Trojročná bije a kuše ročného brata
Ahojte, čo mám prosím už s dcerou robit?🤦🏽♀️ Má brata rada, ale furt má nutkanie ho kusat, bit ho(aj bezdôvodne), otvarat mu dlane, aby spadol, keď stoji a drzi sa. Vysvetlené to mala tisíckrát, aj sa mu vzdy ospravedlní, že ho nechcela kusat a už to neurobí, ale uprimne to nie je. Vie, že robi zle, lebo vzdy sa uteka schovat, keď sa rozplace. Dcéra bita nie je, takze má mrzi, že syn nou je🙄 zabrániť sa tomu nedá, to sú sekundy, aj keď mám syna meter od seba.

@ktochytavzite ano, ale vysledok je rovnaky. Dokusane dieta, kyoremu sa brani v psychomototickom vyvoji. Ako hovorim, v takychto pripadoch staci casto dohodov pediatra. Nasa pediatricka raz spomenula, ze "socialnych pripadov" rozneho zanedbania starostlivosti je zalostne vela v celom jej poole, v bezne pracujucej strednej triede. Castokrat si ludia predstavuju tyrane dieta len niekde z osadnych favelas. A pritom to moze byt kludne aj dieta vasej susedy. Len si treba vsimat modriny a plache, lahko prelaknutelne spravanie dietata.
Inak presne ako pises, chcu harmonicke prostredie pre deti. Ale realita je taka, ze naozaj vytvaraju pseudoharmonicke prostredie pre dceru, ale syn zije v neustalom strachu, kedy pocas kojenia (=par excellence moment stisenia, upokojena v maminej naruci) bude zase atakovany sestrinymi zubami do krvi.
Autorka sa ohana, ze na fotke je syn cerstvo kusnuty, preto ma ruku posiatu cervenymi flakmi.
Ale na to, aby mi niekto na kozi spravil takyto flak, ma musi sakra silno pokusat. Takze autorka, u mna neobstoji Tcoja vyjorovka, ze ho nekusala silno. Kuse ho neumerne silno a casto.
Velmi ocenujem, ze sa danu situaciu snazite riesit. Oddelit deti od seba a kazdemu ponechat vlastny priestor je urcite riesenie v danej chvili. Stale su spolu v miestnosti ale fyzicky si neublizuju. Sama ale asi citite, ze toto fungovat dlhodobo nebude. Chlapec sa zacne pohybovat sam, rychlejsie, naberie silu. Neustrazite ich 24 hodin denne, fyzicky aj psychicky budete velmi vycerpana. Poznaci to vztah medzi detmi, nebudu mat fyzicky kontakt, budu vas vnimat ako generala, ktory stoji neustale medzi nimi. A objavit sa moze kopec dalsich problemov, ktore sa budu nabalovat. Potrebujete hlavne pochopit spravanie dcery, z coho prameni ta velka vnutorna agresivita, ktoru prejavuje kusanim a sacanim. Rozumiem, ze temu ste zakladali o dcere lebo sama isto citite, ze problem bude niekde tu. Syncek za nic nemoze. Ziarlivost medzi detmi, rivalita, superenie o pozornost rodica je u malych deti velmi casta. Kazde dieta ju prejavuje inak. Vasa dcerka ju prejavuje vsak az prilis nasilne a odnasa si to maly surodenec. Jednoznacne to ako matka musite riesit, najlepsie so psychologom. Radim ho prave preto, ze vidim ako velmi sa snazite hladat riesenia. Mozno vam chyba len objektivny nadhlad a zopar dobrych rad ako postupovat a problem sa vyriesi. Termin u psychologa prosim nezmeskajte, je tazke sa teraz v case Korony k nejakemu aj fyzicky dostat. Aj ked budete mat o mesiac pocit, ze je to ovela lepsie tak konzultacia so psychologom je dobry krok. Zhodnoti, ci ste postupovali spravne a poradi ako dalej. Lebo ten vztah medzi detmi treba zacat budovat nanovo. S urcitymi pravidlami pre dceru. Drzim palce
https://www.nevychova.cz/online-workshop/?_nvu=...
