icon

Je dobrý nápad mať jedináčika?

7. nov 2025

Ahojte,
dlho som si myslela že budeme mať doma jedináčika ale čím dalej začínam premýšlať nad tým , či to je dobrý nápad a nemať predsa ešte jedno dieťatko.
Vôbec sa neviem rozhodnúť čo je lepšie🙈.
Viem že to aj tak za nás nikto nerozhodne ale možno mi váš pohlad na vec predsa len nejako pomôže.

Vďaka

dundulica
7. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ved presne , či by im nebolo predsa dvom lepšie..aspon ten pocit že mam este niekoho na svete okrem rodičov 🤔.

@anonym_autor často lepší kamarát ako zlý súrodenec, takže nikdy nevieš aký budú mať vzťah

katarinaba
7. nov 2025

Ja som jedinacik. Dokonca polosirota. Ked som bola dieta, tak som chcela surodenca. Ale kedze som bola dieta, tak moja prestava bola taka, ze dostanem hotovu sestru, nie maleho uplakaneho novorodenca, nedajboh este aj chlapca. Proste spoluziacky mali sestru bud starsiu alebo mladsiu - max 2 roky rozdiel, preto som aj ja chcela taku sestru. Ale to bolo asi tak vsetko. Kamaratky som mala, bratancov aj sesternice. Nebola som o nic ukratena.
Co sa tyka dospelosti - vztahy - to je to najkomplikovanejsie na svete. Kym Janko s Ferkom su bratia na zivot a na smrt, Petko s Miskom by sa najradsej pozabijali. Takze spoliehat sa na to, ze sa budu mat na koho obratit sa neda. V dnesnej dobe sa casto deti rozutekaju kamsi do sveta, takze ani surodenci nemaju moznost riesit veci spolocne a aj rodicia casto ostanu na starobu sami.
Teraz ako dospela som rada, ze som jedinacik. Vztahy s rodinou su take - ked sa stretneme vsetko je super, ale volajako nemame potrebu sa stretavat. Mam svoje kamaratky, toto mi dostatocne staci na to, ked mam problem a potrebujem pomoct. A budem dedit sama 😀 😀 😀 ano smejem sa, ale kolko rodin sa rozhadalo kvoli dedicstvu. Nie kazdy rodic chce svoj majetok riesit za zivota.
Takze suma sumarum - neexistuje spravna odpoved. Keby bolo keby - tiez len teoria. Skor sa zameraj na seba a na to, ci ty este chces dalsie dieta, ci tvoj partner chce este dieta. Nemaj deti preto, aby sa mal o teba kto postarat, alebo aby sa prve dieta malo na koho obratit - to je totiz velka loteria.

luccija
7. nov 2025
@ivik4

Vsak ak chcete viac deti,majte ich . Akurat ze nikdy nevies ake vztahy mat budu. Aj tu na MK je to 50-50. Stovky tem kde sa surodenci vobec nebavia a naopak vela komentarov kde maju zeny dobre surodenecke vztahy. Ak chcete dieta, tak len preto ze ho chcete Vy kvoli sebe. Nie ze aby neostalo raz ,,same" . Lebo aj so surodencami ,,same" ostat moze.
My sme chceli jedno, mame jedno. Ja sama som jedinacik. Spokojna som.. ale to som ja

@ivik4 detto môj svokor je jedináčik, moja babka bola jedináčik na tú dobu niečo neslychane, ja som jedináčik a mám jedináčika.Babka sa dožila 85 r vždy mala veľa známych, kamarátok kolegov z práce s ktorými sa pravidelne stretávala v určite dni až do smrti.Nebudem písať koľko ľudí okolo mňa má súrodenca a koľko sa stretávajú a ako si pomáhajú, že vždy rodičom pomáha jeden.Ale, aj to cítiš, že chces kvôli vám a dieťaťu ešte jedno smelo do toho.Vzdy to je hop, alebo trop.Ti, či majú pekne vzťahy so súrodencami ti napíšu aké to je super to je veľká výhra, ale žiaľ nemusí to tak byť v každej rodine.Riad sa iba sebou svojimi pocitmi a moznostami

