icon

Žiarlivosť trojročného dieťaťa na novorodenca

viki6662
14. feb 2026

Zdravím mal niekto taky prípad žiarlivosti 3r.dietata na bábätko že nonstop bol pri nom, ako fakt myslím každú sekundu svojho bytia staršie dieťa venuje tomu aby bolo pri bábätku ale tak ze ho silné pusinkuje, skáče nebezpečné okolo neho , hra sa hračkami blízko pri bábätku a hlavne jeho hlave, pritom rozpráva ako ho ľúbi a teší sa naň ale keď sa len na sekundu otočím už ho silno stisne alebo aj udrie, nie silno ale predsa? Ide ma už poraziť, neviem tomu zabrániť iba ak by som bábätko nosila celý deň na rukách a to zas asi by žiarlivosť ešte zhoršilo. Neviem už čo mám robiť.. Vysvetľovanie nepomáha, spoločný čas a venovanie sa staršiemu nepomáha - bábätko je našťastie trpezlive a pokojne a tak sa naozaj veľa viem venovať jemu, stále mu opakujem ako ho ľúbim a ze nikto ani bábätko to nezmení a ze ich ľúbim rovnako a stále ho objímam a mojkam, od narodenia ho zapájam do starostlivosti ale to už ho nebaví, na začiatku to bolo super zmenilo sa ti keď malo bábätko cca 4m..už skúšam aj to ze keď bábätku ublíži tak to isté urobím jemu ale to je jedno proste, nepomáha to. začínam mať strašne stresy z toho a naozaj som veľmi nervózna na staršieho a veľmi veľmi vyčerpaná. Nemáte nejaké typi co by mohlo pomôcť.?

anonym_2af519
14. feb 2026

@viki6662 staršie dieťa do škôlky a spoločný čas tráviť viac vonku. Bábätko v kočíku, staršie sa vybehá, unaví. Doma staršie dieťa zamestnať (hračky, knižky), aby sa chvíľku zabavilo samé. Bábätko do nosiča a variť, upratovať s ním. Aby si stále deti mala na očiach. Skús zapojiť otca detí, alebo inú rodinu, do starostlivosti, lebo sa zblázniš.

viki6662
autor
14. feb 2026
@anonym_2af519

@viki6662 staršie dieťa do škôlky a spoločný čas tráviť viac vonku. Bábätko v kočíku, staršie sa vybehá, unaví. Doma staršie dieťa zamestnať (hračky, knižky), aby sa chvíľku zabavilo samé. Bábätko do nosiča a variť, upratovať s ním. Aby si stále deti mala na očiach. Skús zapojiť otca detí, alebo inú rodinu, do starostlivosti, lebo sa zblázniš.

@anonym_2af519 no práveže od kedy išiel do škôlky tak sa to strašne zhoršilo. Vonku presne toto robíme a tam je aj dobre veru ale ako náhle príde domov je to masaker, teraz je už doma pár týždňov lebo choroba a des to je. Vnútri spáva len v nosiči lebo inak nieje šanca nič urobiť a ani na spánok bábätká keďže starší hučí vkuse a naschvál ho budí. Muž robí 12ky 4dni v týždni väčšinou víkendy keď je malý doma a tak sa ani nevidia poriadne a inú rodinu nemám koho zapojiť. Blázon som už veru čiastočne urcite🫣

anonym_1a16e4
14. feb 2026

@viki6662 u nás to bolo relatívne krátke obdobie, bábo bolo v bezpečí v ohradke/ v kočíku. Neskôr keď sa menšie už samo pohybovalo nebol už problém.

anonym_d04885
14. feb 2026

@viki6662 tak ked mu urobis to iste co on robi babatku a nic to nepomaha, musis zvolit iny nasledok. Snad si nenechas otlkat 4 mesacne babo

viki6662
autor
14. feb 2026
@anonym_1a16e4

@viki6662 u nás to bolo relatívne krátke obdobie, bábo bolo v bezpečí v ohradke/ v kočíku. Neskôr keď sa menšie už samo pohybovalo nebol už problém.

@anonym_1a16e4 do ohrádky mi vlezie aj starší a ked nedovolím tak sa vesia z vonka a skáče po nej, on je veľmi živé dieta a na kočík sa vesia tak ze ho ide pre vrátiť alebo tam aj tak dáva hračky k hlave, proste nieje tam v bezpečí.. No dúfam že to bude tak ze keď sa bude už hýbať tak to bude lepšie. Momentálne má 5m a trvá to necelé 2m tento stav a ja som už na tom horšie akoby som v bani farala asi.. Nehovoriac že ich uspavam stále oboch naraz každý deň vyše 1.5h to trvá a musím sa objímať aj so starším lebo inak cirkus a bábätko na prsníku.. V noci pre lezie stále ku nám a nalepí sa na mňa na chrbát, hýbať sa neviem už vôbec a do toho od kedy chodí do skolky-od januára tak sa začal pocikavat cez spánky co predtým vôbec nerobil, čiže nonstop prezliekam postele.. Dúfam že to nebude už dlho trvať, lebo už mám výčitky svedomia že som na neho potom nervózna niekedy keď robí vyslovene zle, lebo ešte aj to robieva, napríklad hádže veci do záchoda keď kojím bábätko a nemôže mi skákať pri tom po hlave alebo hucat..