Mozno by pomohlo sa prihlasit aj na tento workshop
@biela_sova ale troska brzdite potom tu budeme mat 2 Holansko nie?Co sa Vam neoqci ze odmieta uhryznut dceru ako jej tu vsetci radite?Zato ma byt sledovana socialkou??
@ktochytavzite Nie, stale sa nechapeme. Ja s Vami suhlasim. Ja som jej radila tiez ukusnut ju 1x naspat. Nepaci sa mi, ze auyorka necha tyrat dcerou batola.
S tymto kategoricky nesuhlasim a nesuhlasil by s tym ziaden pediater pri zmysloch. Ja som jej porpavde radila, aby z toho vynechala maleho a nechala kusat do seba. Mozno by sa spamatala. Uz jej by sa nepacilo, ze do nej (starej) kusu. Kym kuse dcera maleho, iritaju ma autorkin laxny pristup, a to doslovne, ze z cudzieho krv netecie. Len ironia osudu je, ze krv tecie jej batolatu pocas kojenia. To je uplne chory mozog (autorkin). Preto je to na socialku. Sadicky ptistuo autorky k mlafsiemu synovi.
2x by kusla malého, zhodila, alebo inak by mu ublížila, dostala by dobru priúčku po riti, žiadne rozprávky, ani sladkosti, by si to slečna zapamätala.... 15x za deň ho kusnúť, zhodť, inak ublížiť, to je sila....!!!!!
Mam otazku... Odhliadnuc od toho ze riesenim je zistit pricinu dcerinho spravania, zaujima ma ci dokaze 3 rocne dieta pochopit ze kusance bolia toho pokusaneho ak same nebolo nikdy pokusane? Ma 3 rocne dieta uz take uvedomenie (alebo ako sa to vola)? Tiez ma zaujima ci ma 3 rocne dieta dostatok empatie aby prestalo robit inemu zle ak mu rodic vysvetli ze jeho kusance toho druheho bolia.
Je v tomto pripade vobec mozne zastavit dcerino spravanie dohovaranim?
@andreatytler
Trojročné si to musí už vedome uvedomovať, že robí zle, mám presne trojročnú dcerku. Proste mu vedome ubližuje a vedome ho týra, lebo matka za to nenastavila žiaden adekvátny trest (tým nemyslím fyzické násilie, ani kusnut späť, aj keď v tomto prípade už nič iné asi nepomôže) Jednoducho robí to, lebo vie, že sa jej to prepečie a vedome bratovi ubližuje aj inak. Silná káva na tak malé dieťa. Za mna obyčajne rozmaznané decko, ktoré doma nemá nijak nastavené hranice.
@andreatytler no keďže som mala dcéru od 1,5 roka v kolektíve, iste ti poviem ze áno 3 ročne dieťa si to uvedomuje. Ak sa s tým stretne... Ak je doma s maminkou, nik jej neukáže nevysvetlil nezakaze to robiť, lebo to boli, lebo môže druhému ublizit.. Nestretne sa s odporom od "uhryznuteho", tak si nemusí uvedomiť co robí... Keby uhryzla rovesníka, tak to by bola ina reakcia, ak by to bolo odvážnejšie dieťa, tak by dostala aj poriadny hryzanec buchanec späť... Takto nemá doma ona žiadny odpor okrem dohovoru maminky, oddelenie súrodencov (no ako to co už je za somarina, naše mami by nám vylatali rit, vysvetlili dosť jasne, ze súrodenec sa nehryzie a bolo by vybavene), a stráženie... Môže byť že žiarli ma brata. Ale 3r dieťa ani veľmi mé vysvetli prečo to robi, čiže ani neviem aká diskusia sa dá viesť s nou.
@andreatytler Andrejka, uz okolo 2-2,5 rokov dieta zaatavi svoje konanie, ak vidi bolestivy feedback. Ked vidi, ze druhemu sposobuje bolest, prestava v cinnosti. Deti aspon z mojho pozorovania nie su sadicke. Teda ze by dlho zotrvali v sposobovani bolesti druhemu. Typicky niekoho buchnu (to ano), sle akonahle ten buchnuyy clovek zjajkne, oni nachvilu tak zamrznu a zlaknu sa.
