icon

Väčší vekový rozdiel medzi deťmi

24. aug 2023

Ahojte
Máte niektorá väčší rozdiel medzi deťmi? Dcéra má 13 r a pravdepodobne čakáme bábätko ♥️(plánované)
Dcéra súrodenca nechce , celé roky je jedináčik a tak mám trochu strach ako zareaguje,ako sa bude správať keď jej to povieme ...Na deti je zvyknutá máme v rodine niekoľko menších detí...No predsa je už naučená na svoj pokoj a všetko...😞 rozhodne si s nej nehodlam urobiť opatrovateľku pre brata/sestru ale tak urcite ju nenechám ani bokom od toho všetkého..Chcem aby mali pekný vzťah aj keď to už bude možno ťažšie keď bude taký rozdiel... Máte niektorá skúsenosti? ďakujem za odpoveďe♥️

bennn
24. aug 2023

poznam človeka, ktory ma o 15 r mladšieho brata... tak akože nič zvláštne a žiadny problém, skôr o problém menej, keď ho neskôr vie nachvílu aj súrodenec postrážiť, ak je ešte doma. Ale je to dosť zvláštne po 15 rokoch si to znovu absolvovať. Ale v 13tich už pomaly myslia na to ako si nájsť frajera/frajerku takže aké to je s malým dieťaťom bude len ku prospechu 🙂

vercavercaverca1
27. aug 2023

Ahoj 😊 sme 5 súrodenci, 4 rozdiel v rámci 5 rokov- máme skvelé vzťahy aj keď sme už dospelí a samostatní. Sestru máme odomňa o 13 rokov mladšiu a vzťah tiež perfektný aj keď iný 😊 vyrastá už v úplne inom svete, ale cestu sme si našli 😊 Možno aj keď teraz vezme dcérka situáciu ťažšie, zvykne si a časom bude rada že nie je sama. Držím palce aby prebehlo všetko čo najlepšie a veľa zdravia 😊

silesias
27. aug 2023

Máme 12rocny rozdiel. Keďže sme tiež plánovali dcéra vedela že chceme pre ju surodenca, tešila sa s nami aj keď jej sestra a rok na to brat úplne prevrátili život hore nohami.
Teraz majú drobci 7 a 8 a najstaršia 20 občas je ako druhá mama občas ako sestra a hádajú sa ale ľúbia sa.

1mata
27. aug 2023

Príde na svet práve v období puberty, tak snáď nebide žiadna vzbura. My máme deti 12, 5, 1
Ale 12 ročná si s 5 ročnou moc nesedia (musí mať dobrý deň, aby sa ako tak k sebe mali), naopak so synom 1,5 ročným si rozumie lepšie.
Je to veľmi individuálne

luccija
27. aug 2023

@vlado818 13 r dieťa nemôže rozhodovať a počte detí.Za 3 r sa na nich vykasle bude mať frajera svoj život a budú sami.Ci matka zahodí túžbu po ďalšom dieťati kvôli prvému a potom mu to bude vycitat?taký teeneger si nevie predstaviť čo znamená mať malé dieťa teraz povie áno, chcem súrodenca narodí sa a zistí, že to nebolo dobré rozhodnutie?Rozhodnúť majú rodičia iste porozprávať sa aj s dcérou, ale konečne rozhodnutie je na rodičoch
Či si budú rozumieť je vo hviezdach hop, alebo trop podľa povahy
Kamarátka mala 15 r dcéru celé tehotenstvo mali doma peklo, žiarlila, nerozprávala sa s rodičmi kamarátka plakala načo chceli druhé dieťa čo bude, keď prídu domov...čo si to dovolili?narodil sa brat a miluje ho už ma ona 23 r.ked je niekto veľa rokov jedináčik nevie aká to bude zmena
Sú deti čo vždy túžili po súrodencovi a také čo nie.

beatinka
27. aug 2023

Dcéra mala 15, keď sa narodil syn. A je to parádička. Malý mal teraz 2 roky a je to paráda. Postráži, pomôže, vyblázni sa, keď jej stačilo, vráti späť. 🤪 Užíva si ho od prvého dňa. A musím podotknúť, že 12 rokov bola iba so mnou, takže som sa bála, ako to zvladne. Ale pohodička.

