Ako získať súhlas susedov na prerábku bytu?
Dobrý deň, ideme kupovať byt v pôvodnom stave a chceme ho komplet prerobiť. To znamená aj vymurovať jadro. Pre lepší prístup by sa nám ale hodilo zamurovať pôvodné dvere a vybúrať ich o cca 2 metre vedľa. Búralo by sa ale do nosnej priečky a tak potrebujeme súhlas susedov. Stalo sa vám niekomu, že ste mali problém získať súhlasy susedov? Nech viem, na čo sa môžem pripraviť.
@anonym_autor tak kedže ide o nosnú priečku, nemusia s tým súhlasiť...a samozrejme súhlas statika a správcu...
Suhlas susedov je len jedna z veci, ktore potrebujes. Potrebujes vyjadrenie statika, ked on da suhlas, tak vyjadrenie spravcu, potom suhlas vlastnikov bytov a nakoniec aj suhlas SU, lebo menis dispoziciu. Kazdy z tych, ktori sa k tomu vyjadruju to moze zamietnut, aj ked ti predchadzajuci v rade to odsuhlasili.
@viestta 😉 otázka znela inak...
Nerozumiem aky súhlas suseda potrebuješ. V živote som o tom nepočula a to robíme ako architekt. Potrebuješ statický posudok a stavebné povolenie od príslušného stavebného úradu. Suseda do toho nič.
@anonym_autor dostaneš sakra pokutu a budeš to musieť dať do pôvodného stavu
@anonym_autor dostaneš sakra pokutu a budeš to musieť dať do pôvodného stavu
@anonym_9b5332 nerozumiem tejto odpovedi. za čo dostanem pokutu? za získavanie súhlasu vlastníkov?
Nerozumiem aky súhlas suseda potrebuješ. V živote som o tom nepočula a to robíme ako architekt. Potrebuješ statický posudok a stavebné povolenie od príslušného stavebného úradu. Suseda do toho nič.
@snugglingduckling suhlas spolocenstva vlastnikov potrebuje, pretoze ide o zasah do spolocneho majetku spolocenstva (ano, kazdy panel je spolocnym majetkom spolocenstva)
@snugglingduckling nám na bytovom družstve povedali, že treba aj súhlas nadpolovičnej väčšiny susedov. takže je to asi rôzne 🤷♀️ každopádne to radšej k žiadosti priložíme.
@anonym_autor ak chces skusenost, tak odkedy zhorela bytovka v Presove tak je so suhlasom spoluvlastnikov bytov vacsi problem. Ludia pochopili, ze z panelaka sa neda donekonecna robit emental a robit do panelov diery ako sa komu zapaci.
na ktorom poschodí je ten byt? ja som chcela na 8/12 zasiahnuť do nosnej priečky (otvor) a statik mi povedal že v žiadnom prípade. Keby to bolo na 11-12posch ešte by sa možno dalo, ale inak nie. Budeš potrebovať súhlas susedov/spoločenstva. Tie paneláky boli postavené pred 60 rokmi a nerátalo sa s tym, že ľudia budú meniť dispozície tak drasticky. Popravde sa čudujem, že niektoré paneláky ešte stoja.. Je tá priečka určite nosná ? Ukáž pôdorys, možno sa tam dá vymyslieť niečo lepšie a minimálnym zásahom.
@anonym_autor ak chces skusenost, tak odkedy zhorela bytovka v Presove tak je so suhlasom spoluvlastnikov bytov vacsi problem. Ludia pochopili, ze z panelaka sa neda donekonecna robit emental a robit do panelov diery ako sa komu zapaci.
@viestta a to malo súvis s "dierami" v bytoch? myslela som si, že s únikom plynu a s tým, že vonkajšie chodby mali zapratané. od nás boli susedia pýtať podpis na prerábku jadra(bez búrania priečky) a nemali sme problém im ho dať. tak isto vraj na umiestnenie klímy na fasádu treba súhlas susedov, nemala by som problém to niekomu podpísať.
na ktorom poschodí je ten byt? ja som chcela na 8/12 zasiahnuť do nosnej priečky (otvor) a statik mi povedal že v žiadnom prípade. Keby to bolo na 11-12posch ešte by sa možno dalo, ale inak nie. Budeš potrebovať súhlas susedov/spoločenstva. Tie paneláky boli postavené pred 60 rokmi a nerátalo sa s tym, že ľudia budú meniť dispozície tak drasticky. Popravde sa čudujem, že niektoré paneláky ešte stoja.. Je tá priečka určite nosná ? Ukáž pôdorys, možno sa tam dá vymyslieť niečo lepšie a minimálnym zásahom.
@anonym_6136db pôdorys nemám a je to na 3. poschodí zo štyroch. priečka je nosná, to máme zistené. išiel by tam samozrejme taký preklad ako by bolo treba. keď by aj oceľový.
