Pekný príbeh pre súrodenca. Ako príde na svet sestrička
Ahojte,
za par dni sanam narodi dcérka a syn má 5 rokov. Rada by som mu porozprávala ako sa narodí. Viem, ze mnohé detom vysvetlite presne vzhľadom na vek pravdu. Teda ze dieta sa narodi bud cisárskym alebo vaginálne. Uplne v pohode. Len toto ja ešte nechcem. Rada by som sa inšpirovala vadimi "rozparavkamu" pre súrodencov, napríklad ze babetko priniesol anjel alebo podobne carovne príbehy.
On je taky zlatý chápavý ake citlivý. Nechcem ho teraz ešte konfrontovať s pravdou o biologii 🙂
Inak nežijeme v bubline a rozprávkach, mnohé mu vysvetlíme realne vzhľadom na vek, len tieto veci ozaj su ešte priskoro pre neho.
Ďakujem vám veľmi pekne za inšpirácie ❤️
Ja som 1,5 ročnému hovorila, že az bábätko bude tak veľké, že už sa mi nezmesti do bruška, tak pôjdem do nemocnice a tam pan doktor mu pomôže na svet. Neviem, či to stačí 5 ročnému. Kľudne mohol počuť už od spolužiakov v škôlke o dosť naturalnejsie, ako prídu deti na svet, než ty si myslíš. Možno vymyslíš peknú rozprávku, ale čo keď sa ta na niečo opýta, čo nemáš vopred premyslené? Potom to budeš prekrucat a nebude sa mu to pozdávať. Stačí, keď povieš v skratke, ale neklam mu a nehovor bájky. Môžeš povedať, že ideš do nemocnice a bábätko tam vyjde von z bruška už ho budete mat medzi sebou. Možno sa s tým uspokojí, ale keď sa bude ďalej pýtať, tak odpovieš na otázku, bez zbytočných omacok. Ak nevieš odpovedať, tak sa ho môžeš opýtať, čo si o tom myslí on.
A ešte k tej citlivosti - 5 ročne dieťa ešte necíti sexuálny podtón, keď sa o rozprávate o reprodukcii. Pre neho je to rovnako zaujímavé info, ako nejaké info o tom, ako funguje motor auta, aké sú planéty či ako vzniká sneh. Takže smelo mu hovor pravdu, nebude zahanbený preto, že je citlivý. Skôr ty máš nejaký blok o tom rozprávať.
Prajem ľahký pôrod a veľa zdravíčka!
Urobiť prekvapko. Ako keď sa pod stromčekom zjavia darčeky. 😀 Tak vy tak nájdete bábätko v postieľke. Len tak zázračne.
Ideálne ak pôjde k babke a vráti sa domov keď aj ty 😀 To nemusíš aj nemocnicu spomínať.
A bruško si zatiaľ skrývaj pod oversize mikinou, aby sa nečudoval ze kde ho máš. 😂
Len mu to povedz normálne. Teraz to práveže pochopí bez zbytočných úškrnov. Bude to veľký brat a pomocník. Ber ho ako parťáka. Keď budeš týždeň v nemocnici a prídeš domov, tvoj 5 ročný syn bude neskutočne veľký. 🙂
Baby, ja viem ze to vyznieva cudne a krútiť pri tom hlavou. Ja tu tiež dávam príspevky, ktoré teda s rozprávkami nič nemajú. Pisem casto tvrdšie a čisto realistický, hlavne posledne dni - co téma to perla.
Ale ešte by som ho rada ušetrila pravdy. On sa pyta viac, v skolke to nik nepreberá tak detailné, už by mi to povedal. Poviem mu ze je viac možností ako sa babo narodi. Len ja si napríklad málokedy ľahne, už fakt musím byť chora veľmi. Minule plakal, ze ci mi to prejde a co ma boli. V pondelok idem do pôrodnice na vyvolavacku. Tak špekuluje, ako mu to pekne vysvetlit. Už som mu povedala, ze je veľké babo a doktory pomáhajú a kontrolujú. On povedal ok tak ze on pôjde tiez, babo výberu a ideme domov 😂 Pri bratovi bol menší, to tak neriešil, teraz špekuluje na co tam v porodnici mam byt viac ako deň 😁
@personality
V pondelok podvečer odchádzam do nemocnice uz 😆 To vie, len predstava ze budem mimo domu večer sa mu nepozdáva. Ked sa mu brat narodil, ma 3 roky, to ešte veľmi neriešil. Teraz už viac rozmysla🙂. Brucho už nemám kde schovať, to hladka a smeje sa ked sa mala mrzí.
@autorka ale prepáč, ale 5 ročnému vysvetľovať ci sa dieta narodilo cisárskym alebo vaginálne? To fakt? 😳 jednoducho babatka sa rodia v pôrodnici, kde mamine pomôže ujo doktor alebo doktorka. Do nemocnice ideš sama ale vrátiš sa už so sestričkou a on bude veľký brat. Všetko ju bude musieť naučiť...
@loliki
On je super partak už teraz. Nedávno sa s malym bratom ráno zobudili skôr, vyzliekol mu pyžamo a obliekol tepláky 😍😂. Ešte sa mi potom stazoval, ze si maly nechcel dat obuť ponožky! Bude mat 2 roky ten menší 😁. Boli uplne potichučky a extra dvere na detskej zavrel 🙈, ze aby ma nechali spinkať.
No dúfam, že to celé dobre zoberie 🙂
A tehotenske brusko si mu ako vysvetlila?
