Syn verzus dcéra
Dobrý deň, rada by som poprosila vaše názory. Mám syna mal v máji 6 rokov a dcéru 4 roky (tiež máj) No so synom mame večne s niečím problém a už si nevieme dat rady. Uvediem par príkladov.
- Obliekanie, pripravím obom veci, dcéra sa oblečie, bez slova, bez problémov a rýchlo. Syn stále niečo okolo toho musí robiť, stále ho musím volať, každú chvíľu pripomínať aby sa obliekol, dokáže sedieť v trenkach a rozmýšľať, alebo polovyzleceny odbehne k hráčkam.
-čistenie zubov, dcerka si krásne čistí, ja docistim, syn len cumle kefku, žiadna snaha,
-umývanie rúk, dcéra krásne, on katastrofa, špinavý uterák.
-rovnako sprcha, jedlo a plno ďalších činností
Vysvetľujem mu, učím ho od malička, snažím sa ho motivovať ale nič nepomáha. Už som z toho unavená, všetko mu stále pripomínať, vysvetľovať základné veci a stále byt pri ňom lebo by sa ani neobliekol. Chodí do školy, tam je to viac menej v pohode zatiaľ ale tiež je vraj pomalší, pritom je inteligentný ale problém sú samostatné práce, to nestíha, zatiaľ ich pani učiteľka nehodnotí, ale ak budú známky tak toho sa obávam.
Ďalší problém je v hraní, s ním sa nedá hrať žiadna spoločenská hra, stále zúri, mení si pravidlá ako jemu vyhovuje, s dcérou v pohode hráme a ako sa pridá on tak je dohrane lebo od zlosti nám všetko rozhadze a panacikov zruší. Ale ak niekto prehrá a on vyhrá tak sa nám s radosťou vysmeje. Nie je tam v žiadnom prípade uprednostnovanie dcéry, venujem sa im rovnako, dokonca synovi viac, lebo dcéra je samostatnejsia.
Co si myslite? Je to povaha, či hľadať v tom nejaký problém? Ďakujem
Hlavne ich neporovnavaj. On je taký a zmier sa s tým ,a môžeš na Tom pracovať jemne aby sa menil k lepšiemu,rýchlejšie s obliekol,hral sa hru pekne a tak
Chlapci su male brzdy, ten rozdiel sa zrovna medzi 10-12rokmi ale uplne... A vela - velmi vela - robi povaha...nie je jedno dieta ako druhe, vidim u mojich (dve dcery/dvaja synovia doma)
Ano, je taka povaha.Moja dcera bola taka pomala,zasnena, pohodlna.Flegmaticka..hlavne ho neporovnavaj,nehovor mu sestra je mensia, ale rychlejsia…verim, ze Ti to ide na nervy chlapci su casto v samooblsuznych veciach nesikovnejsi nezalezi im na tom,
Neporovnavaj ich hlavne ako pisu baby. Uz v skolke dievcata boli stale sikovnejsi v obliekani ako moji 3 chlapci...oni maju proste caaas. Svagrina ma 3 chlapcov a najmensie 4r dievca a od narodenia hovori, ze je to ine ako chlapci...v 3r sa sama obliekala...ale zase niekedy vymysla, ze toto si obliect nechce...chlapcom je to uplne jedno...i tielko naopak, i nohavice na pyzamo 🤣.
Ako mama 3 chlapcov 6-11r hovorim, ze treba len vytrvalost a vytrvalost...stale dookola hovorit, ze saty sa same nezavesia....zavisi aj od povahy...jeden je viac poriadkumilny, iny menej.
Rano 6r. sa za 5 min.oblecie a 9r co je od 6h hore je o 7h stale v pyzame a mna ide stale rano trafit, lebo stale ideme do skoly ltt, lebo taraju miesto jedenia....
Dievcata su vacsinou sikovnejsie vo viacerych veciach, avsak pre mna je narocnejsie vychovavat babu, su ovela panovacnejsie, protivnejsie, chlapci xy z toho vobec neriesia, ani ich to nenapadne..
Povaha, ina osobnost. Moj syn bol v tomto veku sikovny aj samoobsluzny, na neho prisla lajdackost neskor. O dcere som ani nevedela, so synom som stale nieco riesila...
Áno, chalani sú väčšinou takíto, hlavne zaostávajú v reči, samoobslužných činnostiach, sú nepozornejší, roztržitejší, rozbehanejší, hrajú sa agresívnejšie...atď atď. Nič nové pod slnkom. Rozum dostávajú okolo 25 roku života.
Strašne porovnávaš. A tak, že syn z toho vždy vychádza zle. Jedinú dobrú vec si o ňom nenapísala. ☹️ On to cíti a vníma a len sa to tým zhoršuje.
