Výchova súrodencov
Ahojte, ani neviem, ako začať, ale nenašla som tu takúto tému a už neviem, čo robiť, niekedy mám pocit, že som tá najhoršia matka na svete ☹
Moje 2 staršie deti sú k sebe ako pes a mačka ☹. V jednom kuse sa len hádajú, robia si zle, všetko si berú...
Alex - najstarší je kľudná povaha, ale stále buzeruje mladšieho, rozkazuje mu, asi vidí, ako ja rozkazujem, zakazujem a presne to isté opakuje. Vkuse počujem, len Rišo nerob toto, nerob hento, nechaj Dominka/najmladší/, nehrkaj mu, nebozkávaj ho, mamííí, Rišo robí toto a hento, stále naňho žaluje...
Riško - mladší je zas veľký provokatér, len čaká na chvíľku, kedy niečo pokazí Alexovi, zoberie mu, čo nakreslil a roztrhá to, alebo postrihá. Každú hračku, čo si zoberie Alex chce zrazu aj Riško, ak mu ju Alex nedá, tak ho Riško zbije. Aaaa nehovorím o tom, aký má vyberaný slovník zo škôly - ty somár a pod.
Už jednoducho neviem ako na nich, vkuse im vysvetľujem, že toto sa nerobí, nech nekričia, lebo mi najmladší spí, že keď sa jeden s hračkou pohrá, zoberie si ju druhý, ale nie, nič na nich neplatí. Pohádajú sa aj o stoličku, pritom majú 2 a sú navlas rovnaké, lenže ony chcú tú istú. Aj som si kúpila knižku Sourozenci bez rivality, ale priznám sa, že som stihla prečítať len pár strán, akosi si neviem na tú knihu nájsť časť, lebo pri nej musím používať mozog 😀 a ja som najradšej ak pri oddychu môžem vypnúť, pretože som už psychicky dosť vyčerpaná z detí...
Je tu niekto, kto má podobný problém, alebo vie mi niekto poradiť, ako na deti? Budem veľmi vďačná za každú radu a budem rada, ak sa diskusia rozvinie a mamičky si tu navzájom poradia s výchovou súrodencov 🙂
z vlastnej skúsenosti,ako píšu baby..chváliť,chváliť...nie prehnane,ale skoro za všetko...pomohlo pri prejavoch žiarlivosti...až mi srdce poskočí ked príde najstarší a viditeľne si"pýta"pochvalu a preto ho chváli aj za to,že mladšiemu bračekovi zapáli svetlo na záchode 😀 sám od seba,lebo ja so s najmladším..a najnovšie on pochváli Miška,za to že pomáha Markovi(najmladšiemu),ked mu podá hračku na ktorú nedosiahne...všetko je to o PRÍKLADE,keď to vidí ako to robím ja
u nás je tera asi najťažšie chovanie MM...je veľmi prísny na najstaršieho,on si myslí,že bratom ubližuje naschvál,že mu odvráva ,nerobí všetko hne´d ako mu to povie(prikáže)...najstarší chce o niečom diskutovať(tak som ho to naučila)a mm vytočení začne vrieskať,že sa o tom nebude baviť a basta 😢 😢 Maťko je z toho smutný a nevie vlastne čo sa robí...... 😨 😨 ja viem,že je toho teraz veľa( príde domov unavený a chlapci sa chcú len hrať,behať...),ale poviem Vám pravdu,že s mm je to teraz horšie ako s chlapcami 😀 len vysvetlovať a vysvetlovať a nie vždy počúva,stále rozpráva to svoje...podľa neho dieťa MUSÍ POČÚVAŤ NA SLOVO....a čo je pes??? 🙂 🙂 ja mu vždy na to.... 😀
slú téme - zlú tému...
@irriss 😔
@lyongirl , heh, to mi niečo pripomína 😅 Moje sa vedia teda pekne hrať, ale aj povadiť a pobiť. teraz riešime problém, že zvady a hádky vyvoláva mladšia 😝 Naučila sa, že staršie skáče, ako ona píska 😠 Čiastočne asi za to môže aj práve to "ty si staršia, rozumnejšia" 😕 😕 ale asi aj povaha staršej. Mladšia rozhádže kocky, ja jej poviem, aby ich poukladala do krabičky (vie to bez problémov), ona sa začne jedovať-a staršia dôjde a pozbiera kocky, že ona je malá... alebo malá vonku spadne, bez nejakej snahy sa zdvihnúť vztýči ruky a chce zdvihnúť - a staršia ju už beží dvíhať...a keď pre zlú náladu staršia mladšiu neposlúchne, tak tá ju uhryzne, alebo poťahá za vlasy 🤐
To chválenie zaberá na staršiu, na mladšiu zatiaľ moc nie. Ani také, že ty si už veľká a veľké dievčatká toto robia/nerobia/robia to takto...
