icon

Rady a skúsenosti s troma deťmi do troch rokov

Včera o 20:01

Ahojte, mam otazku na mamicky s detmi s malymi vekovymi rozdielmi, pripadne 1 dieta + dvojicky. Nezaujimaju ma teoreticke nazory, ale prax tych, co to naozaj zazili. Dakujem za Vas cas.

V case narodenia tretieho dietata bude mat prve dieta 2 roky 4 mes a druhe 14 mes.
Tie, ktore ste zazili podobnu situaciu a boli ste same na deti (tj rodicia daleko, alebo nezaujem a muz nijake homeoffice tj doma az o cca 16h), ake najlepsie rady pre bezny den sa Vam osvedcili? Ako sa Vam osvedcilo nocne spanie aby sa vsetci co najmenej navzajom budili? Kto, s kym, kde?
Byvame v RD, mam k dispo zahradu, bolo mozne sa nejakym sposobom dostat bezpecne von/dnu? Autom same ste chodili s takymi 3 malymi, ci vobec?
Mna len tak nieco nerozhadze alebo nevystresuje, s dvomi malymi uz mam system, len rozmyslam ako to bude dobre logisticky sklbit aj s tretim, ked uz nas takto "prekvapilo".
Dakujem 🙂

anonym_80cc4b
Včera o 20:06

Neporadím, len držím palce. Ja mam 2under2 a mam čo robiť. Hlavne nech ste zdraví!

beata_k
Včera o 20:08

@anonym_autor Stretala som mamicku, ktora takto mala. Dve starsie boli v surodeneckom kociku, najmladsie v nosici. Drzim prst.

anonym_43470c
Včera o 20:23

ahojko ja som mala deti po roku, + neskor aj ako profesionalny rodic dalsie... zahul je prvy rok-rok a pol. potom to uz bolo jednoduchsie aj na spankovy rezim, aj organizacia, cestovanie, vychadzky, boli sme v byte takze velke vymozenosti ako zahrada neboli. ale spanok sa da zariadit 2 deti spali v 1 izbe, tretie v obyvacke, podla toho kto aky mal rezim. bola som na nich vzdy sama, muz v praci, rodicia v zahranici, svokrovci nezaujem. velmi mi pomohol kocik phil&teds (ci ako sa vola) surodenecky 3kolesovy kocik, na prednom kolese s v pohode vzdy odviezlo starsie dieta (aj ako 5 rocne) a kocik to zvladol bez probleomv. vybavovala som s nimi vsetko sama lekarov (predcasniatka, takze vela), nakupy, vylety. u mna bol zahul prvy rok kym nezacalo najmladsie chodit potom uz to bolo lepsie, boli nastaveny na rovnaky obednajsi spanok a bolo to jednoduchsie. ked boli starsi odhrali sa super spolocne drzim palceky

kiki68
Včera o 20:38

Nasi byvali susedia Mali 3 dievcatka, rozdiel 2,5 roka. Sused nebol nadseny pohlavim ( ziadny chlapec), ale zmakli to. Sused zacal robit politicku karieru a darilo sa mu. Nemali ziadne babky std okolo

anonym_740c42
Včera o 20:54

@anonym_autor ja pracujem so ženami po pôrodoch, také čo majú viac deti po sebe sú zničené zodraté strhané a ani si nepamätajú obdobia keď ich deti boli malé. Takže rada je len keď už si sa dala na to asi stát si za tým prečo si to urobila a veriť tomu a vydržať. Človek odpradávna nie je stavaný psychicky ani fyzicky na to aby sa staral o viacej malých detí.

nin12345
Autor odpoveď zmazal
vorkola
Včera o 20:58

@anonym_autor Da sa,Ja om mala 3 deti za 4,5 roka a zvladla..ale kazdy tyzdem mi chodila mama, a ja het do mesta,a jked som nic nepotrebovala kupit,,,trochu som sa od deti odreagovala,,posnorila, co nove v meste,,pomohlo mi to na psychiku

zuzanaete
Včera o 21:03

A manzel by nemohol ist na matersku so starsim, ked sa narodi tretie? V okoli viem o 3 rodinach, co mali 3 deti do 3 rokov. 2 viem, ze to riesili otcovou materskou. Takze pol roka boli na deti dvaja.

