Ako nahlásiť nelegálnu prístavbu v dedine?
Ako by ste postupovali v nasledujúcej situácii? Rodičia žijú v takej väčšej dedine, sú na dôchodku a často sa prechádzajú po okoli. Ja už bývam inde, často k nim však chodím s deťmi. Pred vyše rokom si jedna rodina svojpomocne a svojvoľne potiahla dom resp spravila niečo ako prístavbu doslova ku ceste. Neverím že majú nejaké povolenie, je to fakt také že tehly idú ku ceste, žiaden plot ani miesto na chodník. Keď chce človek prejsť okolo, nemá ako, musí ísť priamo po ceste a nie je to bezpečné.
Problém je, že ide o takú jednoduchšiu rodinu, mnohopočetnu, poznáme ich v podstate len z videnia. Na jednej strane ide o bezpečnosť, no zas mi príde necitlivé im teraz robiť problémy - nie sú to nejako zlí ľudia.
Poloz si otazku co tym vyriesis. Prekaza Ti ze nie je bezpecne ked musis prejst okolo? Ruku na srdce, ako casto navstevujes rodicov a ides PRIAMO tou cestou, ze TEBE to treba riesit? A druha vec - co myslis ak by si bola aj so staznostou "uspesna", ze ich donutia to zburat? A keby ano - vtedy by si bola spokojna so svojou "pracou"?
Je to neprijemne ale ak tam uz je nieco vymurovane a ma to obycajna nekonfliktna rodina, ja osobne by som nikomu nerobila problemy.
(A ano, mame nieco take aj u nas v mestskej casti (krajske mesto), je to dom rovno do cesty, s dost velkou premavkou,, bez chodnika a v neprijemnej zakrute. Je to tam odkedy sa prve domy stavali...🤷
@anonym_autor no a najprv si polož otázku, či si naozaj myslíš, že obecný úrad o tom nevie? je to dedina a nie mesto. na dedine vie obecný úrad všetko. Takže pokiaľ to neriešia asi vedia prečo, ak je to jednoduchšia mnohopočetná rodina, komunikácia je tam mnohokrát veľmi veľmi ťažká.
@anonym_autor sama nevieš či majú na to papier alebo nie. A nebuď bonzák. Ži a nechaj žiť.
Poloz si otazku co tym vyriesis. Prekaza Ti ze nie je bezpecne ked musis prejst okolo? Ruku na srdce, ako casto navstevujes rodicov a ides PRIAMO tou cestou, ze TEBE to treba riesit? A druha vec - co myslis ak by si bola aj so staznostou "uspesna", ze ich donutia to zburat? A keby ano - vtedy by si bola spokojna so svojou "pracou"?
Je to neprijemne ale ak tam uz je nieco vymurovane a ma to obycajna nekonfliktna rodina, ja osobne by som nikomu nerobila problemy.
(A ano, mame nieco take aj u nas v mestskej casti (krajske mesto), je to dom rovno do cesty, s dost velkou premavkou,, bez chodnika a v neprijemnej zakrute. Je to tam odkedy sa prve domy stavali...🤷
@anonym_f95dd7 no to je práve to, že ja tade prejdem možno 10x do roka, keď som u našich, len teda viem že rodičia sa tade prechádzajú pomerne často. Hlavne keď je už krajšie počasie. Nie je to bezpečné celkovo aj pre ostatných, ale netýka sa to nejakého veľkého počtu ľudí, asi preto to ani nikto nerieši. 99% to majú bez povolenia, je tam aj zakruta, nikto by im to takto nepovolil potiahnuť až ku ceste.
