Ľúbite svoje deti rovnocenne?
Mamicky, tie ktore mate viac ako 1 dieta mohli by ste mi povedat ci lubite svoje deti rovnocenne alebo robite rozdiely?
Uz dlho ma to zaujima. Ja mam pocit ze moja mama nerobila medzi nami ziadne rozdiely a myslim z tak je to spravne ale mam znamu ktora zjavne inklinuje k synovi. Je to take ocividne. Jej dcera na brata ziarli. Pytala som sa jej ci je to naozaj tak alebo sa mi to len zda a ona povedala ze jasne ze ma syna radsej lebo ma s nim iny vztah. Ze je to normalne, ako ked mas niektorych ludi radsej a inych nemusis, tak aj tvoje deti maju rozne povahy a teba to viac taha k jednemu z nich. Ono to dava zmysel ale vzdy som myslela ze mama sa musi snazit aby to nedavala najavo a aby vsetky deti boli lubene rovnocenne. Ona je skvela mama a dobry clovek ale takato odpoved ma zarazila. Je mi jej dcery luto.
@verkaveverka vies, prave to, ze mas na toto pomerne vyhradeny nazor, zrejme prameni z toho, ze si ty vyrastala v rodine, kde to tak bolo - syn hyckany, dcera druhorada.. Zial ty si zazila presne, ako to byt nema.. Ale to neznamena, ze to tak je automaticky vo vacsine rodin..
Ano, zial existuju nezdrave, patologicke vztahy rodic - dieta, ale to predsa nemozeme brat ako normu!! Mam pocit, ze ty neveris, ze mozu byt rodiny, kde maju vztahy zdrave, kde syn nie je viac ako dcera, kde matka na krasnu mladu dceru neziarli, kde ak jeden rodic citi vacsiu lasku k jednemu z deti, robi vsetko pre to, aby to deti necitili, kde to proste funguje.. 😉
@zooeynka ano poznám, napr. susedini synovia, platia jej starobinec a keď tu ešte bývala, tak jej nosili obedy a pod.,ale teda ona mala iba synov. Proste sa vie, že väčšinou zeny zarábajú menej, preto sa viac spoliehajú na synov, že sa o nich v starobe postarajú. A z toho tiež vyplýva to, že ich viac hyckaju.
@beronsche neuveritelne, ale pisem presne to iste co ty pre @verkaveverka, ale teda nebudem sa opakovat. Vystihla si to.
@zooeynka Áno, všetky máme byť rovnaké a rovnako ľúbiť obe svoje deti. Dá sa to, nevyhovárajte sa a neospravedlňujte sa. Moja mama robila rozdiely, vieme o tom všetci, dokonca ona to nepopiera. Ovplyvnilo to celý môj život. V negatívnom zmysle slova. Pokazte život aj vy svojmu dieťaťu. Matka, ktorá nevie ľúbiť svoje deti rovnako, by nemala deti vôbec mať.
@verkaveverka starobinec sa s velkou pravdepodobnostou vacsou ciastkou plati zo susedinho dochodku, mozno daco doplacaju a mozno ani nie.To ze poznas jednu taku rodinu neznamena ze to je standardny model na svk.
@verkaveverka Syn odíde za ženou, dcéra ostáva pri matke, hoci sa vydá. Dievča je aj starostlivejšie. Takže zase iba ospravedlňovanie svojich omylov.
Ja si myslím, že je to dosť bežné, že rodič alebo rodičia cítia vačšiu náklonnosť jednému z detí, priznať si to je neprípustne, neboli by sme spravodlivými, milujucimi rodičmi. Teda deje sa to a nemusí to byt ocividné a rodicia s tym bojuju sami so sebou.
@beronsche nemám na to vyhranený názor len kvôli matke, ale napr. aj jej sestre ktorá nemá muža a je chorobne naviazaná na syna, on už má do 40tky a žije s ňou, ona mu rozkazuje a on ju poslúcha. Proste si ho privlastnila ako spoločnosť a náhradu za partnera. A aj keď si prečítaš ten blog co som sem postla - nepísala som ho ja a autorka tam spomína za 1 deň hneď viaceré rozhovory co zažila v kaviarni o tom, ako im muž nepomáha atď a všetko pramenilo z toho, že matka ho tak naučila. Alebo to ako je večný boj medzi svokrami a nevestami, to nie je len moja skúsenosť. Matky proste súperia s nevestami o svojich synov, že kto ich viac bude obsluhovať. Na nevestu často vedia len kydat, nemusia ju, lebo im ukradla syna (spoločnosť, náhradu za partnera..). Ale áno, toto sú veci, čo si nepriznaju. Ja nevravím, že to platí všade, sú aj dobre svokry, ale toto je naozaj veľmi časté. Freud by vedel k tomu čosi povedať.
@verkaveverka ale to co popisujes nie je standard, to su vsetko nezdrave vztahy, mas to ako ukazku ako nedopadnut, doslova odstrasujuci priklad.