@bodka70
@katarv My sme si s bratom nerobili vedome naschvály, že ja som niečo urobila s úmyslom, aby brat za to schytal. Ale často to tak dopadlo a aj opačne. Môj brat je jednoducho od detstva veľmi egoistický a agresívny človek, vždy mi závidel a nedoprial mi ani o milimeter viac, než mal on. Rodičia medzi nami nerozbili rozdiely ani nás neštvali proti sebe, všetko sme dostávali rovnakým dielom. Jednoducho sme si nesedeli a nesedíme doteraz. Nemôžem povedať, že ho teraz neznášam a prajem mu zlé, skôr mi je úplne ľahostajný a vôbec s ním v mojom živote nepočítam.
@trnka77 presne toto iste moj manzel...a to mame 2 dievcata...cize trosku citu do toho prikazovania...ja som trosku povlnejsia...ked mi povedia ze za chvilku urobim toto alebo ono..tak poviem dobre ..a toto sa okauje aj na 3 x a potom uz zvysujem hlas...ale manzel ocakava pri prvom napomenuti aby deti skakali...proste bez slova hned urobili...a vobec nepocuva ked chcu vyjednavat...a ked vyjednavaju tak dostanu na zadok...mne je to aj luto hocikedy...ze za blbosti trestat deti...ale asi keby bolo len na mne ..asi by casom uz vobec nepocuvali 😅 tak maju ocka ktory im hned ukaze ze musia posluchat...asi sme v takej rovnovahe 😀
@lyongirl tiež som bola na tom tak isto,normálne som začala upratovať hračky s ktorými sa ešte hrali...deti na mňa pozerajú 😕 😕 s vyvalenými očami a ja len ukladám,ukladám ,z ruky im beriem a ukladám...zastavila som sa ,pozerám izba uprataná,len deti akosi ticho a smutne sedia v strede izby a pozerajú na seba 🙂 🙂 bez jedinej hračky 😀 😀 zahambená som im dala všetky hračky,sadla som si k nim hrali sme sa celý deň...večer som popratala....spokojný sme boli všetci
Mám takých dvoch hyperaktívnych škriatkov. U nás je to na obdobia. Niekedy ako med, no vedšinou je to utrpenie. Snažila som sa vychytať všeliaké muchy ich správania. Mne pomohlo, keď som ich vyvetrala vonku. Akúkoľvek inú činnosť som musela vymyslieť, len aby oni nestilhli vymiyslieť niečo zlé. Neviem prečo, ale potom už nemali iniciatívu do seba rýpať.A tiež si myslím, že je dobré vyhradiť si na každé dieťa svoj osobný čas, keď sme len jeden pre druhého. Pomáha to. Navyše mladší potrebuje špeciálnejší prístup, ale chováme sa k nemu ako k normálnemu dieťaťu, aby to časom nezneužíval, aj keď je to pre neho tvrdé. Neriešim konflikty spôsobom: Daj mu tú hraču, si starší, máš byť rozumnejší. Prečo by to mal robiť? Aj mladší musí vedieť počkať na hračku kým sa s ňou starší dohrá. Hračky sa z rúk brať nesmú, vdy počkaj až sa dohrá a potom môžeš ty. Trvalo to, ale nepoľavila som a pochopili to. Dnes sa o hračky nenaťahujú. Keď má sviatok jeden, dostane darček aj druhý, akoby cenu útechy a inokedy opačne. Preto sa obaja tešia na sviatok kohokoľvek. Keď som s nimi v obchode, čo je skutočne náročné, dovoľím im vybrať si maškrtku len takú, s ktorou sa dá podeliť, napr.: keksy, chrumky, cukríky.....Je ešte veľa možností ako prirodzenou cestou usmerňovať súrodenecké vzťahy. Moja výchova určite nie je dokonalá a preto budem čakať, čo poradia aj ostatné maminy. Veľká vďaka za tému a kopec úspechov s detičkami.