negymama
Včera o 21:09

moja mama mala dvojcata a o rok a pol dalsie dieta. takze za 1,5roka 3deti. urcite to bolo narocne, boli iba platene plienky, vyvarali sa v hrncoch.
mama ale byvavla prve mesiace s rodicmi a neskor, ked sa osamostatnili, jej pomahala mladsia 12 rocna sestra.
ja som mala tretieho syna, ked mala starsia 4roky a mladsia 2 - ta ale bola s poruchou reci a auti crtami.
rodicia mi nepomahali, muz bol v praci, ale v zimnych mesiacoch mi pomahala kamaratka z bloku, poobede mi vodila najstarsiu domov zo skolky, aby som nemusela obliekat novorodena a vzdorovitu autistku /maly sa narodil v decembri/. Kolko x mi vzala dceru aj k sebe domov, aby sa vyhrali s jej synom.
Treba si veci ulahcit a zorganizovat.
Deti som ukladala vecer spat v jeden cas, jedno ci malicke ci vacsie. Nezehlila som skoro nic, varila jednoduche jedla, chodili sme co najviac vonku a to aj v zime. Male spalo v kociari, starsie sa vybehali a unavene lepsie spali.

anonym_e2ed47
Včera o 21:38

my 3 deti za 4 roky. bývali sme u rodičov v jednej izbe. V posteli sme spali s dvoma deťmi, tretie bolo v postieľke vedľa mňa. Deti sa navzájom budili. mne moc pomohlo dať dcéru do mš - išla vo veku 3,5 r. Tam sa prehrala a zabavila.
na prechádzky sme chodili so všetkými 3 deťmi. Dve staršie išli po svojich - aj keď tá mladšia mala len 18 m a malé bábo v kočíku.
Aby toho nebolo málo, stavali sme v tom období aj dom. Svojpomocne. Manž. chodil na stavbu a ja som ešte aj varila ľuďom, ktorí boli na stavbe. Ráno som stavala už pred 4 h, aby som niečo urobila kým deti spali. Prežili sme.

anonym_440ed9
Včera o 21:56

Az mi mraz presiel po chrbte. Ale zeny zvladnu vsetko. Drzim palce.

autor
Včera o 22:13
@negymama

moja mama mala dvojcata a o rok a pol dalsie dieta. takze za 1,5roka 3deti. urcite to bolo narocne, boli iba platene plienky, vyvarali sa v hrncoch.
mama ale byvavla prve mesiace s rodicmi a neskor, ked sa osamostatnili, jej pomahala mladsia 12 rocna sestra.
ja som mala tretieho syna, ked mala starsia 4roky a mladsia 2 - ta ale bola s poruchou reci a auti crtami.
rodicia mi nepomahali, muz bol v praci, ale v zimnych mesiacoch mi pomahala kamaratka z bloku, poobede mi vodila najstarsiu domov zo skolky, aby som nemusela obliekat novorodena a vzdorovitu autistku /maly sa narodil v decembri/. Kolko x mi vzala dceru aj k sebe domov, aby sa vyhrali s jej synom.
Treba si veci ulahcit a zorganizovat.
Deti som ukladala vecer spat v jeden cas, jedno ci malicke ci vacsie. Nezehlila som skoro nic, varila jednoduche jedla, chodili sme co najviac vonku a to aj v zime. Male spalo v kociari, starsie sa vybehali a unavene lepsie spali.

@anonym_740c42 vela sil pri praci. Ja nastastie vidim v okoli vela nezdratych zien aj po viacerych detickach takze myslim ze viac deti aj s malymi rozdielmi nie su pravidlom problemov 🙂 a kopa zdratych zien je aj po jednom dietati, ktore nakoniec priznavaju ze radsej nemali ani mat a pod.

@zuzanaete ano rozmyslame nad tym z kazdej strany, zial z urcitych dovodov to asi nebude mozne.

@negymama klobuk dole. Presne tak to vnimam aj ja "len" pri tychto dvoch, organizacia prace a vypustanie momentalne absolutne nedolezitych prac popri tom je kluc k uspechu, aby sme prezili den po dni a este aj co najviac k spokojnosti vsetkych.

