icon

Aký je ideálny vekový rozdiel?

23. mar 2025

Ahojte, možno mi trochu poradíte.
S manželom sme dieťatko neplánovali, ale otehotnela som a máme 11- mesačného syna. Začínam sa pohrávať s myšlienkou na druhé dieťa, aby mal syn súrodenca a nebol medzi nimi veľký vekový rozdiel. Manžel však zatiaľ “nechce”, radšej by počkal 3-4roky alebo by nešiel do druhého dieťaťa vôbec.
Rada by som si to potiahla naraz a mohla sa potom venovať práci. Čo je podľa vás lepšie? Užiť si prvé dieťa naplno, ísť do práce na rok, dva a opäť na matersku? Alebo si to odbiť naraz? Mám 30 rokov, manžel 35.
Nechcela by som rodiť po 40tke.
Alebo ste sa dohodli len na jednom dieťati? Manžel nie je sktriktne proti druhému, aby ste si nemysleli, že ho do niečoho nútim. Len si veľmi neužival novorodenca s kolikami a toho sa asi najviac desi🙈🤣

Ďakujem za názory

0silvia0
23. mar 2025

Kazdy ti bude chvalit ten jeho vekovy rozdiel, lebo iny neprezil. Malokto ma odzitych vela vekovych rozdielov.
To si musis rozhodnut ty s muzom, ci potiahnes jedno dieta po druhom, alebo si date medzitym prestavku.

ivik4
23. mar 2025

Sla by som do druheho na tvojom mieste az ked ho manzel bude 100% chciet . Skor ci neskor

kiki68
23. mar 2025

Bude presne 5 rokov rozdiel u nas, mna ukecal muz viac menej

lucia13022023
23. mar 2025

Ťažko povedať, aky je ideálny vekový rozdiel. Pre každého iný. Ja by som do menej ako päť ročného nešla. Ale to som ja. A druhe by som mala vtedy, kedy by bol muž na 100% presvedčený, že chce druhé dieťa. Žiadne prehovaranie, proste nech sam povie, že druhé dieťa chce.

hederamonstera
23. mar 2025

Mas nejaku inu pomoc? Ci si na to len ty s muzom? Ak len vy dvaja, neodporucam maly vekovy rozdiel, lebo sa zblaznis

papi30
23. mar 2025

My máme 5rocny rozdiel. Ja som sa po prvej rodičovskej vrátila na dva roky do práce, troška si aj hlavu prevetrať, socializovať sa, aj si našetriť na ďalšiu materskú. Bola to super zmena aj pre mňa, aj rodina nabehla na nový režim a potom sme išli do toho aj druhý krát. Takto som si užila obe deti a obe materské. Je to len na tvojom rozhodnutí, vek ti v tom nebráni keď tak počkať, keď máš len 30.

oblecenie99
23. mar 2025

Neviem, aké je ideálne. Viem to povedať za seba, že naši budú mať medzi sebou 5 rokov plus 3 mesiace. Čo sa týka tehotenstva, a pod. syn to znášal veľmi dobre, dokonca mi veľa pomáhal, teší sa na bábätko, pohladká brucho, dokonca som s ním chodila nakupovať pre malú, lebo ho to viac bavilo ako muža, in je z toho nadšený 😅 Už je chápavý, dá sa s ním o to rozprávať, nie je problém s tým, že budem v pôrodnici a on bezo mňa. Ešte bude len predskolak budúci rok, čiže nemusím riešiť od septembra školu. Je už samostatný, urobí plno veci sám, pomáha mi aj v domácnosti (drobnosti), zahrá sa aj sám, zlepšila sa imunita za tie roky v jasliach a škôlke, nemusím ho naháňať, plienky a kočík riešiť aj pri ňom atď. No a dodajme, že to je TERAZ, očakávam, že po narodení to bude iné a počítam aj s horšími variantami. Tiež sa pravdepodobne už tak nezahrajú, už tam bude ten vekovy rozdiel taký hraničný.

V každom prípade sa mu venujem, užívam si ten čas, kým som tu len pre neho.
Plus dodajme, že to závisí aj od povahy toho dieťaťa. Môj je kľudný, s ním sa viem porozprávať, ako s dospelým 😅 Je zvyknutý byť bez nás od malička, lebo ja som sa vrátila skoro do práce, tak chodil do jasiel a veľa času trávil u starých rodičov, aj z jednej aj z druhej strany, tak za nezrúti, ak budem nejaký čas v nemocnici.
Takže správna odpoveď na ideálny vek rozdiel nie je. Ja som chcela väčší, lebo som nechcela mať dve maličké deti naraz. Chcela som si prevetrať hlavu, pracovať, získať si odstup od statusu "matka domáca", aj keď ja som robila aj z domu, a pomerne skoro sa vrátila do prace. Ale musela som to tak cítiť, že chceme druhé, opäť do toho ísť.