Požiadaj obec o dokončenie poškodeného- neexistujúcuho chodníka. Nemusíš sa starať o "čiernu" stavbu, postaraj sa len o bezpečnosť. Pridaj fotky, že teraz pre tú stavbu nie je možné prechádzať pešo okolo cesty a teda aké má obec riešenie pre chodcov.
to či to majú legálne zistíš, keď si pozrieš kataster nehnuteľnosti a porovnáš zakreslený stav a skutočný. K tvojej otázke - nehas čo ťa nepáli. Uložia im malú pokutu a okrem toho môžu sa vyhovoriť, že to bolo postavené ešte pred tým, než do platnosti vstúpil nový stavebný zákon - podľa nového by už neskolaudovali. Podľa starého im stačí zavolať geodeta a on to zmeria, zakresli stav a upravia v katastri (ak dobre viem).
Ak to je na ich pozemku tak je to ich vec čo si postavia. Dodnes nechápem, prečo by človek mal žiadať nejakú inštitúciu o povolenie si postaviť niečo na pozemku, ktorý si kúpil za vlastné peniaze ..
@anonym_autor no a najprv si polož otázku, či si naozaj myslíš, že obecný úrad o tom nevie? je to dedina a nie mesto. na dedine vie obecný úrad všetko. Takže pokiaľ to neriešia asi vedia prečo, ak je to jednoduchšia mnohopočetná rodina, komunikácia je tam mnohokrát veľmi veľmi ťažká.
@anonym_469336 zákony predsa platia pre každého. či teraz ideme naháňať pre každú blbosť len ľudí čo sú ako tak vzdelaní, sú nekonfliktní, dobre sa s nimi komunikuje, vieme že zaplatia pokutu - tak im ju dajme aj za tých konfliktných...
To potom aj v tom štáte tak vyzerá. Jednej časti obyv. kontajnery na smeti vážia - všetko si musia zaplatiť, zato iní môžu hádzať odpoad hneď kdesi za dom - však príde raz niekto a všetko pozbiera a potom bude ukazovať v telke že vyviezli 20 nákl. áut.
to isté aj s domami - jedni musia mať x pečiatok a y kolkov za "milion" eur a ďalší si len tak položí tehlu na tehlu. no a čo že to niekoho raz prizabije, však on môže on je konfliktní a negramotní.
to či to majú legálne zistíš, keď si pozrieš kataster nehnuteľnosti a porovnáš zakreslený stav a skutočný. K tvojej otázke - nehas čo ťa nepáli. Uložia im malú pokutu a okrem toho môžu sa vyhovoriť, že to bolo postavené ešte pred tým, než do platnosti vstúpil nový stavebný zákon - podľa nového by už neskolaudovali. Podľa starého im stačí zavolať geodeta a on to zmeria, zakresli stav a upravia v katastri (ak dobre viem).
Ak to je na ich pozemku tak je to ich vec čo si postavia. Dodnes nechápem, prečo by človek mal žiadať nejakú inštitúciu o povolenie si postaviť niečo na pozemku, ktorý si kúpil za vlastné peniaze ..
@anonym_7e807e lebo je to je*nutý zákon, ktorý znevýhodňuje "normálnych bežných" ľudí. Keby sa to u nás stalo tak človeka naháňajú a sú schopní mu dať aj exekútora na krk. ale keďže sa jedná o čiernu menšinu , neprispôsobivých tak tí môžu všetko. Už by sa konečne malo prestať deliť ľudí na skupiny.
autorka, pozri ešte na katastri ako to majú. Možno tam niečo sa dočítaš.
Viem ,ze na 25m štvorcových nepotrebuješ povolenie keď to je vlastne ako prístavba. Takže keď to má cca toľko tak stým nedosiahnes nič keby si ich nahlásila. A aj na co to je dobre ? Chápem ze dbas na "ochranu" a bezpečnosť , ale tak keď to nikomu nevadí tak na čo to riešiť?
Viem ,ze na 25m štvorcových nepotrebuješ povolenie keď to je vlastne ako prístavba. Takže keď to má cca toľko tak stým nedosiahnes nič keby si ich nahlásila. A aj na co to je dobre ? Chápem ze dbas na "ochranu" a bezpečnosť , ale tak keď to nikomu nevadí tak na čo to riešiť?