anonym_0795b9
7. nov 2025

Toto romantizovanie je z cesty. Poznám veľa dospelých, čo sa so súrodencami neráčia, až neznášajú a aj z tých, čo dobre vychádzajú je otázne ako dlho, lebo dedenie vie preveriť aj najpevnejšie rodinné vzťahy. Tých z druhého súdka poznám ešte viac, dokonca ani na staré kolená si nevidia prísť na meno. Sama som bola dlho jedináčik, so sestrou vychádzam super, ale kým bola malá, bolo to neutrálne. Ani dobré, ani zlé. Teraz som šťastná, že ju mám. Ja mám jedno dieťa- nechce súrodenca a v jeho veku sa to už sotva niekedy zmení. Nikdy mu ani nechýbal, ani oň nežiadal, nepýtal sa. Sme spokojní , ešte relatívne mladí a dieťa už odrastené a nič na tom meniť nebudeme , lebo je nám dobre.

anonym_470f53
7. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ved presne , či by im nebolo predsa dvom lepšie..aspon ten pocit že mam este niekoho na svete okrem rodičov 🤔.

@anonym_autor ja mam sestru a bohužiaľ je na príťaž len, nevie sa o seba normálne postarat a poradiť si nedá, ani vztah nemáme dobrý, len starosti s ňou

anonym_a1b7fe
7. nov 2025
@haley7897

@anonym_f14ff5 co je na tom scestné? Mat širšiu rodinu = mat viac možností v prípade, ze potrebuješ pomocnú ruku. Uz len ta možnosť, ze mam niekoho kto mi podrží chrbát ak by bolo treba otvori človeku možnosti. Úplne inak pristupujes k riešeniu problémov ked vieš, ze nemáš žiadnu inu možnosť ako ked krízové riešenie máš.

@haley7897 dnes, keď polka deti študuje v iných mestách a štátoch je to irevelantne.Tiez si odišla z SK moja mama má sestru 3 t km.Stsci, že tu čítas, že bývajú ľudia 350 km od seba s vidia sa 3x ročne na sviatky

konikkon
7. nov 2025

@anonym_autor ja som sa nerozhodovala pre ďalšie dieťa kvôli tomu, čo bude pre prvorodeného lepšie, ale kvôli tomu, či ja chcem ďalšie dieťa. Toto je o rodičoch, nie o deťoch. Dieťa vyrastie v pohode aj ako jedináčik, aj ak bude mať súrodenca. Každý má svoj život. Pre dieťa nie je ani jedna varianta horšia, alebo lepšia. Čisto záleží na rodičoch, či im stačí jedno dieťa, alebo chcú ďalšie.

anonym_f14ff5
7. nov 2025
@anonym_470f53

@anonym_autor ja mam sestru a bohužiaľ je na príťaž len, nevie sa o seba normálne postarat a poradiť si nedá, ani vztah nemáme dobrý, len starosti s ňou

@anonym_470f53 no a ty si ten druhy surodenec, ktory sa ma postarat 🙂 🙂 🙂

maryetta
7. nov 2025

Niekomu je aj jedno dieta "vela". Niekomu vyhovuje byt jedinacikom. Niekto by aj chcel a nemoze mat dalsie....
toto je len a len na vasom rozhodnuti.

jamimo
7. nov 2025

@anonym_autor táto otázka je vysoko individuálna a má mnoho variácií v živote. Ja som z viacerých detí a vždy som chcela byť jedináčik. Tvrdím to aj dnes a to mi ťahá na 50. Súrodenci ma obťažovali (ale to je chyba výchovy a prístupu rodičov) Máme formálne vzťahy, dosť sa líšime a málo nás spája. Každý z nás je iný. Poznám mnohé jedináčky, sú celé happy že sú jedináčky a aj majú deti jedináčikov. Sú s tým úplne ok. Poznám aj ľudí so 4, 5 detí a sú k sebe ako cudzí 🤷‍♀️ Naivnou predstavou rodičov je, že súrodenci sa majú navzájom milovať, rešpektovať a byť kamaráti, oporou v starobe 🤔

anonym_620254
7. nov 2025

@anonym_autor Spravte, ako citite. Niekto chce len 1 dieta z roznych dovodov, niekto chce aj 5 deti. Kazdy to ma inak..

