icon

Ideálny vekový rozdiel medzi súrodencami

1. mar 2025

Ahojte..ak máte viac detí.. aké sú vekové rozdiely..a ako si deti rozumejú.. koľko rokov je asi tak.idealne..

Strana
z2
uriva
1. mar 2025

Ja mám rozdiel až šesť rokov, tak to vyšlo a som spokojná (akurát to menšie som mala vo vyššom veku, tak je to trocha pre mňa "iné", pre ne nie). Nevidím problém, rozumejú si, hrajú sa spolu a sú to chlapec-dievča. V rodine máme rozdiel aj 1,5 roka a to je teda masaker, veľmi skoro, ona si fakt že neoddýchne. Jedna kamoška má však rozdiel 1 rok a nejaký mesiac a tá si zas pochvaľuje, že to mala ako dvojičky - ale tiež skonštatovala, že kým sa naučili chodiť, teda to druhé, tak to bolo náročné. A potom rozdiel 3 roky, to je tiež v pohode.

katkaseiner
1. mar 2025

3 roky a zial velmi malo si rozumeju. dcera je starsia a hra autoritu, syn je mladsi a je rebel

denkabemommy
1. mar 2025

Niečo ako ideálny vek neexistuje, zároveň 10r+ rozdiel je veľa - lebo ako súrodenci už vyrastať nebudú, skôr ako kamoši, čo sa občas stretnú (vlastná skúsenosť) 🙂. Moji chalani majú 3r rozdiel medzi sebou, keď bol druhý bábätko, tak to bolo náročnejšie, ale čím sú starší, tým je to lepšie a neľutujem aj oni sú navzájom šťastní, že majú súrodenca a ľúbia sa, veľa sa spolu hrajú, veľa zloby robia spolu 😅.. Za mňa je ideálny v rozmedzí. 2-8r rozdiel 🙂

michaela789
1. mar 2025

Mám troch synov, každého po troch rokoch. Nemyslím si, že toto zas hrá až takú rolu ako sa môže zdať. Veľa urobí temperament a ten si nevyberieš.
Ale menej ako tie dva-tri roky si ja osobne predstaviť neviem. Lebo to by som ja ako matka stíhala a zvládala veľmi zle, čo si v pohode priznám. Do troch rokov ja deti vnímam ako vysokoúdržbové (nočník, odplienkovanie, denné spánky a s tým spojený oklieštený režim....). Mať doma dve také malé deti musí byť na medailu takže túto hranicu by som ja nepodliezala.

cimage
1. mar 2025

Mam deti 12-6-3, ale ako si budu rozumiet nezavisi od veku. Ide hlavne o povahy deti. Nasi sa vedia hadat, robit si zle, vrestat, ale vedia sa aj pekne pohrat a pomahat si.

zuzanockamt
1. mar 2025

10 rokov...u nás ideál

oktobermimi
1. mar 2025

11mesiacov a potom 5minut...a ideal😂🤣

vieronika14
1. mar 2025

Ahoj ja mam 2 rocny rozdiel a som spokojna
Teraz maju 6 a 4 a vedia sa pekne zahrat
Ale podla mna sa to moc naplanovat ani neda
Ja som planovala mat aspon 3 rocny rozdiel

vilma7
1. mar 2025

2.5 roka a sú ozaj skvelí partaci, chlapec je starší, mladšia dcérka...veľmi sa ľúbia.

andovka007
1. mar 2025

6 rokov..pre mňa úplný ideál a to ako si budú rozumieť ukáže budúcnosť...toto ovplyvňuje oveľa viac veci ako len vekový rozdiel 🤷‍♀️

bytc20
1. mar 2025

Mame 11r. rozdiel a je to super 🤩 To, ci si budu v dospelosti rozumiet, zavisi od mnoha faktorov. Vobec nie od vekoveho rozdielu.

nikasmile
1. mar 2025

My máme rozdiel 21mesiacov. Niekedy je to záhul, ale deti si rozumejú perfektne, bavia ich rovnaké veci, všade si myslia že sú dvojčatá.

autor
1. mar 2025

@nikasmile no to.si sa posnažím rýchlo.. obdivujem.ze to.zvladas😀

katica06
1. mar 2025

Nič také že ideálny vekový rozdiel neexistuje, buď si povahovo sadnú alebo nie. Sama mám deti s 15m rozdielom a vedia sa pohádať že nevydržia v jednej izbe, muž so švagrom rozdiel 364dní, nie sú v kontakte a ani ako deti sa nemuseli. Mám o 6r mladšieho brata, po súrodencovi som túžila ale nás vzťah nikdy nebol nič extra. V najbližšej rodine sa nájde vekový rozdiel aj 16,18,20,22r tie vzťah sú kadejaké

doriiis
1. mar 2025

5,5 roka a je to skvelé.Obom som sa mohla naplno venovať keď boli bábätká a nikto nebol ukrátený.