inguska3
27. aug 2023

U nás 11 rokov rozdiel a úplne super...síce dcéru plieska puberta,ale mám väčšiu istotu,keď je so synom,ako keď je s manželom 😂😂😂 nikdy by som nemenila 👍👍👍

lizwer
27. aug 2023

Ja mám brata, ktorý je o 14 rokov mladší, no nemáme nejaký dobrý, ani zlý vzťah. Taký neutrálny. To, že ty chceš, aby mali dobré vzťahy, neznamená, že aj budú mať. Je to proste lotéria - závisí to veľmi aj od povahy detí. Poznám rodiny, kde sa deti s podobným vekovým rozdielom milujú, ale aj rodiny, kde sa deti nenávidia (najmä starší súrodenec mladšieho).

danielahamar
27. aug 2023

Čo hovorí vlado vôbec nie je chorý názor. My máme doma rozdiel 14,5r. od stredného, od najstaršieho 17,5r. ., všetci sme sa museli naučiť žiť s malým dieťaťom, ako keby odznova, zvyknúť si a to, že nebudeš dávať bokom staršiu, no však uvidíš sama... ale nevedomky budeš. A nie, povolenie sme si určite od nikoho nepýtali, či áno, alebo nie. A ako dievčatá spomínajú, staršie deti, ak chcú pomôcť, určite postrážia, bez výčitiek.

zuzi0911
27. aug 2023

My sme s týmto našťastie nebojovali nakoľko dcéry 14 a 12r chceli súrodenca ...alebo teda vedeli nadhodit,že keby ešte máme bračeka 🙂 majú bračeka a ľúbia ho veľmi ,aj keď občas majú aj oni toho dosť keď by potrebovali mamu na dámsky pokec a mama už od 20.00 je v spálni lebo mladý muž sa budí každú chvíľu ...🙂
Ale bude to fajn . Neboj . Bude pyšná na súrodenca 🙂

jaond19
27. aug 2023

Dcera mala 11r ked sa narodil druhy syn. Teraz po prvom spolocnom roku to hodnotim maximalne pozitivne. Ako jeho druha mama, neda nanho dopustit.

lacibo
27. aug 2023

My mame medzi dcerou a synom 5 rokov a potom po 12 rokoch tretiu..ked sa narodila, mala dcera uz takmer 18 a syn 12..maju sa velmi radi..vyhoda je, ze nikdy na seba neziarlili, nezavideli si, nebojovali..starsi su ako rovesnici..vzdy si rozumeli..uz je vydata, a jej brat si rozumie rovnako s jej muzom, priatelmi..a ta najmensia je milacik vsetkych..vsetko jej dopraju..co pocuvam z okolia, ak je maly rozdiel a navyse rovnake pohlavie..dost spolu superia..takze si myslim, ze u vas to bude ok..psychologicky vzate, po 10 rokoch mas opat jedinacika..ale mat surodenca je kazdopadne velka vyhra pre kazdeho..drzim palce

kvietocek87
27. aug 2023

My máme rozdiel 8 rokov a je to už veľmi vidieť,dva rozdielne svety.Momentalne pubertiak a skolkarka.To už je ak tretí rodič

zuzu2636
27. aug 2023

Medzi mojimi chalanmi sú 3 roky, medzi starším synom a dcérou je 11 rokov, mladší szn a dcéra 8 rokov. Majú veľmi pekný vzťah, veľa ju naučili a stále učia, ochraňujú ju, je to ich miláčik

melany444
27. aug 2023

My máme rozdiel ja od brata 8 rokov a od najmladšieho 20 rokov a mame pekne vzťahy.

ursulienka1
27. aug 2023

Neexistuje ideálny vekový rozdiel medzi súrodencami....xy rokov nezaručí že budú mať dobrý vzťah a budú pri sebe stať keď my rodičia tu už nebudem. Najkrajší darček pre dieťa je dať mu súrodenca...mám 3 dcéry Ester 3 roky Sofia 10 rokov a Sarah 21 rokov.je krásne sledovať ako veľmi sa ľúbia. Ako veľmi si chýbajú a tešia sa jedna druhej.
Držím silno palce

