Strach zo súrodenca
Moja dva a pol rocna dcerka sa boji svojej sestricky 7 mesacnej. Ked bola babo a iba lezala tak sa k nej yulila a pusinkovala ale teraz od nej utela a place ked sa jej co i len dotkne. Ma niekto podobne skusenosti? Prosim len seriozne
@gala79 keby to bolo take jednoduche urcite by sa spytala ;)
@sykorkauhliarka ?? a aky vidis problem sptytat sa 2,5 rocneho dietata na "vtzah" k surodencovi ? ved je jej mama, tak snad vie ako s nou kominikovat resp. vypozorovat so situacie co moze byt vo veci .. a aj 2,5 rocne dieta ti vie ( primerane veku ) povedat, ze co je "vo veci "... a potom ze ma clovek ostat seriozny... 😢
@gala79 mamicka sa pyta na podobne skusenosti nie na dôvody ...
@sykorkauhliarka spravne, ale starch so surodenca musi mat predsa nejaky dovod .. a ak ho ako rodic nepoznam, tak sa dalej nepohnem... co mi to pomoze, ked tu maminy budu vypisovat ako to bolo u nich, ked sa vtasneho decka najprv neopytam ???
vravim kebyze to bolo o otazke uz je problem vyrieseny ...mamicka chce vediet prave to ci aj ine deticky sa boja...moja neter sa boji mojej dcery ma tri roky ale nevie odpovedat preco z roznyh dovodov
urcite to treba riesit cez malinku. Inak to nepojde..strach moze mat viac pricin...mozno by bolo fajn to riesit aj cez psychologicku tym nemas co stratit
bojí sa že menšia ju pripraví o postavenie a strach predstiera aby získala pozornosť
tazko povedat....moze to byt tak zvasltne prejavovana ziarlivost,ale aj nemusi...mozno by som skusila take ich vzajomne hladkanie sa...jedna druhu,samozrejme za tvojej pomoci
postupne nejako ich tak "davat dokopy"....mladsia je este malicka,neviem si predstavit to riesit inak...mozno niekto ma fundovanu radu
ja som takto riesila "lasku" mojich dvoch synov
pokial mladsia dcera iba lezala,nejako jej nevadila...ale mozno teraz,ked uz je aktivnejsia...mozno sa jej aj ozaj boji,mozno aj ziarli...to postupne zistis
Vzľadom na diskusiu o nejedení, ktorú si tiež založila, sa tiež prikláňam k možnosti, že dcérka začala skúšať nakoľko s vami bude môcť cvičiť. Hlavne kľud a žiadna panika, dieťa musí vidieť, že máš situáciu pod kontrolou stále ty.
@lexilaracroft možno len žiarli. Okolo drobca musí predsa každá mama viac skákať. A jej to je ľúto...
@lexilaracroft podla mna si rovno popisala problem...7mes dieta uz nieco robi, plazi sa, sedi, dzavoce, hra sa atd uz len tak nelezi...z babiky je zivy tvor a nie kazde dieta vie podla nas adekvatne a "normalne" reagovat, skus ich dat k sebe byt pri tom, vysvetlovat reagovat, nech sa mala dotkne aj teba nech starsia vie, ze to nic
@gala79 ona este nerozprava
Dakujem za odpovede. Nechcela somzmienit nijake vivojove poruchy schvalne aby som zistila ako reaguju ine deti a aby ju hned niekto neodsudil ze ano je to pre toto... Logopedka k nam chodi kazdy tyzden velmi sa maju radi a rozumeju si. Je to o 11 rano vtedy mensia spi tak ma svoju "ucitelku" pre seba. Nakolko mi mala neodpovie tak to s urcitostou vediet nebudem. Doktorka tvrdi ze to je koli tomu ze nevie predpovedat co ta mensia spravi. Boli ma vsak srdce ked vidim ako z placom od nej uteka. Jasne ze sa snazim ich davat dokopi. Ta mensia je z nej nadsena a chce sa hrat. Vie mi niekto povedat ci sa vobec niekedy spolu budu hrat?
@lexilaracroft kamoskina dcera sa takto boji nasho. A tiez neviem-cim to je. Maly ju zere a je z nej paf. Ona sa akoby hanbi. Ma 7r. Avsak pri svojej sestre -malinkej -je uplne ina. Takze to nie je totozny problem ako tvoj...ale tiez mi je to luto kvoli malemu. Stale si hovorim-ze to chce cas...trosku sa to lepsi. Akoby nevedela-co s nim ma robit-ked bol male uslintane babo.
@jonnie Ahoj no moja sestra ma tiez maleho chlapca ma 5 mesiacikov a boji sa nasej malinkej 7 mes dcarky no to ma dovod nakolko jr mladsi nevie sa branit a ona ho fajtuje. Trn ked ju videl hnad sa rozreval. No to nie je ten isty pripad ako s nasou starsiou
@jonnie tie foto boli pre teba 😍
@lexilaracroft a ako je na tom so ziarlivostou? Napr. Ty ked robis nieco s malou-ako ona reaguje? Alebo ju nejako zapajas-doniest plienku...tlacit kocik...ci sa cez toto neobnovi vztah... len dumam..tazko z par viet vediet-co to je.