@snugglingduckling V bytovke potrebujes suhlas susedov. Az potom s tym ides na stavebny urad. Samozrejme aj s posudkom od statika. Nic nove.
@snugglingduckling nám na bytovom družstve povedali, že treba aj súhlas nadpolovičnej väčšiny susedov. takže je to asi rôzne 🤷♀️ každopádne to radšej k žiadosti priložíme.
@anonym_autor Rozne to nie je a nezalezi to od mesta. Suhlas susedov treba.
@viestta a to malo súvis s "dierami" v bytoch? myslela som si, že s únikom plynu a s tým, že vonkajšie chodby mali zapratané. od nás boli susedia pýtať podpis na prerábku jadra(bez búrania priečky) a nemali sme problém im ho dať. tak isto vraj na umiestnenie klímy na fasádu treba súhlas susedov, nemala by som problém to niekomu podpísať.
@anonym_autor neboli len chodby zapratane, podľa údajov bolo zlikvidované aj odvetravanie, takže ano, súvisí to. Treba myslieť trochu inak, a nie búrať, lebo sa nám niečo nepáči.
@anonym_autor ako prve musíš mat projekt od statika a potom nadpolovičny súhlas obyvateľov. Samozrezrejme to ohlasuje aj na SÚ.
Inak osobne nechápem, prečo majú ľudia potrebu zasahovať do nosných konštrukcií domu. Ja osobne by som ti žiadny súhlas nedala. Nájdi si byť, ktorý ti vyhovuje bez zásahov, je ich dostatok na trhu
@anonym_autor neboli len chodby zapratane, podľa údajov bolo zlikvidované aj odvetravanie, takže ano, súvisí to. Treba myslieť trochu inak, a nie búrať, lebo sa nám niečo nepáči.
@anonym_f526bc odvetrávanie bolo zlikvidované v bytoch? ako?
my nejdeme búrať lebo sa nám niečo nepáči. my chceme posúvať, lebo by to bolo oveľa praktickejšie a získali by sme tým miesto v byte. jedny dvere by sa zamurovali, druhé by sa s prekladom vybúrali.
Ja by som taky byt nekupovala, kedze nepoznas tych susedov a tiez nevies,ci Ti da povolenie statik. Moze sa stat, ze ho nedostanes a zostane Ti nepouzitelny byt.
@anonym_autor ako prve musíš mat projekt od statika a potom nadpolovičny súhlas obyvateľov. Samozrezrejme to ohlasuje aj na SÚ.
Inak osobne nechápem, prečo majú ľudia potrebu zasahovať do nosných konštrukcií domu. Ja osobne by som ti žiadny súhlas nedala. Nájdi si byť, ktorý ti vyhovuje bez zásahov, je ich dostatok na trhu
@anonym_e41220 tak to ich teda nie je dostatok. hľadali sme rok, kým sme našli byt čo by nám vyhovoval. ľudia už nevedia čo pýtať za byty pomaly v pôvodnom stave.
@anonym_autor ano, lenze (aj) kvoli dierram v bytoch sa zrutilo schodiste a ludia nemali kade utiect
vidím, že zase sa tu rieši všetko ostatné, len nie to, na čo sa autor príspevku pýta.
Ja by som taky byt nekupovala, kedze nepoznas tych susedov a tiez nevies,ci Ti da povolenie statik. Moze sa stat, ze ho nedostanes a zostane Ti nepouzitelny byt.
@muchotrafka298 nie je to nepoužiteľný byt. je problém v tej lokalite zohnať byt a keď je nejaký voľný, ide ako teplé rožky. ak nebude súhlas, byt prerobíme tak, ako bol. len nám zostane miesto, ktoré my nevieme až tak využiť. ľudia čo zbožňujú mať špajze vedľa kuchyne ho po nás radi kúpia.
vidím, že zase sa tu rieši všetko ostatné, len nie to, na čo sa autor príspevku pýta.
@anonym_autor odpoved si dostala, aj ked nie taku aku si ocakavala. Suhlas od susedov nemusis dostat, pocitaj s tym. Preco ho dostat nemusis ti bolo uz vysvetlene. Co viac potrebujes vediet?
@anonym_autor ano, lenze (aj) kvoli dierram v bytoch sa zrutilo schodiste a ludia nemali kade utiect
@anonym_autor v tomto prípade ma
@viestta pravdu.
A nie, nerieši sa tu niečo iné. Do nosných konštrukcií sa zásahy len tak mne nič tebe nič robiť nemajú.
Inak keď ten súhlas nedostaneš, či už od statika alebo susedov, co budeš robiť? Predáš byt a pôjdeš do iného?
