icon

Aký je ideálny vekový rozdiel súrodencov?

2. nov 2025

Ahojte, mam rocne dieta a zacinam rozmyslat nad druhym ,ale neviem ci este par rokov pockat alebo je lepsie maly vekovy rozdiel? … a dalsia vec bojim sa druheho tehotenstva co ak bude nieco zle komplikacie a budem musiet byt v nemocnici .. mali ste strach z druheho?

martinmmartin
2. nov 2025

z mojho okolia pozorujem ze ked je tam 4 a viac rokov tak si ten prvy uvedomi ze narodenim druheho straca vsetko co robilo jeho zivot peknym (stred pozornosti, monopol na rodicov) a zacne ho aktivne nenavidiet ako vinnika za vsetky jeho mizerie

Takze za mna cim skor tym lepsie nech sa moc nezamyslaju

anonym_7de750
2. nov 2025

@anonym_autor Žiadny vekový rozdiel nie je dobrý pre dieťa, len pre Teba. Každé dieťa túži byť jediným. Ide len o to, kedy si uvedomí, čo všetko mu súrodenec vzal a znenavidí ho.

autor
2. nov 2025
@anonym_7de750

@anonym_autor Žiadny vekový rozdiel nie je dobrý pre dieťa, len pre Teba. Každé dieťa túži byť jediným. Ide len o to, kedy si uvedomí, čo všetko mu súrodenec vzal a znenavidí ho.

@anonym_7de750 no ja neviem ja som svojho brata neznavidela

anonym_279230
2. nov 2025
@martinmmartin

z mojho okolia pozorujem ze ked je tam 4 a viac rokov tak si ten prvy uvedomi ze narodenim druheho straca vsetko co robilo jeho zivot peknym (stred pozornosti, monopol na rodicov) a zacne ho aktivne nenavidiet ako vinnika za vsetky jeho mizerie

@martinmmartin nie je to pravda, moje 5 ročné dieťa už bolo natoľko rozumné, že súrodenca prijalo bez problémov.

anonym_f58db4
2. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_7de750 no ja neviem ja som svojho brata neznavidela

@anonym_autor to je predsa rôzne, nezávisí to od toho, či je rozdiel medzi deťmi niekoľko mesiacov, dva roky, päť rokov, ale od povahy dieťaťa, od celkovej rodinnej atmosféry, od toho, či je bábätko náročné a od milión ďalších vecí.

anonym_6bbb48
2. nov 2025
@anonym_7de750

@anonym_7de750 dobre dristy píšeš. Je na rodičovi aby dieťa na príchod súrodenca pripravil. Nemám pocit že by má moja sestra nenávidela, sme si veľmi blízke, pomáhame si

marsmykkok
2. nov 2025
@martinmmartin

@martinmmartin To nemáš pravdu, aj deti s 2 ročným rozdielom vedia sa celé detstvo hašteriť a žiarliť na seba. A preto aj autorke, ideálny je rozdiel ktorý vyhovuje tebe. Ako deti budú spolu vychádzať záleží od Vášho prístupu, ich povahy a tak.

anonym_6ccbfe
2. nov 2025

@anonym_autor mne sa paci vekový rozdiel 6+ rokov 🙂 dostatok casu som sa venovala prvému a teraz sa mozem venovat aj ďalšiemu kym starší je v skole a potom ideme spolu preňho vie mi aj pomoct, ak chce a zda sa mi to celé take v pohode

katica06
2. nov 2025

Ideálny vekový rozdiel neexistuje. Pri ročnom dieťaťi som bola s ďalším na konci druhého trimestra, a nie nebála som sa. Muž sa vedel postarať o dieťa a domácnosť.

anonym_69f6ac
2. nov 2025

@anonym_autor ideálny je 5-7 r plus.Aby prvé bolo úplne samostatne a aj ty si trocha oddýchla.Nikdy nevieš či budú parťáci, alebo sa neznášať.Vela rodín si ďalším dieťaťom zavari na niekoľkoročné hádky.My máme rozdiel rok a robia si zle od kedy sa dalo😅menšia ležala v kresielku a staršia už vtedy jej brala hračky, cumel potkynala, keď začala loziť, chodiť už sú teenegerky a neznášaju sa rovnako a nič viac som nechcela len, aby sa hrali, mali radi sú ako jing a Jang a my s mužom na nervy

zuzi0911
2. nov 2025

Ja mam 20 mesiacov a super . Partacky .
A potom 14 a 12 r . Ani to není zle, ale mam v podstate jedinacika, keďže baby sú v puberte😅.