Preto ma vela deti capacie obdobie, lebo zistuje, co robi jeho akcia-reakcia.
Vynimky z tohoto spravania tvoria len postihnute deticky. Mne sa stalo, ze som jedno drzala na rukach, schmatlo mi vlasy a trhalo ich, kym ich neozaj aj nevytrhlo. Doteraz mi po roku na tom mieste nenarastli. Stali sme okolo 4 dospeli vratane jej rodicov a nikto moje vlasy z jej ruciek nedokazal vyprostit, tak silno krcovito ich zahakla 🙂 Pray for my hair rennovation ;)
Toto, co robi toto dievcatko, je manifestacne. Manifestuje tym vzdor k matke. Nezavisle od reakcie chudaka brata.
Andrejka, kladies vyborne otazky. Si skvela mamina. Mali ky raz bude super chlap <3
@eryykah
@andreatytler Dievcata ahojte, nepisali ste si nahodou zo vcerajsieho webinara Nevychovy poznamky? Ja som si ho nechala na 23.00 a v polovici som zaspala. :( a bol tak vynikajuci. Ak mate nieco napisane, poslali by ste mi?
@biela_sova Poslem poznamky vecer. Prvy krat co som videla nieco z Nevychovy a velmi sa mi to pacilo... to su vzdy take srdcervuce tieto seminare? zasmrkala som 2 vreckovky 😀
@biela_sova
Aké semináre? Je to možné vidieť niekde na nete? Date mi link? Či to je potrebne byt v určitom čase prihlásený na nete a sledovať?
@andreatytler Andrejka, si poklad. Ano, Nevychova je takto srdcervuca, lebo sa dotyka ptiamo nasho detstva. 🙂 Jatri stare rany na detskej dusi. Ale len vdaka tomu clovek precitne a povie si sakra, ved toto robim presne podla starych vzorcov z mojho detstva.
@katkami123 Katka to je prave to. Ze tieto tematicke webinare chodia len raz za cas a su obmedzene len na 1 den, potom.ich stiahnu prec. Maju aj youtube kanal Nevychova, aj tam.su skvele videa. Ale teda pocas webinarov sa toho povie viac a je to ucinnejsie cez priklad dietata, do ktoteho koze sa mas vzit, aby si si to otocila z jeho pohladu. A zistit, ze dieta nie je 2.strana barikady, si to aj Ty, ked si bola mala. A tym padom.ho zrazu dobre chapes.
Skus sa prihlasit na FB do skuoiny Nevychova, oni priebezne publikuju, aky webinar bude kedy nasledovat. Paoa dobru noc
@biela_sova Idem sa tam prihlásiť
@andreatytler Ďakujem za poslane poznámky, je to super 👌🏻
@andreatytler mohla by som poprosit, poslali by ste mi tiez poznamy? Pekne prosim 😊 ja som par webinarov videla, ale veru uz davno nie 🙈 dakujem vopred
@taga Jasne... 🙂
@katkami123
@taga Ahojte baby, aj ja vam poslem moje poznamky do doby, kym som nezaspala 🙂
Ahojte, hlavne pre tie, čo pisali, že niečo podobne majú doma a nevedia si rady, tak my už pravdepodobne mame za týmto obdobím a už dcéra nerobi vôbec zle bratovi. Neviem presne, čo pomohlo, ale zmenili sme viacero veci, tak ich pre inspiraciu napíšem. V prvom rade som jasnejsie a jednoduchsie začala komunikovat, keď mu ublížila, že “stačilo, neprajem si, aby syna kusala/skriabala, (meno syna) to boli”. Proste na ňu žiadne tresty, odvedenie za dvere, vysvetľovanie, či moje opustenie miestnosti nezaberalo, ci to chytanie za ruku a vyhrážanie sa, že po nej dostane atd.. Začala som ich ucit hry na požičiavanie veci a striedanie(sedia vedľa seba a učím ich, že raz ty, potom pockas, potom zase ona, či podávanie hraciek, hádzanie lopty, vkladanie tvarov atd. všetko robia na striedačku. Ide im to super obom a asi aj menej majú pocit, že sa venujem jednemu a druhý je bokom, keď robime tieto hry spolu). Ďalšia vec bola, že dcéra bola vecer podrazdenejsia, vtedy najviac synovi robila zle, tak sme syna začali skorej dávať spat s tým, že si ju už manzel zoberie do izby a čítajú si, tancujú, hrajú sa.
