icon

Je dobrý nápad mať jedináčika?

7. nov 2025

Ahojte,
dlho som si myslela že budeme mať doma jedináčika ale čím dalej začínam premýšlať nad tým , či to je dobrý nápad a nemať predsa ešte jedno dieťatko.
Vôbec sa neviem rozhodnúť čo je lepšie🙈.
Viem že to aj tak za nás nikto nerozhodne ale možno mi váš pohlad na vec predsa len nejako pomôže.

Vďaka

Strana
z3
haley7897
7. nov 2025

@anonym_autor pre mna bolo dôležité aby tu mali niekoho blízkeho, rodinu ked tu ja raz nebudem.
Iste, snáď budu mat vlastné rodiny, ale vzťahy sa častokrát rozpadaju a pre partnerovu rodinu budu vzdy outsider. Zriedka je tomu inak.

zmrzlinka2021
7. nov 2025

@anonym_autor
Podla mna sa neda v zivote vzdy takto kalkulovat.

Mozes mat jedno dietko ktore bude mat vazne diagnozy alebo bude "problemove" a mozes mat dve-tri deti a vsetko bude krasne, az romanticke.

januska12323
7. nov 2025

To sa musíte rozhodnúť sami. Podľa mňa neexistuje žiadna zlá možnosť len mať deti kvôli iným.

autor
7. nov 2025

@anonym_autor ved presne , či by im nebolo predsa dvom lepšie..aspon ten pocit že mam este niekoho na svete okrem rodičov 🤔.

martinka13
7. nov 2025

Každý sa musí rozhodnúť sám. Ja by som nechcela byť jedináčik. A tak som aj vzdy chcela mať minimálne 2 deti.

wivienka111
7. nov 2025

myslim si, ze je lepsie ked to dieta ma aj surodenca a ma v zivote dalsiu oporu a nie len rodicov..

anonym_f14ff5
7. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ved presne , či by im nebolo predsa dvom lepšie..aspon ten pocit že mam este niekoho na svete okrem rodičov 🤔.

@anonym_autor ale to nic neznamena, ze ma niekto surodenca... mozu byt najlepsi kamosi a mozu byt uplne odcudzeni... To nijako nezabezpecis... Mat 2 deti kvoli takemuto je uplne scestne uvazovanie.

viera012345
7. nov 2025

@anonym_autor Mám jedináčika, ktorý sa mi narodil v neskoršom veku.Tuzila som po 2.dietati, ale vzhľadom na moje zdravie,bol by to veľký risk.Cim ďalej, tým viac si uvedomujem,ze keď odídem skoro,syn ostane sám na všetko,a preto je môj názor taký,ze keď sa dá,je dobré mať 2 deti.

pribinak
7. nov 2025

Mam jedinacika a nie je to dobre. Hoci sa mu obaja rodičia veľmi venujeme, vidím ako mu chyba súrodenec
Vidím ako sa teší spoločnosti bratrancov a sesternic, kamosi sú často u nás a on u nich.
Navyše raz zostane sám.

haley7897
7. nov 2025
@anonym_f14ff5

@anonym_autor ale to nic neznamena, ze ma niekto surodenca... mozu byt najlepsi kamosi a mozu byt uplne odcudzeni... To nijako nezabezpecis... Mat 2 deti kvoli takemuto je uplne scestne uvazovanie.

@anonym_f14ff5 co je na tom scestné? Mat širšiu rodinu = mat viac možností v prípade, ze potrebuješ pomocnú ruku. Uz len ta možnosť, ze mam niekoho kto mi podrží chrbát ak by bolo treba otvori človeku možnosti. Úplne inak pristupujes k riešeniu problémov ked vieš, ze nemáš žiadnu inu možnosť ako ked krízové riešenie máš.

lusilla
7. nov 2025

Mam otca jedinacika ktory cely svoj zivot tuzil bezhranicne po surodencovi. Mam manzela ktory ma sestru (len ju, nema ineho surodenca) a uz roky sa s polu nebavia, nase deti sa nepoznaju, nekomunikujeme ako keby neexistovala. Tak si vyber, zivot je tak komplikovany ze na toto nie je spravna odpoved. V tomto podla mna sa neda riesit druhe dieta takto. Skorej sa zamysli nad tym co je tu a teraz, na pocit ci chces to dieta, ci mas na to ci uz po rodicovskej alebo financnej stranke. Na pohlad surodenecky sa podla mna absolutne neviaz.

pribinak
7. nov 2025
@anonym_f14ff5

@anonym_f14ff5 nie je to úplne scestné uvažovanie ……ja a moji súrodenci vychádzame skvele, pomáhame si a keď naši odídu tak sme tu pre pomoc tomu druhému

anonym_f14ff5
7. nov 2025
@haley7897

@anonym_f14ff5 co je na tom scestné? Mat širšiu rodinu = mat viac možností v prípade, ze potrebuješ pomocnú ruku. Uz len ta možnosť, ze mam niekoho kto mi podrží chrbát ak by bolo treba otvori človeku možnosti. Úplne inak pristupujes k riešeniu problémov ked vieš, ze nemáš žiadnu inu možnosť ako ked krízové riešenie máš.

