Žiarlivosť 2-ročnej dcérky na 2-týždňového synčeka

niky_55
30. jún 2023

Ahojte, viem že asi väčšina deti žiarli na príchod nového prírastku do rodiny a budem rada ak sa podelíte o skúsenosti somnou. Lebo už neviem ako na dcérku.. ona je jedno zlaté , krasne dievčatko ktoré je aj veľmi citlivé, od začiatku sme boli jedna pre druhú proste len ja a ona naviazané na seba takže pochopiteľne že začala žiarliť na syna. Počas dňa to vyzerá tak že sa buď hrá sama chvíľu , pozerá rozprávky a keď kojím tak sa snažím jej čítať rozprávky hrať puzzle a podobne, ideme von na ihrisko a keď na chvíľu zaspí synček ideme sa spolu hrať niečo aj to trvá chvíľu lebo ju všetko baví 2min. No vidím ze akonáhle sa venujem synovi chce pozornosť ale tak to je ešte ok , no ale niekedy žiarli tak ze naschval ho budí, kričí , búcha a dokonca ho už 3x buchla , snažili sme sa jej to vysvetliť no aj tak si robila po svojom tak jej priateľ dal po zadku lebo zo všetkého si robí srandu smeje sa tomu a keď dostala po zadku tak plakala , ja som plakala priateľovi to bolo ľúto ze inak sa to nedá.. už začínam mať depky z toho ze sa mi vzďaluje a viní ma z toho že je tu aj niekto iný ako ona , po novom už chce viac tatinka ako mňa aj keď ja sa jej snažím vždy venovať ako sa dá ale nie vždy to je na 100% lebo po novom chce byt synček nonstop na prsníku a to je niekedy nereálne sa jej venovať a aj domácnosti. Ako ste to riešili vy takúto žiarlivosť ? Alebo to prejde časom ze si zvykne ?

denkabemommy
30. jún 2023

@niky_55 prejde to, zvykne si. Chvíľku to potrvá, možno rok. No telesné tresty sú úplne tabu, treba dieťaťu vysvetliť, že to, čo cíti, je žiarlivosť a je to v poriadku, ubezpečiť, že ju stále ľúbite. Samozrejme, že to treba tisíckrát zopakovať, vlastne presne toľkokrát, koľko by jej bolo treba dať na zadok, len toto je lepšia cesta do budúcna pre ňu a jej pocity 🙂

niky_55
autor
30. jún 2023

@denkabemommy no my jej to vysvetľujeme stále dookola ale asi jej to budeme až dovtedy dokym to nepochopí len je to ťažké obdobie aj pre ňu aj pre nás .. každý deň jej hovoríme ako ju lubime , a ze takto sme sa starali aj o ňu vždy ju zapájame do všetkého len treba asi naozaj čas kým to všetko spracuje a pochopí nakoľko je malinká a veľa veci nechápe a nerozumie prečo to tak je ..

freeja
30. jún 2023

@niky_55 ahoj, tiez by som ju nebila, spoji si tu bitku s bratom a bude mat o dovod viac nemat ho rada. My mame dceru starsiu a syna mladšieho, rozdiel 2r3m, zo zaciatku ho tolerovala uplne ok ale ako zacal byt mobilny a nebodaj sa hrat s "jej" hrackami, vtedy zacalo byt veselo. Cim budu ale starsi tym lepsie neboj 🙂

beata_k
30. jún 2023

@niky_55 Ta ziarlivost je tazka vec, vela s tym nic neurobis. Mozes do nemoty vysvetlovat, ale myslim, ze velmi si nepomozes. Nech sa muz venuje viacej dcere. U nas to bolo ake take docasne riesenie. Ked sa so starsim intenzivne hral, tak bol chvilu klud. Ziarlivost trvala kym mladsi nezacal 4-nozkovat a nezacali sa spolu "nahanat". Drzim prst. Chce to pevne nervy.
A nebi ju. Nie preto, ze by nemohla prilezitostne dostat po riti, ale preto, ze takto bude riesit konflikt s mladsim surodencom. Proste ho bachne a hotovo.

zuzinka888
30. jún 2023

Vsetci potrebujete cas, zvyknut si a hlavne tvoja dcerka. Zrazu je u vas babo,ktoremu sa venujete a ona to otrebuje sracovat. Na mam dve baby rozdiel 2 roky. Tiez ziarlila nemohla som kojit, vtedy mi " skakala po hlave, valala sa po mne, musela som ju davat do pstielky- vrestat aby som nakojila babo. Ale nejak to preslo a neskor boli a stale su kamosky - pubertacky momentalne. Len vela trpezlivosti a lasky. Ja som starsej vravela ze je to jej ziva baba a musi sa o nu starat a ja jej pomozem lebo je tazka. Asistovala pri kupani, prebalovani. Ked syncek zacne vnimat okolity svet urcite ju to prejde lebo s takym babom je aj zabava.

kluska
1. júl 2023

hlavne ty si musis dat do hlavy, ze je to ok, ze je fajn, ze mala ma surodenca, nebud na seba narocna, zvykne si mala tiez

denkabemommy
1. júl 2023

@niky_55 úprimne, nie je to vekom. Dokonca zo svojho okolia môžem tvrdiť, že čím menšie staršie dieťa, tým lepšie, tie mladšie konajú pudovo ale tie staršie už rafinovane premýšľajú 🙈. U nás je rozdiel 3r medzi chlapcami, môžem povedať, že prvý rok to bolo náročnejšie, miestami frustrujúce. Teraz majú 2 a 5 a je to skvelé ako sa ľúbia a jeden druhého chránia, svetielko na konci tunela svieti 😊.. treba len veľa, veľa, veľa, veľa trpezlivosti a lásky

miadi
12. júl 2023

Podla mna to je uz cez ciaru aby buchla 2t novorodenca uz 3x . To je dost nebezpecne. To by som ta neutesovala ze to je normalne a len cakat kedy z toho vyrastie. Toto by som nedovolila, Raz by bolo dost . Jasne ze 2t novorodenec potrebuje byt casto na prsniku. Kludne nech sa zblizuje s tatkom mal by ju niekde brat Sam nech mas aj ty viac klud. Zapoj babky. Ak su ochotne.. ty sa jej venujes dost ked sa da.