icon

Ako získať súhlas susedov na prerábku bytu?

Dnes o 08:21

Dobrý deň, ideme kupovať byt v pôvodnom stave a chceme ho komplet prerobiť. To znamená aj vymurovať jadro. Pre lepší prístup by sa nám ale hodilo zamurovať pôvodné dvere a vybúrať ich o cca 2 metre vedľa. Búralo by sa ale do nosnej priečky a tak potrebujeme súhlas susedov. Stalo sa vám niekomu, že ste mali problém získať súhlasy susedov? Nech viem, na čo sa môžem pripraviť.

autor
Dnes o 09:44
@anonym_c88f34

@snugglingduckling fiha, to ste nie moc dobre znali atchitekti 🫣.

Autorka my sme teraz prerabali a poviem ti, ze ani o 5 cm mi stavbar nechcel zvacsit prechod medzi kuchynou a obyvackou “len tak”, kvoli prisnym pravidlam a povoleniam. Panelak, nosne steny, to proste nie je sranda. A zmenit v panelaku vchod do bytu? No neverim ze by to susedia dovolili.

Tvoja otazka vsak bola, ako ich presvedcit. Ja by som to urobila tak, ze ak by som dostala vsetky povolenia od uradov, isla by som osobne sused po susedovi s papiermi, vysvetlila slusne a milo o co ide, ze mam vsetky potrebne povolenia, ale aj na ich vyjadreni zalezi a poprosila ich, ci by to podpisali ak by nemali problem.

@anonym_c88f34 aký vchod do bytu?

aurelia2000
Dnes o 09:45
@viestta

@anonym_autor ozaj, tak mi napada, ze to hlasovanie musi byt pisomne, so zapisnicou a chodia dvaja nezavisli "zberaci podpisov". Aspon u nas to tak je.

@viestta dvaja na schôdzi zvolení overovatelia pisomneho hlasovania to musia byť.

autor
Dnes o 09:46
@anonym_35f77e

@anonym_autor Takze vlastne vsetko vies, akurat nevies, ako zareaguju tvoji susedia, ale to nevie nikto na MK, lebo nevieme o akych susedov sa jedna.

@anonym_35f77e si prvá, ktorá pochopila príspevok. až na tú vešteckú časť. jasné, že nikto nevie, ako zareagujú naši susedia. ale keby tu mám skúsenosti, že nám nepodpísali, alebo nám podpísali... tak viem, čo asi mám čakať.

autor
Dnes o 09:49
@anonym_c88f34

@snugglingduckling fiha, to ste nie moc dobre znali atchitekti 🫣.

Autorka my sme teraz prerabali a poviem ti, ze ani o 5 cm mi stavbar nechcel zvacsit prechod medzi kuchynou a obyvackou “len tak”, kvoli prisnym pravidlam a povoleniam. Panelak, nosne steny, to proste nie je sranda. A zmenit v panelaku vchod do bytu? No neverim ze by to susedia dovolili.

Tvoja otazka vsak bola, ako ich presvedcit. Ja by som to urobila tak, ze ak by som dostala vsetky povolenia od uradov, isla by som osobne sused po susedovi s papiermi, vysvetlila slusne a milo o co ide, ze mam vsetky potrebne povolenia, ale aj na ich vyjadreni zalezi a poprosila ich, ci by to podpisali ak by nemali problem.

@anonym_c88f34 a otázka nie je, ako ich presvedčiť. nadpis mi zmenil admin. názov témy bol niečo ako "problémy so súhlasom susedov..." otázka je len v úvodnom príspevku pod tým.

anonym_35f77e
Dnes o 09:49
@anonym_autor

@anonym_35f77e si prvá, ktorá pochopila príspevok. až na tú vešteckú časť. jasné, že nikto nevie, ako zareagujú naši susedia. ale keby tu mám skúsenosti, že nám nepodpísali, alebo nám podpísali... tak viem, čo asi mám čakať.

@anonym_autor Je uplne jedno, komu podpisali, alebo nepodpisali, lebo to zlozenie bytoveho domu je ine. Takze to je tak, ako keby si sa pytala, ci sa napr. nejake nohavice budu pacit tvojej dcere a nech ti tu napisu, ze ci sa im pacia, tak je to informacia nepodstatna-kym to tej dcere neukazes, nevies.