jeennyv
27. aug 2023

Vsetko je o vztahu a hlavne o rodine, nastaveni atd..ja som mala na strednej kamosku co mala brata maleho tiez tak 13r rozdiel..lenze ona vodila do a zo skolko starala sa kupala..ako lubila braceka ale…ona bola skor mama jak jej mama pre nu a brata…zadkom o zem od radosti nebila..cize to kazdy musi mat vysporiadane v sebe a rodine a nikdy neznamena ci bude rok alebo sto rozdiel ako si budu rozumiet.., clovek povaha atd kazdy je iny

elizabeth170
27. aug 2023

@dusankomoj ja mám tiež 20 r., ale prvý je syn a druhá dcéra 😉

hubka51
27. aug 2023

My budeme mať 10r 🙂 dcérka súrodenca vždy chcela ale tiež je už zvyknutá ako jedináčik tak som sama zvedavá ako to bude hoc sa teší

jana0215
27. aug 2023

Medzi mnou a sestrou je 19 rokov rozdiel. Vzťah nemáme takmer žiadny, v podstate sme každá vyrastali ako jedináčik. Mám ju rada, ale nie je to taký vzťah, ako keby bol medzi nami menší, pár ročný, rozdiel.
Za čo som vďačná je, že mi sestru ako rástla nenasťahovali do izby, to si neviem predstaviť, ako by sme fungovali. Síce máš rozdiel len 13-14 rokov, ale myslím, že ani tvoja dcéra by ti za batoľa v izbe počas jej stredoškolských rokov nepoďakovala.
Nemala by som na tvojom mieste veľké očakávania, že sa dcéra bude o bábo extra starať, pomáhať, hrať a podobne.. na hranie je medzi nimi veľký rozdiel a opatrovateľku by som z nej tiež nerobila, pokiaľ to nebude na vzájomnej dohode.
Skôr budú fungovať ako 2 samostatné jednotky, nejaký extra hlbší súrodenecký vzťah od toho tiež veľmi nečakaj.
A hlavne, keď si tvoja dcéra nájde partnera, malému vštepuj, že to nie je kamarát, ku ktorému sa môže správať ako chce! Sestra absolútne manžela neakceptuje ako autoritu, robí mu stále zle, liepa sa naňho. Mama jej nič nepovie poriadne a to decko si robí čo chce. Nás z toho ide poraziť a mama sa potom čuduje, že malú strážiť nechceme. 🙄

dominikaaa29
27. aug 2023

Ono vzťah môžu mať pekný .. ale určite sú si detičky s menším vekovým rozdielom bližšie .. keď spolu vyrastajú , chodia naraz do škôlky do školy , majú spoločných kamarátov .. to spoločné detstvo,zážitky , prázdniny to nezažijú .. 13 rokov je veľký rozdiel .. medzi mnou a mojim bratom je rozdiel 1,5 roka a manžel má brata o 16 rokov mladšieho .. a to sá nedá porovnať naozaj .. nemajú taký blízky vzťah .. ja mám tri detičky .. 7,5 4,5 a 2 roky .. a vidím rozdiel vo vzťahu toho dvojročného k tej 4,5 ročnej a k tej staršej .. vkuse behá za mladšou sestrou sú si bližší .. staršia ho vie umyť, dať dole z trampolíny , dať mu jogurt atď ale on stále kriči a volá tú mladšiu jednoducho .. aj staršiu vyobjíma, vypusinkuje , aj sa spolu pohrajú ale je vidieť proste že s tou menšou sú na rovnakej vlne 😃..a vidíte sama v odpovediach že starší súrodenci pomôžu s malými odvezú privezú postrážia .. ale to nie je rovnocenný súrodenecký vzťah , to už je suplovanie rodiča / opatrovateľky .. tp je moja odpoveď na otázku ale keď ste si bábätko priali tak sa radujte že je na cestea nech bude hlavne zdravé 😊

mimi3008
27. aug 2023

Medzi mnou a sestrou bolo 11 rokov. Tesila som sa na nu, odkedy mi to rodicia oznamili. Tiez zo mna nikto nasilu nerobil opatrovatelku, ale ja som to vsetko velmi kolo nej chcela. Kupala som ju, prebalovala, kocikovala, ked mala 3 roky a ja 14, uz som ju cez prazdniny normalne strazila cely den. Ja som to nebrala, ze ju musim strazit, ze jej robim babysitting, brala som to tak, ze sme normalne obidve doma a ze ked ja som starsia a ona este malinka, tak na nu treba dohliadnut. Navarene sme mali, vzdy som nam obed obom ohriala. Mali sme pekny vztah, hoci to nebol taky ten typicky rovnocenny surodenecky. Mama medzi nami robila znacne rozdiely, nezdravo uprednostnovala sestru. Ja som to ale sestre nemala za zle, ved ona za nic nemohla

