icon

Ako riešiť problémy s hlučnými susedmi?

20. feb 2026

Ahojte, som fakt zúfalá. Bývame v novostavbe niečo vyše roka, všetko sme si tu vymaznali, hypotéka na krku na 30 rokov, proste náš vysnívaný byt. Problém sú susedia pod nami. Mladý pár, nemajú deti, zato majú psa, ktorý šteká pri každom šuchnutí na chodbe. A oni začínajú reálne fungovať po desiatej večer. Nie sú to diskotéky, ale počujeme každé posunutie stoličky, trieskanie skrinkami v kuchyni, behanie toho psa po lamináte, proste všetko. Ja mám 9-mesačnú dcéru, ktorá má veľmi zlý spánok a každé takéto "buch" ju odpáli a je hore. Skúšala som to po dobrom, bola som tam trikrát. Suseda sa mi minule vysmiala do očí, že oni sú vo svojom byte a nebudú chodiť po špičkách, lebo ja mám decko. Že vraj nočný kľud neporušujú (v zmysle že nepúšťajú hudbu na plné pecky) a ak mi vadí konštrukčný hluk, mám si dať odhlučniť podlahu. Správca od toho dáva ruky preč, že kým nie je privolaná hliadka a spísaný záznam, on nič nezmôže. Policajtov na nich predsa nezavolám za to, že si o polnoci robia večeru a trieskajú pritom hrncami... Manžel už z toho má tiež nervy, bol tam za tým chalanom a skoro sa pobili, odvtedy sa nám ani neodzdravia a schválne trieskajú vchodovými dverami ešte viac. Mám pocit, že som väzeň vo vlastnom byte, večer sa bojím pohnúť a len čakám kedy zas malú zobudia. Fakt existuje nejaká legálna cesta ako ich donútiť k troche ohľaduplnosti, alebo sme proste vyhodili prachy za byt, kde sa nedá normálne žiť? Predaj teraz nepripadá do úvahy kvôli sankciám v banke a úrokom, čo by sme teraz dostali inde. Čo by ste robili na mojom mieste, mám to ešte skúšať cez domovú dôverníčku alebo to rovno vzdať a čakať kým dcéra vyrastie a bude jej to jedno?

Strana
z3
anonym_3e0990
20. feb 2026
@anonym_068e40

Pozname taketo samonasierace typy, ktorym vadi vsetko (buchnutie dveri, vytah a pod).
Susedom sa necudujem, tiez by som vas vyhodila, normalne uzivaju svoj byt, nerobia nadmerny hluk (s tymto na hygiene nepochodite, akurat budete za blaznov). Akoze sorry, ale aby vam vadilo, ze si vecer varia a buchaju hrncami? Ak sa nemozete odstahovat, tak si odhlucnite trochu byt (koberce, zvukova izolacia). Tie papundeklove steny v novostavbach su hroza, budte radi, ze nepocujete susedov o 3 byty dalej na zachode a pod.
Inak ucit dieta na uplne ticho je cesta do pekla, ale to uz aj sama vidis. Dieta ma cez den zaspavat pri miernom hluku, nie v hrobovom tichu. Susedia pod nami maju 3 psov a vobec ich nepocujeme, max ked pridu vecer z prechadzky a zastekaju. Detom nikdy nevadili, vlastne o nich vobec nevieme.

@anonym_068e40 Sú ľudia, ktorí pri varení položia pokrievku a varechu a takí, čo ju drbnú z pomerového vzdialenosti. Sú ľudia, ktorí rozprávajú normálnym tónom a takí, ktorých afektovany rozhovor počuje celý autobus, kancelária alebo aj susedia

anonym_e2b59b
20. feb 2026
@anonym_ea15fe

@anonym_f76376 na obhajobu u nas su aj panelaky z tehly v starom centre. nie su z panelu.