U nás chcel takto sused si tiež posúvať dvere tu jeden meter, tam 2 metre a podobne. Nesúhlasili sme viacerí v dome. A bez toho sa nepohnes
@anonym_autor odpoved si dostala, aj ked nie taku aku si ocakavala. Suhlas od susedov nemusis dostat, pocitaj s tym. Preco ho dostat nemusis ti bolo uz vysvetlene. Co viac potrebujes vediet?
@viestta potrebujem vedieť reálne skúsenosti. ja viem že nemusím dostať súhlas. ale tu na koníku rady strašíte a realita je niekedy úplne iná. mňa zaujíma skúsenosť tých, čo súhlasy zbierali a dostali alebo nedostali. taký komentár tu zatiaľ nemám. namiesto toho ma hneď v prvej odpovedi poučuješ...
@anonym_autor v tomto prípade ma
@viestta pravdu.
A nie, nerieši sa tu niečo iné. Do nosných konštrukcií sa zásahy len tak mne nič tebe nič robiť nemajú.
Inak keď ten súhlas nedostaneš, či už od statika alebo susedov, co budeš robiť? Predáš byt a pôjdeš do iného?
U nás chcel takto sused si tiež posúvať dvere tu jeden meter, tam 2 metre a podobne. Nesúhlasili sme viacerí v dome. A bez toho sa nepohnes
@lienka.7 kde chcem robiť zásahy mne nič, tebe nič. keby chcem, nepýtam sa tu na súhlasy. odpoveď čo spravím AK je kúsok vyššie nad tebou.
@muchotrafka298 nie je to nepoužiteľný byt. je problém v tej lokalite zohnať byt a keď je nejaký voľný, ide ako teplé rožky. ak nebude súhlas, byt prerobíme tak, ako bol. len nám zostane miesto, ktoré my nevieme až tak využiť. ľudia čo zbožňujú mať špajze vedľa kuchyne ho po nás radi kúpia.
@anonym_autor pozri sa, ked ten byt chces, tak si ho proste kup. Na zaklade statickeho posudku a ako dopadnes pri zbierani suhlasu od ostatnych majitelov bytov sa mozes rozhodnut, ze co dalej. Tak si byt prerobis ako je, aj tak tam bude vela prace a bude to stat kopu nervov a financii. Pises, ze je to 4-poschodovy dom, cize ratam, ze tam nebude vela bytov.
Napisem Ti uprimne, ze ja by som nemala problem susedom podpisat napriklad klimatizaciu, sama ju mam, ale nikdy by som nepodpisala zasah do nosnej priecky. A to poznam skoro vsetkych susedov dlhe roky.
Ty vobec nevies, ze na koho tam natrafis, aki tam ludia byvaju, aky je ich nazor na taketo veci, ci sa to tam uz niekedy riesilo. Moja kamaratka byva v malej bytovke, kde je 8 bytov. jeden byt ma ona, dalsie 3 byty ma ten isty clovek, dalsi je neobyvany lebo majitel zije v zahranici,dvaja maju dochodcovia co nechceli ani vymenu niecoho tam podpisat, ze dva hlasy chybali.
@viestta potrebujem vedieť reálne skúsenosti. ja viem že nemusím dostať súhlas. ale tu na koníku rady strašíte a realita je niekedy úplne iná. mňa zaujíma skúsenosť tých, čo súhlasy zbierali a dostali alebo nedostali. taký komentár tu zatiaľ nemám. namiesto toho ma hneď v prvej odpovedi poučuješ...
@anonym_autor realna skusenost? Sused chcel dvere v nosnom paneli, suhlas nedostal ani od stvrtiny vlastnikov a potom chodil nasraty vykrikovat, ze sme... (nebudem ho citovat). My sme s tym nesuhlasili tiez.
@anonym_autor tak môžeš predať a hľadať byt, kde nemusis zasahovať no nosných priecok. Uplne jednoduché.
Inak aj ja by som si vedela predstaviť poposuvat steny, zväčšiť špajzu, zmensit chodbu, zväčšiť kúpeľňu a poposúvať dvere. Ale to by som potom musela vyburat všetko na holoproestor a začať murovat odznova. Ale zase nie som v paneláku sama, ze?
Co prskas, kazdy ti odpoveda k tvojej otazke.
samozrejme ze nemusis dostat suhlas susedov, hlavne ak ide o nosnu priecku. Netusis kolko nosnych priecok je uz takto riesenych v celom dome, ako k tomu susedia pristupuju.
Ja by som suhlas nedala.

Suhlas susedov je len jedna z veci, ktore potrebujes. Potrebujes vyjadrenie statika, ked on da suhlas, tak vyjadrenie spravcu, potom suhlas vlastnikov bytov a nakoniec aj suhlas SU, lebo menis dispoziciu. Kazdy z tych, ktori sa k tomu vyjadruju to moze zamietnut, aj ked ti predchadzajuci v rade to odsuhlasili.