Ja ako matka dvoch chlapcov by som nepovedala, ze dievcata su sikovnejsie..alebo ze chalani zaostavaju v reci alebo inom... ALE! Nemam sice dceru, no z pozorovania chlapcov dedukujem, ze u nich su to proste cinnosti NEZAUJIMAVE, NEDOLEZITE a tym padom na to *** dievcatu je asi jednoduchsie vysvetlit, ze "nieco treba" spravit... chlapec, kym sam nepochopi, na co je to dobre a nezosobni sa s tym, ze veci treba robit tak alebo inak, tak ma proste akukolvek vonkajsiu motivaciu na salame.. a ta vnutorna motivacia je u nich skratka niekde inde. Oni za dolezite jednoducho beru ine veci
môj syn tiež mal také "blbé" činnosti viac-menej na saláme, v škôlke mu v zime pomáhali obliekať sa dve dievčatá, aby stihol ísť na vychádzku (on im potom za odmenu pri obede zjedol mäso, ktoré ony neľúbili). Diametrálny obrat nastal, keď začal športovať. Tam už dievčatá na pomoc neboli, len samí chalani, no a kto chce byť na každom tréningu sprdnutý trénerom, že je najpomalší? A zrazu to išlo!
Nechcela som to tak napísať, že či zo je tým, že je chalan 😆 ale teda asi aj to závaží, neviem, len už som z toho vyčerpaná, stále len na neho čakáme.
@h2 to ze som to napísala sem znamená, že mu to hovorím denne a stále ho porovnávam a dávam mu to najavo? Veď píšem, že sa mu venujem, nerobím rozdiely.
Dievčatá, nepoužívam frázy, že pozri sestra je mladšia a rýchlejšia, ale musel by byť slepý a hluchý aby ten rozdiel nevidel, lebo teda on stále robí so sestrou súťaže a vždy prehrá ale aj tak stále potom rieši, že prečo ona vyhrala. Ja sa mu práveže snažím vysvetliť, že čo robiť aby bol rýchlejší, aby nebol výbušný, že nevadí ak prehra spoločenskú hru, lebo ide o pekný spoločný čas s rodinou a o zábavu. Motivujem ho, ale on všetko začína ,,kto bude prvý.." Ja nechcem aby superili medzi sebou.
Ale už som aj spravila tak, že nenapadne som mu pomohla aby bol rýchlejší a vyhral, že ho to poteší, ale on aj tak zase začal robiť iné než mal a aj tak prehral 🙈 čiže fakt neviem, nechcem to nechať tak, že veď je chalan tak je pomalší, lebo ho to trápi a odzrkadlí sa to aj v škole keď budú písomky.
Čiže sk by ste vedeli pomôcť, poradiť, že ako trénovať pozornosť, neodbiehat od vecí, či je dobrý bodový systém a odmeny? To teraz máme, ale nepomáha
@anjelicek26 ja chápem, že každé je iné, len som prekvapená, že až taky rozdiel v základných činnostiach 🙈 úplne by som chápala, že jedno je dobré v matematike a druhé v športe. No super, tak ešte pár rokov do 10-12 rokov kým sa to vyrovná 😂
@luccija a už nie je? Upravilo sa to?
@euka210 😂 uuf, tak x 3 by som to nedala. Ja som trpezlivý človek, ale už niekedy ma poráža. Ale jazdy deň mu hovorím ako ho ľúbim a ze je pre mba najúžasnejší ❤️ tak snáď len naliať pohár vina večer a pripraviť sa na ráno 😆
@lily246 😂👍
@taga
@danica2711 máte pravdu, asi som len potrebovala počuť, že aj iní chalani sú takí 🤗 a teda samozrejme viem vypísať plno pekných vecí o ňom, len som chcela riešiť veci, ktoré ma momentálne hnevajú a nevedela som posúdiť ci to je v poriadku. Ale samozrejme je pre mňa ten najúžasnejší ❤️
No proste mas doma chlapa🤣🤣🤣 a mas len rozdiel 2 roky, sestra ho "predbehla". Nie nadarmo sa vravi ze chalani sú 5 rokov pozadu oproti babam 🤣🤣🤣
Baby su proste sikovnejsie a ona ako ta mladšia to ma navyse všetko obkukane. Len trpezlivosť...