@mamickadusicka možno to znelo tak všeobecne, ale nemyslela som to tak, že to platí všade. Z môjho pohľadu je to ale veľmi časté tu na SVK a súvisí to s tým, že ide o rodinu, kde majú muži hlavne slovo, a ženy majú byť bez nazoru a v kuchyni. Toto tu nazývame tradičná rodina. Plus k tomuto modelu vychováva náboženstvo - ci už kresťanstvo, Islam alebo judaizmus. Keby sa to nedialo, tak tu nie je toľko žien, čo sú závisle od muža, čo sú tyrané, čo sa bijú o vyzivne. Nerovnováha moci. A matky sa rady pridajú na stranu silnejšieho.
@zooeynka som si vedomá, že sú to nezdravé vzťahy a je to pre mňa veľmi odstrašujúci príklad. Lenze im to nevysvetlim, nechcú si to priznať, už som im to splechla do očí velakrat, že sú to opicie matky a je to diagnóza, možno aj preto ma nemusia.
@verkaveverka ty si vyrastla v takej rodine, ale neznamena to, ze to je standard na svk. Kvantum ludi ma opacnu skusenost a oni su zas presvedceni ze ich model rodiny je ten najcastejsi. Vsetko vidis cez svoju optiku a potom si z toho frustrovana
@verkaveverka asi s matkou nepohnes....ona to tak citi a hotovo. Jej syn, tvoj brat je top. Bohuzial
@zooeynka ja si myslím, že veľa ľudí tu na SVK ma stredoveke názory a pohľady na život (dôkazom pre mňa je prítomnosť istých poslancov v parlamente). A som si ista, že práve z toho vyplýva to, že sa preferujú v takých rodinách synovia. Ale to už by sme sa dostali do politickej debaty o strašidle zvanom gender a podobne.
@verkaveverka z mojho pohladu to zase vobec caste nie je.. Vidis v tom tu relativnost? Ako kazdy sudi na zaklade toho, co prezil/ zazil.. 😉
Teraz sa uz opakujem, ale to, co opisujes ty, nie je standard!!
@asia83 kto nezažil, nepochopí aneb sýty hladnému neverí. Pochopia ta len ti, co si to zažili
@andreatytler otvorit diskusiu aby si ohovorila kamaratku - ty si tiez dobry charakter. Si jedna druhu zasluzite 👍 Vrana k vrane sada. Velmi dobre si vedela, ze to co robi kamaratka sa tu nestretne s pozitivnym ohlasom, ale prisla si si pomastit ego 👏 aka si ty skvela mama a mas pravdu. Ze ti nie je trapne.
@verkaveverka Vždy je to tak. 👍
@andreatytler No ja mam tiež bývalú kolegyňu, ktorá mi niekoľkokrát povedala, ze ma jedno dieťa radšej než druhé (to ma 2 synov, obaja dospelí) a ze to tak roky cíti, a ze každá zena ktorá povie ze ma svoje deti rovnako rada klame.
Ostala som týmto výrokom zaskočená. Keďže mam mladšieho brata - a naša mama medzi nami nikdy nerobila rozdiely, ma nás stále rada rovnako.
No podľa mňa je to u každého individualne.. tiež poznám prípad kde spomedzi 4 deti si mama vybrala jednu dcéru, ktorú ma na výslní a da jej všetko, aj jej deťom a ostatni su mimo.
Fuuuha, no ja neviem.... moje deti su velmi rozdielne, ale neinklinujem k jednemu viac. Nikdy na seba neziarlili, tak dufam, ze aj oni to tak citia, ze ich lubim rovnako.
@tami2014 len ona si neuvedomuje , ze prave jej presvedcenia ju riadne brzdia v rozlete, vychadza sice zo svojich skusenosti v rodine, ale ma uplne prekrutenu optiku. Nechce pripustit ze nie kazda rodina je takto"liznuta", ze su muzi co si vazia zeny a ich nazory, ze nie kazda matka uprednostnuje syncekov, ze nie kazda matka ziarli na peknu dceru...
@andreatytler syn je narocna povaha, s mladsou je to jednoduhsie ,ale lubim ich rovnako, je mozne ze v puberte bude viac problemov napr s dcerou ...to nik nevie, ale milovat ich a nerobit medzi nimi rozdiely je zaklad
@andreatytler No aspoň bola úprimná,máloktorý rodič si to prizná.. Ja to vidím bežné,u kamaratok,známych,vlastné som sa este nestretla s rodičom ktorý ľúbili všetky svoje deti rovnocenne,pár krát som na to aj upozornila,a prišlo mi mega ľúto deti menej milovanych,ale potom mi prišlo že možno by som bola také istá keď mám vice deti,mám len jedno.
Mam dve deti, chlapca a dievca. Milujem ich kazdeho inym sposobom, ale rovnako silno. Dufam, ze to vedia a citia.

@zooeynka najviac to boli a najviac to človek pochopí, keď si to zažije na vlastnej koži. Som šťastná za tvoju dcéru.