oriesocek
Dnes o 09:50

My sme začali riešiť podpisy susedov na odpojenie od kúrenia, keďže aj komín mame, teplu vodu si ohrievané samy cez prietokové, ale kúrenie je centrálne… opletačky čo s tým boli - tak sme to nedotiahli… na zmeny v nosných priečkach by som ja súhlas nedávala - keď som robila v realitke , tak som videla byt v dome, kde sused si riešil nosné priečky a všetko popraskané …

lienka.7
Dnes o 09:52
@anonym_autor

@viestta neboj sa, tie súhlasy príde pýtať "rozkošný anielik" v dobrej nálade 😁

@anonym_autor mohol by prísť aj samotný Kaja Gott (keby nebol nebohy) a súhlas by nedostal 😉
Neviem, ci vieš čítať s porozumením, lebo mam taky pocit ze nie

matkahelka
Dnes o 09:55

@anonym_autor v tvojom pripade nestaci suhlas len susedov, ty potrebujes suhlas nadpolovicnej vacsiny vlastnikov bytov. prajem ti uprimne vela stastia, v pripade bytu nad nasim bytom, z 12 vlastnikov neziskali ZIADEN suhlas. a citili sa taki ukrivdeni a urobili z toho taky cirkus, ze nakoniec byt predali a odisli.

autor
Dnes o 09:58
@lienka.7

@anonym_autor mohol by prísť aj samotný Kaja Gott (keby nebol nebohy) a súhlas by nedostal 😉
Neviem, ci vieš čítať s porozumením, lebo mam taky pocit ze nie

@lienka.7 to bol samozrejme vtip. a ja mám pocit, že ľudia v tejto diskusii nečítajú s porozumením. jediné čo ma zaujímalo bolo, ako to štatisticky vychádza. či je šanca to mať odsúhlasené alebo nie je. ani byt nejdem predávať kvôli tomu, ani to nejdem robiť načierno, ani to nebudem zbierať inak ako nám povie družstvo, aby nám to potom stavebný úrad nevrátil kvôli nejakej prkotine. ani nebudem susedom potom robiť naprieky pri ich prípadných hlasovaniach/odsúhlasovaniach.

autor
Dnes o 10:00
@matkahelka

@anonym_autor v tvojom pripade nestaci suhlas len susedov, ty potrebujes suhlas nadpolovicnej vacsiny vlastnikov bytov. prajem ti uprimne vela stastia, v pripade bytu nad nasim bytom, z 12 vlastnikov neziskali ZIADEN suhlas. a citili sa taki ukrivdeni a urobili z toho taky cirkus, ze nakoniec byt predali a odisli.

@matkahelka pre teba sú susedia len tí, s ktorými máš spoločné priečky? lebo pre mňa sú to všetci ľudia z vchodu(plus možno aj cez stenu vedľajšieho vchodu). takže pod pojmom susedia som myslela všetkých vo vchode. áno, vieme že nadpolovičná väčšina. pôvodne sme si mysleli, že musia súhlasiť všetci. na bytovom povedali, že stačí väčšina. čiže 4 ľudia.

matkahelka
Dnes o 10:03
@anonym_autor

@matkahelka pre teba sú susedia len tí, s ktorými máš spoločné priečky? lebo pre mňa sú to všetci ľudia z vchodu(plus možno aj cez stenu vedľajšieho vchodu). takže pod pojmom susedia som myslela všetkých vo vchode. áno, vieme že nadpolovičná väčšina. pôvodne sme si mysleli, že musia súhlasiť všetci. na bytovom povedali, že stačí väčšina. čiže 4 ľudia.

@anonym_autor ano, pre mna su susedia len ti, s ktorymi mam spolocne priecky. dokonca aj domovnik a stavebny urad takto definuje susedov. zvysok plati, co som pisala. aj pri tych 4 susedoch ti prajem vela stastia.

autor
Dnes o 10:06
@matkahelka

@anonym_autor ano, pre mna su susedia len ti, s ktorymi mam spolocne priecky. dokonca aj domovnik a stavebny urad takto definuje susedov. zvysok plati, co som pisala. aj pri tych 4 susedoch ti prajem vela stastia.

@matkahelka a ako povieš človeku, čo býva 2-3 byty nad tebou? pre mňa je to suseda. a ak viem odkiaľ, tak poviem napr. suseda zo šiesteho, prípadne ak viem meno, tak poviem meno.

zuzana76
Dnes o 10:07
@anonym_autor

@lienka.7 to bol samozrejme vtip. a ja mám pocit, že ľudia v tejto diskusii nečítajú s porozumením. jediné čo ma zaujímalo bolo, ako to štatisticky vychádza. či je šanca to mať odsúhlasené alebo nie je. ani byt nejdem predávať kvôli tomu, ani to nejdem robiť načierno, ani to nebudem zbierať inak ako nám povie družstvo, aby nám to potom stavebný úrad nevrátil kvôli nejakej prkotine. ani nebudem susedom potom robiť naprieky pri ich prípadných hlasovaniach/odsúhlasovaniach.

