Plač staršieho súrodenca ako reakcia na plač bábätka

zo_ja
19. nov 2021

Ahojte mamky. Chcem sa opýtať, či nemá náhodou niektorá z Vás rovnakú skúsenosť. Staršia dcérka, takmer 2 ročná, sa stále rozplače, keď sa rozplače jej malinká sestrička, ktorá má 1 týždeň. Samozrejme, je mi jasné, že je to obrovská zmena a že si dcérka jednoducho musí zvyknúť, že k nám pribudol ďalší člen rodiny. Snažím sa jej to stále citlivo vysvetľovať a venovať jej maximum pozornosti, ako sa mi len dá. Mňa iba zaujíma, či ste sa stretli s tým, že aj Vaše detičky sa báli, keď plakalo bábätko a ako dlho to trvalo, kým si na ten plač ako tak "zvykli". Ďakujem vopred za každú Vašu reakciu.

lenka2710
19. nov 2021

@zo_ja moja ma 7 rokov a vždy plače keď aj menší 18 mesačný 😂 ale skôr to pramení z toho, že napríklad maly spadne, začne revat jak pavian a jej to príde ľúto a plače s nim, objime ho a plaču spolu 🤷‍♀️ takže u nás to je skôr o ľútosti nie o strachu

heln
19. nov 2021

@zo_ja ahoj, nemoze to byt preto, ze je sama mala a nerozumie preco babo place? a tak sa rozplace tiez lebo si mysli, ze sa babatku nieco stalo?

lienka.7
19. nov 2021

@zo_ja tiez nas to o chvilku caka... prosim ta, ako si zvykla starsia na malinke? Ake boli jej reakcie ked ju uvidela? Nasa bude mat 20 mesiacov ked budeme mat druhe a obavam sa ako ju "prijme" co ako robit, ci nerobit...

ajka0207
19. nov 2021

@zo_ja nemyslím že sa bojí, resp. moje majú 4 a 2 a v 90 percentách proste keď plaču plaču obe. A je to tak od kedy sa mladšia narodila.

anavianavi
19. nov 2021

@zo_ja Ja mam rovnaku skusenost. Stava sa to, cim dalej, tym menej, ale stava sa to este. babatko ma takmer 3 mesiace. okrem toho sa starsia hocikedy z nicoho nic rozplace alebo sa v noci zobudi s placom. tiez to pripisujem tejto zmene. pomaly to ustupuje.

tosomja
19. nov 2021

@zo_ja áno. Tiež mám rok a polročného synčeka a polročnú dcérku. Keď plače jeden, plače aj druhý. Hlavne keď tak srdcervúco plače.

leelu
19. nov 2021

Trvalo cca 3 mesiace, kym si starsi 2 rocny zvykol na novorodenca. Mala zaplakala, hystericky plac starsieho, ja na maslu/prasky. Tazke obdobie, ale ako kazde obdobie preslo. Poradit nemam co, nic nefungovalo, len si zvyknut. Maly aj ja. A to mala plakavala fakt zriedkavo.

ankare
19. nov 2021

@zo_ja môj je oveľa starší od mladšieho súrodenca ako Tvoja staršia dcérka a často ho rozrusi,keď malý brat plače. A keď bol mladší bábätko, veeelmi zle to znášal,keď maličký plakal,často plakal s ním.
Neboj, je to normálne a prirodzené. Aj Tvoja staršia dcérka je ešte malička a citlivá. Časom to bude lepšie. Držím palce!

gerfinka
19. nov 2021

@zo_ja aj moja staršia bola taka. Mame rozdiel necelé 2 roky. Prvý večer keď som došla z pôrodnice revcali obe do 11 😁vredy som mala nervy v kybli, dnes po vyše roku mi to už príde úsmevné. Staršia plakala lebo sa bála a zároveň aj akoby s mladšou trpela. Napr.starsia mala obdobie, že keď som mladšiu hresila pri niečom trosku hlasnejšie - no, no, tak sa rozplakala tiež, že teda tu mladšiu hresim. Prejde to dnes už nemá také "stavy", už ju skôr provokuje, občas aj capne😁

freeja
19. nov 2021

@zo_ja ahoj, my ked sme prisli s malym z nemocnice, dcerka mala dva roky dva mesiace. Asi tyzden dva trvalo to, ze ked plakal on, plakala aj ona. Dnes ma mlady 4 mesiace a ked reve, uz sa za nim ani neotoci 🤣 chce to asi len cas a vela vysvetlovat. Synchronizovany plac prejde 😁