@haley7897 scestne je to uvazovanie... aj ty pises, ze mat niekoho... ale to ty dopredu nevies, aky budu mat vztah... a surodenec (hocaka rodina) nema povinnost "pomoct"... Surodenec bude mat vlastny zivot, moze sa odstahovat, mozu byt odlisne povahy... mozes sa jeden z nich zopsut... Nikde nie je vytesane do kamena, ze rodina bude blizko alebo pomoze...
Samozrejme, je super, ked ano... to mozu aj kamarati (a tych si vyberas)...
Takto uvazovat je take trosku stredoveke... v style "aby mal kto na poli pracovat"...

autor
7. nov 2025
@anonym_f14ff5

@anonym_f14ff5 nikde som nepisala ze by som chcela mat dve deti koli tomuto. Samozrejme si tieto veci uvedomujem a urcite by to nebol pre mna dovod na dalsie dieta kedze sama viem ze niekedy su nam blizsi cudzi ludia ako surodenci. vztahy su vselijake

anonym_0fe7e2
7. nov 2025

Neprezivate to tu nejako? Preco by vase dieta ostalo same? Ma sancu si raz najst spriaznenu dusu, po boku kt stravi svoj zivot, zalozi si rodinu, ma moznost najst si pravych priatelov, dobru pracu a byt obklopeny dobrym kolektivom… Beriete to strasne tragicky, ze vasi jedinacikovia ostanu sami… asi aj to je jeden znak tej hyperprotektivity rodicov jedinacikov.. Ja poznam xy ludi z viacdetnych rodin, ktori sa po smrti rodicov skrze majetky rozhadali na smrt, zavidia si, nedopraju, jeden druheho taha dole skrz alkoholizmus a potom aj jedinacikov, ktori si spokojne ziju svoj zivot a nechyba im surodenec.. najdu sa taki aj taki… Neuvedomujete si, ze v zivote je viac premennych na to, aky bude mat vase dieta zivot, nie len pocet surodencov.

haley7897
7. nov 2025
@anonym_f14ff5

@haley7897 scestne je to uvazovanie... aj ty pises, ze mat niekoho... ale to ty dopredu nevies, aky budu mat vztah... a surodenec (hocaka rodina) nema povinnost "pomoct"... Surodenec bude mat vlastny zivot, moze sa odstahovat, mozu byt odlisne povahy... mozes sa jeden z nich zopsut... Nikde nie je vytesane do kamena, ze rodina bude blizko alebo pomoze...
Samozrejme, je super, ked ano... to mozu aj kamarati (a tych si vyberas)...
Takto uvazovat je take trosku stredoveke... v style "aby mal kto na poli pracovat"...

@anonym_f14ff5 netusim, co je na rodine stredoveké...
V každom prípade je lepšie tu možnosť mať ako ju 100% nemať bez súrodenca.
A vzťahy budú také, ake ich ako rodič vybudujes.

anonym_102daf
7. nov 2025

@anonym_autor mam jedno. Keby nebolo tak náročné skĺbiť pracu a dieta. Tak túžim po druhom. No absolvovať znova stresy, ocr, riešenie kde bude dieta pocas prazdnin.. uz na to nemam.

diewcatqoo
7. nov 2025

My sme mali dlho jedinacika. Ked mal 7, narodilo sa nam druhe dieta. Nonstop su v sebe a hadaju sa. Tak snad sa raz budu mat radi

simca06022011
7. nov 2025

@anonym_autor za mna nie, ja osobne by som pri jednom neostalo... vsetko ostatne je uplne individualne... vztahy, ako sa spravaju, vsetko je vychovou vedenim deti, povahou.. tak deti ako aj rodicov ovplyvnene

autor
7. nov 2025
@anonym_102daf

@anonym_autor mam jedno. Keby nebolo tak náročné skĺbiť pracu a dieta. Tak túžim po druhom. No absolvovať znova stresy, ocr, riešenie kde bude dieta pocas prazdnin.. uz na to nemam.