@anonym_autor tak si to mohla dat ako anketu, nech sa vyjadrime, ci by sme ako tvoji susedia suhlasili s danymi upravami, ja som tiez pochopila o co ti ide, ja by som so zasahom do nosnej priecky nesuhlasila

aurelia2000
Dnes o 10:07
@matkahelka

@matkahelka 2/3 dokonca potrebuje, ak nebude priebeh písomného hlasovania tip-top v súlade so zákonom, spravca to nepovoli.

zuzana76
Dnes o 10:08

dokonca si myslim, ze zasah do nosnej priecky by mal byt uplne zakazany a nie si zistovat nazor najomcov

anonym_f526bc
Dnes o 10:12
@anonym_autor

@anonym_f526bc odvetrávanie bolo zlikvidované v bytoch? ako?
my nejdeme búrať lebo sa nám niečo nepáči. my chceme posúvať, lebo by to bolo oveľa praktickejšie a získali by sme tým miesto v byte. jedny dvere by sa zamurovali, druhé by sa s prekladom vybúrali.

@anonym_autor čítaj články. A hocikomu sa v byte niečo nepáči, ale hneď nebura. To sú paneláky a nie rodinné domy, kde si môžeš robiť, co chces.

anonym_1bfb0d
Dnes o 10:15
@anonym_autor

@anonym_e41220 tak to ich teda nie je dostatok. hľadali sme rok, kým sme našli byt čo by nám vyhovoval. ľudia už nevedia čo pýtať za byty pomaly v pôvodnom stave.

@anonym_autor
Svojim ignoratnych pristupom si koledujes o riadny pruser.

autor
Dnes o 10:17
@anonym_1bfb0d

@anonym_autor
Svojim ignoratnych pristupom si koledujes o riadny pruser.

@anonym_1bfb0d prosím, vysvetli mi, v čom mám ignorantský prístup? aký "prúser" môžem vyrobiť?

aurelia2000
Dnes o 10:20
@anonym_autor

@anonym_1bfb0d prosím, vysvetli mi, v čom mám ignorantský prístup? aký "prúser" môžem vyrobiť?

@anonym_autor že niekto napadne na súde tvoje zbieranie podpisov a ty dostaneš pokutu (aj správca, ak nedodrží zákon) a budeš to musieť uviesť do pôvodného stavu. Zdá sa ti to málo?

autor
Dnes o 10:24
@aurelia2000

@anonym_autor že niekto napadne na súde tvoje zbieranie podpisov a ty dostaneš pokutu (aj správca, ak nedodrží zákon) a budeš to musieť uviesť do pôvodného stavu. Zdá sa ti to málo?

@aurelia2000 vyzbierame podpisy tak ako sa má, priložíme posudok od statika, projekt vraj neteba, ale budem volať na mesto aby som to mala 100% potvrdené. nie že nám to o mesiac vrátia, že chýba projekt. a následne AK dostaneme stavebné povolenie, pôjdeme búrať. po právoplatnom stavebnom povolení to môže napadnúť človek, čo s tým písomne súhlasil?

aurelia2000
Dnes o 10:28
@anonym_autor

@aurelia2000 vyzbierame podpisy tak ako sa má, priložíme posudok od statika, projekt vraj neteba, ale budem volať na mesto aby som to mala 100% potvrdené. nie že nám to o mesiac vrátia, že chýba projekt. a následne AK dostaneme stavebné povolenie, pôjdeme búrať. po právoplatnom stavebnom povolení to môže napadnúť človek, čo s tým písomne súhlasil?

@anonym_autor Napadnúť to môže človek, ktorý nesúhlasil alebo ste mu neumožnili hlasovať podľa zákona. To nie, že zazvonite, nebol doma, vybavené.

sova7
Dnes o 10:33

Ďakujem pekne za takéhoto suseda 🤦susedia budú nadšený

parvinka0001
Dnes o 10:34
@anonym_autor

@anonym_autor u nás čo nedávno chodili dvaja na podpisy tak doslova z celej bytovky nie len z vchodu a trebalo im nadpolovičnú ,mama tak isto si zisťovala ak by chceli klímu pod okno tak musí ísť celú bytovku nie len vchod . Jeden na klímu zvonku pod okno . Druhý tak ako ty chceš že presunúť otvor .

autor
Dnes o 10:35
@aurelia2000

@anonym_autor Napadnúť to môže človek, ktorý nesúhlasil alebo ste mu neumožnili hlasovať podľa zákona. To nie, že zazvonite, nebol doma, vybavené.