@anonym_ea15fe tak to nie je panelak ale bytovka z tehly , panelakmi su domy z panelu

monicka585
20. feb 2026

@anonym_autor úplne vám rozumiem.Tiež sme pred časom bývali v paneláku a mali sme pod nami susedov. Nemali však psa,mali 2 deti vek vtedy 5 a 11 rokov a všetci ožívali večer po 20tej. Naša dcéra mala slabší spánok a hneď ju všetko zobudilo. Návštevy u nich bývali do 23 h..niekedy dlhšie a naozaj to tam bolo dosť počuť a to bývali pod nami..aj na domovej schôdzi sme to preberali,že je tam veľmi všetko počuť..oveľa viac ako v činžiakoch v našom meste. Dôvod bol aj ten,že to bola predtym ubytovňa a je celý inak naprojektovaný...my sme nakoniec byt predali..a nedá sa to porovnať..stále hovorim,že som tam stratila 6 rokov života....možno by sa dalo uvažovať,či by ste niečo odhlučnili..tak ako vám tu radia ...ja som tiež bola rozhodnutá ísť takou cestou,ak by sa nám nepodarilo byt predať...

wiliam3royal
20. feb 2026

@anonym_autor ja by som urobil jedine, predal chory byt a isiel do ineho a to bud uplne na prvom poschodi alebo na najvyssom a este aby bol bocny, aby som rovno eliminoval 2 mozne prvky hluku z troch(zostane len jeden sused), nikdy nepochopim ludi naco kupuju byty medzi bytmi, doslova sa tam vyprazaju ako na rozpalenej omacke.

Byt je celkovo chore byvanie, pôvodne sluzilo len ako prechodne pre robotnikov mimo vikendov(nie dlhodobo!), ked prisli zrobeny robotnici a od unavy tak zalahli ze mohli aj myši podlahu škriabať a ked vidim tie dnesne akvaristicke vymery, ze 49m2 ma trojizbak, smejem sa, ceny to je uz uplne na hlavu, dat 200 000 a viac tisic € za byt moze len skutocne chory clovek, v skutocnosti to ma 1/4 cenu, ale tak dnes je moderne nehnutelnosti umelo na Slovensku predrazovat, uz len ten krk v podobe bytu medzi bytmi, hlucnych susedov a 30 a viac rocnej hypoteky by mi spôsobil infarkt.

natalka13
21. feb 2026
@wiliam3royal

@anonym_autor ja by som urobil jedine, predal chory byt a isiel do ineho a to bud uplne na prvom poschodi alebo na najvyssom a este aby bol bocny, aby som rovno eliminoval 2 mozne prvky hluku z troch(zostane len jeden sused), nikdy nepochopim ludi naco kupuju byty medzi bytmi, doslova sa tam vyprazaju ako na rozpalenej omacke.

Byt je celkovo chore byvanie, pôvodne sluzilo len ako prechodne pre robotnikov mimo vikendov(nie dlhodobo!), ked prisli zrobeny robotnici a od unavy tak zalahli ze mohli aj myši podlahu škriabať a ked vidim tie dnesne akvaristicke vymery, ze 49m2 ma trojizbak, smejem sa, ceny to je uz uplne na hlavu, dat 200 000 a viac tisic € za byt moze len skutocne chory clovek, v skutocnosti to ma 1/4 cenu, ale tak dnes je moderne nehnutelnosti umelo na Slovensku predrazovat, uz len ten krk v podobe bytu medzi bytmi, hlucnych susedov a 30 a viac rocnej hypoteky by mi spôsobil infarkt.

@wiliam3royal a kam chces vsetkych ludi zmestit na plochu?😃 ani do radoviek.🙈
49 m2 nove 3i? To konkretne kde stavaju? Naopak konecne sa stavaju 90 m2 a nie ledva 70m2.

anonym_81a89d
21. feb 2026

@anonym_autor Mozno aj vys te hlucni, len vam.to nikdy nikto nepovedal. Mi nehovor, ze dieta ti nikdy neplakalo, ze ste s niecim nechtiac netresli.
Neviem, kde si predtym zila, ale toto su prosto bytovkym a je jedno, ci je to novostavba alebo stary byt - moja babaka pocula chrapanie susedy - tehlovy dom, ja som vystriedala 3 panelaky - nijdy to nebilo o tom, ze nic nepocujeme.. ako decko - doma nad nami sa korculujce deti, buchajuce loptou, mala som pocit, z eje to medicimbal...ich otec dlllho vrtaval niekolkokrat do tyzdna.. teraz zas uz tolko nevrta, ale pocut ich presunu, mama vravi, akohy v noci presuvali nabytok .. pod nami pubertak, co tak nahlas pustal hudbu, ze dovidenia .. . My v prvom byte hlucni susedia, co sa v noci hadavali, najma toho chlapa bolo pocut a ich syn chodil asi v bagandsiach. V 2.byte sa odstahovali pred par mesiacmi "dupaci" ich decka a najma ju bolo pocut... Aj sme boli za nimi, lebo to nebolo unosne zoparkrat - raz bol muz chory, raz sa syn potreboval sustredit a ano, aj my sme isto hlucni, ved deri sa tiez hravali, obcas clovek zvysi hlas a nehovorim o tom, ze ked bola dcera babo, strasne vela plakavala a ano, aj v noci. O prerabkach ani nehovorim... Bud rada, ze ti nikto 3 mesiace nerekonstruuje a ke dakonci jeden, zacne druhy....