@lexilaracroft mala som to podobne, nie úplne rovnaké. Tiež mám rozdiel medzi prvými dvoma synmi dva roky. Prvorodeny začal rozprávat až ako trojročný mimochodom. Od menšieho síce neutekal s plačom, ale ho ignoroval. Cca prvý celý rok ho nepohladkal, nedotkol sa ho, neriešil ci plače, proste nič, ako keby nebol. Neriešila som to žiadna, mala som pocit ze nejakým nátlakom, by som to len zhoršila. Starší sa postupne sam učil ako komunikovať s mladším. Teraz majú päť a tri roky a sú to najlepší kamaráti. Hádky ci bitky sa vyskytujú veľmi zriedka, naopak, dokážu sa spolu hrať celý deň zatvorení v izbe, koľko krát ani neviem, ze ich mam.
Toť moja skúsenosť.
A ešte jedna vec, aj keď neviem ci to malo vplyv- starší syn je vysoko nadpriemerne inteligentný, takže asi aj kvôli tomu reagoval inak než "normálne" deti
@jonnie ona jefine co vie podat je ovladac 😕 no dnes sme sa nspriklad hrali v deckej s mensiou a starsia tam dosla hodila sa mi na kolena tak som ju chcela zapojit do hry no odisla sadla si na postel a zakrila si hlavu paplonom. Mensia bola v deckej lebo ju televizor nezaujma a v obivacke sa nudi. Pekne sa vie zahrat aj sama len ju chodim kontrolovat. Nebolo to tak ze by som sa s nou hrala a so starsiuo nee no nebavi ma pozerat mikimauza
ahojko, ja mam 6r dceru s poruchou reci (hoci vie rozpravat) + 1,5r. a tiez sa tej mensej "boji" a viem preco... lebo ju ta mladsia bije, robi jej od radosti zle. tak sa s nou chce strasne hrat, mojkat, objimat, nahanat.... az jej casto nevedomky ublizi. dokonca to pred sviatkami prislo do takej fazy, ze starsej vytrha chuma vlaskov z hlavy - doslovne vytrhla a ma na hlavicke plesinku ☹ noralne ranku, ktoru sme museli par dni osetrovat. takze odvtedy musime na mladsiu davat pozor, aby "nechtiac" neublizila starsej. hocikedy jej znici hracky, ked jej vbehne do hracieho pola, kde sa prave hra, posticuje ju, objime ju tak, ze ju skrti, ci poskriabe do krvi, starsia to este dobre nechape, ze to nerobi umyselne, takze tiez pred nou uteka, sem tam aj s krikom a casto aj do inym miestnosti. je to prirodzene. treba jej vysvetlovat, ze mladsia to nerobi naschval, ze sa chce len hrat a pripriavovat ju na to, ze ked zacne chodit bude to este horsie ☹ :-d kym nechyti cit a mladsiu ucit cim skor ten cit do rucky chytit. mozno si to ako rodicia vobec neuvedomujete, ale asi mladsia vstupuje starsej do jej "sukromnej" zony a ona si to nepraje. nic ine v tom nie je. neboj ze by sa nemali radi v buducnosti...😉😍
@soldi no moja je skor ako ten z prison brejk neviem ci ti to nieco hovori. No ona sa nehra s hrackami ako ine deti ona to hned rozoberie na suciastky skuma kam sa davaju baterky odkial vychadza zvuk a tak.
@kacena4 ooo dakujem velmi si ma potesila. Ja sa skor bojim ze si ta mensia bude myslet ze ju ta starsia nelubi ked sa nechce hrat. Snazim sa vysvetlit aj jednej aj druhej len mi to je luto
@lexilaracroft neboj casom sa to zlepsi
@lexilaracroft z toho si nic nerob kamoska maju v rodine take technicky zdatne baby, vsetko rozoberu ich hracky su hrackarske pilky,kladiva atd..deti su rozne, kasli na vsetky stereotypy, ako sa maju deti spravat k surodencom, ako sa maju hrat atd. tvoja ide tempom akym jej vyhovuje...
@lexilaracroft podla mna,dcera jej ani nemusi robit zle-resp.chciet robit zle,zrejmaje zvedva,je pre nu ako hracka,este je malicka aj jedna,aj druha
musis postupne vychovavat,mojkat ich....starsej stale dookola rozpravat,ze sestricka,nie babika,atd,atd....ze davame pozor,ze,ze,ze///to naozaj treba cas,cas,cas.....
no a s tym vysvetlovanim,tej malej tazko nieco vysvetlis....uz budes mat co robit,aby starsia pochopila o co ide,takze klud
su to este malicke deti...

@lexilaracroft seriozne...😉 dcerky si sa pytala ? Urcite ma na to nejaky dovod...