anonym_3c0549
7. nov 2025
@anonym_a9bd25

Čím som staršia, tým viac tých jedináčikov či už v osobnom alebo pracovnom živote nemusím!! Za mňa je to špecifická skupina ľudí…takže moje deti nebudú dostavať už len rady typu, preboha len nie muslima ale aj preboha žiadneho jedinacika!! 😅
Ako matka deti urcite jednoduchšie mať jedno dieťa…💪
Ako sestra si život bez mojich súrodencov neviem predstaviť..sú to moji naj kamosi ❤️❤️

@anonym_a9bd25 presne..tie deti jedináčikovia sú také hmm ukecané, uvrieskané, keď sa dospelí rozprávajú, tak majú pocit, že sú vždy súčasťou rozhovoru... keď sme na ihrisku, kde už má ten jedináčik deti vo svojom veku, tak je aj tak len pri mame...dospelí jedináčikovia si myslia, že sa zem točí okolo nich ...a milujem tie princezné tu...že aj ja som bola jedináčik a nič mi nechýbalo a to isté chcem aj pre svoje dieťa jedináčika...
Myslím, že to ako sa už dospelé deti zariadia je ich vec...vzťahy sa menia, sú dynamické...ale v detstve, každému súrodenec prospeje... osobne ľutujem kamarátky čo majú jedináčikov, mne sa zdá že len okolo toho dieťaťa sa točia+ sú ohučané viac ako ja matka čo má viac deti...

thereisabear
7. nov 2025

Vždy som chcela min. 2 deti. Chvíle, keď sa spolu hrajú alebo rozprávajú sú pre mňa jedny z najkrajších v živote. Jeden bol na mne stále nalepený, teraz sa občas ocitnem v miestnosti aj sama, čo považujem tiež za plus. Nášmu súrodenec veľa dal. Budúcnosť neriešim.

jamimo
7. nov 2025
@anonym_3c0549

@anonym_a9bd25 presne..tie deti jedináčikovia sú také hmm ukecané, uvrieskané, keď sa dospelí rozprávajú, tak majú pocit, že sú vždy súčasťou rozhovoru... keď sme na ihrisku, kde už má ten jedináčik deti vo svojom veku, tak je aj tak len pri mame...dospelí jedináčikovia si myslia, že sa zem točí okolo nich ...a milujem tie princezné tu...že aj ja som bola jedináčik a nič mi nechýbalo a to isté chcem aj pre svoje dieťa jedináčika...
Myslím, že to ako sa už dospelé deti zariadia je ich vec...vzťahy sa menia, sú dynamické...ale v detstve, každému súrodenec prospeje... osobne ľutujem kamarátky čo majú jedináčikov, mne sa zdá že len okolo toho dieťaťa sa točia+ sú ohučané viac ako ja matka čo má viac deti...

@anonym_3c0549 tieto predsudky o jedináčikoch boli moderné v 80 rokoch. Vôbec to nemusí byť pravda. Poznám mnoho jedináčikov aj ich deti a vôbec sa okoli nich nemusí točiť celý svet. Sú to úplne normálne bytosti aj ich deti. To je fakt človek od človeka, povaha, charakter, naturel

fion22
Autor odpoveď zmazal
jamimo
7. nov 2025
@haley7897

@anonym_f14ff5 co je na tom scestné? Mat širšiu rodinu = mat viac možností v prípade, ze potrebuješ pomocnú ruku. Uz len ta možnosť, ze mam niekoho kto mi podrží chrbát ak by bolo treba otvori človeku možnosti. Úplne inak pristupujes k riešeniu problémov ked vieš, ze nemáš žiadnu inu možnosť ako ked krízové riešenie máš.