Cize... Nic mimoriadne, zijes zivot v bytovke.

anonym_62d024
21. feb 2026

V podobných témach som sa vyjadrovala často. Pod nami bývala rodina s 3 pubertiakmi a psom. V jednej izbe telka, v druhej rádio, klavír, lopta o stenu, pes, klopkajúce topánky. Neskôr jedna z nich otehotnela a keď dieťa podrástlo, vozilo sa na odrážadle. Dohovor, domovník, stretnutie susedov, polícia, bytové družstvo, hygiena. Čo sa dalo, to som vyskúšala. Po 11 rokoch sme sa odsťahovali. S debilom, ktorý si myslí, že si vo svojom byte môže robiť čo chce bez ohľadu na susedov, nepohneš.

hariet
21. feb 2026

ked tak pocujes tych pod vami, ako len oni musia pocut vas🤐 Ja by som dala do celeho bytu koberce, ak este nemate a uvidis, ked aj vasa mala zacne byt mobilnejsia a toho hluku zacne robit viac, snad pochopia a zlepsi sa to. Aj je to naozaj tak odflaknute, ze aj obycajne bezne zvuky tak pocut, asi len vydrzat tych 5 rokov a predat ☹

kikappp
21. feb 2026
@hariet

ked tak pocujes tych pod vami, ako len oni musia pocut vas🤐 Ja by som dala do celeho bytu koberce, ak este nemate a uvidis, ked aj vasa mala zacne byt mobilnejsia a toho hluku zacne robit viac, snad pochopia a zlepsi sa to. Aj je to naozaj tak odflaknute, ze aj obycajne bezne zvuky tak pocut, asi len vydrzat tych 5 rokov a predat ☹

@hariet o 5 rokov pochopí ,že nezažila žiaden hluk len on chcela hrobové ticho pre 9 mesačne dieta .

zlotka
22. feb 2026
@anonym_ea15fe

@anonym_815426 no kto do teba kamenom ty este vacšim parada 🙈

@anonym_ea15fe kto nezažije ,nepochopí. Lebo sem tam hluk sa dá vydržať, ale dlhodoby nie

bosorkabb
22. feb 2026

Nemôžeš očakávať že všetci zrazu budú sedieť ticho na gauči len preto že tvoje dieťa spí. Takto to nefunguje nikde ani v dome.
Mám chatu na dedine a to sú tiež pekné zvuky. Od pílenie,kosenia,rozhlas hučí,psy brechaju aj o pol noci a kopec iného.
Veľkú chybu robia rodičia že učia deti spať v úplnom tichu. Život sa totiž nezastaví len preto že niekto spí.

anonym_ea15fe
22. feb 2026
@zlotka

@anonym_ea15fe kto nezažije ,nepochopí. Lebo sem tam hluk sa dá vydržať, ale dlhodoby nie

@zlotka ale neboj aj naši susedia robili bordel deti na odrazadlach a vonku krásne počasie. Hrali futbal trieskali loptou o zem. Trepeli sme asi dva roky. Raz muž klepal metlou zo spodu akurát nám odrbal plafon. Raz sa nasral prišiel hore osobne s kľudom anglicana ale vrelo to v nom. Povedal im nech pride dole k nam a nech príde na kávu a popocuva čo robia. Že inokedy to je des ale dnes duplom. A cumeli že oni mysleli že to neni moc počuť 🤦 od vtedy je kľud. A netrebalo ani kričať. Ale keby tam býval niekto iný tak by to mohlo mať efekt.ze by začali iny kolotoč.

Strana
z3