@czechzuzanaba
@lyongirl
@sympa1
@syslica
..ja to nepsala o "litovani" 😉 to bylo spis nejake samovolne prepadani klavesnice myma vlastnima prstama aniz bych mohla reagovat jinou casti tela... 🙂
Psala jsem sem dlouhy prispevek..ale zmiznul 😒
Tak se pokusim napsat to same...ale zkracene... 😉
@lyongirl byla bych nerada, kdybys zacla sve uprimnosti litovat...ja osobne jsem rada, kdyz sem nekdo prijde a je max. uprimny. protoze jen tak pozna myslenku druhych a muze prehodnotit svoji a vyvodit nejaky zaver..pokud sem nekdo prijde a rekne jen pulku pravdy...urcite neni spokojeny se zaver - a zaver muze byt pozitivni i negativni...ale uprimny. Pokud nekdo prijde a bude Te chtit nejak negativne ovlivnit kvuli Tve uprimnosti, nevsimej si toho😉
Ja bych se nejdrive zamrila na "Tvou uklidovou nemoc"
Tuto diagnosu jsem mela i ja..ale zjistila jsem, ze sice mam uklizeno, ale "cena" je prilis vysoka a neuspokojuje mne nic jineho nez ten pohled na poradek..ktery byl take relativni - trval jen tu chvili, co dite spalo 😉
a nebo bylo na prochazce s tatkou...ve skolce...
Byla jsem neustale nervozni..prahla jsem po maximu....(mohl za to i muj otec pedant a tudiz navyk a stres jet naplno od detsvi...neco jako @syslica
Snad "pres noc" jsem si rekla, DOST
a resila jsem situaci "Kam dojdu, tam dojdu" a nastal klid
Deti maximalne a samovolne spolupracuji, neexistuje u nas zadny denni rezim (od narozeni) kazdy vi, o co se ma starat tak, aby byl klid a poradek...neexistuji u nas doma "klucici a holcici" prace...kdyz jeden jde s odpadkama - druhy automaticky sklizi stul a dalsi luxuje pod stolem...Kazdemu se libi poradek...mozna dusledek vypestovane chuti po popradku mym "puvodnim amokem"
No a nesmim zapomenout na vzacnou vetu psycholozky:
"Bordel v byte, stastne dite" 😀 😀 😀
ALE
mam kamaradku, ktera uklizela z jineho duvodu:
duvodem byl manzel
Ona se snazila poradkem nahradit jejich komunikaci. Snazila se byt perfektni, aby mu nedala moznost k zadnym protestum.Takze u nich vladlo velke TICHO a na prvni pohled velky klid..ale "poradek" schovaval nesrovnalosti mezi nima a jejich manzelske potize"..on nosoil penize domu a ona se maximalne starala o deti i o poradek..jakmile sis sedla na gauc, ona ho upravovala!!!okolo Tebe.. 😖
No a toto velke ticho a zdanlivy poradek mel na svedomi krach manzelstvi..nemeli si co rict..kazdy pouzival svou max. nabitou zbran:ona perfektnost a on dostatek penez..
Finale: ona zustala sama s dvouletou holcickou a rocnimi dvojcaty - BEZ PENEZ 😖
p.s. V cem je Tva chut po poradku???
😉 pokud nechces, neodpovidej 🙂
@lyongirl Tak takuto mal moj mm babku a v podstate aj dedka-no hlavne babka bola taka-pedantna-a možem ti povedat ze nik z nas mladsich tam nechodil rad-stale riesila omrvinky.....,to sa nedalo pocuvat 😝
chodili sme tam aj s nasimi detmi- a stale len- tam je omrvinka,tu je kvapka ..-strasne to bolo. 😠
A zaver-rok bola na smrtelnej posteli-aj odtial videla len omrvinky 😖 - a jej dcera -moja svokra-za nou chodila tak raz do mesiaca a aj ani druha dcera tam rada nechodila-radsej si najali opatrovatelku a jedlo objednali z restiky-nik ju proste nemohol pocuvat.
Bolo to hroznene a viem, že nechem aby ma moje deti neznasali pre moje prehnane naroky.
Prababku som poznala 17 rokov a tato povahova crta sa vekom vyrazne zhorsovala-ku koncu to bol fakt des,pocuvat nevladneho cloveka,ktory hovori len o poriadku a neporiadku.
Zomrela v podstate opustena-sice s ludmi,ale opustena.
nestiham vsetko citat co bolo napisane, ale pridam svoj kratky prispevok. Mali sme na navsteve teraz cez sviatky malinku vnucku a chystala som pre nu hracky, medzi inym aj lego...a moji dvaja dospeli synovia boli v tej izbe prave a hovoria si: "pamatas ako sme si nemohli vysypat lego? Len aby bolo upratane? A mne to prislo strasne luto...samozrejme ze vzdy som im ho nakoniec vysypat dovolila, ale oni si zapamatali ze som to nechcela kvoli poriadku...a teraz to luzujem ☹
@kaja73
Jakobys popisovala moji babicku (matku meho otce)...
jen ja mam mozna velke "stesti"
- diky "zlym prstum" meho otce jsem babicku nevidela 20 let..
a nase nedavne setkani bylo i zivotni srovnani a vyrovnani...
ona se mi omluvila, ze mi ublizila, ze vedela, ze videla..a ze aj tak nic nezrobila..lebo sa bala ze tym ztrati sveho syna...(komplikovane)... 😒 😉
ona vi, ze jsem ji odpustila, vi, ze muze " v klidu" odejit (je ji pres 80let) a ja vim, ze plakat po jejim odchodu budu, ale po otci, ani slzu neurojim... 😔
p.s. Ona byla vychovavana - dana do "prevychovy "za valky "rodinou Hitlera", nasilim odloucena od bratra - kazdy zavezen do jine zeme...setkali se az po 50ti letech...silne naruseni jedinci i sourozenci..