laurika173
27. aug 2023

My mame 10 rocny rozdiel a ja hovorim, ze mame 2 jedinacikov 😂 su obdobia, kedy je to fajn, ale aj tie horsie. Neverila by som, ze s takym rozdielom sa mozu tak vadit a bit za vsetko 🤦‍♀️

petrooshka
27. aug 2023

Medzi mnou a bratom je 7r a najmladsia je odo mna o 11r mladsia a od brata o 18 :D nebolo to bohvie co..teraz uz je to medzi mnou a nou lepsie...s bratom som mala lepsi vztah,ale zas teraz nemam (on je tazka povaha...) ...kamaratka ma dve dcery a tretiu o 11 a 12.5 roka mladsiu...najstarsia ju 4 mesiace silno ignorovala..teraz uz su partacky ;) aj postrazia aj sa hadaju aj hraju ❤️ cize aj keby na zaciatku nebolo vsetko ruzove,neboj,ono to pride ☺️

cucica
27. aug 2023

Mam o 12 rokov mladsiu sestru a uplne super. Starala som sa o nu, chodila kocikovat, je tam skor taky materinsky pud po tolkych rokoch 🙂

zitulina
27. aug 2023

Ja mám 2 dcérky a v.rozdiel je 17r.
Najprv sa jej nepáčilo,ale keď uvidela malú,tak mala slzy v očiach. Teraz velká už má 25r.žije zvášť od nás ale každý deň telefonujú,zoberie menšiu na zmrzlinu atď. Zvykne si,neboj sa 😊

adrianajozko
28. aug 2023

Moje deti mali tiez veľky vekovy rozdiel druhy bol o 7r. Starsi mi velmi pomahal mali pekny vzťah a velmi sa lubili starsi ho ochraňoval pred každym a vedel sa postarať dokonca sa s nim chvalil pred kamaratkami a keď starši tragicky zomrel tak to mladsieho velmi zasiahlo a myslim si že to nikdy ani neprekonal a dusi to v sebe , ma už svoj život a nechce otvarať minulosť. Tretia sa mi narodila po 19 rokoch od druheho uz nemaju tak blizky vzťah nebyvaju spolu, ale maju sa radi mala ho obdivuje ale myslim si ze druhy nebol 2x nadšeny tym padom že maju inych otcov nieje to uz taka rodina sudržna aka by mala byť. Od najstaršieho by bol uz 26 rokov rozdiel ale keby žil miloval by ju určite lebo on bol môj anjelik ktory rozdaval len radosť. Nebojte sa toho ona si zvykne a bude este hrda a skvela sestra. Niekedy nas deti prekvapia aj v dobrom.

6mia6
28. aug 2023

@deti95060810 napíš čo povedal 😁 mám skoro 15 ročného a viem si to zhruba asi predstaviť 😂😂

zojeva
28. aug 2023

no ja mám s bratom 10 rokov, som za neho šťastná, ale nepovažujem ho za súrodenca :D skôr syna :D teraz má už 20 rokov, ale nikdy sme nemali vzťah, ako súrodenci taký klasický, chodila som pre neho do škôlky, učila sa s ním, strážila ho...milujem ho samozrejme,..vzťah máme pekný, len nie súrodenecký 🙂 a dcéra nechce súrodenca no pripravila by som sa na prepubertálny boj :D ale možno to bude pravý opak ťažko povedať 🙂

doda3103
28. aug 2023

Mám rozdiel deti 8rokov. Syn bude mať 13r a mala 5r. Úplne v pohode. Povadia sa ale ľúbia sa.
Ja mám 31r sestra má 23r a brat má 17r. Do sestrou sa nebavíme skoro vôbec a s bratom mám dobrý vzťah.
Ono ja by som sa jej nepýtala proste je to o tebe s manželom dcére to len oznámiť. Náš sa tešil keď sme mu to povedali a chcel brata,nakoniec stačila sestra😁
Osobne by som sa neriadila deťmi,dcéra je veľká už to musí pochopiť a prejde ju to,nakoniec ti bude aj pomáhať sama od seba.