Dakujem inak vsetkym za mile reakcie. Cakala som viac hejtov - ako niekedy vnimam v podobnych diskusiach, kedy vyhadzuju zenam na oci ako si narobit deti a nemat na nich cas atd. Sama som z mnohopocetnej rodiny a bolo u nas vzdy veselo a mame skvele vzahy az do dospelosti. Neschopna nie som, mam muza ktory sa netvari ze domacnost sa ho netyka, mame uz aj dom, izby kde sa vieme podelit, zahradu kde sa da vybehnut, priatelov naokolo, "kdyby neco". Tretie bude radostou tak ako prve dve, a zvysok sa zvladne.

anonym_be05c1
Včera o 22:47
@anonym_autor

@anonym_740c42 vela sil pri praci. Ja nastastie vidim v okoli vela nezdratych zien aj po viacerych detickach takze myslim ze viac deti aj s malymi rozdielmi nie su pravidlom problemov 🙂 a kopa zdratych zien je aj po jednom dietati, ktore nakoniec priznavaju ze radsej nemali ani mat a pod.

@zuzanaete ano rozmyslame nad tym z kazdej strany, zial z urcitych dovodov to asi nebude mozne.

@negymama klobuk dole. Presne tak to vnimam aj ja "len" pri tychto dvoch, organizacia prace a vypustanie momentalne absolutne nedolezitych prac popri tom je kluc k uspechu, aby sme prezili den po dni a este aj co najviac k spokojnosti vsetkych.

Dakujem inak vsetkym za mile reakcie. Cakala som viac hejtov - ako niekedy vnimam v podobnych diskusiach, kedy vyhadzuju zenam na oci ako si narobit deti a nemat na nich cas atd. Sama som z mnohopocetnej rodiny a bolo u nas vzdy veselo a mame skvele vzahy az do dospelosti. Neschopna nie som, mam muza ktory sa netvari ze domacnost sa ho netyka, mame uz aj dom, izby kde sa vieme podelit, zahradu kde sa da vybehnut, priatelov naokolo, "kdyby neco". Tretie bude radostou tak ako prve dve, a zvysok sa zvladne.

@anonym_autor mala som dvojkocik , ten za sebou a tretie bolo na streche, ja som chodila do parku a neviem...nejako som prezila...potom dalsie uz boli zahul.

terezia74
Dnes o 03:47

@anonym_autor asi by som sa išla obesiť do parku. Ale určite to zvládnete.

anonym_6c61e7
Dnes o 07:45

@anonym_autor ty uz mas 2 deti s malym vekovym rozdielom a vies co to obnasa a ake narocne to vie byt. Takze budes aj pri tretom postupovat rovnako viac menej s bude to zrejme o kusok tazsie. Ja mam lem 2 deti s takymto rozdielom, prvy rok bol urcite najtazsi. Potom som im zjednotila spanky a vela casu sme travili v zahrade. Odporucam najstarsieho dat do skolky akonahle to bude mozne. Nie len kvoli tebe, ale nebudes mat cas sa im vsetkym tolko venovat a 2,5 rocne dieta potrebuje vela podnetov, potrebuje sa rozvijat. To mu ty nebudes vediet dat, ked budes mat doma dalsie 2 babatka. My sme cca v 3 mesiacoch mladsieho deti rozdelili na spanok, lebo sa rusili. S manzelom sme sa striedali vselijako. Teraz uz spia spolu a uz to je vsetko take jednoduhsie, uz sa vedia obliect, najest, normalne zaspat, ako tak okupat a hlavne sa cele dni spolu prehraju, nas ani nepotrebuju 😅 A moje deti maju 4 a 3 roky a az teraz posledne mesisce si mozem povedat, ze ten maly vekovy rozdiel zacina mat viac a viac pozitiv. Drzim ti palce.

negymama
Dnes o 08:42
@anonym_autor

@anonym_autor a to som este nespomenula taky "detail" , ze po tretom, sme este mali stvrte 😀
ale stvrty syn, bol az po 2rokoch a 8 mesiacoch od posledneho dietata, takze to uz sa dalo. Prvu dcerku som mala v skole 7 rocnu cerstvu prvacku /stvrty sa narodil v auguste/, bola v skole, kde cely prvy stupen slubili aj dodrzali, ze v skolskej druzine s nimi urobia vsetky ulohy aj naucia sa. Dieta sa doma uz len hralo, max. sme vymenili ucebnice a postruhali ceruzky.
dalsie deti mali 5 a 2,5 roka a tie boli skolke. Ten 2,5 polrocny nastupil do skolky s nadsenim, miloval skolku, bez adaptacnych problemov a este obaja ani chori nebyvali, tak max 1-2x do roka.
A doma som bola len s babetkom, a rano ich vodil muz a poobede som vzala najmensie do kociara, pobrala deti zo skoly a skolky a isli sme na ihrisko, a az potom domov.