@anonym_102daf toto som si myslela aj ja ale prišla som na to že ked to už musíte sj tak vyriešit z jedným že nemáte dať kde jedno tak to je už ozaj jedno či nemáte dat kde jedno alebo dve 😬.

extempore
7. nov 2025

Mám staršieho syna a dcéru - je medzi nimi rozdiel 3 roky. Pár rokov dozadu sa len klbčili a hádali.. ale teraz ich už viac ako hádať sa vidím spolupracovať.. rehocú sa spolu, zápasia, syn dcéru nosi na chrbte alebo v náručí, doberajú sa.. Je to veľmi pekné.

evulincula
7. nov 2025

Ja mam tiez len jedno dieta, dcerka ma 6 rokov. Stale pocuvam od druhych ludi, aby sme si spravili druhe. Co koho do toho? Ked sa raz na to ten clovek neciti, preco sa starat do cudzich veci? Nerozumiem. A robit si druhe dieta len z toho dovodu, aby mal surodenca, to mi nepride spravne.

majus2323
7. nov 2025

@anonym_autor je

lenka2710
7. nov 2025

@anonym_autor ja ti poviem z mojej skúsenosti, ja mam brata, mame super vzťahy, pomáhame si, radíme vo všetkom! Muž je zo 4 súrodencov a tam už tie vzťahy niesu bohviečo, rozumieme a stretávame sa len s jednym! Ďalší je alkoholik a štvrtý sa od rodiny úplne odstrihol, nekomunikujeme spolu! Ja sama mam dve deti, musím povedať, že keď sú spolu tak sa prevažne bijú 😅 ale majú aj svetle chvíľky 😂
Dcéra mala 6 rokov, keď sa mladší narodil, takže kvázi bola jedináčik, ale sama si pýtala súrodenca! Avšak poznám rodiny, kde majú jedináčika a ten napríklad nechce o súrodencovi ani počuť! A na druhej strane poznam ľudí, čo su jedinacikovia a niesu s tým zžití, proste im niekto chyba ale aj naopak
Nieje na to nikdy jedna jednoznačná odpoveď ☺️

anonym_c379c9
7. nov 2025

Mam jedinacika a ziadne dalsie nebude. Nikdy som
Nom netuzila a uz som aj stara. Ja mam sestru ale je medzi nami velky vekovy rozdiel a aj xy km. Tento rok sme sa parkrat stretli, ale predtym sme viac ako 20 rokov mali kontakt 1 sms za rok. Za tych 20 rokov som ziskala priatelstva, ktore uz su ako adoptivna rodina. Dovera 100% a vzdy, ked bolo treba pomohli ako vlastnemu. Surodenec nie je zarukou nicoho, v zivote sa obklopis ludmi akymi chces a ty ako rodic dokazes vytvorit aj vztahy, ktore pretrvaju xy rokov. Druhe dieta majte ak chcete, ak mate na neho podmienky a nielen preto, aby bol surodenec … pripomenulo mi to knihu Spare.

really8
7. nov 2025

Moja svokra sa rozhodla pre jedinacika. Ja som uplne spokojna😂

ivik4
7. nov 2025

Vsak ak chcete viac deti,majte ich . Akurat ze nikdy nevies ake vztahy mat budu. Aj tu na MK je to 50-50. Stovky tem kde sa surodenci vobec nebavia a naopak vela komentarov kde maju zeny dobre surodenecke vztahy. Ak chcete dieta, tak len preto ze ho chcete Vy kvoli sebe. Nie ze aby neostalo raz ,,same" . Lebo aj so surodencami ,,same" ostat moze.
My sme chceli jedno, mame jedno. Ja sama som jedinacik. Spokojna som.. ale to som ja

anonym_a9bd25
7. nov 2025

Čím som staršia, tým viac tých jedináčikov či už v osobnom alebo pracovnom živote nemusím!! Za mňa je to špecifická skupina ľudí…takže moje deti nebudú dostavať už len rady typu, preboha len nie muslima ale aj preboha žiadneho jedinacika!! 😅
Ako matka deti urcite jednoduchšie mať jedno dieťa…💪
Ako sestra si život bez mojich súrodencov neviem predstaviť..sú to moji naj kamosi ❤️❤️

osky
7. nov 2025

Ak mas tuzbu mat dalsie dieta,maj.
Populacia bielych prudko klesa a jedinacikovsky zivot nie je bohvieco.
Chyba im ten surodenec,spriaznena dusa....
Stat sa moze vselico,ale keby sme takto uvazovali,ludia by nemali deti?
Prilus sa tym zaoberas....pocuvaj avoju intuiciu.
Ja vzdy vravim,kto moze mat,nech ma.
Generacia starne...aj tebe bude veselsie s viacerimi detmi

anonym_a6dcae
7. nov 2025

To nenaplánuješ...napr. my sme dvaja súrodenci a nekomunikujeme spolu, o nejakej "opore po smrti rodičov" rozhodne neuvažujem. Ak by som si mohla vybrať, radšej by som bola jedináčik. Cítila som to tak v detstve a nezmenilo sa to ani v dospelosti.

Strana
z3