anonym_1a16e4
14. feb 2026
@viki6662

@anonym_1a16e4 do ohrádky mi vlezie aj starší a ked nedovolím tak sa vesia z vonka a skáče po nej, on je veľmi živé dieta a na kočík sa vesia tak ze ho ide pre vrátiť alebo tam aj tak dáva hračky k hlave, proste nieje tam v bezpečí.. No dúfam že to bude tak ze keď sa bude už hýbať tak to bude lepšie. Momentálne má 5m a trvá to necelé 2m tento stav a ja som už na tom horšie akoby som v bani farala asi.. Nehovoriac že ich uspavam stále oboch naraz každý deň vyše 1.5h to trvá a musím sa objímať aj so starším lebo inak cirkus a bábätko na prsníku.. V noci pre lezie stále ku nám a nalepí sa na mňa na chrbát, hýbať sa neviem už vôbec a do toho od kedy chodí do skolky-od januára tak sa začal pocikavat cez spánky co predtým vôbec nerobil, čiže nonstop prezliekam postele.. Dúfam že to nebude už dlho trvať, lebo už mám výčitky svedomia že som na neho potom nervózna niekedy keď robí vyslovene zle, lebo ešte aj to robieva, napríklad hádže veci do záchoda keď kojím bábätko a nemôže mi skákať pri tom po hlave alebo hucat..

@viki6662 ja som mala iba 14m vekový rozdiel , staršia dcéra boli vždy bystrá pochopila čo od nej chcem. V 3r už spala vo vlastnej izbe. Dcéra sa už v 5m pohybivala, po bruchu, 7m po4roch , v 9m už chodila.

anonym_4b49a1
15. feb 2026

išla by som na dieťa prísnejšie. Takéto veci nemôže robiť. Ani otĺkať bábo, ani hádzať veci do wc.
Určite do mš. Na obed chodí domov? ak áno nechaj ho tam do 14-15 h. Ale potom sa mu musíš o to intenzívnejšie venovať.

13uzivatelka11
15. feb 2026
@viki6662

@viki6662 a je problém dať na spánok plienku?

anonym_2dc94f
15. feb 2026

3 rocny skolkar nema co hadzat veci do WC len preto ze Ti nemoze skakat po hlave ked kojis, nema sa co vesat na kocik az ho prevrati, skakat po ohradke ak to zakazes, jednoducho chovat sa ako nevychovana opica. Bez ohladu na to co je zivy a ci mas alebo nemas babo, evidentne ten Tvoj skolkar nema ziadne hranice. Neriesila by som nijaku ziarlivost na babatko (nic specialne tam nevidim), ale za to vychova ako taka podla Tvojich slov pokulhava.

viki6662
autor
15. feb 2026
@anonym_2dc94f

3 rocny skolkar nema co hadzat veci do WC len preto ze Ti nemoze skakat po hlave ked kojis, nema sa co vesat na kocik az ho prevrati, skakat po ohradke ak to zakazes, jednoducho chovat sa ako nevychovana opica. Bez ohladu na to co je zivy a ci mas alebo nemas babo, evidentne ten Tvoj skolkar nema ziadne hranice. Neriesila by som nijaku ziarlivost na babatko (nic specialne tam nevidim), ale za to vychova ako taka podla Tvojich slov pokulhava.

@anonym_2dc94f to je to ze donedávna nič také nerobil a krásne ma počúval, vždy som mu vedela všetko vysvetliť, len odkedy chodi do škôlky tak to začalo

viki6662
autor
15. feb 2026
@13uzivatelka11

@viki6662 a je problém dať na spánok plienku?

@13uzivatelka11 tak už je dlho odplienkovani a nechcem ho mýliť, čo som čítala nemalo by sa to asi robiť tak neviem ale niekedy sa pekne nepocika a donedávna sa vôbec nie len teda odkedy nastúpil do skolky

viki6662
autor
15. feb 2026
@anonym_4b49a1

išla by som na dieťa prísnejšie. Takéto veci nemôže robiť. Ani otĺkať bábo, ani hádzať veci do wc.
Určite do mš. Na obed chodí domov? ak áno nechaj ho tam do 14-15 h. Ale potom sa mu musíš o to intenzívnejšie venovať.

@anonym_4b49a1 áno chodí na celý deň do škôlky

13uzivatelka11
15. feb 2026
@viki6662

@13uzivatelka11 tak už je dlho odplienkovani a nechcem ho mýliť, čo som čítala nemalo by sa to asi robiť tak neviem ale niekedy sa pekne nepocika a donedávna sa vôbec nie len teda odkedy nastúpil do skolky

@viki6662 tak nech ten, čo píše že "nemalo by sa robiť", ti príde vymieňať periny každý deň.. syn bol odplienovany od cca 2,5 roku, ale plienky na noc mal ešte dlho aj keď ich mával dlho suché už ráno..nechcelo sa mi riešiť nočné nehody, keďže spí s nami v posteli a nemá z toho žiadnu ujmu.

majlo1234
15. feb 2026

Ja ti poviem moj zazitok, podobny vekovy rozdiel. Ale syn teda rozumny na svoj vek, primerane aktivny.
Ja som sa mu snazila naplno venovat, do toho urevane babo. Ked na nu skocil raz na posteli, tak som sa vyziapala na neho, ze odvtedy si daval omnoho vacsi pozor. Nie som na to hrda. Ale tak to bolo a to pomohlo viac ako milion krat po dobrotky. Poreval si on, ja, vysvetlili sme si to potom aj vklude

anonym_3fd3c1
15. feb 2026

@viki6662 3 ročnému už treba rozkázat ze to robiť nesmie. Pri bábätku tak blízko nesmieš byt, a hotovo. Alebo chceš počkať kým sa stane niečo zlé? Však rozmýšľaj.

anonym_3fd3c1
15. feb 2026

@viki6662 ináč toto není žiarlivosť ako ty tomu hovoríš. On robí naschvál zle bábätku.

anonym_b6fc1c
15. feb 2026

@viki6662 trojročného dávať do kúta po tom, ako niečo vyparati bábätku. A dohovarat treba tiež.