@lienka.7
no kupila som jednu knihu a nepozrela ju dôkladne. Je to tam pomerne presne nakreslené 😳. Vrátila som ju, bola od 5 rokov.
@dahra
v pohode, je tam babo a rastie, ked bude veľké uz, bude s nami ako jeho mladší brat. Ako sa tam to babo dostali ho absolutne nezaujima. Len ako pôjde von keď tam nemá dvere 😁?
Ale čo je na tom, že povieš, že máš otvor na cikanie, otvor na kakanie a medzitým otvor, kde vyjde bábo? Alebo že ti ujo doktor urobí rez na brušku a bábo tadiaľ vyberie von? Ak teda bojíš sa, že by sa pýtal viac. Môj 2,5 ročný už vie, že keď menstruujem, tak mám krvavu vložku.
Povedz mu to tak, aby mal základ, ktorému budeš pridávať ďalšie info, keď sa bude pýtať, lebo to obdobie príde. Všetky 3 deti sa ťa budú pýtať. Tak preto mu teraz nevymýšľaj nezmysly, lebo ho dopletieš a klesne dôvera.
Neviem no, moja 5 rocna mi stale chodila hladkat brusko a pytala sa sama, ze ako a kedy sa narodi, ako vyjde z bruska. A 7 rocny brat duplom. Oni potom bracekovi kreslili navod, ako sa ma prisat na prsnik 😅. Takze mne je uplne divne 5 rocnemu vymyslat nejake rozpravocky, uprimne si to vobec neviem predstavit 🤔
@bolarazjedna
ďakujem za milé prianie aj komentár 🙂. To je dobrý nápad ale opýtať sa ako si to on predstavuje 😃.
@lienka.7
fuha tiez nie zlý nápad, uz som mu to raz pustila, veru to mi teraz na rýchlo nenapadlo 🙂 tiez fajn nápad.
Baby ste zlaté!
Ja mam tendenciu hovorit mu veci ako sú, tu ho nechcem prevalcoval 🫣. Inokedy fakt nemám problém komunikovať aj poradiť inym, len v tomto pripade sa cítim fakt ako blba.
No su deti, ktore sa nepytaju, moj prvorodeny, toho to nezaujimalo vobec, ako sa babo dostane do bruska. Maminku a ocka Pan Boh pozehna a babo je v brusku 😅, no ale potom, ako vyjde von, to uz ho zaujimalo dost podrobne. Ale.on je taky vedec, on skor pptreboval vediet, preco a kedy sa robi sekcia a kedy babatko vylezie samo von 🤣. No a dceru stale zaujima, co to boli, ze urcite to boliet musi. Nuz, su rozne deti, ja to chapem. Ale prave preto, ze je taky zvedavy, by som si nevymyslala rozpravky a baje. Raz sa to otoci proti Tebe, si myslim.
@bolarazjedna
no tiez mi tak zobral vložky, ze ved už chodím čakať na wc, som veľká, tak plienky nepotrebujem 🤣! Ale jeho bábika ano! To som mu tiez vedela vysvetliť.
Ja teda neviem co chces ako za radu pocut. A velke brucho si povedala, ze mas preco? Asi si uz hovorila, ze tam je babatko.
Vsak u nas sa hovori, ze deti nosi bocian.
Pojdes do nemocnice, tam sa ti narodi a ked sa pridu pozret, tak aha, bocian priniesol. The end.
@nevenka
no vedcto by som nerada, snažím sa mu hovorit pravdu v rámci možností. Tiez by som nerada aby mi neveril. To mas teda ineho vedca doma 🙂
@kitycat
😂 na to sa mi zasmial, ze babetko je predsa tazke a bocian ho neznesie! Len som pozerala ako si to vsetko pospajal 😁
Krtek a maminka - link som poslala vyššie.
Ja som svojej povedala, že bábätko už klope na bruško, že chce ísť von. Tak musím ísť na pár dní k dr, kde sestričku výberu a pár dní tam ostaneme, aby všetko skontrolovali. Rúčky, nohy, prsty, proste všetko vymenovať, kedy ktorý deň čo budú kontrolovať. Ale moja mala vtedy necelé tri roky, jej to stačilo. Držím Ti palce, nech to rýchlo máte za sebou a veľa zdravia a radosti ❤️
@nika23t
ďakujem ti veľmi pekne 🙂
@loliki
pozrela, podarené 😂
Kup mu Albi knizku ludske telo, tam ma vsetko pekne vysvetlene. 5 rocny je uz naozaj velky na bociana a anjelikov. Nepodcenuj ho. Naozaj mu normalne mozes povedat ako sa rodia deti a ver mi, ze to prijme uplne rovnako, ako keby si mu povedala, ze deti nosi bocian. Bude mat okolo toho tak rovnako otazok, rovnako sa mu to nebude zdat, rovnako bude pytat vysvetlenie. A nakoniec mu to bude rovnako uplne jedno.

😳
A čo tak mu povedať, ze ideš do nemocnice pre sestričku? Potrebuješ okolo toho omáčky? Co keď sa ta opýta, ako sa dostala do tvojho bruška? Budeš vymýšľať ďalšiu rozprávku ako mu vysvetliť, že semienko nie je semienko? Prepáč, ale prišlo mi to smiešne.
Nemusí vedieť detaily, ako ti bude doktor kontrolovať na koľko prstov si otvorená... Ale také, že pôjdeš do nemocnice aby mohli vybrať sestričku, mu povedať môžeš.