@anonym_ab1257 potrebuješ aj keď je prístavba a je to spojené so zemou a vedie tam elektrina. Ak by si staviala len nejakú pergolu bez zakladov na ktorú daš svetlo dobíjané solernym panelom tak je to len ohlaška. Pokiaľ je to spojené so základom domu a maš tak v stene svetlo, musiš mať stavebne povolenie
@anonym_7e807e lebo je to je*nutý zákon, ktorý znevýhodňuje "normálnych bežných" ľudí. Keby sa to u nás stalo tak človeka naháňajú a sú schopní mu dať aj exekútora na krk. ale keďže sa jedná o čiernu menšinu , neprispôsobivých tak tí môžu všetko. Už by sa konečne malo prestať deliť ľudí na skupiny.
@anonym_77274a ale veď ja sa s tebou nehádam. Na čiernych si nikto nedovolí, lebo jednoducho je na nich zákon krátky. Nenapísala si, že sa jedná o cigánov. V tomto prípade ti viem na 99%ˇpovedať, že starosta neurobí nič, lebo na čiernych platí dvojaký meter a áno, bielemu by to dali vyžrať.. neni cigan ako cigan, ale mam tušak, že ti od vas nebudu bezproblemovy
Pozrela som to na katastri a ono to vyzerá, že to je fakt normálne pristavené a uvedené dokonca ako rodinný dom 😮 no tak tomu naozaj nerozumiem, ako je možné takúto stavbu povoliť, keď doslova múr domu susedí s cestou, ešte v zákrute. Už som videla asi všetko teraz. Inak nejde o Rómov, len teda majú veľa detí, teraz už aj dospelých, a niektoré tam ostali bývať. Tak si asi takto pristavili ďalšiu časť domu...
Pozrela som to na katastri a ono to vyzerá, že to je fakt normálne pristavené a uvedené dokonca ako rodinný dom 😮 no tak tomu naozaj nerozumiem, ako je možné takúto stavbu povoliť, keď doslova múr domu susedí s cestou, ešte v zákrute. Už som videla asi všetko teraz. Inak nejde o Rómov, len teda majú veľa detí, teraz už aj dospelých, a niektoré tam ostali bývať. Tak si asi takto pristavili ďalšiu časť domu...
@anonym_autor to je normálna vec ,že keď niečo nieje legálne hneď to musia byť cigany ... tak potom keď majú všetko ôk tak to sa potom môžte poďakovať, tí ktorým to vadí , starostovi obce , pretože im bud predal pozemok kde nemali čo stavať.
@anonym_autor a co tym vyriešiš ? Urobiš kravu len a len zo seba .. ti u nas na dedine ma vela ludi cierne stavby; a rovno jedna aj na našom pozemku a beháme furt jak drb**** po uradoch a zatial sme nic nevybavili, takže nestaraj sa a nerieš do čoho ťa je prd
TY si si len tipla či maju alebo nemaju tuto stavbu postavenu na čierno. Skôr než si urobiš hanbu na celu dedinu tak si najprv všetko zisti aby si neostala v hanbe.Aby to nezačali šetriť a nakoniec sa preukažu papiere že je to legalne. A nemusiš o nich písať že je to jednoduchšia rodina snad si myslím že si ich predbehla.Ja nebývam na tom mieste ako TY netýka sa ťa to čo zbytočne robiš niekomu zle načo je to dobre.A potom budeš vypisovať že niečo sa TI zle deje.Máš malo problémov starosti tak si rieš svoje veci. Ked rodičom to prekáža snad ma obec starostu/starostku tak nech to riešia ONi vlastnici nehnuteľnosti a nie TY ktora tam ani nebýva a sa ťa to vôbec netýka.
Takze,taki co maju viac deti ako 2 su teda jednoduchsi ludia,zaujimave spojenie.
A ak to maju aj zakreslene v mape tak nelegalne to nemaju,a take pristavby tiez uz nie su lacne zalezitosti.

Aj keď to nahlásiš, tak ich nik neprinúti to zbúrať, maximálne tak budeš ty za kravu pred celou dedinou, tvoji rodičia detto - ako to na dedine býva.