Ja mam 2 baby a vidim tiez rozdiel, mala všetko uz teraz obkukava od staršej, a keď ich mam priamo porovnať, je proste sikovnejsia.😊
u nas syn je komolikovanejsi, dcera pohodacka ale neriesime, proste ich beriene takych aki su, nase zlaticka😃
Má takú povahu...moja dcéra má 12 a ona je taký flegmoš...na všetko má čas a mňa to vytáča
nechcem skatulkovat ale chlapci su vo vseobecnosti pomalsi v robeni ziadanych cinnosti (obliekanie, jedenie, hygiena) a celkovo si navyky uzrejmuju dlhsie nez dievcata. To je vidno aj v skole. Dievcata do tych 12 rokov su vyzretejsie, kdezto chlapci posobia niekedy ako male teliatka. Rozdiel na pohlad akoby bol 3-4 roky. (myslim akoby boli chlapci pozadu vzhladom na svoj vek). Je to normalne a pokracuj s tym, co robis a ako robis. Neukazuj mu, ze aha ona je sikovnejsia, len to chce trpezlivost a stale dookola pozadovat dodrziavanie fungovania a hygienu tak ako to chces od dcery. Aj skola moze byt komplikovanejsia. Moc som ta nepotesila je je to fakt a cim skor ho prijmes, tym sa ti bude lahsie zit 😀 Je to proste iny clovek. Keby si mala 2 chlapcov, tiez by si videla rozdiel ale nie taky velky. A este poznamka - teraz je dcera zlaticko ale nevies ci sa neotoci v puberte. Ona bude ako z divokych vajec a on mozno viac kludny. Len pevne nervy. Ak ich vedies oboch rovnako dobre robis. V dospelosti sa ukaze, kto si ako so zivotom poradi.
Nas ma 9 a toto ako keby si o nom pisala, je tretiak, ale zo skoly mi nosi jednotky. Lenze, vecer o 20 mi zahlasi, jaaaaj, zabudol som, ze mi treba nadiktovat diktat 😅.
Peide zo skoly, 300x mu zopakujem umyt ruky, prezliect, vylozit desiatu...kym sa prezlecie, och. Najdem ho s gatami pri kolenach, sedi v detskej na koberci a sklada lego. Na nervy 🙃.
@zuzikak ďakujem a máš pravdu, aj keď som tu vykreslila syna v horšom svetle (aktuálne to co ma zoziera) tak samozrejme aj dcéra má to svoje a teda jej puberty sa viac bojím 😱😆
@nevenka tak isto, gate na kolenách a on na koberci s autíčkami 😆 a nevadí, že my všetci už oblečení v zimnej bunde na chodbe 🤦♀️
To nie je o pohlavy ale o povahe. Ved su aj zeny bordelarky ci muzi pedanti. Moj syn je sikovnicek mam pocit ze vsetko vedel o trosku skor ako dcera v jeho veku. Jemu staci povedat raz a chape odkedy vie chodit ide a hodi odpad do kosa dcera po milion x sa to konecne naucila. Alebo do dnes by si este usta nos utrela do rukava ci do mna ci do obrusu ( ale uz to nerobi ) syn pyta servitky od roku a pol 😉a empatiu mà iny level. Dcera ked mi niekedy Nebolo dobre zurila ze nesmie mami lezat musela som z postele 😅😂a syn 2r ked som raz zakaslala v oosteli rano.. ze mami citis sa ok si chora? A utekal a doniesol mi cukrik rucolla od kaslu . 😍ale zas mala v 4.5r mala empatiu ked som teho mala napuchnute nohy tak mi na ne davala angel kisses 😘 a hladkala. Maly dojdeme domov a uprace si topanky .. automaticky a mala ich skopne z noh dobre ze nie na plafon…mala vcera zbehla dole rano mala gate a ponozky a hore pyzamo tricko vravim chod sa prezliect.. bola dako dlho hore dosla som tam a pyzamove tricko mala na sebe a gate si dala dole aj ponozky 🤣🤣🤣uplne naopak a este sa hadala ze to vobec nemala na sebe 🤪ale ked treba ist do lietadla to vie sa pchat prva dnu aj von 🤣aj zbalit si kufor veci si vie ulozit lepsie ako Ja. Podla mna to je mix genetiky. Ze tomu malemu viac zalezi na poriadku Lebo ho to bavy robit aj zmysel pre to co treba co je spravne je unho prirodzene silnejsi. A mala je zas rebel bez priciny she dance’s to the beat of her own drum. Taka povaha ze chce plavat proti prudu. Robit veci po svojom ; tiez nevie hry hrat jeduje sa ked nevyhra) Proste chce robit co ju bavi. A je to sice na nervy ale uplne ok kazdy sme nejaky. Keby boli vsetci rovnaki bola by to nuda.
Tym, ze je syn starsi nemoze si takto pytat viac pozornosti? Detska dusicka je krehka a mnohe starsie decka velmi citlivo vnimaju tu zmenu ked sa zrazu vsetko zacne tocit okolo mladsieho surodenca...
Mám doma presný opak 😁
A to hranie...to je povaha...niektore deti nevedia stravit prehru...len vysvetlovat a pockat kym dozreje. U nas hraju sach a stale bude na konci niekto plakat 🤦♀️
jeden ma rad spolicenske hry od mala, druhy dlho nie...tiez by chcel aby bolo ako on povie 🤷♀️

áno problém je, že je to muž 😀 mám to rovnako