Môj 7-ročný syn odmieta súrodenca
Mám 7r syna. Čakám bábätko. Ešte to nevie. Keď s ním začnem tému, či by chcel bábätko, súrodenca, jednoznačne kričí nie a odmieta čo i len myšlienku na to. Mám z toho dosť veľkú obavu. Syn nemá záujem ani o zvieratá, psa, mačku, vôbec, a súrodenec je tiež v rovnakej kategórii. 😂
Ci by chcel? Milý synček,veľmi sa tešíme,lebo bude babetko a ty budeš veľký brat.Veľmi to rozpitvavat netreba.
Tiez si myslim, ze si to vzala z nespravneho konca. Nepytaj sa ci by chcel. Aku odpoved cakas? "Jej super budem sa delit o hracky?"
Oznam mu to. A cim skor, nech ma cas to v hlave spracovat
Zle si mu to naformulovala. Mala si mu oznamit, ze bude mat surodenca a nie sa ho pytat, ci by ho chcel. Takcitak o tom nerozhoduje, takze take otazky uz mu radsej nedavaj, lebo tie reakcie nemusia byt vzdy pozitívne.
Netreba sa ho pýtať ci chce. Treba mu to oznámiť, vhodnou formou. Napríklad v Marci z teba bude veľký brat. A nezabudnúť uistiť, ze aj ako veľkého brata ho budete ľúbiť. Vyvarovať sa rečiam o pomáhani, o zodpovednosti ale vyberať len tie pozitívne veci ako spoločné hry, výlety...
Nikdy dieťaťu, keď si už tehotná, neoznamuj to spôsobom otázky, či by ono chcelo súrodenca
Keď povie nie, čo urobíš? Bábätko sa narodí a on bude zurit, veď rodičia aa ma pýtali a ja som povedal, že nechcem, a aj tak mi ho tu doniesli...
Presne toto pôjde hlavou takému dieťaťu.
Jednoducho oznámim, budeš mat mladšieho brata alebo sestru. Budeme vás oboch ľúbiť, a budeme veľká rodina.
Hotovo. Už na začiatku si v tomto urobila chybu, keď si to tak formulovala, teraz už mi len zdôrazňovať, že to neznamená, že ho prestanete ľúbiť, alebo niečo v tom zmysle, že bude veľký rozumný brat, budu sa spolu hrávať, bude to zábava a podobne
vem ho nekam do rodiny,kde je vice deti,at vidi,ze mit brachu nebo sestru neni zas tak spatne. a jak radi uz holky prede mno,neptat se ho,jestli chce sourozence,nedavas mu prece moznost vyberu,kdy rekne,ze nechce rajskou na obed a ty uvaris misto toho svickovou.proste zacni zduraznovat sourozenecke vyhody,at to pak vezme jako samozrejmost.a zapoj ho do chystani vybavicky,jak je chytry a sikovny a ze by vam mohl pomoci vybrat hracku, jmeno, osusku.proste cokoliv,co z nej udela primeho ucastnika teto velke udalosti
nikdy som sa syna nepýtala či chce súrodenca...postavila som ho pred hotovú vec...
a to ti poviem že pri 15r. som si už vypočula aj dosť blbú poznámku a pritom som 2 týždne rozmýšľala ako mu to vlastne poviem...
pomaly horšie ako keď som bola študentka a čakala som jeho - že kedy to sladké tajomstvo praskne pred rodičmi.... 😉
Nuž Ježiško nechodí iba po deťoch ,ale aj po dospelých, ak nemu priniesol darčeky ,Vám dieťatko a na Sibír sa to už nedá vrátiť sobovi Rudolfovi.
@lulaby1982 😆 alebo možno dostal on na Mikuláša, uhlie, cibuľu, mandarinku a bračeka...
To je nevyhoda vacsich vekovych rozdielov. Starsie dcery som mala s rozdielom dvoch rokov, tam to prve nevelmi riesi, co to znamena mat surodenca. Ked som cakala syna, mali 8 a 6 rokov, zvykli si na to, ze su len dve, mali sme uz cinnosti (turistika, sport...), ktore velmi nejdu ruka v ruke s novorodencom. Dievky so mnou chodili i na sono, tam mladsia po oznameni, ze to bude chlapec, zareagovala "najhorsi den mojho zivota", cim sposobila zachvat smiechu doktorovi... Postupom casu, ako to na mne bolo vidno, sa aj postoj dievcat menil - vela sme sa rozpravali, vyberali meno, v obchode vyberali oblecko, rozpravali sa s "bruchom". Po narodeni mal syn dve nadsene sestry, ktore sa od neho nepohli ani na krok.

Na psa, mačku a iné zvieratá si zvyknúť nemusí ale na súrodenca áno 🤷