Mame stesti, ze nase deti, nasi sourozenci maji jen "zabomysi hadky"a pretahovani se o auticko a utrezne ruce a nohy od Barbie.. ☹
napisu Ti, co se stalo mym detem u jejich babicky (moje matka)
Vsude se chvalila, jak poridila to a ono detem, vnoucatum..zaridila pokojik (muj a bratra) pro vnoucata...
ALE
ma to jeden zadrhel
tento pokojik byl urcen jen jako vystavni skrin, vitrina, do ktere je mozne jen nahlednout, ale na nic nesahnout a s nicim si nehrat..
Tak si predstav male deti, ktere maji v pokojicku VYSNENE hracky vsech duhu a nesmi se jich ani dotknout..jsou jen "na ukazku".. 😠 😠 😠
@irriss no to ma napadol jeden vtip 😀 ...ale pre deti je to smutné,že sa nemohli hrať ☹
dedko : Babka môžem si sadnuť k televízoru?
babka: áno,ale si ho nepúšťaj
...ja si spomínam,že ako deti sme mali doma taký ten plyšák koberec čo na ňom boli strapce-moja mamina ich česávala hrebeňom 😀 a pohroma nastala keď sme jej ich rostrapatili....keď som sa vydala ,koberec nám naši dali a ako prvé som dala milé strapce odstrihnúť =sladká pomsta 😀
@irriss to je veru des, to radsej ziadne hracky ani nemala chystat...Ja planujem spravit jednu detsku izbu skoro prazdnu, iba vesele farby na stenach a kooopec hraciek, taky detsky raj...nebudu musiet mat strach co rozbiju, co rozhadzu...a ich rodicia sa na mna budu zase hnevat, ze ich neucim poriadku, uvidis 😀 😀 😀
@irriss
@kaya60 Inak jedna vec ma trochu desi--moj mladsi syn-2 rocny-teraz v decembri mal 2 roky--zacina byt ako prababka-a to ju videl cca 4 krat za zivot-neznesie na zemi spinku,neznesie spinave ruky,spinavy podbradnik atd a omamu-tak sme ju volali-spomina každy den-hovori-omama zomrela,je v nebicku-toto je schopny povedat za den aj 2-3 krat.ja to ozaj nechapem-mi ju pred nim v podstate nespominame-ani ked zila,ani teraz..
Minule zapotil-aha tam je omama- a pozeral sa na schodisko a po chvilke povedal-omama odisla.
normalne mame pocit ze jej duch je pri nom ak nie aj v nom 😕
@irriss , my má lego doma na zemi rozhádzané skoro stále, len večer, keď idú spať, tak ho zhrnieme na bok, aby sme si na ňom nevylámali nohy. 😉 U nás je na poriadok maniak hlavne môj muž, v kuse diriguje mňa i deti kvôli poriadku. 🙄 . Moja mama tiež stále riešila poriadok, takže v tomto si s mojim mužom rozumejú
🙄 .
Ja som si všimla, že z detí "poriadkových maniakov" vyrastú buď rovnakí upratovači, alebo naopak bordelári (môj prípad 😀 ), kedže na slovo "poriadok" už majú alergiu.
🙄
tak mam sa na co "tesit" 😅, ked mi mladsia vyrastie... mz so sestrou (mladsou o 4 roky) sme sa ako deti hadali aj o koleno, nasej mamy - obe sme chceli sediet na tom istom... a ked sme boli starsie: boli nase hadky najma o obleceni.... ktora co mohla a co nesmela... ja som bola samozrejme ta starsia, ktora mala byt mudrejsia... no na druhej strane som si mala brat priklad z mladsej, ktora sa lepsie ucila a mala vo veciach vacsi poriadok... 😅 ...
zatial sa dost casto prichitim pri tom, ako starsiu poucam aby si davala pozor, aby neublizila svojej sestricke, aby bola ticho... neustale sa vyhovaram, ze sa jej nemozem venovat, lebo ma potrebuje Karinka... neskutocne ma to mrzi... tak ju teda skusim viac chvalit za to, ako sa sprava k svojej sestrickee a .. dalsie vase rady si necham do buducna, ked mi mladsia vyrastie... 😉

@irriss ☹