Precitala som si aj informácie ohľadom 5 jazykov lasky pre deti. Aj keď sa píše, že pre 3 ročne deti ešte treba skĺbiť všetkých 5 jazykov, tak dcéra je evidentne vyhranená na pozornost a slova uistenia, tak som zamerala najmä na ne(pochvaly, vyhranený čas len na ňu samostatnú a manzel sa vtedy venuje synovi, viacej zapajania do cinnosti, kde môže byt užitočná, atd).
Zaradila som do života viac istôt, stereotypu, držíme striktne casy na tie iste cinnosti(hry, jedlo, spanky). Toto zase pomohlo veľmi synovi. Mávali sme dlhsie uspavanie, teraz je do 5 minut tuhý a dokonca v piatok, keď som bola odniest rodičom nákup a zdržala som sa, tak syn zaspal sám, že muž ani nevedel, kedy ľahol a presne v ten svoj čas zaspinkal a to ani nepockal na dojčenie.
Mám pocit, že v dcere opadla tá frustrácia a pnutie, ktoré mala a dúfam, že jej to vydrzi. Som veľmi rada, že sme to zvladli aj bez fyzických trestov, či krikov a že sa to pomerne rýchlo urovnalo, lebo mi záleží na tom, aby sa ako súrodenci mali radi a mali medzi sebou pekný vzťah založený na vzájomnej láske a ucte. Držím palce aj ostatným maminám, u ktorých sa objavilo toto obdobie, nech ho rýchlo prekonajú k spokojnosti svojich deti.
Normalne ani neviem či mam verit, že tento stav je v nejakej rodine realita alebo to je len celé vymyslene.. Ak je to realita dieta je furt dieta, ale že sa stretli dvaja dospeli ľudia - rodicia, ktorí majú k takejto vážnej situácii rovnaký postoj a dovolia to mi príde už cez čiaru a návštevu psychológa by ste mali asi zvážiť aj vy.
Som rada ze sa vam polepsilo. Skvela praca!👍
Skvele! A zvladli ste so sami, alebo ste boli ajbu psychologa a on vam poradil?
@taga k psychologicke sme mali termin až v aprili. Našťastie sa nám to podarilo zvládnuť doma, vďaka preštudovanej literatúre. Najviac mnou rezonovalo 5 jazykov lasky pre deti, kedy som si nesprávne percepcne na dceru projektovala(keď som sama kontaktny typ), že jej mám prejavovat lasku a pozornost cez fyzicky kontakt, aj keď jej je nepríjemný(keď jej dam pusu, tak sa utiera, keď ju chcem stiskat, tak sa nechce atd). Takze som posilnila prejavy lasky cez jej preferované (uistenie a pozornost) a naozaj je teraz veľmi spokojna a vedľajším efektom bolo to, že už o tu pozornost a lasku nebojuje skrz robenia zle bratovi. Ona bola vyslovene nervozna v čase písania môjho príspevku, bolo v nej take pnutie, toto všetko sa podarilo odburarat. Veľmi to prispelo k navráteniu harmónie v rodine, lebo sama som z nej začala byt nervozna, keď som musela byt stále v strehu, aby mu neublížila.

Mna tak hryzla dcera. Pretlak energie, emocii, taka pojasena, ale hryzala riadne. Vysvetlovala som, vysvetlovala. Raz ma uhryzla tak, ze mi az slzy zatlacilo do kutikov 😂 a to som sa neovladla a hryzla ju, ale som to tiez nejak neodhadla🥴😂 az mi luto doslo, ale od toho dna to preslo. A ona plakala tak inak, uplne bolo vidno, ze to bol plac zo soku, ze mama jej tak ublizila. V severskych krajinach by nam deti odobrali 🥴