7lenka11
23. mar 2025

Máme v celej rodine vekové rozdiely 1-5 rokov medzi deťmi. A každý sa na niečo sťažuje 😂 je upnlne jedno, aký je vekový rozdiel, závisí od toho, aké deti sú a či máš pomoc.. ja mam dve dievcata, rozdiel 16mesiacov.. všetci nás pripravovali na apokalypsu pri tak malom rozpati a teda nič hrozne sa nedeje.. prvý polrok ťažký (prvá dcera mala skrytý reflux, druha koliky), potom sa to ustálilo aj s režimom a normálne sama fungujem s dvoma deťmi.. jasne, že sú ťažké dni, ale sú aj dni uplne pohodové.. za mna je ten vekový rozdiel síce malý, ale som rada, že máme za novorodeneckými pataliami a už si deti užívame.. navyše celá moja MD/RD bude trvať tri a pol roka.. potom obe nastupujú do škôlky.. 🙂 neviem si predstaviť byť doma 6-7 rokov alebo mať veľký vekový rozdiel.. dnes som práve muzovi povedala, že ak by sa druha tak skoro nenarodila, teraz by som si ťažko opäť zvykala na novorodenca.. ale zase ja osobne by som jedinacika nechcela, lebo zijeme daleko od rodín a máme v okoli len pár známych a susedov.. osobne nevidím žiadnu racionálnu výhodu v tom mať jedinacika.. ale je to len môj názor.. vy si zvážte všetky pre a proti 🙂

kiki68
23. mar 2025

@oblecenie99 mame to podobne, tiez ma 4,5 roka a nieco a presne 5 rokov bude rozdiel. A je to take ako popisujes

jaskolka
23. mar 2025

Ja ti píšem ako matka,ktorá má dve deti približne s takým odstupom,ako by si mala ty,keby si teraz otehotnela
NIKDY! nikdy nikomu neodporúčam veľmi malý vekový rozdiel medzi deťmi,lebo je to jednoducho masaker na začiatku. Nás keby netlačil čas, teda s môj vek,tak nikdy by som nesla do toho, minimálne také 3-4roky.
Čiže v tomto plné súhlasím s mužom. Kde sa plasis? Máš maličké prvé dieťa, skutočne chces okamžite ďalšie? Vies si reálne predstavit,že bude ti zle,budeš unavená,potom budeš mať brucho a do toho budeš behať za ledva ročným dieťaťom? A potom novorodenca s kolikami a do toho vzdor a energiu dvojročaka?
Za mňa fakt je maly vekový rozdiel čistý masaker

martinka13
23. mar 2025

Človek mieni, osud mení. My sme chceli mať rozdiel do 3 rokov. Otehotnela som a nevyšlo to. Takže máme rozdiel 6 rokov. Nemenila by som teraz.

liliblacky
23. mar 2025

my mame 2,5 roka, maly má ešte len 3 týždne ale za mna zatiaľ pohoda, zavysi aj od babatka, to naše je zatiaľ kludas, spinka, papa a kuka po svete 🙂 Ja som si zase nevedela predstaviť ísť do prace a po 1-2 roku zase na materskú.. chcela som si to všetko odbuchat naraz, teraz už mám aj mentálne taký klud, že si môžem aj postavu a telo začať dávať dokopy atd.. A za mna je aj lepšie, že sú obe deti male, že budú mat podobne zaujmy a lahsie sa mi bude s nimi hrať atd.. teda aspoň moja predstava 😀

7lenka11
23. mar 2025

@jaskolka nie u každého, my máme rozdiel 16m. Prvý polrok náročný, ale pomáhali všetci naokolo.. teraz má druhá 10mesiacov a užívame si to. Ale my máme dve baby a neriešime žiadnu žiarlivosť, ani staršia nemá nejaký vzdor 🙂 staršia je veľmi rozumne dieťa, všetci nám hovoria, že je na úrovni omnoho starších deti.. ale to bude asi tým, že od narodenia vyrastá medzi staršími deťmi

summer138
24. mar 2025

2 ročný vekový rozdiel za mňa 🙂