nikasmile
1. mar 2025

Zvládať musím, ale naozaj...čím sú starší, tým je to lepšie a lepšie.
No nado mnou je ešte zaujímavejší rozdiel s 3ma detičami 😄

autor
1. mar 2025

@nikasmile ja mam skoro 16 r a teraz 2 ma 1.5 r..tak to uz ani nie sú ako bratia ale teda občas sa starší s malym hra
.teda skôr blázni

prasiatko30
1. mar 2025

Mensi rozdiel a rovnake pohlavie - pocas detstva trochu toho - preco ten druhy hej a ja nie. Teraz super partaci.

basulaak
1. mar 2025

Niekde som raz citala vysvetlenie preco su to prave 4 roky. Vraj je dieta uz dostatocne samostatne, plus s pribudajucim vekom vie uz dat pozor na mladsieho a pod. Pritom si stale v neskorsom veku vedia byt blizki.

ivangeline
1. mar 2025

Ideálne 6/7r.

siska53
1. mar 2025

To ma podla mna kazdy rozne. Ja mam 2 rocny rozdiel a za mna super, ja som tak aj chcela, ze 2-3 roky. Ale medzi mnou a sestrou je 4,5 roka a tiez super. Svokra a jej sestra su od seba 3 roky a neznasaju sa. Zaver: ide o povahy deti, nie o vekovy rozdiel. Jedine uz taky vacsi, 10 a viac, to su uz skor dalsi rodicia, nie tak surodenci.

nevenka
1. mar 2025

Ja mam tak, ze medzi prvymi dvoma 21 mesiacov, to bol masaker prvy rok a pol, ale syn bol prvy a je super povaha, neziarlil, sestre pomahal a rozumeju si super aj teraz, maju 11 a 9 rokov, i ked syn uz ide do puberty a dcera je take dievcatko-decko este, jeho uz hracky nebavia.
Ked mali 7 a 5 narodil sa nam druhy syn, tak to boli obaja napomocni, zlati. Teraz ma tento druhy chlapcek 4 roky a ten starsi dost je protivny na neho, ale to kvoli tej puberte a nevie to s nim, zaujat ho a nebavi ho odpovedat na jeho "primitivne" otazky. No a 9 rocna si s nim kresli, sklada puzzle, hraju sa s plastelinou, no a este mame 2 rocnu, tak to je vsetkych milacik, uz sa zacina aj 4 rocny s nou hrat. Ten prvy rok s nou to bolo tazke, ale tym, ze boli uz ti starsi tu, tak lepsie ako ten prvy 2 rocny rozdiel, lebo toho tretieho ti dvaja starsi uz zabavili. No a on bol dost ziarlivy, ale zacinaju sa s tou 2 rocnou pekne hrat. Ale dost sa aj biju, no...je to vesele niekedy.

lusilla
1. mar 2025

Prestne tak idealny cas neexistuje. Mame tri deti kazde po dvoch rokoch. Ano na zaciatku to bol zahul ale zasa teraz ako su starsi je to cim dalej tym lahsie, rastu spolu ziadne ze jeden je pubetak a druhy len zacal chodit do skoly, pre nas s muzom je to benefit ze pomozu, vedia ostat sami doma a my mame volno. Nezhody su ale nic katastrofalne, zatial co nasi sa dotahuju kto je dlhsie na wc suseda co ma deti po 5 rokoch chodia po psychologoch lebo starsia bola.prakticky jedinacik a mladsieho berie ako tvrdu konkurenciu, ziarli, nevie to zvladnut. Manzel ma sestru co je o 5 rokov starsia nikdy si obzvlast nerozumeli, ked on zacal chodit ona nastupila do skoly a mala ine zaujmy, ked on zacal chodit do skoly ona uz bola v puberte pomaly, ked on podrastol ona uz bola na strednej a nezaujem o neho, ked on isiel na strednu ona uz robila, teraz uz je to 15 rokov co sa nekontaktuju. Ale zasa mam bratrancov a sestrenicu traja surodenci co su po 6 rokoch narodeny.a oni si pekne rozumeju, ale tam to bolo aj rodinou, zazemim. Ideal je subjektivny a individualny.

