icon

Môj 12-ročný nevlastný brat neustále klame a zvláštne sa správa

18. okt 2025

Ahojte. Moj nevlastny brat ma 12rokov. V poslednej dobe sa zacal zvlastne spravat. Neustale klame, vymysla si aj ked ho vsetci odhalia. Klame aj v banalnych veciach. Mam pocit, ze klame vo vsetkom. Nikdy nema vraj ulohy, ale vzdy pride s poznamkou. Zacal byt drzy a dovolovat si.
Som od neho starsia o 18rokov, niekedy pride na navstevu, pohrat sa s mojou dcerkou. Vcera bol u nas, velmi chcel jogurt aky som doma nemala a pilil mi s tym usi, tak som mu dala peniaze, aby si ho siel kupit. Vratil sa vsak bez penazi s tym, ze vraj bol obchod zatvoreny. Vraj spadol a boli ho ruka. Pravdepodobne ani nespadol a aj v tom klamal.
Jogurt skryl do bundy a trcal mu z vrecka. Ja som ho nasla a pytala sa ho preco klame. Vraj neklame🤷🏻‍♀️ Takych a podobnych situacii je xyz, kedy klame. Neviem, ci uputava pozornost, ci je to nejaky zaciatok puberty, alebo o co mu ide. S mamou nekomunikujeme, to by bolo na dlhu temu. V skratke, vydala sa mala s muzom syna, nedavno sa rozviedla a uz ma aj dalsieho priatela. Mozno je to na neho vela zmien? Uputava pozornost? Moja matka je sebec, neriesi ci ma jej syn problemy, je zahladena do seba, svojich planov. Co myslite? Je to vekom, pubertou,nezaujmom zo strany matky, ci zmenami? Pomohol by psycholog?
Dakujem

Strana
z2
autor
18. okt 2025
@tiika

@anonym_autor Ťažko povedať, prečo klame, ale ma to zložité vyrastať v takých rodinných pomeroch, s mamou, ktorá sa k nemu takto správa. V tomto obdobi u neho môže začínať puberta, a ajkeď sa to možno niekedy nezdá, deti sú citlivejšie a vzťahy oveľa viac prežívajú.
Ty máš svoju rodinu, nemusíš jeho problémy vyriešiť, ale môžeš byt pre neho dôležitou vztahovou osobou. Mozes povedať niečo ako: viem, že to nie je pravda a som z toho smutná. Ak máš nejaký problém, som tu a mozes sa na mna obrátiť. Pomyslí si, alebo mu povedz: nerozumiem, prečo klameš, možno to ale nevies ani ty sam. Ak však chceš, povedz, pokial ta nieco trapi.
A ďalej staci uz ho iba počúvať. Je fajn, ak sa bude mat komu vyrozprávať, niekoho komu môže dôverovať. To celkom staci. Ak o to bude stat, môžeš mu povedať svoj pohľad avšak s tým, že nebudes popierať a vyvracať mu jeho nazory.

@tiika dakujem skusim sa s nim este porozpravat. Neviem ako by som docielila, aby s nim mama sla na vysetrenie. Mozno sa skusim poradit s mojim psychologom ku ktoremu som chodila pocas tehotenstva.

dievcacitajucelist
18. okt 2025
@anonym_autor

@tiika dakujem skusim sa s nim este porozpravat. Neviem ako by som docielila, aby s nim mama sla na vysetrenie. Mozno sa skusim poradit s mojim psychologom ku ktoremu som chodila pocas tehotenstva.

@anonym_autor si silný človek a ty tým, že si prežila podobné detstvo ako tvoj brat..vieš pochopiť ako sa cíti. Určite mu buď na blízku. A ak chalana pristihneš pri klamstve tvár sa, že všetko je ok. Možno, ak nebudeš na to upozorňovať tak s tým klamaním prestane. Je tvoja rodina a môže byť šťastný, že má takú super sestru ❤️

Strana
z2