Vždy treba dieta pripraviť na príchod súrodenca. Je jedno ci ma 2 roky ci 10 .
Vždy ho zapájať, nech pomáha. Vysvetliť mu,ked dietatko plače,prečo sa nedá ísť hrať atď..veľa sa rozprávať. A vytvárať medzi nimi puto .držím palce

liliana363
2. nov 2025

@anonym_autor u nás je rozdiel 6 rokov. A je to veľmi zle. Dcéra (16) syna (10) nenávidí, niekedy uvažujem že ho zoberiem a pôjdeme bývať do garsónky nech ho vôbec nevidí a je kľud. Bolo by všetkým lepšie. A pritom sú spolu len cez víkend a prázdniny, lebo inak je dcéra na intraku.

ktobytobolpovedal
2. nov 2025
@martinmmartin

@martinmmartin to co je za hlupost? 😂 moje deti maju rozdiel 7 rokov takmer a lubia sa… ano, puberte uz sem tam mladsi brat lezie na nervy, ale rozhodne tam nie je nenavist… boze tieto strasne dristy 🙄

anonym_76cdfa
2. nov 2025
@anonym_7de750

@anonym_7de750 tak toto je taka hlupost ze az.

dzina007
2. nov 2025

neviem ako pre deti ale pre mna 15 mesiacov.... prvy rok bol zahul ale potom sa cele detstvo vyhrali a aj ked teraz v 11-12 rokoch sa im menia dost povahy a vedia sa vadit, stale maju vela spolocnych zaujmov.
Ja vzdy vravim, ze nemohla by som mat tretie dieta lebo by som potrebovala aj stvrte... Lebo ja som bola zvyknuta, ze oni maju jeden druheho, a nenudili sa a vystacili si natolko, ze neboli na mne nalepeni 24 hodin denne, mali vzdy rovnake hracky, knihy vsetko... 🙂

anonym_ef9aea
2. nov 2025

Ideálny rozdiel je taký, s ktorým budeš ty stotožnená. U nás je rozdiel menší ako 2 roky a neodporúčam, som z toho viac na prášky, viac si robia zle ako sa hrajú a najradšej by som sa rozdvojila. Potom tu niekto napíše, že má malý rozdiel a je to super, lebo im nemusí robiť animátora, hrajú sa spolu a ľúbia sa. Tak si vyber. Je to viac od povahy deti a rôznych iných faktorov ako od veku...

anonym_ef4fa3
2. nov 2025
@martinmmartin

@martinmmartin toto vobec nie je pravda. Mam 11r. rozdiel a je to super! S bratom som mala 2r. a katastrofa.

beata_k
2. nov 2025

@anonym_autor 2 roky rozdiel. Zaujmovo su este spolu. Ja ma rozdiel 3 roky a uz trosicku badam rozdiel v zaujmoch.

denithestrange1993
2. nov 2025

@anonym_autor ziadny ideal neexistuje, ani vekovy rozdiel,ani idealny rodicia ani idealni surodenci. Kazdy vekovy rozdiel ma svoje pre aj proti. Aj ked je medzi detmi len par mesiacov,aj ked je medzi detmi 20rokov rozdiel. Skor by som sa sustredila,any sa nikto necitil ukrateny alebo zavrhnuty,vratane rodicov. Potom sa mozu budovat zdrave vztahy. Ked jeden zije na ukor druheho tak zacina pocit krivy,co je rodisko pre frustraciu. Vidime to tu kazdy den napr. Muz sa detom nevenuje,vsetko je len na mne, starsi brat bije mladsieho, moja zena si ma vobec nevsima vidi len deti atd atd...

anonym_608dab
2. nov 2025

@anonym_autor ja som pri prvých dvoch mala vekový rozdiel 2,5 roka a bolo to ideálne. Potom sme ďalšie mali až po 5 rokoch a teraz čakám štvrté zas s rozdielom 2,5 roka.
Všetky deti si rozumejú, len im občas ten krpec robí zle a rozoberá lego a podobne. Ale to všetko sa dá odkomunikovať.

petronellla87
2. nov 2025

@anonym_autor za mna tak max 2 roky. My máme 16 mesiacov. A co sa týka toho strachu ano - pri druhej som sa bala viac ako prvýkrát

marsmykkok
2. nov 2025
@liliana363

@anonym_autor u nás je rozdiel 6 rokov. A je to veľmi zle. Dcéra (16) syna (10) nenávidí, niekedy uvažujem že ho zoberiem a pôjdeme bývať do garsónky nech ho vôbec nevidí a je kľud. Bolo by všetkým lepšie. A pritom sú spolu len cez víkend a prázdniny, lebo inak je dcéra na intraku.

@liliana363 Tak to čo píšeš znie dosť vážne... Prečo je to tak medzi nimi? Predpokladám že dcéra odišla z domu a išla na intrák kvôli nemu. Nevieš nejako zariadiť aby sa doma cítila lepšie?

euka210
2. nov 2025

@anonym_autor 2-3r

euka210
2. nov 2025
@martinmmartin

@martinmmartin no my mame 2r rozdiel teda ziarlil na mensieho a dlhe roky superili. Treti to ma najlepsie.