zuzulka558
1. mar 2025

My máme 7 ročný, staršia povaruje ak sme v práci , idú von, doobeda bolo kino tak išli na rozprávku majú 4 a 12 tento rok bude mať krpata 5

lucia245
1. mar 2025

2-3 roky

evansova
2. mar 2025

@michaela789 Velka pravda, zial, niekedy si nevyberies. Nam sa ako prvé narodili dvojcata. Lietala som ako handra na metle, lebo jednorazove plienky neexistovali, takze denne vyvarit, vyprat, ususit, vyzehlit 60-80 plienok, denne prat, lebo automaticka prackaa neexistovala, znova susit, zehlit. Navstevy u lekára autobusom, ak teda vodic neodmietol vziat kocik, atd... Antikpcepciu predpisali az matke troch deti a tak sa akosi pritrafilo, za na den presne sa nam o 17 mesiacov narodila nasim dceram sestrička. Takže plienky dva razy denne, lebo "velkym" a malickej som prala zvlast. A samozrejme nakupit, navariť, upratat. Sama, manzel od iedmej do siedmej v praci. Ja vam neviem napisat ako som to prezila, chuda ako papek, unavená, vycerpana a napriek tomu som tie babiky milovala a opatrovala s laskou.
Milujeme sa doteraz, mam velmi rada ich manzelov, ich deti, deti ich deti a aktualne ma nasa stvorgeneracna rodina 20 clenov.
Tak si myslim, ze vekový rozdiel nie je velmi dolezity, ved zena zvladne viac ako clovek!

naira80
2. mar 2025

@doriiis U nás takisto... 5,5 roka... a tiež hodnotím ako ok... Čas venovať sa každému, žiadna nervozita doma. Keď bol syn prvák, s dcérou som bola práve na materskej, takže bolo času sa mu venovať - čítanie, písanie. A ešte taký detail - tým, že sú rozdiel 5 rokov, nestretnú sa spolu na VŠ - jedno akurát skončí, druhé začne, kvôli nákladom (ak s tým má niekto problém). My sme tento rozdiel nijako špeciálne neplánovali, proste to tak vyšlo. Keby boli viac po sebe - nevadí... aj keby boli viac od seba, tiež nevadí.

michaela789
2. mar 2025

@evansova nuž, moja úcta. Ja by som to zvládala ťažko, najmä psychicky. Už pri plánovaní detí som si bola na čistom že dve bábätká súčasne určite nie. Takže som vďačná za tie tri roky čo medzi chlapcami mám. Tiež používam látkové plienky, takže viem že starostlivosť o ne je náročnejšia a ju riešim vždy len pre jedno dieťa, pretože pri narodení mladšieho bolo staršie už dávno bez plienok.
Dcéry sú určite pyšné a ocenia to zakaždým viac, keď sa im vlastné hlavy zatočia z vlastných detí 😅 človek kým nezažije, tak sú všetko len reči 🥲

andrea2667
2. mar 2025

Tak ja mám 34, 33 a 17. Paradoxne, ten prostredný si najlepšie rozumie s puberťákom. Nie je to o veku, ale o povahe.

katrin21
2. mar 2025

Ja som mala sestry o 11 a 12r starsie, starali sa o mna ako o svoju zivu babiku🤣, takze mi bolo.dobre. Nevyhoda bola,ze som cca.od 7r.bola doma sama s nasimi , ako jedinacik, lebo oni isli na VS, vydali sa atd. Ale mali sme sa aj mame radi.
13r som sa stala tetou, pestovala si neterky, vyborna deviza do zivota. Tak blizsie sme k sebe zacali mat co sa tyka zivota ked som aj ja mala uz deti, ze sme uz riesili podobne veci,ale aj predtym sme dobre vychadzali. Viac si rozumiem s prostrednou segrou ale nie kvoli veku,ale sme si povahovo blizsie.

Ja som mala dceru v 23 r a potom druhu az 39, nie ze by som to tak chcela, proste tak to ten hore zariadil, skor babo neprislo. Takzr rozdiel az 15r...starsia si babatko uzivala, vozila, ale tiez potom odisla na VS , cize mladsia vyrasta viac menej ako jedinacik. To je jedina nevyhoda. Ostatne je vsetko skor bonus.
Z pohladu mna , uzila som.si druhu matersku s odstupom casu neskutocne. . Zas ja som nechcela mat deti po sebe hned, ideal tak 5-6rokov, dve mini deti by som psychicky asi nedala🤣, obdiv takym maminam, ale zas ani 15r som neplanovala ale nelutujem.
Aspon ma drzi v strehu a omladzuje.
Jo a ja a sestra mame teraz ze: ona vnucata a moje dieta v tom veku🤣🤣, takze aj na oslavach sa maji s kym hrat a nasi maju 8r vnuca a 6r , 4 a 2 pravnucatka zaroven.

Strana
z2