@aurelia2000 tak hádam na to sú úrady, ktoré nám povedia, ako to potrebujú mať odsúhlasené. alebo vrátia na dopracovanie, keď sa im niečo nebude pozdávať. ak niekto nebude súhlasiť, ale statik áno, stavebný úrad áno, väčšina vlastníkov áno, tak má proste smolu. to by sa v mestách nestavalo, neopravovalo, atď. lebo vždy sa nájde niekto, kto má niečo proti. my cez zákon nepôjdeme. a v tomto prípade je dôležité stanovisko statika a stavebného úradu. nikto z vás tu nevie kde je tá priečka, ako je tá priečka, akú má dôležitosť v byte. čiže hádam stavebný úrad vie, čo povoliť môže a čo nie.

bosorkabb
Dnes o 10:39

V našej bytovke by si súhlas nedostala. Už to 2 skúšali. Aj na schôdzi to bolo a súhlas nezískali. Všeobecne sa u nás nemôže zasahovať do nosných konštrukcií bytovky.
Takže fakt záleží od toho aký ľudia v bytovke bývajú. To však netušíme ako to bude u vás.

verus16
Dnes o 10:44

@anonym_autor vela hra rolu konstrukcny system. Ak sa jedna o 4 poschodovy dom je dost pravdepodobne ze to budu murovane nosne steny, cize napr. Tehla. Tu byva ziskanie statickeho posudku jednoduchsi nakolko sa osadi preklad,tym padom ak sa preukaze zodpovedne navrhnuta statika susedia by mat problem nemuseli. Horsie to je pri panelovych stenach cize železobetonovych. Tu si ozaj treba uvedomit ze pojem nosna stena je odvodena z toho ze prenasa zatazenie smerom nadol. Je tam tak navrhnuta cela vystuz v tom betone , ktoru ty nevidis, preto tu byvaju zodpovedni statici ozaj opatrni, lebo navrh celej tejto spletitej siete uz nieje len tak jednoducho nahradit. Ide to ...ale chce to riadneho statika a drahsie riesenie ako len preklad podobny murovanej stene. Pri panelovych stenach sa Skutocne treba zamysliet ci ohrozenie statickeho posobenia stoji za moje pohodlie. S pozdravom stavebny inzinier

viestta
Dnes o 10:44
@anonym_autor

@anonym_autor to, ze 200 ludom to susedia odsuhlasili a dalsim 200 nie je ti uztocne ako mtrvemu zimnik. Vsetko je v rukach (a hlavach) susedov, nie na tvojom zistovani v plene MK

aurelia2000
Dnes o 10:45
@anonym_autor

@aurelia2000 tak hádam na to sú úrady, ktoré nám povedia, ako to potrebujú mať odsúhlasené. alebo vrátia na dopracovanie, keď sa im niečo nebude pozdávať. ak niekto nebude súhlasiť, ale statik áno, stavebný úrad áno, väčšina vlastníkov áno, tak má proste smolu. to by sa v mestách nestavalo, neopravovalo, atď. lebo vždy sa nájde niekto, kto má niečo proti. my cez zákon nepôjdeme. a v tomto prípade je dôležité stanovisko statika a stavebného úradu. nikto z vás tu nevie kde je tá priečka, ako je tá priečka, akú má dôležitosť v byte. čiže hádam stavebný úrad vie, čo povoliť môže a čo nie.

@anonym_autor menej zdatný správca môže spraviť chybu v písomnom hlasovaní a trochu zdatnejší vlastník to vyhrá. Nezeru vsetci seno.

autor
Dnes o 10:49
@verus16

@anonym_autor vela hra rolu konstrukcny system. Ak sa jedna o 4 poschodovy dom je dost pravdepodobne ze to budu murovane nosne steny, cize napr. Tehla. Tu byva ziskanie statickeho posudku jednoduchsi nakolko sa osadi preklad,tym padom ak sa preukaze zodpovedne navrhnuta statika susedia by mat problem nemuseli. Horsie to je pri panelovych stenach cize železobetonovych. Tu si ozaj treba uvedomit ze pojem nosna stena je odvodena z toho ze prenasa zatazenie smerom nadol. Je tam tak navrhnuta cela vystuz v tom betone , ktoru ty nevidis, preto tu byvaju zodpovedni statici ozaj opatrni, lebo navrh celej tejto spletitej siete uz nieje len tak jednoducho nahradit. Ide to ...ale chce to riadneho statika a drahsie riesenie ako len preklad podobny murovanej stene. Pri panelovych stenach sa Skutocne treba zamysliet ci ohrozenie statickeho posobenia stoji za moje pohodlie. S pozdravom stavebny inzinier

@verus16 vdaka. písala som to tu viac krát, my sa zákon porušiť nechystáme. čiže 100% sa budeme držať odporúčaní statika a bez stavebného povolenia to robiť nebudeme. muž mi ešte vravel, že na bytovom sa netvárili, že by to mal byť problém spraviť.

verus16
Dnes o 10:51
@anonym_autor

@verus16 vdaka. písala som to tu viac krát, my sa zákon porušiť nechystáme. čiže 100% sa budeme držať odporúčaní statika a bez stavebného povolenia to robiť nebudeme. muž mi ešte vravel, že na bytovom sa netvárili, že by to mal byť problém spraviť.

@anonym_autor to je fajn ze to pojde oficialne. Drzim prsty pri prerabke.