije a je samostatna, ale dcerou a sestrou bude navzdy, jak mama, tak aj brat sa mozu citit odstrceni z jej zivota a citit bolest za to, ako sa dcera/sestra zachovala.

1gramofon
Dnes o 11:50
@zara3

@1gramofon ano mas pravdu, ale bolo by dobre ist tou strednou cestou. Predsa jedna nemoze prestat byt dcerou a sestrou a druha matkou a zenou. Je treba tolerancia, respekt a komunikacia. Nieje zle ist si trocha uzit po zivote plnom trapenia a prace, starania sa o deti a konecne hladat lasku, chciet byt aj zenou.
V dnesnej dobe vo vetsine vidim jak su rodinne vztahy chladne (aj u mna v rodine), ze uz si ludia prestavaju pomahat a pozeraju len na seba. Nemaju ku sebe respekt a deti (?!) ,akonahle im je 18 uz kricia po rodicoch? Mne je cez 30, mozem byt na mamu nasrata, ale neignorujem jej telefonat, vzdy jej zavolam zpat, neodvravam jej a ked sa mi daco nepaci, poviem svoje, ale s respektom a vedomim, ze ta zena obetovala polku svojho zivota pre mna, moje potreby a komfort.
Takze u mna je extrém, keby matka hadzala svoje povinnosti dcere na hlavu a aj keby dcera pozerala len na seba, ignorovala mamu a aj brata a zila vlastny zivot. Coz je dobre ked zije a je samostatna, ale dcerou a sestrou bude navzdy, jak mama, tak aj brat sa mozu citit odstrceni z jej zivota a citit bolest za to, ako sa dcera/sestra zachovala.

@zara3 autorka neignoruje rodinu, doteraz im pomáhala, ale nemôže ani ignorovať svoje potreby. Nepáči sa ti čo vidíš v okolí , ale vieš niečo viac o tých rodinách? Ja som sa svojej sestra napomáhal ako idiot, strážila som jej dieťa hocikedy si zamyslela a skôr som všetkým uškodila než pomohla. Keby sa nemohla v kuse vyhovárať a behať vonku, možno by nebola zvyknutá, ze sa celý svet točí iba okolo nej . Tiež spomína koľko musela drieť, ale ani náhodou aby si priznala, že bola aj 3x v týždni v bare a zo 2x cvičiť v posilke zatiaľ čo iné matky sa venovali deťom. Pochopenie a pomoc sú dôležité, ale nemôže to byť jednostranne inak sa zničí vzťah.