@haley7897 neberiem ti tvoj názor, no z vlastnej skúsenosti ti poviem, že niekedy širšia rodina neznamená nič, ale že absolútne nič. A či už by som písala o mojej generácii, generácii mojich rodičov, alebo starých rodičov 🤷‍♀️

anonym_2ca7cc
7. nov 2025

Som jedináčik, musím povedať že nikdy som nechcela mať súrodenca, ani teraz mi to nechýba. Vyhovuje mi to tak ako to bolo/je. Nepotrebujem mať ako niekto píše oporu. Mám muža budujem si vlastnú rodinu. Keďže som bola svedkom celé dectvo aj teraz ako súrodenci s mojim otcom a babkou vydrbali pri dedičskom konaní aké mali medzi sebou vzťahy nie nikdy som netúžila, aj rodičia nedávno uznali ako sa stali v našej rodine zlé veci sú radi že som jedináčik a že nemám s kým sa hádať naťahovať. Mama ma tiež brata a tak isto vzťahy od dectva sú na bode mrazu nikdy si nerozumeli vidíme sa len na oslavách a ani to neprehovoria nič skoro. Ja som premýšľala tiež, či chcem jedináčika a som skôr asi za to že áno. Ak budú financie budem vedieť, že to zvládame porozmýšľam nad súrodencom. Nie vždy sú vzťahy medzi súrodencami úžasné. Potom aj tak to skončí tak ako u nás, že každý si žije svojim životom ako keby sú jedináčikovia a sú na seba nahnevaný…

anonym_2ca7cc
7. nov 2025

Ja nechcem nikomu brať ilúzie ani nič je to také 50 na 50 či budú mať dobrý vzťah alebo zlý, ale potom sa väčšinou rodičia trápia, že deti nevychádzajú a to ako vidím u babky, že ju trápi vzťah medzi mamou a bratom.

ktobytobolpovedal
7. nov 2025

Podla mna univerzalna odpoved na toto absolutne neexistuje. My sme tiez dlho zili s tym, ze budeme mat jedinacika. A nakoniec mame deti dve. Rozdiel medzi nimi je takmer 7 rokov. Skor sme sa proste na to necitili (psychicky, fyzicky, financne)… proste sme cely ten cas druhe dieta nechceli… ono to prislo tak nahle, starsi syn chcel surodenca a tak sme si povedali preco nie… mozno teraz je ten cas 🤷‍♀️
Ale ako pisem, toto si musite prehodnotit vy….

anonym_d55501
7. nov 2025

Necitala som vsetky komenty. Mam jedno dieta, chcela som jedno. Sama som jedinacik, surodenec mi v zivote nechybal. Neviem si predstavit mat dve a viac deti. Takze je to vysoko individualne.

krasneleto
7. nov 2025

ahoj, neviem , ci dieta sa da nazvat napadom, nech je teda akykolvek :D... najprv to vyzeralo, ze nebudem mat nikdy ani jedno... neskor to vyzeralo, ze bude mat aj surodenca, a osud do zariadil tak, ze aj keby som druhe dieta neviem ako chcela, nebolo by to mozne... cize... cakum prask... som naozaj vdacna , ze mam jedno a zdrave... mame uzasny vztah, mam plno kamosov, sesternic, u nas napriek tomu, ze sme same, je vzdy plny dom... nelutujem... aj ked boli casy, kedy som o druhom dietati uvazovala... ale ako ty pises. v mojom pripade by to nebol dobry napad :D

kiki68
7. nov 2025

Som jedinacik a mam dve deti, tie sa zboznuju zatial. Vela sa od nich ucim, lebo ja som na vela veci nezvyknuta, nikdy som nemala taky typ vztahu.

3petka
7. nov 2025

@anonym_autor Tak je to len a len na Vás. My sme si dlho mysleli že starší bude jedináčik lebo mne sa nedarilo druhé dieťa donosiť. Nie je to nič tragické. Ale vždy sme mu chceli dať súrodenca aby v tomto svete nebol sám. Potom sa podarilo a je to super. Vychovávame ich aby si pomáhali, rozumeli si a tak.

refly
7. nov 2025

Ja mám v okolí prípady iba veľmi zlých vzťahov, takže som rada že som jedináčik. Otec mal troch bratov. To som zistila až keď som mala dobre po 20-tke. Otec sa za celý môj život s nimi nikdy nestretol, nikdy o nich nehovoril. Neviem ani ako sa volali, ako vyzerali, nič. Už sú všetci mŕtvi. Matka má brata. Nepracuje, je agresívny, bije rodičov, kradne... tŕpneme kedy jeho rodičia umrú, lebo potom bude chodiť trieskať na dvere k nám. Ideálne by bolo keby sa mu niečo stalo, lebo zo života nemá absolútne nič a zničí ten byt po svojich rodičov. Už pokradol a pomíňal peniaze z predaju jedného bytu a zničí aj druhý. Nedá sa sním ani rozprávať, chodí k lekárom v snahe o invalidný dôchodok na vymyslené diagnózy a lekári ho odporúčajú iba psychiatrovi. A potom huláka po vonku že tu lekárku zabije.
Kamarátka zase s bratom nemá vzťah žiadny. Ako deti si robili veľmi zle a v dospelosti sa ignorujú.

Mať dobrého súrodenca môže byť super. Ale extra dieťa nie je garancia absolútne ničoho a treba sa na to pozrieť triezvo, či chcete vy ďalšie. Nikto vám nezaručí že budú kamaráti, alebo že bude to dieťa vydarené. Ťažko sa to pripúšťa, ale aj ten matkin brat bol takmer 50 rokov dozadu malý, milý chlapček a všetko išlo dolu vodou postupne.

anonym_a1b7fe
7. nov 2025
@anonym_3c0549

@anonym_3c0549 vidíš a ja lutujem deti, ktorých je viac a vždy je jedno obľúbenejšie lepšie sa učí, má lepšiu povahu čo matke vyhovuje a je jej srdcu bližšie.My máme dve s veľkým rozdielom 10 r a som rada za taký rozdiel jedno na VŠ druhé si pipleme a vychutnávame.A úprimne nikdy si nerozumeli jedno introvert druhé extrovert jedno si kreslí druhé s nami pochodilo túry, športovo založené.Ak by boli spolu vždy je jedno ukrátené.Jedno náročné na učenie druhému to išlo samo.Mat ich dvoch spolu s menším rozdielom mám pocit, že som ako matka zlyhala, lebo každému by som sa nevedela adekvatne venovať.
Ja som dlho druhé nechcela vždy som videla ohucane strhane kamarátky pre mňa to bola nočná mora ísť k niekomu čo má dve, tri malé deti .Boj o hračky a pozornosť lekár neustále súperenie

cimage
7. nov 2025

To zalezi len na tebe a muzovi. Nikdy nevies ako to dopadne a netreba mat ruzove okuliare. Kazdy rodic si praje, aby surodenci so sebou dobre vychadzali, ale nie vzdy je to tak. Je tu vela tem, ked si surodenci robia naprieky, myslim v dospelom veku, lebo detske skriepky to je na dennom poriadku. Niekedy mat surodenca je skor na skodu.

krasneleto
7. nov 2025

paradoxne je , ze na kohokolvek by si vedela ukazat prstom v partii , ze je jedinacik.... len nie na moje dieta... znie to tak povysenecky, ale neviem to opisat... vsetky moje kamosky maju dve a viac deti a zrovna ako frackovia umazleny sa chovaju skor oni...

sisska96
7. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor určite je lepšie mať súrodenca ako byť jedináčik.

anonym_c579d2
7. nov 2025
@anonym_3c0549

@anonym_3c0549 a možno kamarátky ľutujú teba, lebo pravdu povediac, asi nebude všetko s tebou OK, keď ľutujes ženy s jedným dieťaťom. Toto je až také psychicky narušené trošku. Považovať ženy, čo nemali súrodencov za princezné je už vyslovene choré. Bohužiaľ. Je možné, že máš v podvedomí traumu zo svojich súrodencov a z toho, že e rodičia delili pozornosť medzi teba a súrodencov. Prípadne sa tebe nevenovali. Inak si takéto postoje neviem racionálne odôvodniť😳

kiki68
7. nov 2025
@anonym_3c0549

@anonym_3c0549 Ehm, mas dojem, ze som nejaka nedotknutelna princezna? Huh, vobec 😀 Ale nejdem Ti brat predstavy a mam dve deti.